O nazwach ulic

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 24 mar 2007, 0:55

Piotrek pisze:A numeracja ulic w USA dotychczas wydawała mi się głupia.
:arrow: W polskich realiach jakoś nie wyobrażam sobie numerowania ulic. Już kilkanaście Poprzecznych w Warszawie wystarczy :).

mariow

Post autor: mariow » 26 mar 2007, 15:52

R-11 Kleszczowa pisze: Jeśli w jednym mieście swoją ulicę może mieć i Składkowski i Witos to tym bardziej nie widzę przeszkód by w tym samym mieście była tak ulica Waryńskiego jak i Piłsudskiego.
.

Popieram. Rządy sanacyjne też nie były okresem wyłacznie chwalebnym a jakos wielu politykow sanacyjnych swe ulice ma (zwłaszcza w Ursusie).

PS. Należałoby się też zastanowić kim był Kleszczow :P :grin:

[ Komentarz dodany przez: Bastian: 2007-03-27, 23:16 ]
Korekta cytowania.
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 26 mar 2007, 18:59

mariow pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: Jeśli w jednym mieście swoją ulicę może mieć i Składkowski i Witos to tym bardziej nie widzę przeszkód by w tym samym mieście była tak ulica Waryńskiego jak i Piłsudskiego.
.

Popieram. Rządy sanacyjne też nie były okresem wyłacznie chwalebnym a jakos wielu politykow sanacyjnych swe ulice ma (zwłaszcza w Ursusie).

PS. Należałoby się też zastanowić kim był Kleszczow :P :grin:
Dokładnie tak. Ogólnie zamiast patrzeć w przyszłość, u nas jest tendencja do ciągłego patrzenia w historię :/ Notabene Hiszpania przyjęła ustawę, dzięki której chcą pomóc Dąbrowszczakom, których rząd chce pozbawić środków do życia. Tych, którzy walczyli z Franko w latach 30 zeszłego wieku. Ech :|

A Kleszczow też była kobietą =P~ ;-)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Tm

Post autor: Tm » 26 mar 2007, 19:31

R-11 Kleszczowa pisze:Notabene Hiszpania przyjęła ustawę, dzięki której chcą pomóc Dąbrowszczakom, których rząd chce pozbawić środków do życia. Tych, którzy walczyli z Franko w latach 30 zeszłego wieku. Ech :|
ależ Kleszczu, mądry chłopak jesteś, a propagandzie wierzysz, nikt nie chce nikogo środków do życia pozbawiać, jedynie funkcjonariusze bezpieki mieliby odebrane przywileje słuzbowe, to, że któryś z dąbrowszczaków później wstapił do UB to jest inna sprawa(nie wiem czy ktokolwiek taki jest, bo żyje tylko 25 żołnierzy Brygad międzynarodowych z Polski), w każdym razie emeryturę będą mieć
a jeśli Hiszpania chce im dawać jakieś pieniądze Dąbrowszczakom, to suwerenne prawo Hiszpanii, ciekawe czy jednocześnie dadzą zapomogi żołnierzom włoskim
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 26 mar 2007, 19:37

Tm pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Notabene Hiszpania przyjęła ustawę, dzięki której chcą pomóc Dąbrowszczakom, których rząd chce pozbawić środków do życia. Tych, którzy walczyli z Franko w latach 30 zeszłego wieku. Ech :|
ależ Kleszczu, mądry chłopak jesteś, a propagandzie wierzysz,
Moja polonistka zwykła mawiać, że jak sto razy przeczyta ten sam bład to sama zaczyna zastanawiać się czy sama zna poprawną wersję.
Tm pisze: nikt nie chce nikogo środków do życia pozbawiać, jedynie funkcjonariusze bezpieki mieliby odebrane przywileje słuzbowe, to, że któryś z dąbrowszczaków później wstapił do UB to jest inna sprawa(nie wiem czy ktokolwiek taki jest, bo żyje tylko 25 żołnierzy Brygad międzynarodowych z Polski), w każdym razie emeryturę będą mieć
a jeśli Hiszpania chce im dawać jakieś pieniądze Dąbrowszczakom, to suwerenne prawo Hiszpanii, ciekawe czy jednocześnie dadzą zapomogi żołnierzom włoskim
OK. Więc dlaczego chcą likwidować ulicę Dąbrowszczaków :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Tm

Post autor: Tm » 26 mar 2007, 19:45

R-11 Kleszczowa pisze:OK. Więc dlaczego chcą likwidować ulicę Dąbrowszczaków :>
a to zupełnie co innego, po prostu zasługa Dąbrowszczaków dla Polski(albo też w ogóle dla jakichś wzniosłych idei) jest co najmniej wątpliwa

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 26 mar 2007, 19:47

Ciekawe, jakie zasługi dla Polski miał Dżochar Dudajew, że się ronda dorobił :-k
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 26 mar 2007, 19:52

Fikander pisze:Ciekawe, jakie zasługi dla Polski miał Dżochar Dudajew, że się ronda dorobił :-k
Dokładnie.
Tm pisze:a to zupełnie co innego, po prostu zasługa Dąbrowszczaków dla Polski(albo też w ogóle dla jakichś wzniosłych idei) jest co najmniej wątpliwa
Tylko najważniejsze w hisotrii Dąbrowszczaków wydarzenia to wojna w Hiszpanii, a nie sprawa współpracy z UB. więc dlaczego nie mają mieć ulicy jeśli walczyli, w co by nie mówić, słusznej sprawie.
Albert Camus-"Dżuma"

Tm

Post autor: Tm » 26 mar 2007, 19:56

R-11 Kleszczowa pisze:więc dlaczego nie mają mieć ulicy jeśli walczyli, w co by nie mówić, słusznej sprawie.
walka w Brygadach Międzynarodowych był tak samo słuszna jak w Legionie Kondor
jestem jak dziecko z zapałkami, wszystko rozpalę

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 26 mar 2007, 20:03

Tm pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:więc dlaczego nie mają mieć ulicy jeśli walczyli, w co by nie mówić, słusznej sprawie.
walka w Brygadach Międzynarodowych był tak samo słuszna jak w Legionie Kondor
#-o
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Czy naprawdę aż tak straszne w Brygadach było to, że powstały na polecenie komunistów :?:
Albert Camus-"Dżuma"

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 26 mar 2007, 20:06

Tm pisze:jestem jak dziecko z zapałkami, wszystko rozpalę
I słusznie.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 26 mar 2007, 20:14

R-11 Kleszczowa pisze:walczyli, w co by nie mówić, słusznej sprawie.
Zdania na ten temat są podzielone.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 26 mar 2007, 20:27

Fikander pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:walczyli, w co by nie mówić, słusznej sprawie.
Zdania na ten temat są podzielone.
Ależ oczywiście. Naprawdę trudno IMO oceniać dziś strony konfliktu. Aczkolwiek co by nie mówić to jednak stanęli po stronie legalnej władzy- lewicowej więc siłą rzeczy poprał ich Komintern. I zaczęto wprowadzać lewicowe pomysły na państwo. To przecież naturalne. Weber mówił, że polityka to "dążenie do udziału we władzy lub do wywierania wpływu na podział władzy, czy to między państwami, czy też w obrębie państwa, między grupami ludzi, jakie to państwo tworzą". I to właśnie robił lewicowy rząd. Nie jestem specjalistą od Wojny Domowej w Hiszpanii ale pozostanę przy swoim zdaniu. Nie ukrywając, że u podstaw konfliktu było zachowanie tak prawicy jak i lewicy. Ale jednak postawię to na lewą stronę. Sorry- nie na widzę nacjonalistów. Pewnie grają tu także moje poglądy- przepraszam.

Nie da się ukryć, że Franko jest postacią dość wieloznaczną, że tak to ujmę. Niby podpisał układy z Hitlerem, by później nie podpisać układu z nim n/t kultury w 1939 roku. Wiadomo, że np. Franko po II wojnie uznawał rząd w Londynie, finansował działalność polskich organizacji w Hiszpanii.
Albert Camus-"Dżuma"

Dennis

Post autor: Dennis » 27 mar 2007, 13:24

Tm pisze:jedynie funkcjonariusze bezpieki mieliby odebrane przywileje słuzbowe
Wszyscy? Zwykli pracownicy operacyjni również? A możesz mi wyjawić z jakiego powodu?

Tm

Post autor: Tm » 27 mar 2007, 15:15

Dennis pisze:Wszyscy? Zwykli pracownicy operacyjni również? A możesz mi wyjawić z jakiego powodu?
z takiego, że służba tam nie była z łapanki, każdy kto sie zgłosił do pracy w SB wiedział co ta instytucja robi (i w przeciwieństwie do milicji nie można sie było tłumaczyć, że, łapało się złodziei, a nie pałowało demonstrację)

ODPOWIEDZ