Pl. Wilsona

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 30 lis 2007, 14:50

Razem z kolega motorniczym wczoraj zrobilismy symulacje jazdy 3-skladem przez Wilsona.
W swietle przepisow i sygnalizacji na srodku mozna pieknie zablokowac plac, bo 3 wagon bedzie tarasowal ulice podczas postoju na srodku przed sygnalem przy odpowiednich nastawach. Kwestia odpowiedniego ruszenia sporzed placu. Galasologia stosowana doprowadzi do blokady, co motorkowi napewno beda robic.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 lis 2007, 14:52

Trójskład ślicznie blokuje wiele skrzyżowań, wjeżdżając na nie całkiem legalnie. Miejmy nadzieję, że ten eksperyment wkrótce się zakończy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 30 lis 2007, 14:55

inż. Glonojad pisze:Trójskład ślicznie blokuje wiele skrzyżowań, wjeżdżając na nie całkiem legalnie.
Na Placu Wilsona mamy ewidente spartaczenie sprawy. Blokowanie krzyzowek przez 3-sklady oznacza, ze Galasologia stosowana nie dojrzala do otaczajacej rzeczywistosci.
inż. Glonojad pisze:Miejmy nadzieję, że ten eksperyment wkrótce się zakończy.
Tego nie bylbym pewien. Raczej zmieni sie ciag po ktorych beda sie one poruszac.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 lis 2007, 14:58

MisiekK pisze:
inż. Glonojad pisze:Trójskład ślicznie blokuje wiele skrzyżowań, wjeżdżając na nie całkiem legalnie.
Na Placu Wilsona mamy ewidente spartaczenie sprawy. Blokowanie krzyzowek przez 3-sklady oznacza, ze Galasologia stosowana nie dojrzala do otaczajacej rzeczywistosci.
Ewentualnie projektant nie otrzymał odpowiednich danych od zamawiającego po prostu. A zamawiał chyba ZDM, nie Galas?
inż. Glonojad pisze:Miejmy nadzieję, że ten eksperyment wkrótce się zakończy.
Tego nie bylbym pewien. Raczej zmieni sie ciag po ktorych beda sie one poruszac.
OJP. Co tym razem blokujemy?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 30 lis 2007, 15:04

inż. Glonojad pisze:Ewentualnie projektant nie otrzymał odpowiednich danych od zamawiającego po prostu. A zamawiał chyba ZDM, nie Galas?
Pan Inzynier MUSIAL zaakceptowac program sygnalizacji.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 lis 2007, 15:06

No tak, racja. Ciekawe, czy ZTM poinformował go o uruchomieniu trójskładów? :-k

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 30 lis 2007, 15:08

inż. Glonojad pisze:No tak, racja. Ciekawe, czy ZTM poinformował go o uruchomieniu trójskładów? :-k
Wiesz... One jezdza juz kilka miesiecy:) Wiec dawno juz taka informacja byla.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 lis 2007, 15:09

O ile była ;).

Adam West

Post autor: Adam West » 03 gru 2007, 18:31

Przejeżdżałem dziś przez Wilsona w obie strony i o ile jak busem jedzie się ze Słowackiego w Mickiewicza to wszystko zostało dobrze zsynchronizowane (o dziwo nawet jak 116 stanęło na "starym" przystanku, 07 bodajże, to zielone do wjazdu w Mickiewicza włączyło się dopiero jak z niego ruszał).

W drugą stronę jednak jest zdecydowanie gorzej. Po pierwsze nie ma skrętu z przebicia przez środek placu w lewo w stronę Krasińskiego, więc 520 po wjechaniu na plac jedzie dookoła (i tu synchronizacja była dobra, bo stanęło tylko raz, przed Słowackiego, po tej zmianie miało też zielone do zjazdu w Krasińskiego). Z kolei 195 razem ze mną wjechało na środek i... prosto na postój przed czerwonym, minuta w plecy. Skoro mamy dogadzać komunikacji to brak synchronizacji w przejeździe z Mickiewicza w Słowackiego woła o pomstę do nieba, chociaż zdaje sobie sprawę, że przed "oświatłowaniem" placu często tam się stało.

Kra

Post autor: Kra » 04 gru 2007, 10:23

Adam West pisze:Przejeżdżałem dziś przez Wilsona w obie strony i o ile jak busem jedzie się ze Słowackiego w Mickiewicza to wszystko zostało dobrze zsynchronizowane (o dziwo nawet jak 116 stanęło na "starym" przystanku, 07 bodajże, to zielone do wjazdu w Mickiewicza włączyło się dopiero jak z niego ruszał).

W drugą stronę jednak jest zdecydowanie gorzej. Po pierwsze nie ma skrętu z przebicia przez środek placu w lewo w stronę Krasińskiego, więc 520 po wjechaniu na plac jedzie dookoła (i tu synchronizacja była dobra, bo stanęło tylko raz, przed Słowackiego, po tej zmianie miało też zielone do zjazdu w Krasińskiego). Z kolei 195 razem ze mną wjechało na środek i... prosto na postój przed czerwonym, minuta w plecy. Skoro mamy dogadzać komunikacji to brak synchronizacji w przejeździe z Mickiewicza w Słowackiego woła o pomstę do nieba, chociaż zdaje sobie sprawę, że przed "oświatłowaniem" placu często tam się stało.
Rzeczywiście jak opisałeś działa lepiej niż się spodziewałem. Niestety zaczęły się tworzyć mini korki w miejscach gdzie ich nie było, tzn. na wjeździe na plac od Słowackiego i na samym placu przy jeździe od Słowackiego w Mickiewicza - tu auta osobowe niestety stoją dzielnie. Dodatkowo po kilka aut stoi na Krasińskiego (od Stołecznej), dużo więcej niż poprzednio, ciekawe czy piesi spod kina przestrzegają świateł i jak z tramami (nie miałem szansy obserowować).

niedzwiedz

Post autor: niedzwiedz » 04 gru 2007, 17:47

Kra pisze: ciekawe czy piesi spod kina przestrzegają świateł i jak z tramami (nie miałem szansy obserowować).
Piesi z tego co widzę to niekoniecznie przestrzegają świateł. Dotyczy to zwłaszcza świateł już po przejściu przez pierwszą jezdnię Mickiewicza(w kierunku centrum) i tory tramwajowe, gdyż aby przejść przez drugą jezdnię Mickiewicza(w kierunku Marymontu) długo się stoi na czerwonym świetle. To światło wg mnie jest jednak trochę za długo czerwone.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 05 gru 2007, 0:06

Przez Krasińskiego też jest za długo czerwone. W dodatku rozbicie na dwie jezdnie jest niebezpieczne, bo na jezdnię włażą piesi, którzy spojrzeli nie na ten sygnalizator.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Kra

Post autor: Kra » 05 gru 2007, 7:52

Bastian pisze:Przez Krasińskiego też jest za długo czerwone. W dodatku rozbicie na dwie jezdnie jest niebezpieczne, bo na jezdnię włażą piesi, którzy spojrzeli nie na ten sygnalizator.
Rzeczywiscie tu strzelono głupotę, ale w ten sposób chciano uniknąć korków, tylko niestety stracił na tym pieszy. Wczoraj po 18 520 pojechało po staremu, tzn. kierowca złamał zakaz skrętu w lewo. Zastanawiam się jak wielu jeździ "na pamięć" ?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 05 gru 2007, 7:55

Przy dzieleniu przejścia pieszego na raty dobrze jest zrobić tzw. labiryncik..

Kra

Post autor: Kra » 05 gru 2007, 8:17

inż. Glonojad pisze:Przy dzieleniu przejścia pieszego na raty dobrze jest zrobić tzw. labiryncik..
No, tylko tam nie ma na to miejsca i "potoki" ludzie są tego rzędu, że przejście przez obie jezdnie powinno być jednorazowe.
A może ;-) wprowadzić obyczaj włoski, tam jak zauważyłem światło czerwone na przejściu jest zaleceniem dla pieszych, że mogą się spodziewać pojazdu na jezdni.

ODPOWIEDZ