System informacji pasażerskiej w metrze

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 29 kwie 2008, 0:04

Adam G. pisze: Od dodatkowych kilku słów nikomu jeszcze nic się nie stało
Przy nadmiarze słów ludzie po prostu przestaną słuchać komunikatów, co w przypadku np. nagłych utrudnień może spowodować dezorientację... Jak dla mnie, każdy następny komunikat obniża mój komfort podróży i zniechęca do korzystania z metra...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 kwie 2008, 0:32

Adam G. pisze:Od dodatkowych kilku słów nikomu jeszcze nic się nie stało, a jakie to rozwiązanie ma plusy, to już napisał Fikander i Jacek.
Stało się, płyną skargi.
Adam G. pisze:ma plusy
dla takich plusów nie warto wprowadzać zmian. Po prostu brak tego komunikatu nie skutkuje jakimiś strasznymi konsekwencjami, pomyłkami czy innymi zdarzeniami w warszawskim metrze, w naszej specyfice, żeby wystąpiła potrzeba wprowadzenia takich zapowiedzi.
R-9 Chełmska pisze:
Adam G. pisze: Od dodatkowych kilku słów nikomu jeszcze nic się nie stało
Przy nadmiarze słów ludzie po prostu przestaną słuchać komunikatów, co w przypadku np. nagłych utrudnień może spowodować dezorientację... Jak dla mnie, każdy następny komunikat obniża mój komfort podróży i zniechęca do korzystania z metra...
Dokładnie tak jest. To można zaobserwować bardzo prosto właśnie na tych innych przykładach. Tam, gdzie komunikatów jest dużo i któe puszczane są głównie profilaktycznie, to ludzie na nie leją... A trzeba przyznać, że u nas akurat czujność pasażerów na komunikaty "nagłe" udało się wypracować.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Jožin z bažin
Kontakt:

Post autor: Jožin z bažin » 29 kwie 2008, 19:11

Adam G. pisze:Od dodatkowych kilku słów nikomu jeszcze nic się nie stało
Ja bym nie chciał słuchać co kilkadziesiąt sekund tych samych słów. Moim zdaniem w autobusach i tramwajach jest ich zbyt dużo. Szczególnie w autobusach na trasach o dużej liczbie przystanków na żądanie. Można to zrobić "po poznańsku" czytając raz nazwę przystanku bez żadnych dodatkowych dźwięków...
xxx

Awatar użytkownika
Tadek A.
Kontakt:

Post autor: Tadek A. » 30 kwie 2008, 7:28

Adam G. pisze:Od dodatkowych kilku słów nikomu jeszcze nic się nie stało
Od ich braku tym bardziej (w tym przypadku)...
Adam G. pisze:a jakie to rozwiązanie ma plusy, to już napisał Fikander i Jacek.
... a jakie minusy - MeWa, R-9 Chełmska i ja :-"
14.07.2008 - i starczy...

Dla sympatyków metra: http://www.tadek.jasky.pl (ostatnia aktualizacja: 06.07.2008)

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 30 kwie 2008, 22:55

JacekM pisze:
MeWa pisze:Po co? Chyba ludzie nie są na tyle nierozgarnięci, żeby nie widzieć, gdzie jest peron.
Wcale nie. Przed Słodowcem ludzie odruchowo po wstaniu z miejsc idą w kierunku "ściany".
Tadek A. pisze:Bzdura totalna. Mało jeszcze hałasu jest?
Tak. Powinny być jeszcze komunikaty w stylu "proszę wsiadać i wysiadać szybciej".
A miast z metrem mamy kilkadziesiąt. Zamiast powoływać się ślepo na inne przykłady, warto się zastanowić nad celowością pewnych rozwiązań.
Zastanawiamy się właśnie. I nie widzimy żadnych argumentów przeciw.
Po to, aby przed wjazdem na peron ludzie ustawiali się z właściwej strony. Dla mnie na przykład praska zapowiedź była bardzo przydatna - gdyby nie ona, założyłbym, że na hl.n. wysiada się do wewnątrz i musiałbym po wjeździe nerwowo się przepychać z bagażami przez tłum ludzi, żeby zdążyć wysiąść, bez gwarancji powodzenia.
Otóż to.
Tadek A. pisze:... a jak ktoś tego nie potrafi to kij mu w oko.
Wspaniałe podejście. Aż dziw że to nie Ty dostałeś nagrodę dla najlepszego maszynisty na świecie. (A powinieneś w uniwersum).
Szczerze wątpię, że do wysiadania na Słodowcu podążają takie tłumy, że przejście z jednej na drugą stronę sprawia im aż taki trud... 8-( :-$
Natomiast Ty na najlepszego konduktora charytatywnego świata... :-$ 8-(
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 30 kwie 2008, 23:25

ziomal pisze:Szczerze wątpię, że do wysiadania na Słodowcu podążają takie tłumy, że przejście z jednej na drugą stronę sprawia im aż taki trud... 8-( :-$
czy ja coś takiego powiedziałem? radzę się dalej nie pogrążać i nie podpadać jeszcze bardziej :]
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 01 maja 2008, 0:03

JacekM pisze:
ziomal pisze:Szczerze wątpię, że do wysiadania na Słodowcu podążają takie tłumy, że przejście z jednej na drugą stronę sprawia im aż taki trud... 8-( :-$
czy ja coś takiego powiedziałem? radzę się dalej nie pogrążać i nie podpadać jeszcze bardziej :]
1 punkcik- z przyjemnością :P :D
Tak. Ale jednak komunikat kolejny... :-$
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Kra

Post autor: Kra » 05 maja 2008, 16:38

Co do komunikatów po której stronie jest peron to uważam je za przesadne. Pożyteczna np. może byc mapka nad drzwiami (jak w Rzymie) po której stronie jest peron - jest i informacja i ... cisza. W ogóle przydatne są moim zdaniem wewnętrz pojazdu plany linii w zaznaczonymi możliwościami przesiadek z wymienionymi numerami linii - ale do tego trzeba stabilnej polityki komunikacyjnej ;-)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 05 maja 2008, 17:03

Gratuluje Metru Warszawskiemu uporządkowania bałaganu tablicowego na Wilsona i Marymoncie. Aż miesiąc musiało to potrwać, ale od czego niezawodne foliowe worki, które ukrywały przez ten czas nieaktualne już napisy.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 05 maja 2008, 23:16

Kra pisze:Co do komunikatów po której stronie jest peron to uważam je za przesadne. Pożyteczna np. może byc mapka nad drzwiami (jak w Rzymie) po której stronie jest peron - jest i informacja i ... cisza.
Zgadzam się, takie komunikaty głosowe to byłaby już nadgorliwość. Po pewnym czasie bokiem chyba zaczęłyby wszystkim wychodzić, tym bardziej, że nie ma u nas sytuacji, że co 2 czy co 3 stacja ma z różnych stron peron.
Co do osób niewidomych to argument absolutnie nietrafiony. Zapewniam, że takie osoby poruszające się same mają dużo wcześniej opracowany plan "poruszania się" i takie elementy jak strona, z której wychodzą z pociągu metra to mówiąc kolokwialnie "pryszczyk", nie takie rzeczy utrudniają życie niewidomym (-X

Kra

Post autor: Kra » 27 maja 2008, 8:01

MisiekK pisze:Gratuluje Metru Warszawskiemu uporządkowania bałaganu tablicowego na Wilsona i Marymoncie. Aż miesiąc musiało to potrwać, ale od czego niezawodne foliowe worki, które ukrywały przez ten czas nieaktualne już napisy.
Z tym uporządkowaniem bałaganu informacyjnego na Marymoncie to ... przesada.
Wedłub tablicy na peronie odcinek metra za Marymontem jest w budowie. Nie wspomnę też o "przejrzystości" mapki planu stacji i przesiadek do tramów, zaznaczenie linii tramwajowych jest, powiedziałbym, oryginalne. Tego nie da się opisać, to trzeba zobaczyć, nie wiedziałem że jest tyle torów przy pętli na Potockiej (Metro Marymont).

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 20 cze 2008, 21:48

W wagonie 427 jest schemat do stacji Centrum :eek:
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 cze 2008, 0:09

toż to perełka :D

ratraciak
Kontakt:

Post autor: ratraciak » 21 cze 2008, 7:30

Tak samo jak w wagonie 013 nad ostatnimi drzwiami :D

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 21 cze 2008, 15:17

Widać odkleiły się nowe schematy... Zresztą oba wagony są w tym samym składzie.

ODPOWIEDZ