Wszystkie,czy tylko cześc, bo z tego co pamietam to jest ich okolo 12Janeczek pisze:Ale kosmos - mój ulubiony PKS, czyli PPKS Piaseczno kupił moje ulubione autobusy podmiejskie, czyli DABy 7/12 - 1200 od PKSu WarszawaCały czas są one na rejestracjach serii WUxxxxx.
Dyskusje o PKSach wszelakich
Moderator: JacekM
Czyli rejestracje z Ochoty.Janeczek pisze:serii WUxxxxx.
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
Sporo, ale chyba nie wszystkie.jacek pisze:Wszystkie,czy tylko cześc, bo z tego co pamietam to jest ich okolo 12Janeczek pisze:Ale kosmos - mój ulubiony PKS, czyli PPKS Piaseczno kupił moje ulubione autobusy podmiejskie, czyli DABy 7/12 - 1200 od PKSu WarszawaCały czas są one na rejestracjach serii WUxxxxx.
Nie wiem z czego tutaj się cieszyć?Janeczek pisze:Ale kosmos - mój ulubiony PKS, czyli PPKS Piaseczno kupił moje ulubione autobusy podmiejskie, czyli DABy 7/12 - 1200 od PKSu Warszawa.
- fik
- Naczelne Chamidło
No to pojeździłem sobie PKSami przez ostatni tydzień, starczy mi do końca życia. Obserwacje tyczą rejonu Bieszczadów, głównie PKS Connex Sanok, także pojedyncze kursy PKS Connex Mielec, PKS Connex Brzozów i PKS Krosno.
Po pierwsze - ZEROWA punktualność. Punktualnie przyjechał/odjechał tylko jeden z wielu kursów, którym podróżowałem w tym okresie. Normą było 5-10 minutowe opóźnienie, zdarzały się przyspieszenia (raz dzięki takowemu 'zyskałem' podróż okrężną drogą i półtorej godziny w plecy), także pojedynczy przypadek kursu niewykonanego bez podmiany oraz informacji.
Po drugie - FATALNA oferta taryfowa. Co prawda na dworcu w Sanoku atakują reklamy sieciówki bieszczadzkiej za 55/39 PLN, ale jest ona honorowana tylko w autobusach PKS Connex Sanok (o czym słowa na reklamach nie ma), a na dodatek kursy innych przewoźników nie są oznaczone w rozkładach w żaden sposób, co wybitnie nie ułatwia planowania podróży - efektem kilkanaście złotych dodatkowo w plecy. Dziwi fakt, że Sanok nie potrafi porozumieć się w sprawie honorowania swoich biletów chociażby z PKSami znajdującymi się w tej samej grupie kapitałowej!
Po trzecie - KATASTROFALNY komfort podróży. Absolutna dominacja Autosanów H9 i H10, także - o zgrozo! - na pospiesznych kursach dalekobieżnych. Zero autobusów z klimatyzacją, zaledwie w paru działający nawiew i okna większe niż w warszawskich SU15.
Po trzecie i pół - dość częste niewywiązywanie się kierowców z obowiązków i udzielanie błędnych informacji. Na pytanie, czy kurs zatrzymuje się na przełęczy Przysłup, usłyszałem, że tak, oczywiście - przystanek był we wsi, kilkaset metrów dalej i sporo niżej. Poza tym - zdarzyło się ominięcie rozkładowego przystanku (bonusowe 1,5km marszu) i absolutnie szokujące zachowanie kierowcy, który w Sanoku przejął opóźniony kurs Warszawa - Ustrzyki Górne i w Cisnej, po niespełna godzinie jazdy, zrobił sobie prawie dziesięciominutowy postój na papierosa, generując dodatkowe opóźnienie wymęczonym całodzienną podróżą w usyfionym autobusie pasażerom.
Po pierwsze - ZEROWA punktualność. Punktualnie przyjechał/odjechał tylko jeden z wielu kursów, którym podróżowałem w tym okresie. Normą było 5-10 minutowe opóźnienie, zdarzały się przyspieszenia (raz dzięki takowemu 'zyskałem' podróż okrężną drogą i półtorej godziny w plecy), także pojedynczy przypadek kursu niewykonanego bez podmiany oraz informacji.
Po drugie - FATALNA oferta taryfowa. Co prawda na dworcu w Sanoku atakują reklamy sieciówki bieszczadzkiej za 55/39 PLN, ale jest ona honorowana tylko w autobusach PKS Connex Sanok (o czym słowa na reklamach nie ma), a na dodatek kursy innych przewoźników nie są oznaczone w rozkładach w żaden sposób, co wybitnie nie ułatwia planowania podróży - efektem kilkanaście złotych dodatkowo w plecy. Dziwi fakt, że Sanok nie potrafi porozumieć się w sprawie honorowania swoich biletów chociażby z PKSami znajdującymi się w tej samej grupie kapitałowej!
Po trzecie - KATASTROFALNY komfort podróży. Absolutna dominacja Autosanów H9 i H10, także - o zgrozo! - na pospiesznych kursach dalekobieżnych. Zero autobusów z klimatyzacją, zaledwie w paru działający nawiew i okna większe niż w warszawskich SU15.
Po trzecie i pół - dość częste niewywiązywanie się kierowców z obowiązków i udzielanie błędnych informacji. Na pytanie, czy kurs zatrzymuje się na przełęczy Przysłup, usłyszałem, że tak, oczywiście - przystanek był we wsi, kilkaset metrów dalej i sporo niżej. Poza tym - zdarzyło się ominięcie rozkładowego przystanku (bonusowe 1,5km marszu) i absolutnie szokujące zachowanie kierowcy, który w Sanoku przejął opóźniony kurs Warszawa - Ustrzyki Górne i w Cisnej, po niespełna godzinie jazdy, zrobił sobie prawie dziesięciominutowy postój na papierosa, generując dodatkowe opóźnienie wymęczonym całodzienną podróżą w usyfionym autobusie pasażerom.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Bastian
- Sułtan Maroka
To akurat postój rozkładowy, dziwiłbym się, gdyby został pominięty.Fikander pisze:absolutnie szokujące zachowanie kierowcy, który w Sanoku przejął opóźniony kurs Warszawa - Ustrzyki Górne i w Cisnej, po niespełna godzinie jazdy, zrobił sobie prawie dziesięciominutowy postój na papierosa, generując dodatkowe opóźnienie wymęczonym całodzienną podróżą w usyfionym autobusie pasażerom.
Natomiast co do całej reszty - no tak, tak to wygląda. Ja jestem przyzwyczajony. Natomiast nie mam wrażenia, że sytuacja w Bieszczadach odbiega od sytuacji w innych rejonach podgórskich...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- fik
- Naczelne Chamidło
Dwa dni wcześniej dałosię pojechać bez postoju, zresztą nie jestem przekonany o jego rozkładowości (żaden inny kurs przelotowy przez Cisną?ę? nie miał tam postoju).Bastian pisze:To akurat postój rozkładowy, dziwiłbym się, gdyby został pominięty.
Z innych rejonów podgórskich to nie mam doświadczeń poza jednym kursem PKS Spiska Nowa WieśBastian pisze:Natomiast nie mam wrażenia, że sytuacja w Bieszczadach odbiega od sytuacji w innych rejonach podgórskich...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Bastian
- Sułtan Maroka
PKS?Fikander pisze:PKS Spiska Nowa Wieś
Tym samym, o tej samej porze?Fikander pisze:Dwa dni wcześniej dałosię pojechać bez postoju
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Fikander pisze:No to pojeździłem sobie PKSami przez ostatni tydzień, starczy mi do końca życia. Obserwacje tyczą rejonu Bieszczadów, głównie PKS Connex Sanok, także pojedyncze kursy PKS Connex Mielec, PKS Connex Brzozów i PKS Krosno.
Na kursie zwykłym Krosno-Rzeszów, którym jechałem, była H9, ale podróż była bardzo przyjemna, bo kierowca jechał odpowiednio szybko jak na te kręte i strome drogi, a przez okna wpadała odpowiednia ilość świeżego powietrza. Natomiast na kursach dalekobieżnych były autobusy z klimatyzacją.Fikander pisze:Po trzecie - KATASTROFALNY komfort podróży. Absolutna dominacja Autosanów H9 i H10, także - o zgrozo! - na pospiesznych kursach dalekobieżnych. Zero autobusów z klimatyzacją, zaledwie w paru działający nawiew i okna większe niż w warszawskich SU15.
I ja pozwolę sobie na parę uwag. Choć nie wiem czy nie będzie to OT, bowiem nie ma już PKS Gorlice, tylko Veolia Transport 
Ceny - dosyć atrakcyjne, zniżki dla studentów oraz maturzystów
Konkurencja - na dwóch flagowych trasach - do Wysowej i N. Sącza pojawił się bardzo prężny busiarz, który bije na głowę Veolię pod względem cen i jakości podróży - H9-21 (w najlepszym przypadku H9-21/A09 albo H10-1x) vs. Man UL272 albo Mercedes O404?
Tabor - dominują H9-21, po dworcu pałętają się pojedyńcze Lidery w najróżniejszych wariantach a także H9-21/A09. Na kursie do Głębokiej (30 minut jazdy) jechał najnowszy Autosan A1012T, natomiast na prawie pięciogodzinny kurs do Katowic przez Kraków wypuszczono H10-12. Żal.
Ceny - dosyć atrakcyjne, zniżki dla studentów oraz maturzystów
Konkurencja - na dwóch flagowych trasach - do Wysowej i N. Sącza pojawił się bardzo prężny busiarz, który bije na głowę Veolię pod względem cen i jakości podróży - H9-21 (w najlepszym przypadku H9-21/A09 albo H10-1x) vs. Man UL272 albo Mercedes O404?
Tabor - dominują H9-21, po dworcu pałętają się pojedyńcze Lidery w najróżniejszych wariantach a także H9-21/A09. Na kursie do Głębokiej (30 minut jazdy) jechał najnowszy Autosan A1012T, natomiast na prawie pięciogodzinny kurs do Katowic przez Kraków wypuszczono H10-12. Żal.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
W sobotę miałem okazję jechać kursem PKS Connex Sanok w relacji Sanok - Przemyśl. Cena była umiarkowana (10,60 za 72 kilometry). Podróż przedstawiała się średnio, bo pomimo ładnej trasy, to rozkład jest ułożony w taki sposób, że na każdym skrzyżowaniu postój wynosił 3-4 minuty, a rekordowy 10 minut... W autobusie było czysto, siedzenia do przeżycia. Gdyby nie ten rozwlekły czas, to nawet zdobyłbym się na pochwałę...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43