[PL] Infrastruktura drogowa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 26 sty 2007, 11:04

Paweł_K pisze:Dla mnie osobiście jazda gierkówką różni się znacznie od jazdy autostradą - zwłaszcza na odcinku krajowej jedynki ilość świateł jest duża - w każdej mijanej miejscowości.
Ale jednocześnie jazda tym odcinkiem jest dużo fajniejsza niż odcinkiem z Warszawy do Tomaszowa/ Rawy. Są światła ale na odcinku Gierkówki w ciągu DK8 jest więcej małych wsi, a na DK1 omija się je. Co reszty pełna zgodna.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Kra

Post autor: Kra » 26 sty 2007, 16:42

Paweł_K pisze:Przecież dwie skrajne bramki są przystosowane do płacenia kartą, zawsze przynajmniej jedno z nich jest czynne. Co do infrastruktury - pełna zgoda - jest tragedia.
Tylko jak pierwszy raz jechałem to o tym nie wiedziałem, a potem akurat mimo wszystko szybciej szło tym bezkartowym, na początku jak był tylko odcinek Września - Poznań można było płacić tylko gotówką.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lut 2007, 12:17

Obrazek
Ponad 10 kilometrów ekranów akustycznych, dla zwierząt trzy "zielone mosty" i cztery tunele, dla pieszych kładka lub przejście podziemne, a co najważniejsze - dwa pasy jezdni na całej długości. Tak za dwa lata ma wyglądać kielecka obwodnica "siódemki". W czwartek GDDKiA rozpoczęła konsultacje społeczne.

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad równocześnie zajęła się kilkoma odcinkami drogi nr 7, w tym kielecką obwodnicą.

- Rozpoczniemy budowy tam, gdzie ich przygotowanie pójdzie najszybciej - tłumaczy Ewa Sayor, dyrektorka kieleckiego oddziału GDDKiA. Cel jest jeden - do 2013 roku ma być dwupasmowa droga ekspresowa nr 7 do południowych granic województwa i jak najwięcej dwupasmowych odcinków w kierunku Warszawy. Dyrektor Sayor nie ukrywa, że obwodnica Kielc ma szansę na realizację w pierwszej kolejności, bo jej budowa jest stosunkowo najprostsza. Nie ma zbyt wielu obszarów zabudowanych ani skomplikowanych skrzyżowań, a te, które są, łatwo rozbudować.

- W wariancie optymistycznym pierwsze samochody przejadą drugim pasmem w 2009 roku - mówi szefowa GDDKiA.

Inwestycja będzie imponująca. Największa przebudowa czeka skrzyżowanie z drogą 74 (węzeł Niewachlów). - To potrwa, bo budowa wchodzi w teren miejski - tłumaczy Sayor. W rejonie tego węzła ma być główny wyjazd z Targów Kielce.

Węzeł Jaworznia będzie tylko nieznacznie przebudowany - powstanie tu podziemne przejście dla pieszych lub kładka, łączące Janów Dolny z Jaworznią.

Węzeł Chęciny obędzie się praktycznie bez przebudowy.

Drugie pasmo obwodnicy przebiega głównie przez pola i nieużytki oraz przecina cztery kompleksy leśne. - Nie przewiduję kłopotów z ochroną środowiska - mówi Sayor. Nie oznacza to, że drogowcy nie zadbają o przyrodę. "Po przebudowie opracowywany odcinek drogi S7 stanie się nieprzekraczalną barierą dla zwierząt" - czytamy w dokumentacji.

Dlatego zaplanowano budowę trzech "zielonych mostów" dla zwierząt oraz czterech dolnych pod trasą, w sąsiedztwie wiaduktów i mostów.

Umożliwią one przechodzenie zwierzętom, np. łosiom. Dodatkowo powstaną przepusty dla płazów i gadów.

Wzdłuż trasy zaprojektowano 10,5 km ekranów akustycznych, ale niewykluczone, że może ich być więcej, co pokażą analizy hałasu po otwarciu drugiego pasma.

W związku z przygotowaniami do budowy obwodnicy S7 GDDKiA rozpoczęła wczoraj dwutygodniowe konsultacje społeczne. Dokumentacja jest dostępna w urzędach gmin i internecie.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 02 lut 2007, 16:09

:arrow: A tymczasem na odcinku między Radomiem i Warszawą też trwają roboty. Od Jedlanki do obwodnicy Białobrzegów w imponującym tempie powstaje druga jezdnia przyszłej trasy ekspresowej S7. Od środy trwa także przebudowa północnej części obwodnicy Grójca:
GDDKiA niezbyt logicznie pisze:Utrudnienie z powodu przebudowy drogi nr 7 do parametrów drogi kat. S. Jedna jezdnia wyłączona z ruchu, ruch w obu kierunkach odbywa się po jednej jezdni. Ograniczenie w rejonie przewiązek roboczych ograniczony do 40 km/h., zakaz wyprzedzania pojazdów, oznakowanie poziome tymczasowej organizacji ruchu wykonane kolorem żółtym. Pomiędzy przewiązkami ograniczenie prędkości do 60 km/h i ciągły zakaz wyprzedzania. Wyznaczono objazdy dla kierunku od Warszawy do Grójca po obwodowej zachodniej do skrzyżowania z drogą krajową nr 50 Ciechanów - Ostrów Mazowiecka, w kierunku od Grójca do Warszawy drogą nr 50, od ronda w ciągu ulicy Armii krajowej do węzła drogowego z obwodową zachodnią Grójca. Ruch lokalny do m. Worów odbywać się będzie drogami powiatowymi wyłącznie od drogi krajowej nr 50 w m. Bikówek. Objazdy są wyznaczone tablicami informacyjnymi.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 02 lut 2007, 21:38

No dobra, ja rozumiem, że jazda gierkówką to nie jest jazda autostradą. Ale gdyby ująć to tak: DK2 'Sochaczewska' - 1, autostrada - 10 to 'gierkówka' wg mnie plasuje się na '7'. Czyli różnica między 'jednojezdniówką' a 'gierkówką' to '6' a między 'gierkówką' a autostradą '3'. Czyli dla mnie znaczna. Nie wiem jak Wy, ale ja naprawdę BOJĘ SIĘ wyprzedzać na jednojezdniówce i przez to pokonuję trasę Ołtarzew - Sochaczew w ponad godzinę (V średnia = ~ 65kph). Przypuszczam, że gdyby na tej trasie była gierkówka, to jechałbym z Vśr = ~ 100 kph. Na autostradzie może 120 (blachosmród Lanos). A jak dla Was te proporcje wyglądają (ocena użytkowania)? I czy koszty budowy, a właściwie przebudowy jednojezdniówki na gierkówkę wynoszą 60-70% kosztów budowy autostrady?
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
Janeczek

Post autor: Janeczek » 02 lut 2007, 21:51

Po przeczytaniu tego trzeci raz w końcu zrozumiałem. :idea: Drogi klasy G (np 2) nie opłaca się przerabiać na GP (np gierkówka). Lepiej zrobić już ekspresówkę. Ale nie tutaj! DK2 jest jedną z najważniejszych tras przez Polskę i tu jest niezbędna autostrada.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 lut 2007, 23:48

JaBaal pisze:No dobra, ja rozumiem, że jazda gierkówką to nie jest jazda autostradą. Ale gdyby ująć to tak: DK2 'Sochaczewska' - 1, autostrada - 10 to 'gierkówka' wg mnie plasuje się na '7'. Czyli różnica między 'jednojezdniówką' a 'gierkówką' to '6' a między 'gierkówką' a autostradą '3'. Czyli dla mnie znaczna. Nie wiem jak Wy, ale ja naprawdę BOJĘ SIĘ wyprzedzać na jednojezdniówce i przez to pokonuję trasę Ołtarzew - Sochaczew w ponad godzinę (V średnia = ~ 65kph). Przypuszczam, że gdyby na tej trasie była gierkówka, to jechałbym z Vśr = ~ 100 kph. Na autostradzie może 120 (blachosmród Lanos). A jak dla Was te proporcje wyglądają (ocena użytkowania)? I czy koszty budowy, a właściwie przebudowy jednojezdniówki na gierkówkę wynoszą 60-70% kosztów budowy autostrady?
Sam boję się wyprzedzać na trasie Warszawa- Sochaczew. To naprawdę niebezpieczna trasa, ale nie jadę nią 65km/h, a przepisowe 90km/h. Różnica między GP 1x2, a GP 2x2 jest oczywiście ogromna. Ale róznica miedzy GP 2x2, a A 2x2 jest moim zdaniem jeszcze bardziej ogromna. Ba- ogromne będzie róznica miedzy GP 2x2, a S 2x2. Zjedź sobie z Gierkówki na WOG i tam po paru kilometrach /jadąc w kierunku Cieszyna/ GP2x2 zaczyna się eSka. Róźnica ogromna- mimo starej i zniszczonej nawierzchni. Co do kosztów się nie wypowiem bo nie mam pojęcia na ten temat.
Albert Camus-"Dżuma"

reserved

Post autor: reserved » 06 lut 2007, 14:05

Mnie denerwuje to, że na autostradach buduje się w ogóle 2 pasy ruchu jedynie. Jeden TIR jedzie załóżmy 90 km/h, drugi 100 km/h i chce go wyprzedzic, a że jedzie nie wiele szybciej, to wyprzedza go bardzo długo a potencjalne osobówki nie mają jak przejechac bo oba tiry jadą obok siebie. Może błaha sprawa ale dosyc denerwująca kierowców.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 lut 2007, 14:06

A powiedz Ty mi, ile Ty wiodziałeś autostrad trzypasmowych? Nie licząc okolic dużych miast.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

reserved

Post autor: reserved » 06 lut 2007, 14:07

pawcio pisze:A powiedz Ty mi, ile Ty wiodziałeś autostrad trzypasmowych? Nie licząc okolic dużych miast.
W Polsce nie, ale w Austrii np. tak.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 06 lut 2007, 14:09

djmc100 pisze:
pawcio pisze:A powiedz Ty mi, ile Ty wiodziałeś autostrad trzypasmowych? Nie licząc okolic dużych miast.
W Polsce nie, ale w Austrii np. tak.
W Polsce też mamy autostrady trzypasmowe. To raz. A dwa to w cywilizowanych krajach TIRy się na autostradach nie wyprzedzają.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 lut 2007, 14:10

djmc100 pisze:W Polsce nie, ale w Austrii np. tak.
Które? Nie licząc A1 do Sankt Poelten i koło Linzu i A2 do Wiener Neustadt, czyli w zasadzie w obrębie dwóch największych aglomeracji kraju.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

reserved

Post autor: reserved » 06 lut 2007, 14:11

R-11 Kleszczowa pisze:A dwa to w cywilizowanych krajach TIRy się na autostradach nie wyprzedzają.
Czyli my nie jesteśmy cywilizowanym krajem widocznie.
R-11 Kleszczowa pisze:W Polsce też mamy autostrady trzypasmowe.
Czy ja gdzieś napisałem że nie ma?

[ Dodano: 2007-02-06, 14:12 ]
pawcio pisze:Które? Nie licząc A1 do Sankt Poelten i koło Linzu i A2 do Wiener Neustadt, czyli w zasadzie w obrębie dwóch największych aglomeracji kraju.
A ja pamiętam? Dawno temu jechałem już. A po trzypasmówce jechałem.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 06 lut 2007, 14:12

Pod względem dróg nie jesteśmy cywilizowanym krajem. To wiadomo od przed wojny.

Odpowiadałem Pawłowi, a nie Tobie :roll:
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 lut 2007, 14:13

Owszem. Ale są to tylko kawałki przy dużych aglomeracjach, a nie całe ciągi autostrad. Normalnym jest budowanie autostrad na dwa pasy w każdą stronę.

ODPOWIEDZ