Tabor Kolei Mazowieckich

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 wrz 2006, 11:18

Mam nadzieję, że nie - dlatego napisałem "na przykład".
Opcja ludowo-ciemnogrodzka, że się tak wyrażę, kojarzona ze Stadlerem, raczej jednak nie wygra. A to marszałkowstwo decyduje, na co wydawać pieniądze.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

TLG

Post autor: TLG » 21 wrz 2006, 11:26

W przypadku zakupu szynobusów nie powinno być rewelacji. Póki co NEWAG i tak ich nie oferuje. Na krajowym rynku właściwie została tylko PESA (Sigma ledwo dyszy, Fablok też raczej rynku nie podbije). Pozostaje Stadler, który ma ozpocząć produkcje w kraju. W tym przypadku trudniej będzie ustawić przetarg, bo PESA ma już całkiem niezłe doświadczenie, a i na cenie pewnie przebijają w porónaniu ze Stadlerem.
Kolejna sprawa to wagony piętrowe, które ma wyprodukować Bombardier, a w tym przypadku prawdopodobnie nie będzie nawet przetargu, bo tylko Bombardier w tej chwili produkuje takie wagony. Może KM-KM w przypadku zakupu szynobusów wejdzie w interesy z Bombardierem.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 21 wrz 2006, 12:41

Jeden Acatus kosztował 12 milionów, ile ma kosztować FLIRT? (Jeśli było,to przepraszam,ale przeoczyłem)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 wrz 2006, 12:56

20 z hakiem (chyba 22?)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 09 paź 2006, 10:08

Przeglądając ostatnio (ale nie ostatni ;-) ) numer Eisenbahn-Kurier trafiłem na ciekawą informację. Był to bodajże numer 9/2006. Oprócz czekających na przekroczenie granicy BR624 :arrow: SA110 dla SKM Trójmiasto czekają też te same jednostki dla Kolei Mazowieckich. Ciekaw jestem czy to błąd typu czy duża ciekawostka.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 09 paź 2006, 10:41

Plesim pisze:Przeglądając ostatnio (ale nie ostatni ;-) ) numer Eisenbahn-Kurier trafiłem na ciekawą informację. Był to bodajże numer 9/2006. Oprócz czekających na przekroczenie granicy BR624 :arrow: SA110 dla SKM Trójmiasto czekają też te same jednostki dla Kolei Mazowieckich. Ciekaw jestem czy to błąd typu czy duża ciekawostka.
Gdzieś czytałem że KM-KM ma zamiar sprowadzić kolejne jednostki do przywrócenia ruchu na lini Radom-Drzewica. Ale kiedy oni chcą sprowadzić dodatkowe jednostki to nie wiem.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 09 paź 2006, 10:46

Zacznijmy od tego, że ZTCW to KM-KM jest tak chętne do przywracania ruchu do Drzewicy, jak ja do wstania na dzisiejsze Podstawy Geografii Fizycznej o 8 rano ;)

Po drugie, jeśli już nawet, to nie mają gdzie [czytaj: nie chcą nikomu płacić] za serwisowanie SA. A że kibli brakuje, to wszyscy wiemy.

BTW, skąd wzięła się do 30.11 zmaina rj na Radom - Dęblyn?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

przewoz

Post autor: przewoz » 28 paź 2006, 23:35

TLG pisze: Pierwsza, prawdziwa jednostka aglomeracyjna w WWK-powinniśmy świętować. Może jest to jakaś nadzieja, ze pojawią się następne.
KM powinno wcześniej wystartować z moderną EW60, to byśmy mieli nieco wcześniej... A tak EW60 siedzą w Mińsku póki co od dwóch miesięcy, więc mam nadzieję, że i te jednostki niedługo zobaczymy na szlaku.

TLG

Post autor: TLG » 28 paź 2006, 23:43

przewoz pisze:KM powinno wcześniej wystartować z moderną EW60, to byśmy mieli nieco wcześniej... A tak EW60 siedzą w Mińsku póki co od dwóch miesięcy, więc mam nadzieję, że i te jednostki niedługo zobaczymy na szlaku.
To już nie problem KMu tylko ZNTK Mińsk, które chyba podpisały z KM-em umowe i mają konkretny termin realizacji zlecenia przebudowy. A tak swoją drogą SKMka mogła by pomysleć o zakupie używanych jednostek, przerobionych na asynchrony.
15/12/2005-12/7/2019

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 15 lis 2006, 16:38

Rynek Kolejowy pisze: Nowy tabor dla Mazowsza

Samorząd Mazowsza liczy, że 11 nowych piętrowych pociągów ruszy w trasę już w przyszłym roku.
- Zamawiamy 11 wagonów sterowniczych i 26 wagonów środkowych – mówi Roman Sielecki z Mazowieckiego Urzędu Marszałkowskiego.
Szwajcarski Stadler, który wygrał w pierwszym przetargu na Mazowszu i wyprodukuje 14 elektrycznych zespołów trakcyjnych (EZT) uważa, że warunki na to zamówienie sugerują wybór dostawcy.
– Głównym dostawcą takich pociągów jest w Europie kanadyjski Bombardier. My i inne firmy produkujemy piętrowe EZT, które nie potrzebują lokomotywy – mówi Teresa Wiśniewska, przedstawicielka Stadlera w Polsce.

– Wygrana oznaczałaby, że w produkcję byłyby zaangażowane polskie zakłady Bombardiera – mówi Janusz Kućmin, szef Bombardiera na Polskę.
Roman Sielecki liczy na oferty od co najmniej czterech producentów.

przewoz

Post autor: przewoz » 16 lis 2006, 19:41

I ja się zastanawiam ,czy nie lepszym rozwiązaniem byłyby piętrowe EZT... choćby taka Vagonka, która jakiś czas temu w PL się prezentowała. Fajny pociąg.
Push-pulle też fajne, ale kupujemy same wagony, a gdzie loki? ET22 będą ciągać? Trochę kiepsko.

TLG

Post autor: TLG » 16 lis 2006, 20:01

Ja się zastanawiam po co kupować w ogóle wagony sterownicze. Pociągi wahadłowe nie są koniecznością, na stacjach, do których będą kursować te składy dają możliwość "tradycyjnej" zmiany czoła pociągu.
przewoz pisze:ET22 będą ciągać?
Pewnie tak.
przewoz pisze:Trochę kiepsko.
Radomskie bipy z byczkami miały całkiem niezłe przyspieszenie. Niemieckie p-p też jeżdżą z różnymi lokomotywami, nie wszystkie są najnowszej generacji.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 16 lis 2006, 20:29

A może prywaciarstwo będzie ciągać? Sputniki, czeskie loki - to by było niezłe :D

TLG

Post autor: TLG » 16 lis 2006, 21:19

jasiu pisze:A może prywaciarstwo będzie ciągać? Sputniki, czeskie loki - to by było niezłe
Ciekawe jakby to wyglądało od strony zdalnego sterowania
15/12/2005-12/7/2019

metron

Post autor: metron » 17 lis 2006, 9:02

TLG pisze:
jasiu pisze:A może prywaciarstwo będzie ciągać? Sputniki, czeskie loki - to by było niezłe
Ciekawe jakby to wyglądało od strony zdalnego sterowania
Od strony zdalnego sterowania wygląda to tak, że żadna z lokomotyw używanych w Polsce nie jest przystosowana do sterowania push i pull. Nie da się nią sterować z kabiny sterowniczej.
Dla mnie kupowanie takiego taboru jest po prostu idiotyzmem. Przecież Koleje Mazowieckie zdają sobie sprawę jak wygląda w Polsce sprawa wynajmowania lokomotyw i kosztów z tym związanych , i że samo wynajęcie lokomotyw i uzależnienie się od Cargo jest idiotyzmem. Tu powinno się kupić nowoczesne EZT,a nie takie wynalazki

ODPOWIEDZ