Supernowoczesne pociągi do obsługi linii Warszawa - Łódź

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 16 lis 2008, 20:48

Glonojad pisze:
Fikander pisze: No to piszemy do ŁZPR, ciekawe, co będzie prostsze - przekonanie PRów do wzmocnienia szczytowych pociągów, czy wykształcenie kręgosłupa w kształcie drzwi do ED74... :-k
A szczytowe to nie miały iść "składami klasycznymi po kilkanaście wagonów"?
Miały, problem w tym, że ja i ŁZPR mamy inną definicję pociągu szczytowego :]
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lis 2008, 20:50

W sumie myślałem, że po to dociągnęli serię do 14 sztuk, by jeździć w trójskładach...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 16 lis 2008, 20:51

Widzisz, Ty myślisz, ja myślę, a oni PKP. ;)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 16 lis 2008, 21:10

Fikander pisze:No to piszemy do ŁZPR, ciekawe, co będzie prostsze - przekonanie PRów do wzmocnienia szczytowych pociągów, czy wykształcenie kręgosłupa w kształcie drzwi do ED74... :-k .
Pisz - tylko nie zdziw się jak Ci odpisza ,, z przyczyn technicznych jazda e ezt serii ED 74 nie jst na obecną chwile mozliwa'' , lub cos w tym stylu. Na samym poczatku jak tylko przyszły z PESy były robione próby do jazdy na 3 sztuki i cos im nie wychodziło. Jak chcesz konkretnie i z pewnego zródła się dowiedzieć i masz czas to na gmfk jest 2 adminów którzy przyprowadzali i jeździli na pierwsze próby ED 74 . Od jednego z nich własnie wiem o tych problemach.
Mozliwe że od tego czasu rozwiązali ten problem - ale jakoś mnie to specjalnie nie interesowało więc zwyczajnie nie wiem.
Fikander pisze:Generalnie wszędzie, poza Zyrardowem, którego nie kojarzę, i peronem pierwszym na ŁF, jest spory zapas na moje niefachowe i zazwyczaj niewyspane oko.
ŁF ma być chyba przebudowywany - ale i teraz, z tego co pamiętam by tam dały radę 3 ED 74 zmieścic się . Gorzej z Zyrardowem - z pól ezt mogłoby zostać za peronem
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

mariow

Post autor: mariow » 16 lis 2008, 23:29

Fikander pisze:Czy istnieją jakieś przeciwwskazania techniczne do prowadzenia pociągów w zestawieniu 3*ED74?
dobre pytanie

jak wracałem z Łodzi 2 listopada to oczywiscie musiałem stac bo było wiadomo że podwójniak o 19 nie wystarczy. spytałem obsługe konduktorską czemu nie dali trzech jednostek a pani mi powiedziała że nie mogą jechac trzy. na pytanie dlaczego odpowiedziała że nie mogą jechac trzy, po prostu :D
PURA VIDA!

Tm

Post autor: Tm » 16 lis 2008, 23:35

Fikander pisze:No to piszemy do ŁZPR, ciekawe, co będzie prostsze - przekonanie PRów do wzmocnienia szczytowych pociągów, czy wykształcenie kręgosłupa w kształcie drzwi do ED74... :-k
Na Tuwima :D .
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 17 lis 2008, 8:31

mariow pisze:jak wracałem z Łodzi 2 listopada to oczywiscie musiałem stac bo było wiadomo że podwójniak o 19 nie wystarczy. spytałem obsługe konduktorską czemu nie dali trzech jednostek a pani mi powiedziała że nie mogą jechac trzy. na pytanie dlaczego odpowiedziała że nie mogą jechac trzy, po prostu
Szkoda, że zamiast 3*ED74 nie da się zwiększyć ilości kursów w niedzielę od 17 (dwukrotnie). W piątek wieczorem pociągi kursują co godzinę, a na dodatek trochę ludzi dojeżdża do Łodzi rano (np. studenci zaoczni) - częściej kursujące pociągi byłyby wygodniejsze, niż dłuższe pociągi (choć oczywiście wymagałyby większej ilości pracujących ludzi :/).

przewoz

Post autor: przewoz » 17 lis 2008, 11:36

Glonojad pisze:Fikander napisał/a:
A podstacje to wyczymią?

Dobre pytanie, niemniej to jest asynchron, więc przy rozruchu pobiera mniej od oporowca.
Asynchron, czy oporowy - ciągle ponad 6MW (przy rozruchu więcej niż znamionowo).
Niby wiekszość podstacji powinna to łyknąć jakoś, a jednak obecność innych składów... no i niektóre sobie nie radzą nawreet z ruszającymi 4MW na szlaku.
Układ zasilania na łódzkiej się nie zmienił chyba za wiele - tego się obawiam właśnie.
najwyzej skoińczyło by się na rozruchu połową mocy (i tak przyzwoicie).

Kra

Post autor: Kra » 11 gru 2008, 15:52

przewoz pisze: Asynchron, czy oporowy - ciągle ponad 6MW (przy rozruchu więcej niż znamionowo).
Niby wiekszość podstacji powinna to łyknąć jakoś, a jednak obecność innych składów... no i niektóre sobie nie radzą nawreet z ruszającymi 4MW na szlaku.
Układ zasilania na łódzkiej się nie zmienił chyba za wiele - tego się obawiam właśnie.
najwyzej skoińczyło by się na rozruchu połową mocy (i tak przyzwoicie).
Rozmawiałem wczoraj z energetykami z ZEŁT akurat przypadkowo o ich problemach z ED74 i ED59. PKP zmieniło nastawy zabezpieczeń w swojej sieci, ale nie powiadomiło energetyki o mocy tych jednostek. Początkowo zdarzało się, iż np. ruszający pociąg w Skierniewicach powodował wyłączenia odbiorców :!: Niezłe.
Z tego co się dowiedziałem to do czasu modernizacji sieci SN na trasie Warszawa - Łódż nie będą dopuszczane składy 3xED.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 11 gru 2008, 15:56

Kra pisze:Z tego co się dowiedziałem to do czasu modernizacji sieci SN na trasie Warszawa - Łódż nie będą dopuszczane składy 3xED.
Co to za sieć i czy ktoś wie czy i kiedy planowany jest jej modernizacja?

mariow

Post autor: mariow » 11 gru 2008, 16:17

Kra pisze:Z tego co się dowiedziałem to do czasu modernizacji sieci SN na trasie Warszawa - Łódż nie będą dopuszczane składy 3xED.
to ja w takim razie proszę żeby w niedziele od popołudnia skłądy te były zastąpione przez tradycyjne pociągi (5x Dwójka + 2X jedynka) bo na stojąco to sobie można jezdzic tramwajem po miescie (i to za duzo mniejsze pieniądze) ](*,)
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 11 gru 2008, 16:24

geograf pisze:Co to za sieć i czy ktoś wie czy i kiedy planowany jest jej modernizacja?
Sieć SN - sieć średniego napięcia. Zasila ona sieć trakcyjną :)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

przewoz

Post autor: przewoz » 12 gru 2008, 8:12

geograf pisze:Co to za sieć i czy ktoś wie czy i kiedy planowany jest jej modernizacja?
Jednym słowem trzeba nie tyle zmodernizować sieć SN, co całe zasilania podstacji na tej trasie - najlepiej przerzucić zasilanie na 110kV, jeżeli linie 15kV z jakiegoś powodu były by niewydolne, ale na chwilę obecną szczerze wątpię, żeby nie dały rady. Tak więc sam problem leży po stronie zasilania elektroenergetycznego. Zakład Energetyczny Łódź Teren, czy PSE raczej nie zależy na takich zmianach, bo są kosztowne...
Kra pisze:na trasie Warszawa - Łódż nie będą dopuszczane składy 3xED.
12 wagonów to i tak dość sporo jak na nasze warunki by było.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 12 gru 2008, 8:41

12 wagonów to i tak dość sporo jak na nasze warunki by było.
Problem w tym, że w niedzielne popołudnia (po 14) pociągi odjeżdżają z ludźmi stojącymi przy drzwiach już z Fabrycznego i ludzi wcale nie ubywa po drodze... Sam dwa ostatnie powroty z Łodzi zaliczyłem na stojąco między siedzeniami :/ Dlatego wydłużenie składów jest jak najbardziej potrzebne.

Taka mała dygresja: w piątkowe wieczory, gdy najwięcej osób jedzie na weekend do Łodzi, pociągi kursują co godzinę. W niedzielne wieczory, gdy ludzie wracają pociągi kursują już co 2 godziny. Nic dziwnego, że pociągi są bardzo zatłoczone :(

mariow

Post autor: mariow » 12 gru 2008, 9:21

przewoz pisze:12 wagonów to i tak dość sporo jak na nasze warunki by było.
ale o czym ty piszesz, przeciez jeden Edek74 to tak jak 2X dwójka i 0,5X jedynka
wyszłoby zatem 7,5 wagonu
PURA VIDA!

ODPOWIEDZ