Ajenci - dyskusje, komentarze, nowości
Też tak słyszałem. Ciekawe, że ajenci nie wybrali Solarisa (w 12 i 18m, bo Otokar szczerze był spodziewany, ewentualnie Autosan mógł być).
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Autosan, który miałby wszelkie szanse położyć cały kontrakt niedostarczeniem wozów w terminie?
Ja słyszałem, że do wszystkich zadań Relo wystawił Otokary w wersji mała hybryda. Z resztą już wcześniej o tym pisałem.
Taka polityka Bolechowa. Solaris bardzo niechętnie przyjmuje duże zlecenia na diesle. Już pomijam fakt, że jeden z ajentów niezbyt dobrze żyje już od lat z Bolechowem.
Co to jest NLC?
Podobno MAN nie zgodził się na tak krótki czas dostawy, więc raczej i midi i przeguby będą od Otokara
A który? I o co poszło?
185 - najlepsza linia w mieście!
Powinni dogadać się z Manem, a nie brać Otokary. Szkoda takiej decyzji, jeśli jest faktycznie prawdziwa. Super by było zobaczyć na ulicach Warszawy nowe lion city ,bo tylko ajent ma realną szansę takie wprowadzić. MZA jak robi przetarg na elektryki to MAN nie startuje, więc szansę zerowe.
- ZielonyJamnik
Ale czemu MZA ma brać MANy, bo lubisz?1251 pisze: ↑19 lip 2025, 23:50Powinni dogadać się z Manem, a nie brać Otokary. Szkoda takiej decyzji, jeśli jest faktycznie prawdziwa. Super by było zobaczyć na ulicach Warszawy nowe lion city ,bo tylko ajent ma realną szansę takie wprowadzić. MZA jak robi przetarg na elektryki to MAN nie startuje, więc szansę zerowe.
Myślę, że po 72xx MZA, też może być mocno zniesmaczone. Drogie części, dłuższa naprawa niż u innych, tandetne przyciski rozsypujące się w mgnieniu oka, padające głowice czy nawet ruszanie z otwartymi drzwiami mimo załączonej blokady (z 10 razy mi się tak zdarzyło). A to i tak pewnie tylko część tego co tam się z nimi dzieje.
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Okej, NLC nie są idealne, ale dziwi mnie zaufanie Relobusa do Otokara w kontekście tego, że musieli na kilka tygodni unieruchomić całą flotę pojazdów 9m. Serio MAN tutaj gorzej wypada?
- ZielonyJamnik
No parę wozów stało rok, np. #7215
-
marco_wawa
Tu nie chodzi o zaufanie Relobusa do Otokara, czy niechęć Mobilisu do MAN-a, tylko po prostu MAN twierdzi, ze nie da rady wyprodukować tyłu autobusów w tak krótkim czasie do startu przetargu.... Tu Warszawa (ani tym bardziej MZA) nie ma nic do gadania, bo to ajenci wybierają autobusy.
No to i pewnie w takim razie w Mobilisie będzie inny wykonawca zamówienia.
- ZielonyJamnik
Nawet przegubów nie są w stanie dostarczyć do grudnia 2026? To słabo jeśli to prawda