Piotrek pisze:A numeracja ulic w USA dotychczas wydawała mi się głupia.
O nazwach ulic
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
.R-11 Kleszczowa pisze: Jeśli w jednym mieście swoją ulicę może mieć i Składkowski i Witos to tym bardziej nie widzę przeszkód by w tym samym mieście była tak ulica Waryńskiego jak i Piłsudskiego.
Popieram. Rządy sanacyjne też nie były okresem wyłacznie chwalebnym a jakos wielu politykow sanacyjnych swe ulice ma (zwłaszcza w Ursusie).
PS. Należałoby się też zastanowić kim był Kleszczow
[ Komentarz dodany przez: Bastian: 2007-03-27, 23:16 ]
Korekta cytowania.
PURA VIDA!
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Dokładnie tak. Ogólnie zamiast patrzeć w przyszłość, u nas jest tendencja do ciągłego patrzenia w historięmariow pisze:.R-11 Kleszczowa pisze: Jeśli w jednym mieście swoją ulicę może mieć i Składkowski i Witos to tym bardziej nie widzę przeszkód by w tym samym mieście była tak ulica Waryńskiego jak i Piłsudskiego.
Popieram. Rządy sanacyjne też nie były okresem wyłacznie chwalebnym a jakos wielu politykow sanacyjnych swe ulice ma (zwłaszcza w Ursusie).
PS. Należałoby się też zastanowić kim był Kleszczow![]()
A Kleszczow też była kobietą
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
ależ Kleszczu, mądry chłopak jesteś, a propagandzie wierzysz, nikt nie chce nikogo środków do życia pozbawiać, jedynie funkcjonariusze bezpieki mieliby odebrane przywileje słuzbowe, to, że któryś z dąbrowszczaków później wstapił do UB to jest inna sprawa(nie wiem czy ktokolwiek taki jest, bo żyje tylko 25 żołnierzy Brygad międzynarodowych z Polski), w każdym razie emeryturę będą miećR-11 Kleszczowa pisze:Notabene Hiszpania przyjęła ustawę, dzięki której chcą pomóc Dąbrowszczakom, których rząd chce pozbawić środków do życia. Tych, którzy walczyli z Franko w latach 30 zeszłego wieku. Ech![]()
a jeśli Hiszpania chce im dawać jakieś pieniądze Dąbrowszczakom, to suwerenne prawo Hiszpanii, ciekawe czy jednocześnie dadzą zapomogi żołnierzom włoskim
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Moja polonistka zwykła mawiać, że jak sto razy przeczyta ten sam bład to sama zaczyna zastanawiać się czy sama zna poprawną wersję.Tm pisze:ależ Kleszczu, mądry chłopak jesteś, a propagandzie wierzysz,R-11 Kleszczowa pisze:Notabene Hiszpania przyjęła ustawę, dzięki której chcą pomóc Dąbrowszczakom, których rząd chce pozbawić środków do życia. Tych, którzy walczyli z Franko w latach 30 zeszłego wieku. Ech![]()
OK. Więc dlaczego chcą likwidować ulicę DąbrowszczakówTm pisze: nikt nie chce nikogo środków do życia pozbawiać, jedynie funkcjonariusze bezpieki mieliby odebrane przywileje słuzbowe, to, że któryś z dąbrowszczaków później wstapił do UB to jest inna sprawa(nie wiem czy ktokolwiek taki jest, bo żyje tylko 25 żołnierzy Brygad międzynarodowych z Polski), w każdym razie emeryturę będą mieć
a jeśli Hiszpania chce im dawać jakieś pieniądze Dąbrowszczakom, to suwerenne prawo Hiszpanii, ciekawe czy jednocześnie dadzą zapomogi żołnierzom włoskim
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
a to zupełnie co innego, po prostu zasługa Dąbrowszczaków dla Polski(albo też w ogóle dla jakichś wzniosłych idei) jest co najmniej wątpliwaR-11 Kleszczowa pisze:OK. Więc dlaczego chcą likwidować ulicę Dąbrowszczaków
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Dokładnie.Fikander pisze:Ciekawe, jakie zasługi dla Polski miał Dżochar Dudajew, że się ronda dorobił
Tylko najważniejsze w hisotrii Dąbrowszczaków wydarzenia to wojna w Hiszpanii, a nie sprawa współpracy z UB. więc dlaczego nie mają mieć ulicy jeśli walczyli, w co by nie mówić, słusznej sprawie.Tm pisze:a to zupełnie co innego, po prostu zasługa Dąbrowszczaków dla Polski(albo też w ogóle dla jakichś wzniosłych idei) jest co najmniej wątpliwa
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
walka w Brygadach Międzynarodowych był tak samo słuszna jak w Legionie KondorR-11 Kleszczowa pisze:więc dlaczego nie mają mieć ulicy jeśli walczyli, w co by nie mówić, słusznej sprawie.
jestem jak dziecko z zapałkami, wszystko rozpalę
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Tm pisze:walka w Brygadach Międzynarodowych był tak samo słuszna jak w Legionie KondorR-11 Kleszczowa pisze:więc dlaczego nie mają mieć ulicy jeśli walczyli, w co by nie mówić, słusznej sprawie.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Czy naprawdę aż tak straszne w Brygadach było to, że powstały na polecenie komunistów
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Ależ oczywiście. Naprawdę trudno IMO oceniać dziś strony konfliktu. Aczkolwiek co by nie mówić to jednak stanęli po stronie legalnej władzy- lewicowej więc siłą rzeczy poprał ich Komintern. I zaczęto wprowadzać lewicowe pomysły na państwo. To przecież naturalne. Weber mówił, że polityka to "dążenie do udziału we władzy lub do wywierania wpływu na podział władzy, czy to między państwami, czy też w obrębie państwa, między grupami ludzi, jakie to państwo tworzą". I to właśnie robił lewicowy rząd. Nie jestem specjalistą od Wojny Domowej w Hiszpanii ale pozostanę przy swoim zdaniu. Nie ukrywając, że u podstaw konfliktu było zachowanie tak prawicy jak i lewicy. Ale jednak postawię to na lewą stronę. Sorry- nie na widzę nacjonalistów. Pewnie grają tu także moje poglądy- przepraszam.Fikander pisze:Zdania na ten temat są podzielone.R-11 Kleszczowa pisze:walczyli, w co by nie mówić, słusznej sprawie.
Nie da się ukryć, że Franko jest postacią dość wieloznaczną, że tak to ujmę. Niby podpisał układy z Hitlerem, by później nie podpisać układu z nim n/t kultury w 1939 roku. Wiadomo, że np. Franko po II wojnie uznawał rząd w Londynie, finansował działalność polskich organizacji w Hiszpanii.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
z takiego, że służba tam nie była z łapanki, każdy kto sie zgłosił do pracy w SB wiedział co ta instytucja robi (i w przeciwieństwie do milicji nie można sie było tłumaczyć, że, łapało się złodziei, a nie pałowało demonstrację)Dennis pisze:Wszyscy? Zwykli pracownicy operacyjni również? A możesz mi wyjawić z jakiego powodu?