O tramwajach w Wiedniu
Moderator: JacekM
- a/p TALENT
Odpowiem nie wprost ale zgodnie z tematem wiedeńskim. Weźmy takiego TALENTA - oczywiście ezt , a nie a/p . Ów ezt jest coraz bardziej popularnym koniem roboczym na S -bahnach i w komunikacji regionalnej. Do wielu zalet można dodać rozplanowanie wnętrza , ale już fotele / układ face to face / to standart np. Solarisa , godzinę siedzenia da się wytrzymać . Siedzenia w starych wagonach metra - miejsca na nogi tyle samo ile w TALENCIE , układ siedzeń taki sam , komfort siedzenia taki sobie. Zupełnym nieporozumieniem są siedzenia w nowych wagonach metra , pełen -jak to mówicie - fullplastic. Mariow pytał mnie o wrażenia z ED - 74. Otóż razem z Premem na Dworcu Gdańskim poddaliśmy krytycznej analizie fotele we wszystkich eksponatach dostępnych dla zwiedzających. Ze szczególnym naciskiem na fotele " jedynie słusznego" KM - owskiego EW 60 oraz ED 74. Premo miał niezłą zabawę wysłuchując narzekań starszego pana . W ED 74 tuż przy harmonijce przegubu nad wózkami Jacobsa zaprojektowano miejsca do siedzenia dla przedszkolaków. Nic dziwnego , że zaraz uciekliśmy do first class , tam w miarę wygodnie można było wyciągnąć nogi. Jedyny plus foteli to dobry profil oparcia , mój awaryjny kręgosłup nie protestował.
Idiokracja nas otacza
- a/p TALENT
- a/p TALENT
- a/p TALENT
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
(brakuje tu niedawnej dyskusji o Ringu).
Ładny schemat wiedeńskiej sieci tramwajowej jest dostępny tutaj:
http://homepage.univie.ac.at/horst.pril ... -tram.html
Ładny schemat wiedeńskiej sieci tramwajowej jest dostępny tutaj:
http://homepage.univie.ac.at/horst.pril ... -tram.html
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Tia... Czyżby wiedeńczycy byli za głupi, by wpaść na to, że przesiadki są be?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Uderzające, prawda? Ciężko znaleźć linię, która nie korzysta w którymś miejscu z własnego kawałka infrastruktury - pojedyncze sztuki. Inna rzecz, że częstotliwości nie powalają znowu. Oczywiście lepsze od naszych zwyklasów, ale takie 9 dumnie może prężyć muskuły, także pod względem taboru (z tym, że dziewiątka jest jedyna w Warszawie...)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Na to z kolei sieć jest chyba nieco zbyt rozdrobniona - no i jest metro, które przewozi pewnie gros pasażerów.Glonojad pisze:Inna rzecz, że częstotliwości nie powalają znowu.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- a/p TALENT
Plusem jest rozdrobnienie wiedeńskiej sieci tramwajowej. Zwłaszcza doceniłem to podczas awarii linii metra i S-bahnu / ho, ho kilkanaście przypadków/. Zawsze / no oprócz 1 przypadku/ dało się tramwajem objechać odcinek awarii. Zwłaszcza nieocenione było skorzystanie z linii D w przypadku awarii na U-4 / jadąc z kierunku Heiligenstadt/.
Idiokracja nas otacza
- a/p TALENT
Podczas ostatniego pobytu w Wiedniu, zaobserwowałem "wysyp" klimatyzowanych ULF-ów na linii 10 i "czterdziestkach". Z zewnątrz praktycznie trudno rozróżnić nowego od starego ULF-a /chyba tylko po braku lufcików w oknach/. Wewnątrz za to klimatyzowany ULF zaskakuje przykrym dla ucha efektem "elektronicznej cykady".
Falownik?
Falownik?
Idiokracja nas otacza
- a/p TALENT