Warszawa z PRLu
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
Na początek muzyczne wprowadzenie: KLIK 1 KLIK 2
Od niedawna zacząłem się interesować minioną epoką. Dlatego też szukam różnego rodzaju budynków typu kino Relaks czy PKiN, miejsc jak Bar Uniwersytecki czy Bar Mleczny Prasowy a także pomników pokroju Braterstwa Broni. Również interesują mnie tablice.
Jeżeli ktoś zna jakieś ciekawe miejsca to proszę dać znać.
Od niedawna zacząłem się interesować minioną epoką. Dlatego też szukam różnego rodzaju budynków typu kino Relaks czy PKiN, miejsc jak Bar Uniwersytecki czy Bar Mleczny Prasowy a także pomników pokroju Braterstwa Broni. Również interesują mnie tablice.
Jeżeli ktoś zna jakieś ciekawe miejsca to proszę dać znać.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
- MeWa
- Cukiereczek
uuuu pełno tego w Warszawe jest... Ja lubię spacer Kruczą i monumentalny gmach Ministerstwa Rolnictwa, os. Latawiec przy al. Wyzwolenia, wnętrza Smyka z niedziałającymi schodami ruchomymi, stacje linii średnicowej, ale tego pełno jest...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Solaris
Prawdziwym wytworem minionej epoki, jest Polska Kronika Filmowa z lat 1945-1970. Jest tego mnóstwo w necie. Łezka w oku się kręci, na wspomnienie kronik przed filmami w kinie. Teraz to już nie to samo.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Bardzo słuszniemateusz72 pisze:Od niedawna zacząłem się interesować minioną epoką.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Warto pokręcić się koło pedetu na Woli. Sam budynek został niedawno odremontowany w niezmienionym kształcie (nie wiem jak w środku) i bodajże ma nadal neon "CENTRUM WOLA". Obok stoi zrujnowane kino W-Z no i legendarna baro-kawiarnia "Wenecja" niestety już jako biurowiec.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
- Piotrek_2274
Sporr już było wymienione, ale myślę o dwóch miejscach
Pierwsze to znaczek Pewexu ( a podobno go tam nie było, znaczy się nie było tam Pewexu
) na tyłach... sexshopu na Zielnej, pod PASTĄ. Zauważony przypadkowo (by nie było
). Idąc Zielną na tyłach budek łatwo to zauważyć, trzeba tylko patrzeć po drzwiach
Inna rzecz to tabliczki z Marek- na Piłsudskiego, za skrętem na Czarną Strugę, idąc w kierunku wiaduktu lewą stroną ulicy, stoi sobie stary, murowany domek. Po jego drugiej stronie charakterystyczny plakat z wyborów bodaj samorządowych pewnego polityka (jeszcze nie zdjęty), natomiast patrząc na ścianę od strony jezdni widać tabliczkę ''Świerczewskiego'' a pod nią ''al. Piłsudskiego''
To takie dwa małe spostrzeżenia, bo z pewnością by szukać innych, trzeba wgłębić się w PRLowskie blokowiska. 
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
To tylko efekt uboczny.
Zły chłopiec i troll pozdrawia
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
Zły chłopiec i troll pozdrawia
w sensie złote napisy 'Domy Towarowe Centrum'+logo przyklejone na czarnej tablicy z granitu(czy innego kamienia nagrobnego)... nie wiem jak dziś, ale 1,5roku temu jeszcze wisiałoMeWa pisze:a to ciekawegemba pisze:za to taki mały złoty wiatraczek znajduje się z tyłu smyka przy wejściu do biur(?) dtc.szczerze, nawet nie przypominam sobie
blam blam blam
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
To chyba przy ZamienieckiejTOMEK pisze:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"