Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Co w dzielnicy Ursynów piszczy
Moderator: Wiliam
To zależy od częstotliwości
. Jeśli co 20-30 minut, czyli byle coś jeździło to tak. Jeśli coś na miarę 402 plus dobre przesiadki to nie.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No zasadniczo obwodnicę tak się prowadzi, by w miarę możliwości przy intensywnej zabudowie nie biegła, więc siłą rzeczy dla komunikacji zbiorowej ma sens tylko, jako w miarę środkowy element trasy skądś gdzieś.
Na przykład uważam, że skoro już powstał nieco absurdalny dworzec przesiadkowy w Nadarzynie, to mógłby z niego ekspresówką do Pralki (albo do Zachodniego) jeździć jakiś wahadłowy podmiejski ekspres, bez przystanków pośrednich (no bo w sumie gdzie?)
Na przykład uważam, że skoro już powstał nieco absurdalny dworzec przesiadkowy w Nadarzynie, to mógłby z niego ekspresówką do Pralki (albo do Zachodniego) jeździć jakiś wahadłowy podmiejski ekspres, bez przystanków pośrednich (no bo w sumie gdzie?)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Jeździ 733. Problemem jest jedynie tragiczna częstotliwość. 
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Paradoksalnie z 733 mógłby być jakiś pożytek przy lepszej częstotliwości, tak.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ale gmina jest zadowolona ze swojego PKSu i nie potrzebuje większej ilości kursów 
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Oczywiście. W końcu to nie gmina ma problem ze stadem Hunów na blachach WPR.
-
michael112
Gdyby władze Warszawy odeszły od dogmatu "nie wychylimy nosa poza swoją granicę, jeśli nam podmiejski samorząd nie zapłaci" i zaczęła brać pod uwagę co z punktu widzenia samej Warszawy bardziej się opłaca, to może coś by z tego wyszło... 
Za takie działanie z dużym prawdopodobieństwem byłyby zarzuty niegospodarności i naruszenia dyscypliny finansów publicznych.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dokładnie tak.
Natomiast to, co władze Warszawy absolutnie mogą zrobić, to na przykład buspasy na wszystkich wlotach wielopasowych, a na jednopasowych - sygnalizacja premiująca wyjazdy z warszawskich przecznic, a nie tranzyt.
Natomiast to, co władze Warszawy absolutnie mogą zrobić, to na przykład buspasy na wszystkich wlotach wielopasowych, a na jednopasowych - sygnalizacja premiująca wyjazdy z warszawskich przecznic, a nie tranzyt.
Przede wszystkim, komunikacja na obszarze aglomeracji warszawskiej powinna być organizowana i finansowana na poziomie wyższym niż miasto i dwustronne porozumienia między miastem i samorządami ościennymi – na poziomie związku komunikacyjnego? metropolitalnego?michael112 pisze: ↑03 paź 2020, 11:08Gdyby władze Warszawy odeszły od dogmatu "nie wychylimy nosa poza swoją granicę, jeśli nam podmiejski samorząd nie zapłaci" i zaczęła brać pod uwagę co z punktu widzenia samej Warszawy bardziej się opłaca, to może coś by z tego wyszło...![]()
Jak dla mnie to podmiejskie gminy powinny dopłacać Warszawie, skoro połowa ich mieszkańców korzysta z infrastruktury miasta to powinni do niej dokładać.Vilén pisze: ↑03 paź 2020, 18:00Przede wszystkim, komunikacja na obszarze aglomeracji warszawskiej powinna być organizowana i finansowana na poziomie wyższym niż miasto i dwustronne porozumienia między miastem i samorządami ościennymi – na poziomie związku komunikacyjnego? metropolitalnego?michael112 pisze: ↑03 paź 2020, 11:08Gdyby władze Warszawy odeszły od dogmatu "nie wychylimy nosa poza swoją granicę, jeśli nam podmiejski samorząd nie zapłaci" i zaczęła brać pod uwagę co z punktu widzenia samej Warszawy bardziej się opłaca, to może coś by z tego wyszło...![]()
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Takie działanie, pomijając fakt, że to arogancki warszawocentryzm (bo rozumiem, że jesteś świadomy, że Warszawa się z gminami już rozlicza za linie strefowe i mówisz o zwiększeniu tych stawek), skończyłoby się jak skończyły się L-ki w Raszynie, czyli większość gmin by się na taką łaskawość zwyczajnie wypięła.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No ale fakturki za naukę w warszawskich ogólniakach mogłyby to gmin podmiejskich zacząć chodzić.
Inna sprawa,że kajo ma rację. Transport zajmuje nieporównywalnie więcej miejsca w budżecie Warszawy niż w budżecie gmin podmiejskich (jak to kiedyś sprawdzałem, to była różnica rzędu wielkości w ujęciu procentowym!). Ktoś tu na kimś żeruje.
W obecnych realiach formalnych jednak zaproponowane przeze mnie rozwiązanie jest jedynym, które daje szansę aby wymóc realną zmianę podejścia.
Inna sprawa,że kajo ma rację. Transport zajmuje nieporównywalnie więcej miejsca w budżecie Warszawy niż w budżecie gmin podmiejskich (jak to kiedyś sprawdzałem, to była różnica rzędu wielkości w ujęciu procentowym!). Ktoś tu na kimś żeruje.
W obecnych realiach formalnych jednak zaproponowane przeze mnie rozwiązanie jest jedynym, które daje szansę aby wymóc realną zmianę podejścia.
Szkoły ponadpodstawowe to nie gminy tylko powiaty, jeśli już.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem