Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Co w dzielnicy Ursynów piszczy

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 02 paź 2020, 16:23

To zależy od częstotliwości :P . Jeśli co 20-30 minut, czyli byle coś jeździło to tak. Jeśli coś na miarę 402 plus dobre przesiadki to nie.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 paź 2020, 16:24

No właśnie jechanie prosto POW wyklucza możliwość "dobrych przesiadek".
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 paź 2020, 19:30

No zasadniczo obwodnicę tak się prowadzi, by w miarę możliwości przy intensywnej zabudowie nie biegła, więc siłą rzeczy dla komunikacji zbiorowej ma sens tylko, jako w miarę środkowy element trasy skądś gdzieś.

Na przykład uważam, że skoro już powstał nieco absurdalny dworzec przesiadkowy w Nadarzynie, to mógłby z niego ekspresówką do Pralki (albo do Zachodniego) jeździć jakiś wahadłowy podmiejski ekspres, bez przystanków pośrednich (no bo w sumie gdzie?)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ashir

Post autor: ashir » 02 paź 2020, 19:43

Jeździ 733. Problemem jest jedynie tragiczna częstotliwość. ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 02 paź 2020, 20:50

Paradoksalnie z 733 mógłby być jakiś pożytek przy lepszej częstotliwości, tak.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 02 paź 2020, 22:03

Ale gmina jest zadowolona ze swojego PKSu i nie potrzebuje większej ilości kursów ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 paź 2020, 11:07

Oczywiście. W końcu to nie gmina ma problem ze stadem Hunów na blachach WPR.

michael112

Post autor: michael112 » 03 paź 2020, 11:08

Gdyby władze Warszawy odeszły od dogmatu "nie wychylimy nosa poza swoją granicę, jeśli nam podmiejski samorząd nie zapłaci" i zaczęła brać pod uwagę co z punktu widzenia samej Warszawy bardziej się opłaca, to może coś by z tego wyszło... :-k

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 03 paź 2020, 12:07

Za takie działanie z dużym prawdopodobieństwem byłyby zarzuty niegospodarności i naruszenia dyscypliny finansów publicznych.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 paź 2020, 13:12

Dokładnie tak.

Natomiast to, co władze Warszawy absolutnie mogą zrobić, to na przykład buspasy na wszystkich wlotach wielopasowych, a na jednopasowych - sygnalizacja premiująca wyjazdy z warszawskich przecznic, a nie tranzyt.

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 03 paź 2020, 18:00

michael112 pisze:
03 paź 2020, 11:08
Gdyby władze Warszawy odeszły od dogmatu "nie wychylimy nosa poza swoją granicę, jeśli nam podmiejski samorząd nie zapłaci" i zaczęła brać pod uwagę co z punktu widzenia samej Warszawy bardziej się opłaca, to może coś by z tego wyszło... :-k
Przede wszystkim, komunikacja na obszarze aglomeracji warszawskiej powinna być organizowana i finansowana na poziomie wyższym niż miasto i dwustronne porozumienia między miastem i samorządami ościennymi – na poziomie związku komunikacyjnego? metropolitalnego?

kajo

Post autor: kajo » 03 paź 2020, 23:39

Vilén pisze:
03 paź 2020, 18:00
michael112 pisze:
03 paź 2020, 11:08
Przede wszystkim, komunikacja na obszarze aglomeracji warszawskiej powinna być organizowana i finansowana na poziomie wyższym niż miasto i dwustronne porozumienia między miastem i samorządami ościennymi – na poziomie związku komunikacyjnego? metropolitalnego?
Jak dla mnie to podmiejskie gminy powinny dopłacać Warszawie, skoro połowa ich mieszkańców korzysta z infrastruktury miasta to powinni do niej dokładać.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Yelonker

Post autor: Yelonker » 04 paź 2020, 0:01

Takie działanie, pomijając fakt, że to arogancki warszawocentryzm (bo rozumiem, że jesteś świadomy, że Warszawa się z gminami już rozlicza za linie strefowe i mówisz o zwiększeniu tych stawek), skończyłoby się jak skończyły się L-ki w Raszynie, czyli większość gmin by się na taką łaskawość zwyczajnie wypięła.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 04 paź 2020, 7:58

No ale fakturki za naukę w warszawskich ogólniakach mogłyby to gmin podmiejskich zacząć chodzić.

Inna sprawa,że kajo ma rację. Transport zajmuje nieporównywalnie więcej miejsca w budżecie Warszawy niż w budżecie gmin podmiejskich (jak to kiedyś sprawdzałem, to była różnica rzędu wielkości w ujęciu procentowym!). Ktoś tu na kimś żeruje.

W obecnych realiach formalnych jednak zaproponowane przeze mnie rozwiązanie jest jedynym, które daje szansę aby wymóc realną zmianę podejścia.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 paź 2020, 8:35

Szkoły ponadpodstawowe to nie gminy tylko powiaty, jeśli już.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

ODPOWIEDZ