Ale jednocześnie jazda tym odcinkiem jest dużo fajniejsza niż odcinkiem z Warszawy do Tomaszowa/ Rawy. Są światła ale na odcinku Gierkówki w ciągu DK8 jest więcej małych wsi, a na DK1 omija się je. Co reszty pełna zgodna.Paweł_K pisze:Dla mnie osobiście jazda gierkówką różni się znacznie od jazdy autostradą - zwłaszcza na odcinku krajowej jedynki ilość świateł jest duża - w każdej mijanej miejscowości.
[PL] Infrastruktura drogowa
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Tylko jak pierwszy raz jechałem to o tym nie wiedziałem, a potem akurat mimo wszystko szybciej szło tym bezkartowym, na początku jak był tylko odcinek Września - Poznań można było płacić tylko gotówką.Paweł_K pisze:Przecież dwie skrajne bramki są przystosowane do płacenia kartą, zawsze przynajmniej jedno z nich jest czynne. Co do infrastruktury - pełna zgoda - jest tragedia.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Ponad 10 kilometrów ekranów akustycznych, dla zwierząt trzy "zielone mosty" i cztery tunele, dla pieszych kładka lub przejście podziemne, a co najważniejsze - dwa pasy jezdni na całej długości. Tak za dwa lata ma wyglądać kielecka obwodnica "siódemki". W czwartek GDDKiA rozpoczęła konsultacje społeczne.
Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad równocześnie zajęła się kilkoma odcinkami drogi nr 7, w tym kielecką obwodnicą.
- Rozpoczniemy budowy tam, gdzie ich przygotowanie pójdzie najszybciej - tłumaczy Ewa Sayor, dyrektorka kieleckiego oddziału GDDKiA. Cel jest jeden - do 2013 roku ma być dwupasmowa droga ekspresowa nr 7 do południowych granic województwa i jak najwięcej dwupasmowych odcinków w kierunku Warszawy. Dyrektor Sayor nie ukrywa, że obwodnica Kielc ma szansę na realizację w pierwszej kolejności, bo jej budowa jest stosunkowo najprostsza. Nie ma zbyt wielu obszarów zabudowanych ani skomplikowanych skrzyżowań, a te, które są, łatwo rozbudować.
- W wariancie optymistycznym pierwsze samochody przejadą drugim pasmem w 2009 roku - mówi szefowa GDDKiA.
Inwestycja będzie imponująca. Największa przebudowa czeka skrzyżowanie z drogą 74 (węzeł Niewachlów). - To potrwa, bo budowa wchodzi w teren miejski - tłumaczy Sayor. W rejonie tego węzła ma być główny wyjazd z Targów Kielce.
Węzeł Jaworznia będzie tylko nieznacznie przebudowany - powstanie tu podziemne przejście dla pieszych lub kładka, łączące Janów Dolny z Jaworznią.
Węzeł Chęciny obędzie się praktycznie bez przebudowy.
Drugie pasmo obwodnicy przebiega głównie przez pola i nieużytki oraz przecina cztery kompleksy leśne. - Nie przewiduję kłopotów z ochroną środowiska - mówi Sayor. Nie oznacza to, że drogowcy nie zadbają o przyrodę. "Po przebudowie opracowywany odcinek drogi S7 stanie się nieprzekraczalną barierą dla zwierząt" - czytamy w dokumentacji.
Dlatego zaplanowano budowę trzech "zielonych mostów" dla zwierząt oraz czterech dolnych pod trasą, w sąsiedztwie wiaduktów i mostów.
Umożliwią one przechodzenie zwierzętom, np. łosiom. Dodatkowo powstaną przepusty dla płazów i gadów.
Wzdłuż trasy zaprojektowano 10,5 km ekranów akustycznych, ale niewykluczone, że może ich być więcej, co pokażą analizy hałasu po otwarciu drugiego pasma.
W związku z przygotowaniami do budowy obwodnicy S7 GDDKiA rozpoczęła wczoraj dwutygodniowe konsultacje społeczne. Dokumentacja jest dostępna w urzędach gmin i internecie.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
GDDKiA niezbyt logicznie pisze:Utrudnienie z powodu przebudowy drogi nr 7 do parametrów drogi kat. S. Jedna jezdnia wyłączona z ruchu, ruch w obu kierunkach odbywa się po jednej jezdni. Ograniczenie w rejonie przewiązek roboczych ograniczony do 40 km/h., zakaz wyprzedzania pojazdów, oznakowanie poziome tymczasowej organizacji ruchu wykonane kolorem żółtym. Pomiędzy przewiązkami ograniczenie prędkości do 60 km/h i ciągły zakaz wyprzedzania. Wyznaczono objazdy dla kierunku od Warszawy do Grójca po obwodowej zachodniej do skrzyżowania z drogą krajową nr 50 Ciechanów - Ostrów Mazowiecka, w kierunku od Grójca do Warszawy drogą nr 50, od ronda w ciągu ulicy Armii krajowej do węzła drogowego z obwodową zachodnią Grójca. Ruch lokalny do m. Worów odbywać się będzie drogami powiatowymi wyłącznie od drogi krajowej nr 50 w m. Bikówek. Objazdy są wyznaczone tablicami informacyjnymi.
No dobra, ja rozumiem, że jazda gierkówką to nie jest jazda autostradą. Ale gdyby ująć to tak: DK2 'Sochaczewska' - 1, autostrada - 10 to 'gierkówka' wg mnie plasuje się na '7'. Czyli różnica między 'jednojezdniówką' a 'gierkówką' to '6' a między 'gierkówką' a autostradą '3'. Czyli dla mnie znaczna. Nie wiem jak Wy, ale ja naprawdę BOJĘ SIĘ wyprzedzać na jednojezdniówce i przez to pokonuję trasę Ołtarzew - Sochaczew w ponad godzinę (V średnia = ~ 65kph). Przypuszczam, że gdyby na tej trasie była gierkówka, to jechałbym z Vśr = ~ 100 kph. Na autostradzie może 120 (blachosmród Lanos). A jak dla Was te proporcje wyglądają (ocena użytkowania)? I czy koszty budowy, a właściwie przebudowy jednojezdniówki na gierkówkę wynoszą 60-70% kosztów budowy autostrady?
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Sam boję się wyprzedzać na trasie Warszawa- Sochaczew. To naprawdę niebezpieczna trasa, ale nie jadę nią 65km/h, a przepisowe 90km/h. Różnica między GP 1x2, a GP 2x2 jest oczywiście ogromna. Ale róznica miedzy GP 2x2, a A 2x2 jest moim zdaniem jeszcze bardziej ogromna. Ba- ogromne będzie róznica miedzy GP 2x2, a S 2x2. Zjedź sobie z Gierkówki na WOG i tam po paru kilometrach /jadąc w kierunku Cieszyna/ GP2x2 zaczyna się eSka. Róźnica ogromna- mimo starej i zniszczonej nawierzchni. Co do kosztów się nie wypowiem bo nie mam pojęcia na ten temat.JaBaal pisze:No dobra, ja rozumiem, że jazda gierkówką to nie jest jazda autostradą. Ale gdyby ująć to tak: DK2 'Sochaczewska' - 1, autostrada - 10 to 'gierkówka' wg mnie plasuje się na '7'. Czyli różnica między 'jednojezdniówką' a 'gierkówką' to '6' a między 'gierkówką' a autostradą '3'. Czyli dla mnie znaczna. Nie wiem jak Wy, ale ja naprawdę BOJĘ SIĘ wyprzedzać na jednojezdniówce i przez to pokonuję trasę Ołtarzew - Sochaczew w ponad godzinę (V średnia = ~ 65kph). Przypuszczam, że gdyby na tej trasie była gierkówka, to jechałbym z Vśr = ~ 100 kph. Na autostradzie może 120 (blachosmród Lanos). A jak dla Was te proporcje wyglądają (ocena użytkowania)? I czy koszty budowy, a właściwie przebudowy jednojezdniówki na gierkówkę wynoszą 60-70% kosztów budowy autostrady?
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Mnie denerwuje to, że na autostradach buduje się w ogóle 2 pasy ruchu jedynie. Jeden TIR jedzie załóżmy 90 km/h, drugi 100 km/h i chce go wyprzedzic, a że jedzie nie wiele szybciej, to wyprzedza go bardzo długo a potencjalne osobówki nie mają jak przejechac bo oba tiry jadą obok siebie. Może błaha sprawa ale dosyc denerwująca kierowców.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
W Polsce też mamy autostrady trzypasmowe. To raz. A dwa to w cywilizowanych krajach TIRy się na autostradach nie wyprzedzają.djmc100 pisze:W Polsce nie, ale w Austrii np. tak.pawcio pisze:A powiedz Ty mi, ile Ty wiodziałeś autostrad trzypasmowych? Nie licząc okolic dużych miast.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Które? Nie licząc A1 do Sankt Poelten i koło Linzu i A2 do Wiener Neustadt, czyli w zasadzie w obrębie dwóch największych aglomeracji kraju.djmc100 pisze:W Polsce nie, ale w Austrii np. tak.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Czyli my nie jesteśmy cywilizowanym krajem widocznie.R-11 Kleszczowa pisze:A dwa to w cywilizowanych krajach TIRy się na autostradach nie wyprzedzają.
Czy ja gdzieś napisałem że nie ma?R-11 Kleszczowa pisze:W Polsce też mamy autostrady trzypasmowe.
[ Dodano: 2007-02-06, 14:12 ]
A ja pamiętam? Dawno temu jechałem już. A po trzypasmówce jechałem.pawcio pisze:Które? Nie licząc A1 do Sankt Poelten i koło Linzu i A2 do Wiener Neustadt, czyli w zasadzie w obrębie dwóch największych aglomeracji kraju.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Pod względem dróg nie jesteśmy cywilizowanym krajem. To wiadomo od przed wojny.
Odpowiadałem Pawłowi, a nie Tobie
Odpowiadałem Pawłowi, a nie Tobie
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Owszem. Ale są to tylko kawałki przy dużych aglomeracjach, a nie całe ciągi autostrad. Normalnym jest budowanie autostrad na dwa pasy w każdą stronę.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan