[Radom] Radomskie przetargi komunikacyjne

Moderator: JacekM

Stalowy Ikar

Post autor: Stalowy Ikar » 08 kwie 2007, 18:25

Piotrek pisze:
Stalowy Ikar pisze:Bo raczej na Supera z Grodziska nie możemy liczyć, skoro już na nie zaciera ręce MZA Warszawa.
Raczej pudło, bo R6 już niedługo pożegnamy.
Mimo, że SU12 przyjeżdżają do Warszawy, to masowo kasują kwadraty, a niedługo zapewne i solówki lewary będą ciąć. Może być tak, że będzie specjalnie przygotowane miejsce na te Supera. Bo jednak chyba bardziej opłaca się mieć 3 letnie Jelcze niż 15, w dodatku rozlatujące się. Więc uważam, że jest większe prawdopodobieństwo, że trafią do MZA, ale mogę się mylić.
STALOWA forever.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 08 kwie 2007, 18:26

Ale na jakiej podstawie sądzisz, że MZA miałoby je kupić? :-s #-o
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Stalowy Ikar

Post autor: Stalowy Ikar » 08 kwie 2007, 18:29

JacekM pisze:Ale na jakiej podstawie sądzisz, że MZA miałoby je kupić? :-s #-o
Na takiej, że MZA unowocześnia tabor, kupując obecnie Solarisy U12 i U18. Myślę, że takie 3 letnie autobusy to nie jest znowu taki złom, żeby się nie nadawały do dalszej eksploatacji w Warszawie. A kwadraty już od dawna zaczęły się sypać i dlatego je kasują.
STALOWA forever.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 08 kwie 2007, 18:30

Myślę, że jednak nie zdecydują się na ten krok. Zresztą jak pewnie wiesz, już jest przygotowywany następny przetarg - pewnie właśnie na 12metrowce.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Stalowy Ikar

Post autor: Stalowy Ikar » 08 kwie 2007, 18:34

Piotrek pisze:Myślę, że jednak nie zdecydują się na ten krok. Zresztą jak pewnie wiesz, już jest przygotowywany następny przetarg - pewnie właśnie na 12metrowce.
W sumie może i tak, bo jednak MZA nie kupowało używancyh autobusów i zapewne ich polityka nie chciała się zbytnio zmienić. Sądze jednak, że jeżeli nawet Supera nie trafiłyby do MZA, to Radom ma nikłe szanse je kupić przy obecnym stanie finansowym MPK wynoszącym grubo ponad 4 miliony na minusie. I wystarczy, że Grodziu będzie chciał od tych autobusów za dużą kwotę i wtedy przesądzony jest los, że MPK Jelczy nie kupi.
STALOWA forever.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 08 kwie 2007, 18:49

Cena sprzedaży: autobusy z 2004 roku – 235.000,00 zł ( netto);

autobusy z 2000 i 2001 roku – 100.000,00 zł ( netto).
I? Dużo, mało dla MPK?
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 08 kwie 2007, 18:55

Stalowy Ikar pisze:Bo raczej na Supera z Grodziska nie możemy liczyć, skoro już na nie zaciera ręce MZA Warszawa.
Bardzo ciekawe stwierdzenie, ale z ZTCW to wszystkie wozy są już "zarezerwowane" i na pewno nie przez MZA.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 08 kwie 2007, 19:02

Stalowy Ikar pisze:Myślę, że takie 3 letnie autobusy to nie jest znowu taki złom, żeby się nie nadawały do dalszej eksploatacji w Warszawie.
Nadawałyby się.
Stalowy Ikar pisze:A Kwadraty już od dawna zaczęły się sypać i dlatego je kasują.
Dlaczego napisałeś kwadraty z dużej litery? To nie nazwa własna
Stalowy Ikar pisze:ot;]W sumie może i tak, bo jednak MZA nie kupowało używancyh autobusów i zapewne ich polityka nie chciała się zbytnio zmienić.
Zaprzeczasz sobie.
Stalowy Ikar pisze:Sądze jednak, że jeżeli nawet Supera nie trafiłyby do MZA, to Radom ma nikłe szanse je kupić przy obecnym stanie finansowym MPK wynoszącym grubo ponad 4 miliony na minusie.
Chyba miałeś na myśli deficyt budżetowy? ;-)
Stalowy Ikar pisze:I wystarczy, że Grodziu będzie chciał od tych autobusów za dużą kwotę i wtedy przesądzony jest los, że MPK Jelczy nie kupi.
A cóż to? Autobusy same się wykupują? :D Czy podpisywały jakieś weksle, jak posłowie Samoobrony? :D
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Stalowy Ikar

Post autor: Stalowy Ikar » 08 kwie 2007, 19:55

JacekM pisze:
Stalowy Ikar pisze:Myślę, że takie 3 letnie autobusy to nie jest znowu taki złom, żeby się nie nadawały do dalszej eksploatacji w Warszawie.
Nadawałyby się.
Myślisz, że MZA nie chciałoby ich kupić? Tyle, że MZA ma inną politykę taborową jak Radom. Only nowe wozy, a MPK pracuje na używanych.
JacekM pisze:
Stalowy Ikar pisze:A Kwadraty już od dawna zaczęły się sypać i dlatego je kasują.
Dlaczego napisałeś kwadraty z dużej litery? To nie nazwa własna
:-$
JacekM pisze:
Stalowy Ikar pisze:ot;]W sumie może i tak, bo jednak MZA nie kupowało używancyh autobusów i zapewne ich polityka nie chciała się zbytnio zmienić.
Zaprzeczasz sobie.
Zaprzeczałem, a nie zaprzeczam... Bo na polityce MZA mogę się w 100% nie znać.
JacekM pisze:
Stalowy Ikar pisze:Sądze jednak, że jeżeli nawet Supera nie trafiłyby do MZA, to Radom ma nikłe szanse je kupić przy obecnym stanie finansowym MPK wynoszącym grubo ponad 4 miliony na minusie.
Chyba miałeś na myśli deficyt budżetowy? ;-)
Oczywiście, miałem na myśli deficyt MPK.
JacekM pisze:
Stalowy Ikar pisze:I wystarczy, że Grodziu będzie chciał od tych autobusów za dużą kwotę i wtedy przesądzony jest los, że MPK Jelczy nie kupi.
A cóż to? Autobusy same się wykupują? :D Czy podpisywały jakieś weksle, jak posłowie Samoobrony? :D[
Na myśli miałem cenę autobusów, które będzie proponował PKS a nie to, że same się autobusy wykupują :D.
STALOWA forever.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 08 kwie 2007, 19:57

Myślisz, że MZA nie chciałoby ich kupić?
Myślę, że nie. Choć faktem jest, że nigdy nic z nimi nie wiadomo, ale raczej nie.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 08 kwie 2007, 23:41

Plesim pisze:Bardzo ciekawe stwierdzenie, ale z ZTCW to wszystkie wozy są już "zarezerwowane" i na pewno nie przez MZA.
:arrow: To napisz przez kogo i wtedy te wszystkie spekulacje będzie można uciąć.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 09 kwie 2007, 10:40

Stalowy Ikar pisze:
Busmann pisze:A do końca roku muszą mieć 40 wozów na gaz. Inaczej PGNiG upomni się o zwrot kosztów budowy stacji...
Wg. umowy z PGNiG MPK musi posiadać nie 40, a 35 wozów.
A co ja napisałem? Gdzie znalazłeś to, że 35? :-s
Stalowy Ikar pisze:Owszem, 120MM/1 dobrze się trzymają, ale w sumie gdyby nie patrzeć mają 11 lat i w przyszłym roku powinny przejść NG wraz z przeróbką na CNG i wtedy 10 brakujących wozów jak znalazł.
Ale umowa przewiduje 31-12-2007...
Stalowy Ikar pisze: I wystarczy, że Grodziu będzie chciał od tych autobusów za dużą kwotę i wtedy przesądzony jest los, że MPK Jelczy nie kupi.
MPK nie stać na jakiekolwiek zakupy. Chyba, że wywalą swoje literówki, które tylko przynoszą straty...
:arrow: Jedno jest denerwujące: kasują ikarusy, a żadnych przegubów nie kupują... Już parę razy się zdarzyło, że z rezerwy nie mieli czego wysłać...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 09 kwie 2007, 11:04

A co ja napisałem? Gdzie znalazłeś to, że 35? :-s
To Stalowy napisał, że 35. A Ty, że 40 :P
Busmann pisze:a żadnych przegubów nie kupują...
A nie kupili tego z Grodziska?
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 09 kwie 2007, 11:07

Piotrek pisze:A nie kupili tego z Grodziska?
:arrow: Kupili. Ale i tak obsługuje tylko ich komercyjne linie podmiejskie - te, na których MPK dorobiło się takich strat za poprzedniego zarządu.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 09 kwie 2007, 11:08

No to zlikwidować w czorty te podmiejskie, co tylko straty przynoszą 8-[
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

ODPOWIEDZ