Komunikacja w Starej Miłośnie

Moderator: Wiliam

Andrzej

Post autor: Andrzej » 21 gru 2007, 15:42

R-11 Kleszczowa pisze:(...) 173 natomiast zdecydowanie powinno być obsługiwane większym taborem.
Nie!
Już jest częściowo przegubowe, a powinny być wyłącznie częstsze solówki.
Najchętniej połączyłbym 173 z 315 w jedną linię co 15/20/20 (i zgrać z 514 jako zapowiadaną linią zwykłą o podobnej częstotliwości)
Ale najgorszym problemem dla nas jest Sulejówek..
R-11 Kleszczowa pisze: No i moje marzenie: linia na Gościńcu.
Nie wiem skąd taka Twoja wielka chętka na autobus na Gościńcu. Zauważ, że bardzo blisko jest Trakt Brzeski, który będzie modernizowany w Starej Miłosnej właśnie pod autobusy.
Autobusy kursujące zarówno Traktem jak i Gościńcem byłyby tak niekorzystne jak jednoczesne linie na Armii Krajowej i Głowackiego.

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 21 gru 2007, 15:59

Andrzej pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:(...) 173 natomiast zdecydowanie powinno być obsługiwane większym taborem.
Nie!
Już jest częściowo przegubowe, a powinny być wyłącznie częstsze solówki.
Najchętniej połączyłbym 173 z 315 w jedną linię co 15/20/20 (i zgrać z 514 jako zapowiadaną linią zwykłą o podobnej częstotliwości)
Ale najgorszym problemem dla nas jest Sulejówek..
Nie wiem skąd taka Twoja wielka chętka na autobus na Gościńcu. Zauważ, że bardzo blisko jest Trakt Brzeski, który będzie modernizowany w Starej Miłosnej właśnie pod autobusy.
Autobusy kursujące zarówno Traktem jak i Gościńcem byłyby tak niekorzystne jak jednoczesne linie na Armii Krajowej i Głowackiego.
Jakim znowu problemem jest Sulejówek, co????!!!!!! A obecne rozdysponowanie brygad na 173 jest w sumie b.dobre, 1x U15 lub U18, 1x ik280 i 3x Scania w DP, moim zdaniem idealnie jak na obecny rozkład...
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

Miłosna

Post autor: Miłosna » 21 gru 2007, 16:02

Moi Drodzy. Ale troszeczkę odbiegamy od tematu. Może macie jakieś propozycje na zmianę komunikacji w Starej Miłosnej? Ja swoją jedną dałem, ale z chęcią był poznał też i Wasze pomysły. Może wszyscy byśmy doszli do jakiegoś wniosku nad np. jedna linią. Moim zdaniem jeszcze dodatkowe połączenie do Wiatraka jest zbędne.
Miłosna :)

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 21 gru 2007, 17:08

W formie owego 113 najlepiej jako częsta dowozówka. Wtedy faktycznie można spokojnie pomyślec o likwidacji 315 i przekształceniach na 173 i 514. Dorzucamy do tego już teraz mocne 198 i wpisujemy w rozkład wtyczki na 502. Większej poprawy na razie nie trzeba i raczej należy się liczyć z tym, że czeka was coś więcej (chociaż też nie przypuszczam, aby wiele) po przedłużeniu Al. Dzieci Polskich.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 21 gru 2007, 17:52

Krzysiek pisze:Po pierwsze połączenie Wawra z Wesołą powstanie dopiero po zbudowaniu tunelu w Międzylesiu, co nastąpi najszybciej w 2010 roku, inaczej Międzylesie będzie wielkim korkiem. Po drugie musi powstać Kadetów - Wąbrzeska co nastąpi już w przyszłym roku, najpóźniej 2009. Więc wszelkie projekty można sobie odłożyć na lepsze czasy. :D
Zaraz... Czy tunel ma być między Wiśniową Górą a Starą Miłosną?No bo chyba nie :D Przecież za jakiś czas ma być sensowna, poszerzona droga między tymi miejscami...
I taki autobus nie musi przecież jechać do Zerzenia czy Lucerny. Może gdzie indziej krańcować. Uruchomienie to przestrzeń roku, dwóch, to tylko projekt, musi wypalić...

[ Dodano: 2007-12-21, 17:59 ]
Andrzej pisze:Sulejówek..
NIby jest SKMka... :-"

[ Dodano: 2007-12-21, 18:02 ]
Miłosna pisze:No i ta dodatkowa linia by się przydała. Oj, przydała.
Patrząc ze strony korków itp., to wzmocnić jedną-dwoma brygadami poza szczytem, aby w weekend jeździł 3 razy na godzinę 502jki. W godzinach sczytu za to dodatki i w DP poza szczytem + jeden kurs w niektórych godzinach ew., np. o 20, żeby mieszkańcy mogli później spokojnie wrócić do domu.

[ Dodano: 2007-12-21, 18:02 ]
Miłosna pisze:Moi Drodzy. Ale troszeczkę odbiegamy od tematu. Może macie jakieś propozycje na zmianę komunikacji w Starej Miłosnej? Ja swoją jedną dałem, ale z chęcią był poznał też i Wasze pomysły. Może wszyscy byśmy doszli do jakiegoś wniosku nad np. jedna linią. Moim zdaniem jeszcze dodatkowe połączenie do Wiatraka jest zbędne.
Oni akurat rozmawiają w temacie. 173 to 173, brygady odgrywają tu ważną rolę.

[ Dodano: 2007-12-21, 18:03 ]
Colony pisze:W formie owego 113 najlepiej jako częsta dowozówka. Wtedy faktycznie można spokojnie pomyślec o likwidacji 315 i przekształceniach na 173 i 514. Dorzucamy do tego już teraz mocne 198 i wpisujemy w rozkład wtyczki na 502. Większej poprawy na razie nie trzeba i raczej należy się liczyć z tym, że czeka was coś więcej (chociaż też nie przypuszczam, aby wiele) po przedłużeniu Al. Dzieci Polskich.
Myślę, że oprócz tego co powiedziałeś, jedna jeszcze linia.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 21 gru 2007, 18:24

ziomal pisze:Zaraz... Czy tunel ma być między Wiśniową Górą a Starą Miłosną?No bo chyba nie Przecież za jakiś czas ma być sensowna, poszerzona droga między tymi miejscami...
I taki autobus nie musi przecież jechać do Zerzenia czy Lucerny. Może gdzie indziej krańcować. Uruchomienie to przestrzeń roku, dwóch, to tylko projekt, musi wypalić...
Fakty..... nie zostanie wykonane połączenie Wesołej z Wawrem bez zgody Rady dzielnicy Wawer, a ta nie zgadza się na takie połączenie z powodu zwiększenia ruchu z 200 aut na godzinę na 1,5tyś[tutaj nie jestem pewny], obecnie rozwiązania drogowe spowodowały by totalne zapchanie Międzylesia i gigantyczne korki do przejazdu. Więc priorytetem dla dzielnicy jest wykonanie tunelu w Międzylesiu i ciągu Wąbrzeska - Kadetów, a nie połączenia z Wesołą. Więc najpierw ma powstać ciąg Kadetów do 2009 roku z wszystkimi pracami kosmetycznymi również, do 2010 ma być skończony tunel w Międzylesiu, dopiero po tym roku pomyśli się nad przebudową Alei Dzieci Polskim jak równiez budową nowego połączenia z Wesołą. Wtedy dopiero jest możliwość odblokowania tej inwestycji, co też nie jest pewne. Osobiście jako mieszkaniec Wawra najpierw zbudowałbym jeszcze ciąg Nowobora, bo ciąg Kadetów - Wąbrzeska może sobie nie poradzić, z tak dużym potokiem aut , mimo planowanej budowy świateł i rond na całym ciągu.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 21 gru 2007, 18:28

No dobrze... Odpada raczej zakaz wjazdy samochodom prywatnym i pojazdom do 1,5 załóżmy tony... Ale dziwne, że w innych dzielnicach tak potęznych planów nie ma... ;-) Jakoś gdy jest planowany jakiś tunel gdzie indziej, to mówi się o tym w skali wareszawskiej, a nie lokalno-dzielnicowej. :smile: Nieco dziwne. Ale cóż, OT, wóćmy do tematu właściwego.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 gru 2007, 18:34

Andrzej pisze:
Nie. Na Trakcie Brzeskim (oby faktycznie jak najszybciej został on zmodernizowany (-o< )powinny zostać linie podmiejskiej, a przez Gościniec powinna pojechać linia, która dowiozłaby do stacji w Wesołej, do Ratusza. Strefa dojścia do 198 mała nie jest. Nie wiem czy np. nie dałoby rady zrobić 198 postojów tylko w Wesołej, a przez Starą Miłosną jechałaby jednokierunkowo i obsługując obszarowo jak największą część osiedla.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 21 gru 2007, 18:34

ziomal pisze:No dobrze... Odpada raczej zakaz wjazdy samochodom prywatnym i pojazdom do 1,5 załóżmy tony... Ale dziwne, że w innych dzielnicach tak potęznych planów nie ma... ;-) Jakoś gdy jest planowany jakiś tunel gdzie indziej, to mówi się o tym w skali wareszawskiej, a nie lokalno-dzielnicowej. :smile: Nieco dziwne. Ale cóż, OT, wóćmy do tematu właściwego.
O czym ty w ogóle gadasz :-k , tunel jest inwestycją ogólnomiejską, Kadetów jest inwestycją dzielnicy , którą wykonuje na zlecenie miasta[zdm]. Chyba piszesz tu , żeby coś pisać, tak? Wawer jest zaniedbany inwestycyjnie, więc dobrze że wreście coś się dzieje, można rzec nareście.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 21 gru 2007, 18:38

Krzysiek pisze:
ziomal pisze:No dobrze... Odpada raczej zakaz wjazdy samochodom prywatnym i pojazdom do 1,5 załóżmy tony... Ale dziwne, że w innych dzielnicach tak potęznych planów nie ma... ;-) Jakoś gdy jest planowany jakiś tunel gdzie indziej, to mówi się o tym w skali wareszawskiej, a nie lokalno-dzielnicowej. :smile: Nieco dziwne. Ale cóż, OT, wóćmy do tematu właściwego.
O czym ty w ogóle gadasz :-k , tunel jest inwestycją ogólnomiejską, Kadetów jest inwestycją dzielnicy , którą wykonuje na zlecenie miasta[zdm]. Chyba piszesz tu , żeby coś pisać, tak? Wawer jest zaniedbany inwestycyjnie, więc dobrze że wreście coś się dzieje, można rzec nareście.
Chodzi mi o tunel. Pierwszy raz o tym się dowiaduję, o Kadetach wiedziałem, rzeczywiście. Absolutnie się nie sprzeciwiam, jak najbardziej niech Wawer się rozwija.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 21 gru 2007, 19:57

R-11 Kleszczowa pisze:(oby faktycznie jak najszybciej został on zmodernizowany )
Właśnie wyczytalem z gazety coś o tym:
Głos Rembertowa/Wesołej... pisze: [...]odbyło się spotkanie osiedla Stara Miłosna i osiedla Zielona w sprawie inwestycji w bieżącym roku i planowanych na rok następny. Ogłoszono przetarg między innymi na wykonanie projektu budowlano-wykonawczego przebudowy Traktu Brzeskiego na odcinku od ulicy Wawerskiej do Zakrętu,[...]

Awatar użytkownika
Pank
Kontakt:

Post autor: Pank » 21 gru 2007, 23:49

Budowa al. Jana Pawła II zostanie zakończona najprawdopodobniej na początku stycznia. Wylano już asfalt, wybudowano nowe rondo. Jest też miejsce na postój autobusów, nieco na południe od tego ronda. Bez problemu można też 'nieoficjalnie' przejechać. ;-) Jakby nie patrzeć, pozostały już tylko detale.

A o komunikacji w Starej Miłośnie było też tutaj, tam też przedstawiłem mój projekt tras poszczególnych autobusów. Teraz widzę, że 198 można byłoby wydłużyć do końca al. Jana Pawła II. Z kolei 502 rzeczywiście warto nieco wzmocnić w godzinach szczytu.

Inna kwestia - czy kursujące byle jak 315 jest naprawdę potrzebne mieszkańcom osiedla Stara Miłosna, którzy posiadają już często kursujące 198? Prędzej widziałbym tę okresową linię kończącą trasę na Woli Grzybowskiej - wzmocniłoby to zapchane w godzinach szczytu 173. Ewentualnie można byłoby wydłużyć 173 do ronda Pogodna, ale po trasie aktualnie zmienionej trasy - pytanie tylko czy warto to robić, jeżeli linia ta w tej części Wesołej ma naprawdę niewielką frekwencję...

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 22 gru 2007, 0:02

Otwarcie ulicy Jana Pawła II nastąpi prawdopodobnie w niedzielę wieczorem. Niestety, wylany na przystankach beton musi jeszcze poleżakować, dlatego najpewniej autobusy pojawią się po świętach (najprawdopodobniej 29.XII).
Piszecie że przydałaby się dodatkowa linia do Starej Miłosnej. Niestety, nawet po otwarciu Jana Pawła II, miejsca jest na trzy linie (a są cztery) - wszystkie zatoki mają miejsce tylko na 1 wóz. Pętla po prostu jest tam bardzo potrzebna.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 22 gru 2007, 12:18

JotPeCet pisze:Pętla po prostu jest tam bardzo potrzebna.
Toteż powinna być wybudowana i w tej części dzielnicy powinien być to jeden z priorytetów. Chyba nie jest to aż tak bardzo drogie...
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 22 gru 2007, 12:31

Jotpecet trafił w sedno! Dywagacje o rozwijaniu komunikacji z SM możemy odłożyć na bok, ponieważ nie ma pętli! Tam na razie jest kłopot z pomieszczeniem linii istniejących. Zresztą zatoki przystankowe, nawet po ich ewentualnym wydłużeniu, będą tylko prowizorką.

ODPOWIEDZ