Zmiana taryfy - 2008

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 16 maja 2008, 19:07

geograf pisze:Szczerze? Na tej zasadzie ZTM powinien regularnie wydawać sprostowania do mediów Jedna konferencja by się przydała dla samych nieścisłości związanych z nową taryfą. Tylko czy ktokolwiek by się tym przejął?
Gdyby ZTM-owi zależało na rzetelnej informacji... Ja nigdy o zasadzie "30 dni przed" nigdy nie słyszałem. I myślę, że większość osób nie słyszała.
geograf pisze:Np. dla "rozpoczętych" biletów abonamentowych, których nie można zwrócić bez opłaty manipulacyjnej ani nie można żadnego innego do nich dokasować.
nadal nie uzasadnia to akurat wybranego okresu 6 miesięcy.

Pytanie czy w przypadku wgrania drugiego biletu 90-dniowego na więcej niż 30 dni przed końcem ważności poprzedniego bilet nie jest automatycznie przedłużany...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 16 maja 2008, 19:38

MeWa pisze:Gdyby ZTM-owi zależało na rzetelnej informacji...
Gdyby Metru Warszawskiemu zależało na rzetelnej informacji, to:
- wszystkie schematy z trasą byłyby już wymienione/byłyby doklejone paski z czynnymi odcinkami;
- nie byłoby zamieszania z otwarciem Marymontu (o, przepraszam, to było przecież "dla dobra pasażera");
- monitory na Wilsonie i Marymoncie nie byłyby wyłączone, tylko dalej informowały o czasie przyjazdu następnego pociągu
- nie ociągałoby się z uruchomieniem odliczania przyjazdów "do" tyle miesięcy (ach, przetargi...)
- ....
takie mi pierwsze z brzegu przykłady przyszły do głowy.

A może to dziennikarzom powinno bardziej zależeć na RZETELNEJ informacji?

Poza tym, MeWa, uwierz - sporo tu jest zamieszania z tymi zmianami, naprawdę jest co robić.
MeWa pisze:Ja nigdy o zasadzie "30 dni przed" nigdy nie słyszałem. I myślę, że większość osób nie słyszała.
Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego stosowania. Ten zapis istnieje w Taryfie od początku istnienia WKM, czyli już w sumie od ilu lat?
MeWa pisze:nadal nie uzasadnia to akurat wybranego okresu 6 miesięcy.
Dotyczy to również możliwości dokasowywania biletów do jednorazówek (nie ma obowiązku ich wymiany). Zapewne 6 miesięcy wybrano, aby ujednolicić terminy (i nie mieszać w głowach) - 6 miesięcy jest również na zwrot niewaznych biletów...
MeWa pisze:Pytanie czy w przypadku wgrania drugiego biletu 90-dniowego na więcej niż 30 dni przed końcem ważności poprzedniego bilet nie jest automatycznie przedłużany...
Sprawdź, sam jestem ciekaw :-)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 maja 2008, 19:44

geograf pisze:
MeWa pisze:Pytanie czy w przypadku wgrania drugiego biletu 90-dniowego na więcej niż 30 dni przed końcem ważności poprzedniego bilet nie jest automatycznie przedłużany...
Sprawdź, sam jestem ciekaw :-)
No właśnie mam wrażenie, że dokładnie tak jest w przypadku każdego biletu takiego samego rodzaju. A wtedy nie byłoby możliwości wyeliminowania takiej opcji akurat dla kwartalnych. Tym niemniej rzeczywiście to jest do sprawdzenia, bo pewien nie jestem.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 16 maja 2008, 19:50

geograf pisze:Gdyby Metru Warszawskiemu zależało na rzetelnej informacji
to nie ma związku z poruszanym tematem. Ja wiem, że to dobra technika na odwrócenie uwagi w temacie, stuknij się dwa razy w głowę, nim zaczniesz dzielić się swoimi wynurzeniami, które nic nie wytłumaczają w zakresie tematu dyskusji.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 16 maja 2008, 19:51

Mnie zastanawia co ZTM zamierza zrobić z nieskasowanymi dobówkami. O ile do jednorazowych będą sprzedawane dopłaty to posiadaczom dobówek zostaje tylko ich zwrot do ZTM. Lecz żeby móc je zwrócić to trzeba pojechać do punktu obsługi co wiąże się z koniecznością zakupu nowego biletu.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 16 maja 2008, 19:55

MeWa pisze:to nie ma związku z poruszanym tematem. Ja wiem, że to dobra technika na odwrócenie uwagi w temacie, stuknij się dwa razy w głowę, nim zaczniesz dzielić się swoimi wynurzeniami, które nic nie wytłumaczają w zakresie tematu dyskusji.
Sam się stuknij.
Ja nie odpowiadam za kontakt z mediami, złóż skargę do rzeczników, że nic nie robią.
Czy odwróciłem uwagę? Czy nie odpowiedziałem na pozostałe pytania zagadnienia?
Dlaczego nie odpowiedziałeś na moje pozostałe uwagi?
Wiem, że przemilczenie to dobra technika na zmianę tematu, ale...

[ Dodano: Pią 16 Maj, 2008 19:57 ]
Premo pisze:Lecz żeby móc je zwrócić to trzeba pojechać do punktu obsługi co wiąże się z koniecznością zakupu nowego biletu.
Można to zrobić "przy okazji" przez 6 miesięcy.
Zreszta nie sprowadzajmy tego przypadku do absurdu - ktoś, kto posiada dobówkę chyba będzie korzystał z komunikacji miejskiej w inny sposób, niż kasując jednorazówki?

Ewentualnie można wysłać pocztą...

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 16 maja 2008, 19:57

Ciekawe, co z moim wykorzystanym w połowie biletem abonamentowym :-k
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 16 maja 2008, 19:58

R-9 Chełmska pisze:Ciekawe, co z moim wykorzystanym w połowie biletem abonamentowym
Napisałem nieco wyżej - do wykorzystania przez 6 miesięcy bez jakichkolwiek dopłat lub wymiany.

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 16 maja 2008, 20:00

geograf pisze:
R-9 Chełmska pisze:Ciekawe, co z moim wykorzystanym w połowie biletem abonamentowym
Napisałem nieco wyżej - do wykorzystania przez 6 miesięcy bez jakichkolwiek dopłat lub wymiany.
Zmienią się zasady przekraczania stref...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 16 maja 2008, 20:02

R-9 Chełmska pisze:Zmienią się zasady przekraczania stref...
A co się zmienia?
Najpóźniej na przystanku granicznym możesz dokasować bilet czasowy...

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 16 maja 2008, 20:07

geograf pisze:Można to zrobić "przy okazji" przez 6 miesięcy.
Myślisz że pójście do punktu obsługi i czekanie częstwo w sporej kolejce to taka łatwa sprawa którą można załatwić przy okazji?

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 16 maja 2008, 20:35

Myślisz że pójście do punktu obsługi i czekanie częstwo w sporej kolejce to taka łatwa sprawa którą można załatwić przy okazji?
Zależy od punktu i pory.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 16 maja 2008, 21:47

Premo pisze:Mnie zastanawia co ZTM zamierza zrobić z nieskasowanymi dobówkami.
Do grudnia masz prawo zwrócić bez potrącenia całą cenę.
Bastian pisze:No właśnie mam wrażenie, że dokładnie tak jest w przypadku każdego biletu takiego samego rodzaju. A wtedy nie byłoby możliwości wyeliminowania takiej opcji akurat dla kwartalnych. Tym niemniej rzeczywiście to jest do sprawdzenia, bo pewien nie jestem.
Już odpowiadam. Ostatnio doładowywałem MGS-em bilet 90 dniowy do kontraktu kończącego się 21 lub 22 czerwca. Nawet się nie zająknął. Dodał kolejne 90 dni.
Zresztą jak ktoś ma wątpliwości niech uda się do Działu Sprzedaży Biletów. Tam te wątpliwości zostały rozwiane już dawno.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 16 maja 2008, 22:32

Bastian pisze:Kupić możesz, tylko po co, skoro będziesz pozbawiony prawa do ulgi?
Dotychczas jest tak ze liczy sie dzień skasowania biletu. Jeśłi jeszcze obowiązywała ulga to jest ona ważna do końca czasu biletu.
Zatem możesz kupić, zakodować i aktywować bilet ulgowy przed swoimi urodzinami i będziesz mógł z niego korzystać do końca
No tak, ale po zmianach ten zapis w żaden sposób sie nie zmienia? Żeby nie było tak że nie uda mi sie kupić biletu albo sie okaże potem że będzie niedobry.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 maja 2008, 22:44

Plesim pisze:Już odpowiadam. Ostatnio doładowywałem MGS-em bilet 90 dniowy do kontraktu kończącego się 21 lub 22 czerwca. Nawet się nie zająknął. Dodał kolejne 90 dni.
Zresztą jak ktoś ma wątpliwości niech uda się do Działu Sprzedaży Biletów. Tam te wątpliwości zostały rozwiane już dawno.
No właśnie to samo było na szkoleniu, więc nie wiem, skąd Geograf ma swoje wiadomości. Zresztą mam wrażenie, że nie do końca o tym samym rozmawiamy - o ile można zawczasu dokupić bilet po starej cenie, to chyba przedłużenie terminu nie dotyczy to prawa do ulgi :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ