O tramwajach w Wiedniu

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 05 paź 2007, 18:48

Odpowiem nie wprost ale zgodnie z tematem wiedeńskim. Weźmy takiego TALENTA - oczywiście ezt , a nie a/p . Ów ezt jest coraz bardziej popularnym koniem roboczym na S -bahnach i w komunikacji regionalnej. Do wielu zalet można dodać rozplanowanie wnętrza , ale już fotele / układ face to face / to standart np. Solarisa , godzinę siedzenia da się wytrzymać . Siedzenia w starych wagonach metra - miejsca na nogi tyle samo ile w TALENCIE , układ siedzeń taki sam , komfort siedzenia taki sobie. Zupełnym nieporozumieniem są siedzenia w nowych wagonach metra , pełen -jak to mówicie - fullplastic. Mariow pytał mnie o wrażenia z ED - 74. Otóż razem z Premem na Dworcu Gdańskim poddaliśmy krytycznej analizie fotele we wszystkich eksponatach dostępnych dla zwiedzających. Ze szczególnym naciskiem na fotele " jedynie słusznego" KM - owskiego EW 60 oraz ED 74. Premo miał niezłą zabawę wysłuchując narzekań starszego pana . W ED 74 tuż przy harmonijce przegubu nad wózkami Jacobsa zaprojektowano miejsca do siedzenia dla przedszkolaków. Nic dziwnego , że zaraz uciekliśmy do first class , tam w miarę wygodnie można było wyciągnąć nogi. Jedyny plus foteli to dobry profil oparcia , mój awaryjny kręgosłup nie protestował.
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 08 maja 2008, 19:07

Jutro tj. 9.05.2008 r. z wielką pompą zostanie oddana do użytku przedłużona do przystanku Stadion wiedeńska linia metra U-2 . Można pozazdrościć konsekwentnie realizowanego harmonogramu budowy tej inwestycji komunikacyjnej .
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 09 maja 2008, 20:19

Ale 21 pójdzie (albo już poszło) do piachu ;(
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

mariow

Post autor: mariow » 09 maja 2008, 21:41

Piotrek pisze:Ale 21 pójdzie (albo już poszło) do piachu ;(
Szkoooda, mam wspomnienia związane z tą linią. Kiedys chcąc nią jechać z Prateru w kierunku centrum pojechałem przez pomyłkę do końca w druga stronę hehe
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 10 maja 2008, 21:27

Przedłużenie linii U-1 do Leopoldau wykasowało tram 25 . Teraz 26 panuje .
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 11 maja 2008, 12:32

Przedłużenie linii U-1 do Leopoldau wykasowało tram 25 .
No niestety. Miałem przyjemność całkiem przypadkowo jechać ostatnim kursem tej linii gdzieś w 2006 roku ;) Ludzie bardzo to przeżywali.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 11 maja 2008, 20:52

Przy okazji lekko podupadł węzeł przesiadkowy czyli stacja Kagran . Osobiście trochę się do tego przyczyniłem preferując stację Kagraner Platz do przesiadki na 26 :-k .
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 sty 2009, 23:27

(brakuje tu niedawnej dyskusji o Ringu).

Ładny schemat wiedeńskiej sieci tramwajowej jest dostępny tutaj:

http://homepage.univie.ac.at/horst.pril ... -tram.html
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 sty 2009, 23:31

Tia... Czyżby wiedeńczycy byli za głupi, by wpaść na to, że przesiadki są be?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 sty 2009, 23:39

Uderzające, prawda? Ciężko znaleźć linię, która nie korzysta w którymś miejscu z własnego kawałka infrastruktury - pojedyncze sztuki. Inna rzecz, że częstotliwości nie powalają znowu. Oczywiście lepsze od naszych zwyklasów, ale takie 9 dumnie może prężyć muskuły, także pod względem taboru (z tym, że dziewiątka jest jedyna w Warszawie...)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 sty 2009, 0:03

Glonojad pisze:Inna rzecz, że częstotliwości nie powalają znowu.
Na to z kolei sieć jest chyba nieco zbyt rozdrobniona - no i jest metro, które przewozi pewnie gros pasażerów.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 23 sty 2009, 0:08

Raczej nie taki gros jak w-skie (oczywiście w proporcji)
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 24 sty 2009, 17:17

Plusem jest rozdrobnienie wiedeńskiej sieci tramwajowej. Zwłaszcza doceniłem to podczas awarii linii metra i S-bahnu / ho, ho kilkanaście przypadków/. Zawsze / no oprócz 1 przypadku/ dało się tramwajem objechać odcinek awarii. Zwłaszcza nieocenione było skorzystanie z linii D w przypadku awarii na U-4 / jadąc z kierunku Heiligenstadt/.
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 26 sie 2011, 14:35

Podczas ostatniego pobytu w Wiedniu, zaobserwowałem "wysyp" klimatyzowanych ULF-ów na linii 10 i "czterdziestkach". Z zewnątrz praktycznie trudno rozróżnić nowego od starego ULF-a /chyba tylko po braku lufcików w oknach/. Wewnątrz za to klimatyzowany ULF zaskakuje przykrym dla ucha efektem "elektronicznej cykady".
Falownik?
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 23 lis 2011, 15:51

Od maja 2012 r. tanieją O-) bilety komunikacji miejskiej :roczne / 365 euro - 1 euro na dzień / i miesięczne, a drożeją :neutral: bilety jednorazowe /2 euro / oraz tygodniówki / 15 euro /. Zakończyła się przebudowa Westbahnhofu.
Idiokracja nas otacza

ODPOWIEDZ