Linie nocne po reformie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 07 cze 2007, 19:50

Bastian pisze:Im bardziej skomplikowany system, tym ważniejsza jest jego koordynacja (więc punktualność), niż szybkość. Innymi słowy: lepiej codziennie jeździć 4 minuty dłużej*, niż co drugi dzień tracić 30 minut, bo przesiadka uciekła.
Tu się zgadzam. Ale przy rozciągnięciu rozkładów rodzą się kolejne problemy. Jeśli czasu będzie zbyt dużo, a pasażerów akurat mało, to czy kierowcy nie będą jeździć na plusie? Czy wszyscy będą się chcieli wtedy wlec? A może jednak postrefowanie czasów, o czym wspominał już Szamot.

Oczywistą rzeczą jest, że nie wszyscy będą jeździć tak jak Szamot, bo to wymaga chęci, umiejętności i jednak odpowiedniego temperamentu. ;-)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 07 cze 2007, 19:55

levar pisze:Ale przy rozciągnięciu rozkładów rodzą się kolejne problemy. Jeśli czasu będzie zbyt dużo, a pasażerów akurat mało, to czy kierowcy nie będą jeździć na plusie?
Pisałem o urealnieniu, a nie rozciąganiu ;)
Oczywiście, że masz rację. Dlatego trzeba poczekać, aż sytuacja się "ułoży" i będzie wyraźnie widać, gdzie tego czasu brakuje, a gdzie jest ok.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 08 cze 2007, 0:17

gregory5576 pisze:Ja mogę jeździć pusto mnie nie płacą od "łebka" tylko z godzin.
:arrow: A jak w danej linii będzie pusto, to myślisz, że ktoś będzie ją utrzymywał tylko po to, żeby kierowcom nabijać godziny?

reserved

Post autor: reserved » 08 cze 2007, 7:38

MZ pisze::arrow: A jak w danej linii będzie pusto, to myślisz, że ktoś będzie ją utrzymywał tylko po to, żeby kierowcom nabijać godziny?
Będzie pusto to ją zlikwidują a tego winien jest TYLKO i WYŁĄCZNIE pasażer. Zgadzam się z gregorym w kwestii zatrzymywania się, ale popatrzcie na to w inny sposób. W nocy przeciez nie wszyscy potrafią zauwazyc numer, zwłaszcza w ciemną noc na ciemnym tle.

Chociaz niektórzy mają dziwny sposób, że idą na przystanek, siadają i mają gdzies co jedzie, a potem się dziwią.

Kra

Post autor: Kra » 08 cze 2007, 9:03

:arrow: Gregory, powiem mi jak Twoim zdaniem należy zasygnalizować kierowcy chęć jazdy jeżeli jadą jeden za drugim trzy busy a chcę jechać tym ostatnim, przystanek zaś mieści maksimum dwa wozy.
Dlatego dużo wcześniej proponowałem by może takie przystanki gdzie istnieje możliwość "zjechania się" kilku linii stworzyć stałymi. IMHO dotyczyłoby to tylko kilku przystanków wokół Centrala.

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 08 cze 2007, 16:41

MZ pisze: A jak w danej linii będzie pusto, to myślisz, że ktoś będzie ją utrzymywał tylko po to, żeby kierowcom nabijać godziny?
:arrow: Pytanie zasadne, ale trochę takich linii jest,lub było a oto przykłady: 110 Cm.Północny Br. Zachodnia, po co jeszcze jedzie na wilson.pl na pusto, a zaraz 2minuty po nim jechał nocny też na pusto???????? Dalej 712 -> Huta do babic 1sztuka lub nikt (zjazd 0:48) po co???????????? :D

[ Dodano: 2007-06-08, 16:57 ]
Kra pisze: Gregory, powiem mi jak Twoim zdaniem należy zasygnalizować kierowcy chęć jazdy jeżeli jadą jeden za drugim trzy busy a chcę jechać tym ostatnim, przystanek zaś mieści maksimum dwa wozy.
Dlatego dużo wcześniej proponowałem by może takie przystanki gdzie istnieje możliwość "zjechania się" kilku linii stworzyć stałymi. IMHO dotyczyłoby to tylko kilku przystanków wokół Centrala.
Masz raję, i na przykład rondo O.N.Z powinien być przystankiem stałym i wiele innych w śródmieściu. A kierman powinien poczekać przy takim przystanku, zresztą ja tak robię, acz kolwiek nie zawsze się zatrzymuję. Staram się puszczać tego co jedzie razem ze mną tak aby zobiła się "dziura" "prześwit" aby każdy mógł zobaczyć co podjeżdza, dać czas na danie sygnału(machnięcie) i dla siebie na BEZPIECZNE wykonanie manewru podjechania do przystanku. nie raz zdażyło Mi się, że musiałem wjechać przed wóz stojący na przystanku (brak pewności czy ktoś nie machał lub wyraźny sygnał pasażera), ale tak że zatrzymywałem się tak aby zostawić miejsce temu z tyłu. Dość częto i gęsto taki delikwent rezygnował ze skorzystania z jazdy ze mną. Ale nie mógł powiedzieć lub napisać że nie zatrzymałem się. i to jest WADA PRZYSTANKÓW NA ŻĄDANIE. :D

[ Dodano: 2007-06-08, 17:04 ]
reserved pisze:W nocy przeciez nie wszyscy potrafią zauwazyc numer, zwłaszcza w ciemną noc na ciemnym tle.
:arrow: DLATEGO POWINNO SIĘ przejeżdzać i dojeżdzać do przystanku bardzo wolno, aby człowiek stojący na przystanku mógł zobaczyć co podjeżdza. Zazwyczaj tak robię i jeśli brak reakcji ze strony delikwenta to w pedał i do przodu, a wtedy klijent dochodzi do wniosku, że pasuje mu i zaczyna machać po nie wczasie, to pojedzie ale następnym. Tak to powinno wyglądać, ale nie wszyscy koledzy tego się trzymają. :D

[ Dodano: 2007-06-08, 17:07 ]
reserved pisze: W nocy przeciez nie wszyscy potrafią zauwazyc numer, zwłaszcza w ciemną noc na ciemnym tle.
:arrow: Dlatego jeżdzą wyświetlacze :D

reserved

Post autor: reserved » 08 cze 2007, 17:16

gregory5576 pisze:Dlatego jeżdzą wyświetlacze :D
Zwłaszcza w ikarusach...

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 08 cze 2007, 17:32

reserved pisze:Zwłaszcza w ikarusach...
:D :arrow: Nie długo mają jeździć same wyświetlacze, ikary też 6334 :D

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 09 cze 2007, 9:08

No i już niedługo żegnamy się z U12 na nockach :) Teraz będą jeździć same gnioty oraz Ikarusy :) P.S. Fajnie wygląda sztywniak na N34 oraz N22 :)

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 09 cze 2007, 10:46

Flash8222 pisze:No i już niedługo żegnamy się z U12 na nockach :) Teraz będą jeździć same gnioty oraz Ikarusy :)
Kto podjął taką decyzję - ZTM czy MZA :?:

Paweł84

Post autor: Paweł84 » 09 cze 2007, 10:49

Dlaczego linia N81 nie zatrzymuje się na przystanku ANDRUTOWA 02 na ul. Przekornej jadąc w kierunku Dworca Centralnego :-k

michał1984

Post autor: michał1984 » 09 cze 2007, 14:00

Wreszcie sie zdecydowali wycofać u12 z nocek =D> pewnie ilość zdemolowanych wozów przekonała ich do podjęcia takiej decyzji :-k
Biedny moderator jak nie może sobie poradzić zamyka kolejne tematy.Brawo :)

Awatar użytkownika
Karol

Post autor: Karol » 09 cze 2007, 15:20

Wczoraj jechałem N34 przez św. Boboli do Pola Mokotowskiego. Bez pośpiechu, majestatycznie, 3 minuty opóźnienia...
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!

Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 09 cze 2007, 16:22

Chyba kierowcy Mobilisu zapoznali się już z trasą N01 - dziś w nocy pierwszy kurs w stronę Mokotowa u mnie miał już tylko -3. Robią więc postępy.

Tymczasem po weekendzie planuje skrobnąć w wolnej chwili pisemko do ZTM w sprawach:
-> uwzględnienia w rozkładzie N01 w kierunku Żoliborza dogodnej przesiadki w zespole Ryżowa na linie N35 i N85 w kierunku Ursusa i Pruszkowa
-> wycofanie linii N35 i N85 w drodze na Dworzec Centralny z trasy przez Regulską i skierowanie prosto Spisaka. Czas zaoszczędzony pozwoli w ZP Ryżowa na dogodną przesiadkę w linię N01 tak w kierunku Mokotowa. Dodatkowo można ten przystanek także umieścić w rozkładach jako dogodną przesiadkę właśnie na obwód w kierunku wschodnim.

:idea: :idea: :idea:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 09 cze 2007, 17:43

Flash8222 pisze:No i już niedługo żegnamy się z U12 na nockach :) Teraz będą jeździć same gnioty oraz Ikarusy :)
No!!! Flashu, chyba niedługo Cię zacznę ściskać, ale nie, żeby coś teges ;-) , tylko z radości, że takie dobre wieści na forum przynosisz :dance: :dance: :dance: :!: Nareszcie ktoś zmądrzał tylko kto? Masz zapewne jakieś szersze info, skąd ta decyzja i od kiedy zacznie obowiązywać?

PS. Taki tabor ma szansę się wyrabiać w zeszamotyzowanych rozkładach. Ikarus to ikarus a w gniotach można łatwo blokadę wyłączyć i też się szaleje O-) .

ODPOWIEDZ