Dużo jest zrobione, ale nie śpieszą się, bo jak mówią my nic nie robimy... Heh.Kra pisze:lepiej by zakończono wreszcie drogę Czeski Cieszyn - Frydek Mistek.
[PL] Infrastruktura drogowa
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
R48 budują na różnych odcinkach. Chyba do 2011 chcą skończyć całośc. Jechałem tą trasą w lipcu. Przed Frydkiem budują, remontują. Przekrój tam jest rózny- od 2x2 przez 1x3 na 1x4 skończywszy. Natomiast odcinek do Frydka do Cieszyna faktycznie nie sympatyczny.Piotrek pisze:Dużo jest zrobione, ale nie śpieszą się, bo jak mówią my nic nie robimy... Heh.Kra pisze:lepiej by zakończono wreszcie drogę Czeski Cieszyn - Frydek Mistek.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Myślę, że jak my skończymy w końcu tą nieszczesna 1 (wszędzie co najmniej 2 pasy) to i oni dojda do Polski. Ale już od Frydka się robi co raz lepiej, a potem już do Pragi - Bratysławy lecisz autostradąR-11 Kleszczowa pisze:Natomiast odcinek do Frydka do Cieszyna faktycznie nie sympatyczny.
Wiem, ze się nie lubią, ale...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
My już prawie skończyliśmy. S1 z Cieszyna do Bielska brakuje tylko krótkiego odcinka obwodnicy Skoczowa- w budowie obecnie.Piotrek pisze:Myślę, że jak my skończymy w końcu tą nieszczesna 1 (wszędzie co najmniej 2 pasy) to i oni dojda do Polski. Ale już od Frydka się robi co raz lepiej, a potem już do Pragi - Bratysławy lecisz autostradąR-11 Kleszczowa pisze:Natomiast odcinek do Frydka do Cieszyna faktycznie nie sympatyczny.A jeszcze nie dawno tak nie było. Nie mniej jeśli chodzi o zagranicę to proszę Austrię o dokończenie autostrady od Wiednia do Znojma/Mikulova.
Wiem, ze się nie lubią, ale...
Austria i Czesi to by mogli wreszcie zbudować chociażby eSkę z Wiednia do Brna
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
W końcu się buduje? Bo jak ja ostatnio jechałem to oprócz jednej koparki nie wiele się działoR-11 Kleszczowa pisze:S1 z Cieszyna do Bielska brakuje tylko krótkiego odcinka obwodnicy Skoczowa- w budowie obecnie.
Tak samo. Budują Austriacy wszędzie autostrady, ale tylko nie tam. Widać w nosie mają Czechów. Co ciekawe - nie ma tej drogi w planach, jak rozmawiałem z Polakami mieszkającymi w Wiedniu.R-11 Kleszczowa pisze:Przez 7 lat jak tą drogą jezdzę to w Austrii zbudowali tylko jedną obowdnicę jednego miasteczka w Austrii![]()
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Budują. Nie wiem dokładnie, ale tam był problem, że poprzedni wykonawca zbankurtował czy jakoś tak. Ale prace już idą. Dzięki temu wkrótce Warszawa zyska pierwsze dwujezdniowe połaczenie z granicąPiotrek pisze:W końcu się buduje? Bo jak ja ostatnio jechałem to oprócz jednej koparki nie wiele się działoR-11 Kleszczowa pisze:S1 z Cieszyna do Bielska brakuje tylko krótkiego odcinka obwodnicy Skoczowa- w budowie obecnie.Tak samo. Budują austriacy wszędzie autostrady, ale tylko nie tam. Widać w nosie mają czechów. Co ciekawe - nie ma tej drogi w planach, jak rozmawiałem z polakami mieszkającymi w Wiedniu.R-11 Kleszczowa pisze:Przez 7 lat jak tą drogą jezdzę to w Austrii zbudowali tylko jedną obowdnicę jednego miasteczka w Austrii![]()
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Nie wiem czy nie szybciej będzie A2 do ŚwieckaPiotrek pisze:Niesamowite. Myślę, że następnym takim połączeniem będzie Zgorzelec/Bolesławiec. 1 do A-4, no i do granicy.R-11 Kleszczowa pisze:Ale prace już idą. Dzięki temu wkrótce Warszawa zyska pierwsze dwujezdniowe połaczenie z granicą
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Zacznij jeździć przez Znojmo-Kleinhaugsdorf-Stockerau. Znacznie wygodniej i szybciej niż przez Mikulov, choć nieco dalej.R-11 Kleszczowa pisze:Austria i Czesi to by mogli wreszcie zbudować chociażby eSkę z Wiednia do BrnaPrzez 7 lat jak tą drogą jezdzę to w Austrii zbudowali tylko jedną obowdnicę jednego miasteczka w Austrii
![]()
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Hmmm... ciekawe co na te warunki GDDKiA...![]()
Samorządy połączyły S-8
Przedstawiciele gmin na granicy województw łódzkiego i wielkopolskiego połączyli rozbieżne odcinki drogi ekspresowej S-8. Stawiają jednak generalnej dyrekcji warunki.
Urzędniczy absurd ujawniliśmy tydzień temu w artykule "Drogi się nie stykną". Napisaliśmy, że Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad tak zaplanowała przebieg drogi S-8, że na granicy województw łódzkiego i wielkopolskiego jej nitki zamiast się łączyć, mijają się o ponad 5 kilometrów.
Wytropiliśmy, że trasa na terenie województwa wielkopolskiego ma przebiegać tak, by w Łódzkiem minąć Wieruszów od południa. Natomiast w planach dla województwa łódzkiego droga ta ma biec na północ od Wieruszowa. Oba projekty zostały przygotowane przez GDDKiA - z tym, że jeden w Poznaniu, a drugi w Krakowie.
Z "drogi, która się nie styka" śmiała się cała Polska. Chcąc naprawić swój błąd GDDKiA postanowiła skorygować bieg drogi na odcinku łódzkim. Problem w tym, że nowa droga musiałaby przebiegać obrzeżami Wieruszowa w odległości 350 metrów od domów, a na to nie zgadzają się mieszkańcy.
Rozwiązanie problemu GDDKiA pozostawiła więc samorządowcom z Wieruszowa i Kępna. Nakazała im, by sami ustalili przebieg drogi S-8 przez tereny gmin. - To nie jest najlepszy pomysł, aby o przebiegu dróg ekspresowych decydowali burmistrzowie. Przecież od tego powinni być fachowcy - dziwił się Ryszard Przybylski, wiceburmistrz Kępna.
Po kilku spotkaniach udało się jednak dojść do porozumienia. Obie gminy zaakceptowały "wariant łódzki" - przebieg trasy S-8 korytarzem wcześniej planowanej autostrady A-8, czyli na północ od Wieruszowa.
Iwona Szkopińska, burmistrz Wieruszowa cieszy się: - Dla nas jest to najlepsze rozwiązanie. Wszystko teraz zależy od tego, czy GDDKiA zgodzi się na warunki Kępna, dla którego zmiana przebiegu wiąże się z dużymi wydatkami.
Przybylski: - Mieliśmy przygotowany plan zagospodarowania przestrzennego, który teraz trzeba zmienić. A to będzie kosztować około 400 tys. zł.
Gminy w zamian za ustępstwa żądają m.in.: budowy obwodnicy Kępna i Baranowa; zrefundowania gminie Kępno kosztów związanych ze zmianą miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego; zapłaty przez GDDKiA ewentualnych odszkodowań związanych ze zmianą przeznaczenia terenów w miejscowym planie.
Teraz na żądania władz gmin musi zgodzić się generalna dyrekcja. Decyzja ma zapaść w ciągu dwóch miesięcy. - Przeanalizujemy warunki postawione przez samorządy. Ponieważ gminy ustaliły wspólne zdanie w tej sprawie, dołożymy wszelkich starań by ten wariant mógł być zrealizowany - mówi Andrzej Maciejewski, rzecznik GDDKiA.
Za błędy się płaci
Generalna dyrekcja, w której pracują "specjaliści" planowała trasę S-8 przez kilka lat. Nie pytała wtedy o zdanie samorządowców. A gdy okazało się, ile warte są jej plany, zrzuciła na nich rozwiązanie problemu. I może nawet dobrze zrobiła (szkoda, że po czasie), bo władze gmin uporały się z problemem w tydzień. Droga się łączy i wszyscy są zadowoleni.
Niestety, teraz za błędy trzeba będzie zapłacić. Szkoda tylko, że generalna dyrekcja weźmie na to pieniądze z naszych podatków.
![]()
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Dziś w nocy Dyrektor GDDKiA powiedział w Polskim Radiu, że cała afera z S8 pod Wieruszowem to stek dziennikarskich bzdur
- stwierdził bowiem, że było bardzo dużo wariantów, a dziennikarze wyciągnęli ten, który był wadliwy 
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
GDDKiA pisze:W związku z decyzją Ministra Transportu o wygaśnięciu koncesji dla firmy GTC na odcinek autostrady A1 Gdańsk – Toruń, Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad informuje, że:
odcinek Gdańsk-Grudziądz będzie realizowany przez firmę GTC (do końca 2008 r.
odcinek Grudziądz-Toruń będzie realizowany przez GDDKiA; obecnie zapewnione zostały środki finansowe na budowę, opracowywany jest projekt budowlany, projekt wykonawczy i dokumentacja przetargowa, na wybór wykonawcy. Wszelkie te postępowania zostaną zakończone na przełomie trzeciego i czwartego kwartału 2007 roku; następnie ogłoszony i rozstrzygnięty zostanie przetarg – tak by na początku 2008 roku wykonawca mógł rozpocząć realizację. Budowa potrwa do końca 2010 roku. Jej koszt – zgodnie z szacunkami z marca 2006 roku – wynosi w przypadku GDDKiA ok. 5-6 mln Euro za kilometr, a tymczasem w przypadku GTC 7,5 mln euro/km.
Jednocześnie informujemy, że jakiekolwiek ewentualne roszczenia GTC nie mogą – zgodnie z prawem – zablokować lub opóźnić budowy tego odcinka autostrady A1. Poniżej prezentujemy także bieżące informacje na temat pozostałych odcinków A1 od Torunia do granicy z Czechami.
Toruń – Stryków
Długość odcinka: 144 km
Wartość kosztorysowa: 3 456 000 tys. zł
Decyzja o ustaleniu lokalizacji – uzyskana
Wykup gruntów:
Woj. Kujawsko – pomorskie 42% - prace archeologiczne 12%
Woj. Łódzkie 96,3 % - prace archeologiczne na ukończeniu
Zakończenie procesu nabywania gruntów planuje się na koniec roku 2007
Projekt budowlany, projekt wykonawczy i dokumentacja przetargowa – przetarg w toku – termin realizacji tych projektów 18 miesięcy od daty podpisania umowy
Realizacja 2008 – 2010
Stryków – Pyrzowice
Długość odcinka: 180 km
Zaawansowanie procesu wykupu gruntów na poszczególnych odcinkach:
Stryków – woj. Śląskie – 32%
Woj. Śląskie – Częstochowa – 88%
Częstochowa – Woźniki – 32%
Woźniki – Pyrzowice 50%
Projekt realizowany w systemie Partnerstwa Publiczno - Prywatnego
Pyrzowice – Sośnica
Długość odcinka: 43 km
Wykup nieruchomości: rozpoczęto procedury
Projekty budowlane i wykonawcze:
Odcinek Pyrzowice – Maciejów – wyłoniony wykonawca – konsorcjum firm Transprojekt Kraków i Complex Projekt Katowice (z udziałem środków unijnych TEN-T)
Odcinek Maciejów – Sośnica wykonawca wyłoniony – konsorcjum firm: Mosty Katowice i Transprojekt Kraków - planowane zakończenie dokumentacji IV kwartał 2007 r. (z udziałem środków unijnych FS)
Decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację – planowane złożenie wniosków w I i II kwartale 2007 r.
Wartość kosztorysowa około 1 mld zł
Sośnica – Bełk
Długość odcinka: 15 km
Opracowano projekt budowlany, projekt wykonawczy i dokumentację przetargową
Wyłoniono wykonawcę robót budowlanych – podpisanie umowy 22 stycznia 2007 r.
Rozpoczęcie robót budowlanych – I kw. 2007 r. z terminem realizacji inwestycji 24 miesiące
Bełk - Świerklany
Długość odcinka: 14 km
Nabyto część nieruchomości, pozyskanie pozostałych planowane jest w 2007 r.
Decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację z 14.12.2006 r.
Projekt budowlany i projekt wyknawczy – zakończenie prac projektowych – koniec maja 2007 r.
Rozpoczęcie robót budowlanych – IV kw. 2007 r. z terminem realizacji inwestycji 27 miesięcy
Świerklany – Gorzyczki
Długość odcinka: 19 km
Wykup gruntów – nabyto 88.6 % nieruchomości położonych w pasie drogowym. Dla pozostałych uzyskano tytuły prawne umożliwiające ich dysponowanie na roboty budowlane
Projekt budowlany i projekt wykonawczy – wykonane
Przetarg ograniczony na wyłonienie wykonawcy budowy – w trakcie – procedurę przetargową na wyłonienie wykonawcy robót rozpoczęto w listopadzie 2006 r. (z udziałem środków unijnych)
Rozpoczęcie robót budowlanych – II kw. 2007 r. z terminem realizacji 26 miesięcy
Dodam tylko, że rząd zabrał GTC koncesję na budowę odcinka Nowe Marzy- Toruń
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
OIDP to GTC dostało koncesję w 1997 roku, czyli 10 lat temu. Więc i oni nie są bez winy- oczywiście. Ale zabieranie im koncesji w momencie kiedy budują tą drogę i nic nie stoi na przeszkodzie aby budować od 2008 roku kolejny jej odcinek do Torunia to już lekka przesadaPiotrek pisze:Nie wiem jak to się skończy, ale z tego się cieszę. Już dosyć tego GTC, które przez tyle lat nic nie robiło, tylko kasę zbierało.R-11 Kleszczowa pisze:Dodam tylko, że rząd zabrał GTC koncesję
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"