O Kolejach Mazowieckich - KM

Moderator: JacekM

kozioł

Post autor: kozioł » 27 sty 2008, 17:08

PRowe klopy są znacznie czystsze.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 27 sty 2008, 17:11

Lecz na Mazowszu za czasów PR było znacznie brudniej

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 sty 2008, 17:12

Było brudniej czy nie i tak nie zmienia to faktu, że JEST brudno.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 sty 2008, 17:31

Premo pisze:Nie masz toalet, śmietniczek a grzejniki masz po bokach. Znacznie łatwiej jest utrzymać czystość
Nikt nie broni KMom przerabiać układu wnętrza w ramach rewizji, napraw głównych czy modernizacji.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 27 sty 2008, 17:34

inż. Glonojad pisze:Nikt nie broni KMom przerabiać układu wnętrza w ramach rewizji, napraw głównych czy modernizacji.
I tak właśnie robią podczas napraw głównych.

[ Dodano: 2008-01-27, 17:38 ]
W 1486 i 1567 zastosowano ogrzewania nawiewowe. Osłony w przeciwieństwie do 14WE nie zbierają brudu

Awatar użytkownika
kanclerz

Post autor: kanclerz » 27 sty 2008, 19:53

Premo pisze:
inż. Glonojad pisze:Nikt nie broni KMom przerabiać układu wnętrza w ramach rewizji, napraw głównych czy modernizacji.
I tak właśnie robią podczas napraw głównych.

W 1486 i 1567 zastosowano ogrzewania nawiewowe. Osłony w przeciwieństwie do 14WE nie zbierają brudu
Co to jest ogrzewanie nawiewowe?, bo nie znam takiego a poza tym to g**** gucio daje.

metron

Post autor: metron » 27 sty 2008, 20:21

Premo pisze:Lecz na Mazowszu za czasów PR było znacznie brudniej

Premo podobno celem jaki postawiły sobie KM, to znacząca poprawa warunków. Nowa spółka miała się przecież kojarzyć między innymi z czystymi zadbanymi, bezpiecznymi dobrze oświetlonymi pociągami. A skoro nie widać różnicy.......
Nie porównuj też czystości w pociągach KM i SKM. Wiele razy już pisałem że pociągi SKM, siedzenia w tych pociągach mimo braku śmietniczek są o wiele czystsze niż w pociągach KM. W SKM nigdy nie widziałem takich zaplamionych siedzeń jak w KM

[ Dodano: 2008-01-27, 20:28 ]
kanclerz pisze:
Premo pisze:I tak właśnie robią podczas napraw głównych.

Co to jest ogrzewanie nawiewowe?, bo nie znam takiego a poza tym to g**** gucio daje.

Jeżeli przy ogrzewaniu nawiewnym nie będą regularnie czyszczone i wymieniane filtry powietrza to te jednostki staną się dopiero wylęgarnią kurzu w środku

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 27 sty 2008, 20:55

metron pisze:dobrze oświetlonymi pociągami.
Mówisz masz. Od tego roku podczas rewizji każda jednostka otrzyma oświetlenie wpuszczane w sufit.
metron pisze:W SKM nigdy nie widziałem takich zaplamionych siedzeń jak w KM
Bo w SKM jeździ kulturalniejsze towarzystwo

kozioł

Post autor: kozioł » 27 sty 2008, 21:03

Premo pisze:
metron pisze:W SKM nigdy nie widziałem takich zaplamionych siedzeń jak w KM
Bo w SKM jeździ kulturalniejsze towarzystwo
Bo w każdym SKMie jest monitoring, nie ma przedziałów(kibla też :-? )

przewoz

Post autor: przewoz » 27 sty 2008, 21:47

MeWa pisze:Zresztą swego czasu widziałem panie czyszczące skład na stacji końcowej. W KM jest coś takiego?
Jest.
Wniosek nasuwa się jeden. W SKMkach nie widać brudu na siedzeniach? OK. Wyślę chyba propozycję do KMów, żeby zmieniły kolorystykę siedzeń na bardziej "ciapkowatą". Im więcej kolorów na siedzeniach, im więcej wzorów, tym miej brudu na nich widać.

[ Dodano: 2008-01-27, 21:50 ]
kozioł pisze:Bo w każdym SKMie jest monitoring
Premo pisze:Bo w SKM jeździ kulturalniejsze towarzystwo
CZy ja wiem... Tam też widziałem pewne osoby, które rozłożyły się na siedzeniach jak na kanapie. Pogoda na dworze była taka sobie, więc ich buty na pewno najczystrze nie były. Kto zajął ich miejsca potem - ten żałował.

[ Dodano: 2008-01-27, 21:54 ]
Co to jest ogrzewanie nawiewowe?, bo nie znam takiego
To poznaj. Jest nieco przyjemniej jednak. Przynajmniej przy tych temperaturach. Co by było przy -20st C? Pewnie to samo co przy ogrzewaniu tradycyjnym.

kozioł

Post autor: kozioł » 27 sty 2008, 22:11

MeWa pisze:Było brudniej czy nie i tak nie zmienia to faktu, że JEST brudno.
Ale było czyściej nawet za czasów KMu ! Chodzi tylko o oszczędności :-?

chiste

Post autor: chiste » 28 sty 2008, 10:12

MeWa pisze:
chiste pisze: pasażera wiąże umowa z przewoźnikiem i nie obchodzi go PKP PLK S.A.
pasażer tego nie zrozumie, to będzie dalej tylko krzykaczem. Myślałem, że dyskusja u nas ma być na poziomie wyżej.
Myślę, że wybierze o wiele łatwiejsze rozwiązanie - pojedzie samochodem albo autobusem, rezygnując z usług niesolidnego przewoźnika kolejowego.
Wolny rynek nie znosi sentymentów i powoływania się na wygodę usługodawcy. Jeżeli przewoźnik nie rozumie zasady "Nasz klient, nasz pan", to jego strata.
Wagen fahr!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 28 sty 2008, 13:09

chiste pisze:Wolny rynek nie znosi sentymentów i powoływania się na wygodę usługodawcy. Jeżeli przewoźnik nie rozumie zasady "Nasz klient, nasz pan", to jego strata.
Niestety (albo i stety) wolny rynek wcale nie działa tak, jak zakładają jego idealisci i nie eliminuje bezwzględnie z rynku wszystkich kiepskich dostawców dóbr i usług. I słusznie, bo inaczej wolny rynek dążyłby do monopolu.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

chiste

Post autor: chiste » 28 sty 2008, 14:09

Pytanie tylko, kto zakłada, że jestem idealistą i twierdzę, że wolny rynek wyeliminuje KM z walki o klienta?
Napisałem wyraźnie, że ten, kto nie rozumie zasad wolnego rynku, traci na tym. Widzisz w tym jakąś sprzeczność?
Wagen fahr!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 28 sty 2008, 14:46

Traci dopiero wtedy kiedy nie ma pozycji dominującej na rynku lub nie ma nadwyżki popytu. A tu masz do czynienia z oboma warunkami.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

ODPOWIEDZ