Tabor Kolei Mazowieckich
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Mam nadzieję, że nie - dlatego napisałem "na przykład".
Opcja ludowo-ciemnogrodzka, że się tak wyrażę, kojarzona ze Stadlerem, raczej jednak nie wygra. A to marszałkowstwo decyduje, na co wydawać pieniądze.
Opcja ludowo-ciemnogrodzka, że się tak wyrażę, kojarzona ze Stadlerem, raczej jednak nie wygra. A to marszałkowstwo decyduje, na co wydawać pieniądze.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
W przypadku zakupu szynobusów nie powinno być rewelacji. Póki co NEWAG i tak ich nie oferuje. Na krajowym rynku właściwie została tylko PESA (Sigma ledwo dyszy, Fablok też raczej rynku nie podbije). Pozostaje Stadler, który ma ozpocząć produkcje w kraju. W tym przypadku trudniej będzie ustawić przetarg, bo PESA ma już całkiem niezłe doświadczenie, a i na cenie pewnie przebijają w porónaniu ze Stadlerem.
Kolejna sprawa to wagony piętrowe, które ma wyprodukować Bombardier, a w tym przypadku prawdopodobnie nie będzie nawet przetargu, bo tylko Bombardier w tej chwili produkuje takie wagony. Może KM-KM w przypadku zakupu szynobusów wejdzie w interesy z Bombardierem.
Kolejna sprawa to wagony piętrowe, które ma wyprodukować Bombardier, a w tym przypadku prawdopodobnie nie będzie nawet przetargu, bo tylko Bombardier w tej chwili produkuje takie wagony. Może KM-KM w przypadku zakupu szynobusów wejdzie w interesy z Bombardierem.
15/12/2005-12/7/2019
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
20 z hakiem (chyba 22?)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Przeglądając ostatnio (ale nie ostatni
) numer Eisenbahn-Kurier trafiłem na ciekawą informację. Był to bodajże numer 9/2006. Oprócz czekających na przekroczenie granicy BR624
SA110 dla SKM Trójmiasto czekają też te same jednostki dla Kolei Mazowieckich. Ciekaw jestem czy to błąd typu czy duża ciekawostka.
Gdzieś czytałem że KM-KM ma zamiar sprowadzić kolejne jednostki do przywrócenia ruchu na lini Radom-Drzewica. Ale kiedy oni chcą sprowadzić dodatkowe jednostki to nie wiem.Plesim pisze:Przeglądając ostatnio (ale nie ostatni) numer Eisenbahn-Kurier trafiłem na ciekawą informację. Był to bodajże numer 9/2006. Oprócz czekających na przekroczenie granicy BR624
SA110 dla SKM Trójmiasto czekają też te same jednostki dla Kolei Mazowieckich. Ciekaw jestem czy to błąd typu czy duża ciekawostka.
- fik
- Naczelne Chamidło
Zacznijmy od tego, że ZTCW to KM-KM jest tak chętne do przywracania ruchu do Drzewicy, jak ja do wstania na dzisiejsze Podstawy Geografii Fizycznej o 8 rano 
Po drugie, jeśli już nawet, to nie mają gdzie [czytaj: nie chcą nikomu płacić] za serwisowanie SA. A że kibli brakuje, to wszyscy wiemy.
BTW, skąd wzięła się do 30.11 zmaina rj na Radom - Dęblyn?
Po drugie, jeśli już nawet, to nie mają gdzie [czytaj: nie chcą nikomu płacić] za serwisowanie SA. A że kibli brakuje, to wszyscy wiemy.
BTW, skąd wzięła się do 30.11 zmaina rj na Radom - Dęblyn?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
KM powinno wcześniej wystartować z moderną EW60, to byśmy mieli nieco wcześniej... A tak EW60 siedzą w Mińsku póki co od dwóch miesięcy, więc mam nadzieję, że i te jednostki niedługo zobaczymy na szlaku.TLG pisze: Pierwsza, prawdziwa jednostka aglomeracyjna w WWK-powinniśmy świętować. Może jest to jakaś nadzieja, ze pojawią się następne.
To już nie problem KMu tylko ZNTK Mińsk, które chyba podpisały z KM-em umowe i mają konkretny termin realizacji zlecenia przebudowy. A tak swoją drogą SKMka mogła by pomysleć o zakupie używanych jednostek, przerobionych na asynchrony.przewoz pisze:KM powinno wcześniej wystartować z moderną EW60, to byśmy mieli nieco wcześniej... A tak EW60 siedzą w Mińsku póki co od dwóch miesięcy, więc mam nadzieję, że i te jednostki niedługo zobaczymy na szlaku.
15/12/2005-12/7/2019
Rynek Kolejowy pisze: Nowy tabor dla Mazowsza
Samorząd Mazowsza liczy, że 11 nowych piętrowych pociągów ruszy w trasę już w przyszłym roku.
- Zamawiamy 11 wagonów sterowniczych i 26 wagonów środkowych – mówi Roman Sielecki z Mazowieckiego Urzędu Marszałkowskiego.
Szwajcarski Stadler, który wygrał w pierwszym przetargu na Mazowszu i wyprodukuje 14 elektrycznych zespołów trakcyjnych (EZT) uważa, że warunki na to zamówienie sugerują wybór dostawcy.
– Głównym dostawcą takich pociągów jest w Europie kanadyjski Bombardier. My i inne firmy produkujemy piętrowe EZT, które nie potrzebują lokomotywy – mówi Teresa Wiśniewska, przedstawicielka Stadlera w Polsce.
– Wygrana oznaczałaby, że w produkcję byłyby zaangażowane polskie zakłady Bombardiera – mówi Janusz Kućmin, szef Bombardiera na Polskę.
Roman Sielecki liczy na oferty od co najmniej czterech producentów.
I ja się zastanawiam ,czy nie lepszym rozwiązaniem byłyby piętrowe EZT... choćby taka Vagonka, która jakiś czas temu w PL się prezentowała. Fajny pociąg.
Push-pulle też fajne, ale kupujemy same wagony, a gdzie loki? ET22 będą ciągać? Trochę kiepsko.
Push-pulle też fajne, ale kupujemy same wagony, a gdzie loki? ET22 będą ciągać? Trochę kiepsko.
Ja się zastanawiam po co kupować w ogóle wagony sterownicze. Pociągi wahadłowe nie są koniecznością, na stacjach, do których będą kursować te składy dają możliwość "tradycyjnej" zmiany czoła pociągu.
Pewnie tak.przewoz pisze:ET22 będą ciągać?
Radomskie bipy z byczkami miały całkiem niezłe przyspieszenie. Niemieckie p-p też jeżdżą z różnymi lokomotywami, nie wszystkie są najnowszej generacji.przewoz pisze:Trochę kiepsko.
15/12/2005-12/7/2019
-
metron
Od strony zdalnego sterowania wygląda to tak, że żadna z lokomotyw używanych w Polsce nie jest przystosowana do sterowania push i pull. Nie da się nią sterować z kabiny sterowniczej.TLG pisze:Ciekawe jakby to wyglądało od strony zdalnego sterowaniajasiu pisze:A może prywaciarstwo będzie ciągać? Sputniki, czeskie loki - to by było niezłe
Dla mnie kupowanie takiego taboru jest po prostu idiotyzmem. Przecież Koleje Mazowieckie zdają sobie sprawę jak wygląda w Polsce sprawa wynajmowania lokomotyw i kosztów z tym związanych , i że samo wynajęcie lokomotyw i uzależnienie się od Cargo jest idiotyzmem. Tu powinno się kupić nowoczesne EZT,a nie takie wynalazki