Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jaki jest harmonogram czasowy tego przetargu?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Przecież to będą 3 odrębne przetargi na każdą z tras, i tramwaje będą jeździły tak jak teraz Pesy. Przynajmniej ja tak zrozumiałem te plany.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nie to będzie jeden wielki przetarg na 155 tramwajów. Co prawda remonty w/w odcinków będą dofinansowane przez UE i zakup taboru również, ale TW będą musiały kupić odpowiednią ilość tramwajów niskopodłogowych i nikogo w ZPORR nie będzie interesowało czy poprzez jeden przetarg, czy poprzez 3. Ogłoszenie jednego dużego przetargu będzie zdecydowanie korzystniejsze dla TW pod względem ceny tramwajów.
Witam.
Teraz jak jest podpisana umowa wieloletnia z ZTM'em, to TW może zaciągnąć kredyt na w/w inwestycje. Wiadomo że kredyt nie pokryje całej inwestycji.Kozik pisze:Nie to będzie jeden wielki przetarg na 155 tramwajów. Co prawda remonty w/w odcinków będą dofinansowane przez UE i zakup taboru również, ale TW będą musiały kupić odpowiednią ilość tramwajów niskopodłogowych i nikogo w ZPORR nie będzie interesowało czy poprzez jeden przetarg, czy poprzez 3. Ogłoszenie jednego dużego przetargu będzie zdecydowanie korzystniejsze dla TW pod względem ceny tramwajów.
Memento mori
120503141125010703240322100835281205031411251309040905112611040811
120503141125010703240322100835281205031411251309040905112611040811
napisało:Kiedy zapadła decyzja co do warunków na jakich będą podpisane umowy wieloletnie z TW i Metrem?Rekordowe przetargi na wagony wstrzymane
kmaj 27-05-2008, ostatnia aktualizacja 28-05-2008 09:43
Warszawa potrzebuje 155 tramwajów i 300 wagonów metra. Przetargi nie zostały jednak ogłoszone, bo miejscy prawnicy spóźniają się z przygotowaniem umów.
Pod względem efektywności transportu miejskiego Warszawa znajduje się dopiero na 24. miejscu wśród stolic europejskich – podała wczoraj Krajowa Izba Gospodarcza.
Jak to zmienić? Szefowie miejskich spółek przedstawili plany gigantycznych zakupów. Tramwaje Warszawskie do Euro 2012 mają kupić 155 niskopodłogowców. Przewidywany koszt: 1,2 mld zł.
To będzie drugi pod względem wielkości przetarg na tramwaje w Europie – twierdzi wiceprezes Tramwajów Warszawskich Krzysztof Mordziński. – Tylko Berlin kupił więcej: za jednym razem przypomina.
Dlaczego przetarg wciąż nie został ogłoszony? Jak wczoraj usłyszeliśmy, spółka czeka na podpisanie przez miasto obiecanej umowy przewozowej na 20 lat. Bez niej nie dostanie kredytu.
A tej miejscy prawnicy jeszcze nie przygotowali. Odpowiada za to wiceprezydent miasta Jarosław Kochaniak.
Metro Warszawskie ma do Euro 2012 kupić 90 wago-nów do obsługi odcinka między rondem Daszyńskiego i Dworcem Wileńskim. Spółka chce ogłosić od razu przetarg na 250 – 300 wagonów (dla całej drugiej linii). Zakupy pochłoną ok. 1,1 mld zł. Z tą spółką także nie została podpisana umowa wieloletnia.
Źródło
- Kochasz mnie?
- Kocham.
- Wyjdziesz za mnie?
- Nie.
- Złaź!
- Kocham.
- Wyjdziesz za mnie?
- Nie.
- Złaź!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
W sensie?Bastian pisze:Jaki jest harmonogram czasowy tego przetargu?
Przetarg będzie jeden.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
podpisać wciąż nie mogą...
Warszawa kupi więcej tramwajów
Krzysztof Śmietana 2008-07-23, ostatnia aktualizacja 2008-07-22 22:40
Miasto chce kupić więcej nowoczesnych tramwajów - zamiast 155 aż 186. To będzie jedno z największych zamówień w Europie, które może być warte grubo ponad miliard złotych.
Ratusz wspólnie z Tramwajami Warszawskimi zdecydował się zwiększyć zamówienie o 31 składów, które od 2011 roku mają dowozić mieszkańców z Nowodworów i Tarchomina mostem Północnym do metra. W sumie zakupionych zostanie 186 30-metrowych niskopodłogowych składów wyposażonych w klimatyzację. Przygotowywany od kilku miesięcy przetarg ma być wreszcie ogłoszony w sierpniu. Spółka Tramwaje Warszawskie wciąż jednak czeka, aż ratusz podpisze z nią 20-letnią umowę na przewozy. Umożliwi ona zaciągnięcie kredytów na nowoczesne wagony, na które według wstępnych szacunków trzeba będzie wydać co najmniej 1,2-1,3 mld zł. Być może w części ich zakup zostanie zrefundowany przez Unię Europejską.
Ratusz wciąż jednak ociąga się z podpisaniem umowy z Tramwajami. Parafował ją już wprawdzie Zarząd Transportu Miejskiego, ale muszą ją jeszcze obejrzeć przedstawiciele innych biur, m.in. prawnego czy drogownictwa i komunikacji. Leszek Ruta, szef ZTM, liczy, że umowę uda się podpisać pod koniec lipca. Marcin Ochmański z biura prasowego ratusza jest ostrożniejszy. - Teraz jest sezon urlopowy. Sądzę, że podpisanie dokumentu nastąpi w pierwszej połowie sierpnia - zaznacza.
Przetargiem mocno interesują się producenci krajowi i zagraniczni. Do gry zamierza wrócić m.in. Alstom Konstal z Chorzowa, który zrezygnował ze startu w poprzednich przetargach na wagony dla stolicy. Przytłaczająca większość tramwajów kursujących po Warszawie pochodzi właśnie z tej fabryki. Po przejęciu firmy przez światowy koncern zapowiada ona produkcję nowoczesnych składów. O starcie w przetargu myśli też kanadyjski Bombardier, który kilka lat temu przejął wrocławską fabrykę wagonów Pafawag. O kontrakcie dla Warszawy marzą też w bydgoskich zakładach PESA, która niedawno dostarczyły pierwsze 30-metrowce dla Warszawy. Nad startem w przetargu zastanawia się też znany głównie z produkcji autobusów Solaris. Od pewnego czasu opracowuje prototyp tramwaju, ale nie wiadomo, czy zdąży go doszlifować na czas.
Leszek Ruta przewiduje, że umowa z dostawcą zostanie podpisana pod koniec tego roku. Tramwaje będą dostarczane sukcesywnie w latach 2010-12. Być może ostatnie egzemplarze trafią do Warszawy w pierwszej połowie 2013 r. - Zastąpią one najstarsze wagony typu 13N z lat 60. i 105 z lat 70. - zapowiada Krzysztof Karos, prezes Tramwajów Warszawskich.
Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Pewnie, że nie mogą, bo by się okazało, że inne spółki nie są tak do przetargu przygotowane jak TW 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Sądzę, że mogę napisać, że wg. moich źródeł w tzw. mieście SIWZ na wagony jest już uzgodniony i gotowy do ogłoszenia przetargu.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
W Krakowie za to słyszałem, że przetag będzie chudziuuutki... 
A do ogłoszenia przetargu trzeba mieć chociaż potencjalną kaskę. Czyli, w żołnierskim skrócie, umowę wieloletnią (taką, na którą da się dostać pieniądze w banku) oraz zgodę zgromadzenia wspólników (tu raczej powinna być zgoda, skoro właściciel to Miasto, a w sprawach ważnych nawet się Miasto spręża w ciągu tygodnia - dwóch z tą zgodą). I tyle w tym temacie.
A do ogłoszenia przetargu trzeba mieć chociaż potencjalną kaskę. Czyli, w żołnierskim skrócie, umowę wieloletnią (taką, na którą da się dostać pieniądze w banku) oraz zgodę zgromadzenia wspólników (tu raczej powinna być zgoda, skoro właściciel to Miasto, a w sprawach ważnych nawet się Miasto spręża w ciągu tygodnia - dwóch z tą zgodą). I tyle w tym temacie.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jest parafowana przez ZTM i TW. Ale podpisać musi Pani Prezydent.