Dyskusje o PKSach wszelakich

Moderator: JacekM

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 17 lip 2007, 22:24

Janeczek pisze:Ale kosmos - mój ulubiony PKS, czyli PPKS Piaseczno kupił moje ulubione autobusy podmiejskie, czyli DABy 7/12 - 1200 od PKSu Warszawa :dance: Cały czas są one na rejestracjach serii WUxxxxx.
Wszystkie,czy tylko cześc, bo z tego co pamietam to jest ich okolo 12 :-k

mobil one
Kontakt:

Post autor: mobil one » 17 lip 2007, 22:26

Janeczek pisze:serii WUxxxxx.
Czyli rejestracje z Ochoty.
Linia 155: 1966-2011

155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)

WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.

Awatar użytkownika
Janeczek

Post autor: Janeczek » 18 lip 2007, 7:34

jacek pisze:
Janeczek pisze:Ale kosmos - mój ulubiony PKS, czyli PPKS Piaseczno kupił moje ulubione autobusy podmiejskie, czyli DABy 7/12 - 1200 od PKSu Warszawa :dance: Cały czas są one na rejestracjach serii WUxxxxx.
Wszystkie,czy tylko cześc, bo z tego co pamietam to jest ich okolo 12 :-k
Sporo, ale chyba nie wszystkie.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 18 lip 2007, 8:47

Janeczek pisze:Ale kosmos - mój ulubiony PKS, czyli PPKS Piaseczno kupił moje ulubione autobusy podmiejskie, czyli DABy 7/12 - 1200 od PKSu Warszawa.
Nie wiem z czego tutaj się cieszyć? :-? Jazda autobusem który ma tylko dwa uchylne okienka w taki upał nie jest najlepszym pomysłem, a patrząc na nowy nabytek to PKS Piaseczno zastąpił Ikarusy 260 tymi DABami :-?

Dennis

Post autor: Dennis » 18 lip 2007, 11:27

Tyle, że w naszym klimacie dni upalne stanowią mniej, niż 10% wszystkich.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 18 lip 2007, 19:54

:arrow: Bardzo "uroczo" wyglądała wczoraj podmiana autobusów PKS w Tarnobrzegu. Kurs z Ustrzyk Dolnych do Warszawy jest normalnie obsługiwany przez PKS Warszawa, ale na początkowym odcinku trasy wykonywał go w zastępstwie autobus tarnobrzeski, ponieważ stołeczny pojazd uległ awarii. Podmiana wozu na właściwy miała nastąpić na dworcu w Tarnobrzegu. I faktycznie - czekała tam już Scania. Pracownik, który ją podstawił, wdał się z niewiadomych powodów w kłótnię z kierowcą, a zdumieni pasażerowie słuchali wszystkich przerywników na litery k... i ch... Przekazanie teczki z dokumentami wozu odbyło się w taki sposób, że ów pracownik rzucił ją na chodnik, przed nogi kierowcy. Wtedy jeden z pasażerów nie wytrzymał i równie "kulturalnie" powiedział temu facetowi, że jak się nie uspokoi, to mu przyje... w ryj :D.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 19 lip 2007, 9:28

No to pojeździłem sobie PKSami przez ostatni tydzień, starczy mi do końca życia. Obserwacje tyczą rejonu Bieszczadów, głównie PKS Connex Sanok, także pojedyncze kursy PKS Connex Mielec, PKS Connex Brzozów i PKS Krosno.

Po pierwsze - ZEROWA punktualność. Punktualnie przyjechał/odjechał tylko jeden z wielu kursów, którym podróżowałem w tym okresie. Normą było 5-10 minutowe opóźnienie, zdarzały się przyspieszenia (raz dzięki takowemu 'zyskałem' podróż okrężną drogą i półtorej godziny w plecy), także pojedynczy przypadek kursu niewykonanego bez podmiany oraz informacji.
Po drugie - FATALNA oferta taryfowa. Co prawda na dworcu w Sanoku atakują reklamy sieciówki bieszczadzkiej za 55/39 PLN, ale jest ona honorowana tylko w autobusach PKS Connex Sanok (o czym słowa na reklamach nie ma), a na dodatek kursy innych przewoźników nie są oznaczone w rozkładach w żaden sposób, co wybitnie nie ułatwia planowania podróży - efektem kilkanaście złotych dodatkowo w plecy. Dziwi fakt, że Sanok nie potrafi porozumieć się w sprawie honorowania swoich biletów chociażby z PKSami znajdującymi się w tej samej grupie kapitałowej!
Po trzecie - KATASTROFALNY komfort podróży. Absolutna dominacja Autosanów H9 i H10, także - o zgrozo! - na pospiesznych kursach dalekobieżnych. Zero autobusów z klimatyzacją, zaledwie w paru działający nawiew i okna większe niż w warszawskich SU15.
Po trzecie i pół - dość częste niewywiązywanie się kierowców z obowiązków i udzielanie błędnych informacji. Na pytanie, czy kurs zatrzymuje się na przełęczy Przysłup, usłyszałem, że tak, oczywiście - przystanek był we wsi, kilkaset metrów dalej i sporo niżej. Poza tym - zdarzyło się ominięcie rozkładowego przystanku (bonusowe 1,5km marszu) i absolutnie szokujące zachowanie kierowcy, który w Sanoku przejął opóźniony kurs Warszawa - Ustrzyki Górne i w Cisnej, po niespełna godzinie jazdy, zrobił sobie prawie dziesięciominutowy postój na papierosa, generując dodatkowe opóźnienie wymęczonym całodzienną podróżą w usyfionym autobusie pasażerom.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 lip 2007, 10:31

Fikander pisze:absolutnie szokujące zachowanie kierowcy, który w Sanoku przejął opóźniony kurs Warszawa - Ustrzyki Górne i w Cisnej, po niespełna godzinie jazdy, zrobił sobie prawie dziesięciominutowy postój na papierosa, generując dodatkowe opóźnienie wymęczonym całodzienną podróżą w usyfionym autobusie pasażerom.
To akurat postój rozkładowy, dziwiłbym się, gdyby został pominięty.

Natomiast co do całej reszty - no tak, tak to wygląda. Ja jestem przyzwyczajony. Natomiast nie mam wrażenia, że sytuacja w Bieszczadach odbiega od sytuacji w innych rejonach podgórskich...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 19 lip 2007, 11:02

Bastian pisze:To akurat postój rozkładowy, dziwiłbym się, gdyby został pominięty.
Dwa dni wcześniej dałosię pojechać bez postoju, zresztą nie jestem przekonany o jego rozkładowości (żaden inny kurs przelotowy przez Cisną?ę? nie miał tam postoju).
Bastian pisze:Natomiast nie mam wrażenia, że sytuacja w Bieszczadach odbiega od sytuacji w innych rejonach podgórskich...
Z innych rejonów podgórskich to nie mam doświadczeń poza jednym kursem PKS Spiska Nowa Wieś ;-)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 19 lip 2007, 11:21

Fikander pisze:PKS Spiska Nowa Wieś
PKS? :> :P
Fikander pisze:Dwa dni wcześniej dałosię pojechać bez postoju
Tym samym, o tej samej porze?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 19 lip 2007, 11:23

Bastian pisze:PKS? :> :P
No tak tak. Nawet udało nam się uzyskać odpowiedź na pytanie 'kde je zastavka pekaesu' :D
Bastian pisze:Tym samym, o tej samej porze?
Tym samym, ale tym razem był (to jest odjechał, bo wsiadałem doń w Cisnej właśnie) punktualnie.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 19 lip 2007, 20:03

Fikander pisze:No to pojeździłem sobie PKSami przez ostatni tydzień, starczy mi do końca życia. Obserwacje tyczą rejonu Bieszczadów, głównie PKS Connex Sanok, także pojedyncze kursy PKS Connex Mielec, PKS Connex Brzozów i PKS Krosno.
:arrow: O, to widzę, że podróżowaliśmy w podobnych rejonach, bo ja jeździłem przez Tarnów, Krosno, Rzeszów, Tarnobrzeg... Ale moje wrażenie nie są aż tak złe.
Fikander pisze:Po trzecie - KATASTROFALNY komfort podróży. Absolutna dominacja Autosanów H9 i H10, także - o zgrozo! - na pospiesznych kursach dalekobieżnych. Zero autobusów z klimatyzacją, zaledwie w paru działający nawiew i okna większe niż w warszawskich SU15.
Na kursie zwykłym Krosno-Rzeszów, którym jechałem, była H9, ale podróż była bardzo przyjemna, bo kierowca jechał odpowiednio szybko jak na te kręte i strome drogi, a przez okna wpadała odpowiednia ilość świeżego powietrza. Natomiast na kursach dalekobieżnych były autobusy z klimatyzacją.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 19 lip 2007, 22:00

I ja pozwolę sobie na parę uwag. Choć nie wiem czy nie będzie to OT, bowiem nie ma już PKS Gorlice, tylko Veolia Transport ;)
Ceny - dosyć atrakcyjne, zniżki dla studentów oraz maturzystów
Konkurencja - na dwóch flagowych trasach - do Wysowej i N. Sącza pojawił się bardzo prężny busiarz, który bije na głowę Veolię pod względem cen i jakości podróży - H9-21 (w najlepszym przypadku H9-21/A09 albo H10-1x) vs. Man UL272 albo Mercedes O404?
Tabor - dominują H9-21, po dworcu pałętają się pojedyńcze Lidery w najróżniejszych wariantach a także H9-21/A09. Na kursie do Głębokiej (30 minut jazdy) jechał najnowszy Autosan A1012T, natomiast na prawie pięciogodzinny kurs do Katowic przez Kraków wypuszczono H10-12. Żal.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 20 lip 2007, 16:56

Fikander pisze:przez Cisną?ę?
ą ;)

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 23 lip 2007, 8:33

W sobotę miałem okazję jechać kursem PKS Connex Sanok w relacji Sanok - Przemyśl. Cena była umiarkowana (10,60 za 72 kilometry). Podróż przedstawiała się średnio, bo pomimo ładnej trasy, to rozkład jest ułożony w taki sposób, że na każdym skrzyżowaniu postój wynosił 3-4 minuty, a rekordowy 10 minut... W autobusie było czysto, siedzenia do przeżycia. Gdyby nie ten rozwlekły czas, to nawet zdobyłbym się na pochwałę...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

ODPOWIEDZ