KM po ukończeniu budowy pierwszej linii Metra

Moderator: Wiliam

Kra

Post autor: Kra » 13 sie 2008, 9:14

Przyznaję, że jestem zaskoczony skalą zmian na Bielanach, toż to istna rewolucja.
Obawiałem się intencji kombinowania przy 184 i 106 i niestety to zrealizowano. Kompletnie dla mnie niezrozumialy jest pomysł wyciągania 167 na Hutę - ta linia będzie na Bielanach służyć za dowóz Kasprowicza - Żeromskiego, natomiast likwiduje się (poprzez kasację 106 i 184) bezpośrednie połączenie z jelonkowską częścią PŚ - 189 jest tak "bokiem".
Poza tym 167 skoro ma zastąpić 184 na południowym odcinku powinno jechać przez Dw. Zachodni.
Dziwne wydaje mi się 157 co 10 min - toż to widmo na Żoliborzu na pd. od Pl. Wilsona - linia pusta bez pasażerów, powolna, praktycznie bez możliwości jakichś przesiadek.
103 dziwna pętla na Powązkach.
Najgorsze jest pogorszenie połączenia Bielan/Żoliborza z Traktem w DS, nie wierzę aby 503 na Wilsona coś pomagało, będzie ono zapełnione raczej przez pasażerów zza Wisły.
Z likwidacją E-1 jest jak z feniksem, był kiedyś 116 i 416 zlikwidowano 416 polepszono 116, potem systematycznie "psuto" 116 i pojawiło się E-1. E-1 straciło popularność przez potwornie wlekący sie remont KP i teraz go dobito, dlaczego nie może wrócić na pełną trasię z Chomików (gdzie pętla na pd Stegny czy Wilanów ? - obstawiałbym to drugie. Ten bus jest dużo szybszy od 116. Zdaje sobie sprawę, że to znowu przy likwidacji na KP 122 i 195 dałoby tam bardzo słabą podaż - ale to już inna sprawa.
Pozostałe zmiany w miarę OK. Żegnamy na północy linię "J" :sad: ale tu bardziej może działa mój sentyment i wygoda (metro wcale nie poprawiło mnie czasu przejazdu - niestety).
A tak w ogóle - do kiedy mają być konsultacje? Czy do końca sierpnia (jak ktoś wyżej wspomniał) czy dłużej - jeżeli wariant sierpniowy jest ważny to jest to kpina ze strony ZTM.
I jeszcze jeden drobiazg - czy ktoś wie kto jest władny by wstawić ekrany pod Słowackiego na Trasie TT pomiędzy jezdnią główną i boczną - tam na tych przystankach można ogłuchnąć.

reserved

Post autor: reserved » 13 sie 2008, 9:14

Kra pisze:toż to istna rewolucja
... dziesiąta z kolei.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 sie 2008, 9:15

reserved pisze:Ponadto ponawiam pytanie: co na Szczęśliwicką?
157 raczej pojedzie przez Szczęśliwicką do DWZ.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

reserved

Post autor: reserved » 13 sie 2008, 9:17

O! To nawet przyznam nie głupi pomysł... gdyby dodać do tego jeszcze 167 przez DWZ to jeszcze nawet przystanę na tą propozycję.
Tylko swoją drogą ciekawie będzie jak turysta na Zachodnim wsiądzie do 157 bo zobaczy że dojedzie nim na Pl. Zawiszy. :D

[ Dodano: Sro 13 Sie, 2008 09:18 ]
Ale z drugiej strony tak patrząc to na Dw. Zachodni dowiezie praktycznie tylko ze Szczęśliwic... bo z Rakowca jest też 172.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 sie 2008, 9:18

167 nie pojedzie na Zachodni, bo umrze jako obwód.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Lipa

Post autor: Lipa » 13 sie 2008, 9:23

TGM pisze:Ale skoro już tak kombinować, to może jednak zrobić tak:
189 5xx Chomiczówka - Sadyba. Ale przez Wilanowską a nie Wałbrzyską. Częstotliwość dać słabszą (12 w g. szczytu). Uzasadnienie: no żeby to jakoś szybko jechało. Wiadomo też, że sporo pasażerów by odpadło, zwłaszcza ze Służewia. W związku z tym:
193 przez Galerię Mokotów jak 141 (duże potoki generowane przez okolice GM).
141 jak 193 (Gotarda) i częściej trochę.
Na reszcie trasy tej 5xx utrzymać jednak 1xx do krótszych relacji. Zostawić 106 itp.

Do tego na Wilanowskiej bus-pas.
Przecież takie 5XX na Wilanowskiej to by puste jeździło. Bardzo duze potoki generuje na 189 Metro Służew oraz następne przystanki i to w obie strony (od al. Lotników aż do Stegien). Jakbys to puścił przez Wilanowską (gdzie zresztą na jednym odcinku jest już 165 i 186) to częstotliwość 15 w szczycie spokojnie by wystarczyła. Żeby ta linia miała sens to musi jeździć Wałbrzyską.
A po drugie: gdzie wciśniesz buspas na Wilanowskiej? :shock:

zzz

Post autor: zzz » 13 sie 2008, 9:27

pawcio pisze:167 nie pojedzie na Zachodni, bo umrze jako obwód.
Czy taki istotny jest przystanek przy hali banacha? 167 mogloby jechac obok zachodniego, grzymaly, kopinska i dalej swoja trasa.

reserved

Post autor: reserved » 13 sie 2008, 9:29

zzz pisze:Czy taki istotny jest przystanek przy hali banacha?
W sumie tak, gdyż wiele osób tam wsiada głównie w kierunku Woli.
zzz pisze:167 mogloby jechac obok zachodniego, grzymaly, kopinska i dalej swoja trasa.
To byłby właśnie lepszy obwód bo bardziej po prostej. ;p

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 sie 2008, 9:30

Kra pisze:Przyznaję, że jestem zaskoczony skalą zmian na Bielanach, toż to istna rewolucja.
Znacznie mniejsza, niż na Ursynowie, jeśli się odnosić do stanu komunikacji sprzed 15 lat. A Ursynów nie ma tramwajów, przypominam.
Kra pisze:Kompletnie dla mnie niezrozumialy jest pomysł wyciągania 167 na Hutę - ta linia będzie na Bielanach służyć za dowóz Kasprowicza - Żeromskiego, natomiast likwiduje się (poprzez kasację 106 i 184) bezpośrednie połączenie z jelonkowską częścią PŚ - 189 jest tak "bokiem".
Silne 114 z Młocin przez Hutę do Conrada, stamtąd jeszcze silniejsze 189. Coś jeszcze na to nałożyć? Po co i z czego?
Kra pisze:Dziwne wydaje mi się 157 co 10 min - toż to widmo na Żoliborzu na pd. od Pl. Wilsona - linia pusta bez pasażerów, powolna, praktycznie bez możliwości jakichś przesiadek.
Chcieliśmy przez Stołeczną - na razie nie wyszło. Zresztą coś na Mickiewicza powinno zostać.
Kra pisze:Zdaje sobie sprawę, że to znowu przy likwidacji na KP 122 i 195 dałoby tam bardzo słabą podaż - ale to już inna sprawa.
Komasacja linii daje optymalny stosunek podaży do liczby angażowanych wozów. Innymi słowy: tymi samymi brygadami można zapewnić lepszą obsługę za pomocą jednej linii, niż dwóch lub więcej. Choć prywatnie starego E-1 też mi żal...
Kra pisze:A tak w ogóle - do kiedy mają być konsultacje? Czy do końca sierpnia (jak ktoś wyżej wspomniał) czy dłużej - jeżeli wariant sierpniowy jest ważny to jest to kpina ze strony ZTM.
Dwa tygodnie. Czemu kpina? :>
Kra pisze:I jeszcze jeden drobiazg - czy ktoś wie kto jest władny by wstawić ekrany pod Słowackiego na Trasie TT pomiędzy jezdnią główną i boczną - tam na tych przystankach można ogłuchnąć.
Z tym do zarządcy drogi...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Krzysiek_S

Post autor: Krzysiek_S » 13 sie 2008, 9:36

A jaka będzie częstotliwość 520? Po likwidacji 405 , musi być zachowana podaż miejsc z Ostrobramskiej do centrum. Z drugiej strony na Znaną jest teraz 522 co 15 minut. :-k
Więc mam tu pewne obawy.
Na Marszałkowskiej[ odcinek] gdzie jeździ teraz 131 zostaje teraz tylko 117 i 119.
Więc może warto podnieść częstotliwość 119 do 15/20/15/20 koordynując 117 z 119.
Z Dolnego Mokotowa zostanie tylko 119 do zespołu Litewska, placu Zbawiciela.
Wiem nudny jestem z 119 :-$

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 sie 2008, 9:40

Krzysiek pisze:A jaka będzie częstotliwość 520?
7-10/15/15.
Krzysiek pisze:Na Marszałkowskiej[ odcinek] gdzie jeździ teraz 131 zostaje teraz tylko 117 i 119.
I tramwaje, odbijające się od siebie :>
Krzysiek pisze:Z Dolnego Mokotowa zostanie tylko 119 do zespołu Litewska, placu Zbawiciela.
Z Politechniki jest 300 metrów. Jeszcze do tego dochodzi 187. Wystarczy. Dojazd do metra jest istotniejszy, niż na Litewską, co widać po porannych różnicach w zapełnieniu 131 i 522.

rudy

Post autor: rudy » 13 sie 2008, 9:43

Bastian pisze:
rudy pisze:Zgadzam się, że to jakaś kpina. Zanim jeszcze uruchomiono 106, 189 w DS było co 10 minut, jeśli dobrze pamiętam, i bynajmniej na pustki na odcinku od ZP Ryżowa :arrow: Sadyba nie narzekało. Na Hynka, a czasami już na Łopuszańskiej, ciężko było do niego wsiąść.
Tu racja, powinno być co 10 minut. Nie bulwersujcie się, będzie poprawione ;)
Miejmy nadzieję, że rzeczywiście tak będzie. Bo to po prostu jest konieczne.
Pozdrawiam

Lipa

Post autor: Lipa » 13 sie 2008, 9:50

Bastian pisze:I tramwaje, odbijające się od siebie
Ale mam nadzieję, że rozkłady 4, 18 i 36, o których była już tu mowa zostaną poprawione od września :>

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 sie 2008, 9:52

Lipa pisze:
Bastian pisze:I tramwaje, odbijające się od siebie
Ale mam nadzieję, że rozkłady 4, 18 i 36, o których była już tu mowa zostaną poprawione od września :>
Oby (-o<

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 sie 2008, 10:02

Od września to na pewno nie. Wystarczy bałaganu z Feminą i kilkoma innymi wyłączeniami.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

ODPOWIEDZ