[Hydepark] Tramwaje Warszawskie
Ocenzurowane wulgaryzmy pozostają wulgaryzmami, więc proszę o powściągnięcie emocji
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
-
adamrozbicki
Popieram! Często widzę takie sytuacje, kiedyś jakiś przygłup wyskoczył z wozu i krzyczał na kierowcę, że nie miał prawa wjechać na skrzyżowanie. Kto uczy tych ludzi?Łukasz pisze: ↑25 maja 2026, 19:2117:10, skręcam z Nowowiejskiej w lewo stronę Centralnego. Wiadomo, trzeba tam wjechać na skrzyżowanie, trzeba przepuścić tramwaj jadący prosto. W międzyczasie zmienia się światło. Próbuje zjechać, a tu niemal taranuje mnie skręcająca od Centralnego dziesiątka, nawalająca długimi. Gdybym się nie cofnął, to by mnie walnął, bo nie miał ochoty zwolnić nawet.
Następnym razem nie cofnę, wuju, jeśli to czytasz, i cię wy[rzuc]ą z roboty za celowe spowodowanie kolizji albo wypadku, frustracie.
To skrzyżowanie wygląda tak od dziesięcioleci, tylko z linii 19 zrobiła 10 i wydłużono czasy międzyzielone. Napisanie tu postu w żaden sposób nic nie zmieni.Łukasz pisze: ↑25 maja 2026, 19:2117:10, skręcam z Nowowiejskiej w lewo stronę Centralnego. Wiadomo, trzeba tam wjechać na skrzyżowanie, trzeba przepuścić tramwaj jadący prosto. W międzyczasie zmienia się światło. Próbuje zjechać, a tu niemal taranuje mnie skręcająca od Centralnego dziesiątka, nawalająca długimi. Gdybym się nie cofnął, to by mnie walnął, bo nie miał ochoty zwolnić nawet.
Następnym razem nie cofnę, wuju, jeśli to czytasz, i cię wy[rzuc]ą z roboty za celowe spowodowanie kolizji albo wypadku, frustracie.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
-
Stary Pingwin
Sytuacje konfliktowe motorniczych z kierowcami są nagminne - stres, ciągły pośpiech zarówno jednych jak i drugich. Łukasz napisał, że tramwaj jechał od Centralnego. Być może, na rondzie jakiś kierowca przyblokował mu możliwość wjazdu i zjazdu( co o 17 jest możliwe). Już masz minus 4.
Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek wyrzucono jakiegoś wuja z pracy za kolizję. Celowe spowodowanie kolizji trudno udowodnić.
Tak samo nie pamiętam, aby jakiś kierowca został ukarany za blokowanie torowiska.
Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek wyrzucono jakiegoś wuja z pracy za kolizję. Celowe spowodowanie kolizji trudno udowodnić.
Tak samo nie pamiętam, aby jakiś kierowca został ukarany za blokowanie torowiska.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
-
gfedorynski
Jeśli jest nagranie z pojazdu, to wjechanie w stojący samochód trudno będzie obronić.Stary Pingwin pisze: ↑26 maja 2026, 11:49Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek wyrzucono jakiegoś wuja z pracy za kolizję. Celowe spowodowanie kolizji trudno udowodnić.
-
Stary Pingwin
Nie sądzę, żeby ktoś celowo wjechał w samochód. Jeżeli jest nagranie z tramwaju, to czasami okazuje się co innego, niż twierdzi kierowca*.
*Nie zarzucam Łukaszowi nieprawdy, wiem, jak nerwowo jest na mieście.
Nie było mnie tam, piszę z własnego doświadczenia.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
No ale też nie zatrzymasz tramwaju w miejscu, a było dość blisko już.Stary Pingwin pisze:Nie sądzę, żeby ktoś celowo wjechał w samochód. Jeżeli jest nagranie z tramwaju, to czasami okazuje się co innego, niż twierdzi kierowca*.
Może zgram kiedyś nagranie.
ŁK
Jak teraz są już kamery we wszystkich tramwajach, a policja się nauczyła, że można z tego korzystać, to już tak lekko dla motorniczych nie jest.Stary Pingwin pisze: ↑26 maja 2026, 11:49Celowe spowodowanie kolizji trudno udowodnić.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- ZielonyJamnik
A w tramwajach nie ma czarnych skrzynek do ściągania danych jazdy?
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Są. Ale na nich nie wszystko widać w kontekście ewentualnej winy za kolizję.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
- ZielonyJamnik
Ale w kontekście tego co Łukasz pisze, to czy hamował to raczej wykres?
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Są, ale zawartość tego co "rejestrują" 20-letnie Mesit-y w wagonach 105N można wsadzić do śmietnika.ZielonyJamnik pisze: ↑26 maja 2026, 13:59A w tramwajach nie ma czarnych skrzynek do ściągania danych jazdy?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -