Przy nadmiarze słów ludzie po prostu przestaną słuchać komunikatów, co w przypadku np. nagłych utrudnień może spowodować dezorientację... Jak dla mnie, każdy następny komunikat obniża mój komfort podróży i zniechęca do korzystania z metra...Adam G. pisze: Od dodatkowych kilku słów nikomu jeszcze nic się nie stało
System informacji pasażerskiej w metrze
Moderator: JacekM
- R-9 Chełmska
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
- MeWa
- Cukiereczek
Stało się, płyną skargi.Adam G. pisze:Od dodatkowych kilku słów nikomu jeszcze nic się nie stało, a jakie to rozwiązanie ma plusy, to już napisał Fikander i Jacek.
dla takich plusów nie warto wprowadzać zmian. Po prostu brak tego komunikatu nie skutkuje jakimiś strasznymi konsekwencjami, pomyłkami czy innymi zdarzeniami w warszawskim metrze, w naszej specyfice, żeby wystąpiła potrzeba wprowadzenia takich zapowiedzi.Adam G. pisze:ma plusy
Dokładnie tak jest. To można zaobserwować bardzo prosto właśnie na tych innych przykładach. Tam, gdzie komunikatów jest dużo i któe puszczane są głównie profilaktycznie, to ludzie na nie leją... A trzeba przyznać, że u nas akurat czujność pasażerów na komunikaty "nagłe" udało się wypracować.R-9 Chełmska pisze:Przy nadmiarze słów ludzie po prostu przestaną słuchać komunikatów, co w przypadku np. nagłych utrudnień może spowodować dezorientację... Jak dla mnie, każdy następny komunikat obniża mój komfort podróży i zniechęca do korzystania z metra...Adam G. pisze: Od dodatkowych kilku słów nikomu jeszcze nic się nie stało
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
Ja bym nie chciał słuchać co kilkadziesiąt sekund tych samych słów. Moim zdaniem w autobusach i tramwajach jest ich zbyt dużo. Szczególnie w autobusach na trasach o dużej liczbie przystanków na żądanie. Można to zrobić "po poznańsku" czytając raz nazwę przystanku bez żadnych dodatkowych dźwięków...Adam G. pisze:Od dodatkowych kilku słów nikomu jeszcze nic się nie stało
xxx
Od ich braku tym bardziej (w tym przypadku)...Adam G. pisze:Od dodatkowych kilku słów nikomu jeszcze nic się nie stało
... a jakie minusy - MeWa, R-9 Chełmska i jaAdam G. pisze:a jakie to rozwiązanie ma plusy, to już napisał Fikander i Jacek.
14.07.2008 - i starczy...
Dla sympatyków metra: http://www.tadek.jasky.pl (ostatnia aktualizacja: 06.07.2008)
Dla sympatyków metra: http://www.tadek.jasky.pl (ostatnia aktualizacja: 06.07.2008)
Szczerze wątpię, że do wysiadania na Słodowcu podążają takie tłumy, że przejście z jednej na drugą stronę sprawia im aż taki trud...JacekM pisze:Wcale nie. Przed Słodowcem ludzie odruchowo po wstaniu z miejsc idą w kierunku "ściany".MeWa pisze:Po co? Chyba ludzie nie są na tyle nierozgarnięci, żeby nie widzieć, gdzie jest peron.Tak. Powinny być jeszcze komunikaty w stylu "proszę wsiadać i wysiadać szybciej".Tadek A. pisze:Bzdura totalna. Mało jeszcze hałasu jest?Zastanawiamy się właśnie. I nie widzimy żadnych argumentów przeciw.A miast z metrem mamy kilkadziesiąt. Zamiast powoływać się ślepo na inne przykłady, warto się zastanowić nad celowością pewnych rozwiązań.Otóż to.Po to, aby przed wjazdem na peron ludzie ustawiali się z właściwej strony. Dla mnie na przykład praska zapowiedź była bardzo przydatna - gdyby nie ona, założyłbym, że na hl.n. wysiada się do wewnątrz i musiałbym po wjeździe nerwowo się przepychać z bagażami przez tłum ludzi, żeby zdążyć wysiąść, bez gwarancji powodzenia.Wspaniałe podejście. Aż dziw że to nie Ty dostałeś nagrodę dla najlepszego maszynisty na świecie. (A powinieneś w uniwersum).Tadek A. pisze:... a jak ktoś tego nie potrafi to kij mu w oko.
Natomiast Ty na najlepszego konduktora charytatywnego świata...
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
To tylko efekt uboczny.
Zły chłopiec i troll pozdrawia
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
czy ja coś takiego powiedziałem? radzę się dalej nie pogrążać i nie podpadać jeszcze bardziejziomal pisze:Szczerze wątpię, że do wysiadania na Słodowcu podążają takie tłumy, że przejście z jednej na drugą stronę sprawia im aż taki trud...![]()
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
1 punkcik- z przyjemnościąJacekM pisze:czy ja coś takiego powiedziałem? radzę się dalej nie pogrążać i nie podpadać jeszcze bardziejziomal pisze:Szczerze wątpię, że do wysiadania na Słodowcu podążają takie tłumy, że przejście z jednej na drugą stronę sprawia im aż taki trud...![]()
Tak. Ale jednak komunikat kolejny...
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney
To tylko efekt uboczny.
Paweł Ney
Co do komunikatów po której stronie jest peron to uważam je za przesadne. Pożyteczna np. może byc mapka nad drzwiami (jak w Rzymie) po której stronie jest peron - jest i informacja i ... cisza. W ogóle przydatne są moim zdaniem wewnętrz pojazdu plany linii w zaznaczonymi możliwościami przesiadek z wymienionymi numerami linii - ale do tego trzeba stabilnej polityki komunikacyjnej 
Gratuluje Metru Warszawskiemu uporządkowania bałaganu tablicowego na Wilsona i Marymoncie. Aż miesiąc musiało to potrwać, ale od czego niezawodne foliowe worki, które ukrywały przez ten czas nieaktualne już napisy.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Zgadzam się, takie komunikaty głosowe to byłaby już nadgorliwość. Po pewnym czasie bokiem chyba zaczęłyby wszystkim wychodzić, tym bardziej, że nie ma u nas sytuacji, że co 2 czy co 3 stacja ma z różnych stron peron.Kra pisze:Co do komunikatów po której stronie jest peron to uważam je za przesadne. Pożyteczna np. może byc mapka nad drzwiami (jak w Rzymie) po której stronie jest peron - jest i informacja i ... cisza.
Co do osób niewidomych to argument absolutnie nietrafiony. Zapewniam, że takie osoby poruszające się same mają dużo wcześniej opracowany plan "poruszania się" i takie elementy jak strona, z której wychodzą z pociągu metra to mówiąc kolokwialnie "pryszczyk", nie takie rzeczy utrudniają życie niewidomym
Z tym uporządkowaniem bałaganu informacyjnego na Marymoncie to ... przesada.MisiekK pisze:Gratuluje Metru Warszawskiemu uporządkowania bałaganu tablicowego na Wilsona i Marymoncie. Aż miesiąc musiało to potrwać, ale od czego niezawodne foliowe worki, które ukrywały przez ten czas nieaktualne już napisy.
Wedłub tablicy na peronie odcinek metra za Marymontem jest w budowie. Nie wspomnę też o "przejrzystości" mapki planu stacji i przesiadek do tramów, zaznaczenie linii tramwajowych jest, powiedziałbym, oryginalne. Tego nie da się opisać, to trzeba zobaczyć, nie wiedziałem że jest tyle torów przy pętli na Potockiej (Metro Marymont).