KM po ukończeniu budowy pierwszej linii Metra

Moderator: Wiliam

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 25 sty 2009, 17:07

adaszko pisze:
geograf pisze: Bastian już napisał dlaczego:
"Raczej nie będzie autobusu na Lindego. Mało, że mieszkańców to nie zachwyciło, to jeszcze - co istotniejsze - jest i będzie problem z przystankami przy Kasprowicza. Za to 103 prawdopodobnie pojedzie Przy Agorze."
Ciekawe ile jeszcze razy będą zmieniać trasę 103?
Od 2 lutego ma być kolejna zmiana, a już planuje się następną :D
Wynika to z faktu dostępności odpowiedniej infrastruktury. Gdyby były gotowe wszystkie przystanki to oczywiście 103 trafiło by na trasę docelową. A tak czeka nasz jeszcze kosmetyka.

adaszko

Post autor: adaszko » 25 sty 2009, 17:21

Dęboszczak pisze:adaszko napisał/a:
geograf napisał/a:
mariow napisał/a:
geo a czemu nic nie moze byc na Lindego? projekt ZTM nawet zakladał tam jeden z wariantów 103

Bastian już napisał dlaczego:
"Raczej nie będzie autobusu na Lindego. Mało, że mieszkańców to nie zachwyciło, to jeszcze - co istotniejsze - jest i będzie problem z przystankami przy Kasprowicza. Za to 103 prawdopodobnie pojedzie Przy Agorze."

Ciekawe ile jeszcze razy będą zmieniać trasę 103?
Od 2 lutego ma być kolejna zmiana, a już planuje się następną

Wynika to z faktu dostępności odpowiedniej infrastruktury. Gdyby były gotowe wszystkie przystanki to oczywiście 103 trafiło by na trasę docelową. A tak czeka nasz jeszcze kosmetyka.
Mam nadzieję że dzięki tym wszystkim zmianom, z Perzyńskiego jednak nie zniknie komunikacja na zawsze (jak przedstawił to Bastian - Perzyńskiego jest tylko wariantem dla Galla Anonima!) po ewentualnym wycofaniu 197 (-X

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 25 sty 2009, 17:39

Nie wiem, czy ktoś już o tym wspomniał, ale linia 205 będzie kursować zdecydowanie za rzadko (szczególnie w tygodniu) :!:

Jak ta częstotliwość ma się do zrekompensowania braku 6, 36, 122 i 195 na Mickiewicza :?:
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

adaszko

Post autor: adaszko » 25 sty 2009, 19:09

ZaciszaniN pisze:Nie wiem, czy ktoś już o tym wspomniał, ale linia 205 będzie kursować zdecydowanie za rzadko (szczególnie w tygodniu) :!:

Jak ta częstotliwość ma się do zrekompensowania braku 6, 36, 122 i 195 na Mickiewicza :?:
Pare dni temu napisałem że 205 może okazać całkiem niezła dowózka do Arkadi. To odzew był taki że pewnie autobus będzie jeździł pusty :!: Tak więc już nie wspominałem o zwiększeniu częstotliwości :-$

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 25 sty 2009, 21:11

slav pisze:nie ma mozliwości przebiegu trasy: Tatarska - Ostroroga - Płocka
No jak nie ma, jak jest? Trasa czeka tylko na przystanki (projekty czekają na zatwierdzenie i wykonanie przez ZDM - w zasadzie tylko na Ostroroga, bo przy Tatarskiej i Kozielskiej beznakładowo).
ZaciszaniN pisze:Jak ta częstotliwość ma się do zrekompensowania braku 6, 36, 122 i 195 na Mickiewicza :?:
A są tam jakieś problemy ze zmieszczeniem się?

Projektowanie komunikacji nie polega na rekompensowaniu tego, co było. Zawsze jest tak, że komunikacja na ciągach przelotowych jest nadmierna w stosunku do potrzeb - jakim zainteresowaniem cieszyły się onegdaj przystanki przy pl. Inwalidów i Zajączka? Korzystali z faktu istnienia komunikacji tranzytowej, teraz się im pogorszyło, trudno.

A tak swoją drogą, to wobec faktu, że Żoliborz blokuje Trasę Krasińskiego (a zwłaszcza tramwaj) i wciąż ględzi o wywalaniu autobusów z pl. Wilsona, to według mnie na nadmierne względy nie zasłużył. Wyjątkowo samolubna dzielnica.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 25 sty 2009, 21:13

Bastian pisze:
ZaciszaniN pisze:Jak ta częstotliwość ma się do zrekompensowania braku 6, 36, 122 i 195 na Mickiewicza :?:
A są tam jakieś problemy ze zmieszczeniem się?
Jeden o zupie, drugi o dupie :-"
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

Kra

Post autor: Kra » 26 sty 2009, 9:55

Bastian pisze: A tak swoją drogą, to wobec faktu, że Żoliborz blokuje Trasę Krasińskiego (a zwłaszcza tramwaj) i wciąż ględzi o wywalaniu autobusów z pl. Wilsona, to według mnie na nadmierne względy nie zasłużył. Wyjątkowo samolubna dzielnica.
To lekka bezczelność :evil:
Żoliborz stara się blokować tzw. trasę Kuronia (tak tu ją niektórezy nazywają) z jednej przyczyny, istnieje całkowicie uzasadniona obawa, iż most Północny nie powstanie zbyt szybko, będzie konieczność zamknięcia Grota i wtedy cały ruch (a przynajmniej jego znaczna część) po moście "Krasińskiego" "wlałby się" na Pl. Wilsona. Dodatkowo "oliwy" do ognia "przepychanek" dolała sprawa poważnej nieudolności władz miasta z Wiaduktami Gdańskimi (i praktycznie permanentnymi przerwami kursami tramów w ciagu Słowackiego/Mickiewicza - najpierw budowa metra a teraz mająca trwać x lat budowa/remont/przebudowa nad torami) oraz zatkanie węzła "Babka" wraz z "błyskawiczną" budową wiaduktów na Powązkowskiej.
Więc proszę spojrzeć na to też z tej perspektywy. Poza tym powiem tak, działalność UD tej dzielnicy (w tym i radnych różnych opcji), jest dużo bardzo pozytywna gdy porównać ją z "moimi" Bielanami.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 sty 2009, 10:07

Głównym wrogiem radnych jest tramwaj, a pieprzenie o "wlaniu się" na plac Wilsona jest właśnie tym - pieprzeniem. Ruch można bowiem kanalizować na węźle z Wisłostradą, gdyby, odpukać, zaszła taka konieczność.

[ Dodano: Pon 26 Sty, 2009 10:09 ]
Czego się zresztą spodziewać po ludziach, którzy na spotkania na Targówku przyjeżdżają napuszeni jak pawie, a na pytanie, "dlaczego samochodami" odpowiadają bezczelnie "bo rower by mi tu ukradli"; którzy przerywają mówiącemu w połowie zdania; którzy krytykują opracowanie, którego nie przeczytali lub przeczytali wybiórczo itp. itd.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Kra

Post autor: Kra » 26 sty 2009, 10:22

Glonojad pisze:Głównym wrogiem radnych jest tramwaj, a pieprzenie o "wlaniu się" na plac Wilsona jest właśnie tym - pieprzeniem. Ruch można bowiem kanalizować na węźle z Wisłostradą, gdyby, odpukać, zaszła taka konieczność.
:D Chyba spotkaliśmy innych ludzi, ja byłem na spotkaniach w UD Żoliborz i tam było "nieco" inaczej jak piszesz. Choć faktycznie, głównym problemem z całkowicie nieznanych mi powodów stał się tramwaj (całkiem sympatyczne urządzenie, 30 lat mieszkałem tuż obok linii tramwajowej na Stołecznej i wydaje mi się, że jestem normalny ;-) ).
A co do kanalizowania ruchu poprzez węzeł z Wisłostradą to właśnie niestety tak tego nie pokazano, była prezentacja symulacji rozkładu ruchu i tam było, iż przy wspomnianych założeniach, ze względu na "wąskość" estadady w Wisłostrady na TT (kierunek zachód) większość ruchu tranzytowego skieruje się Krasińskiego (poszerzoną od Stołecznej dalej - Powązkowską do TT). Może potem coś jeszcze zmieniono - nie wiem.

W poście Bastiana zabolało mnie uogólnianie pojęcia dzielnica, forma odpowiedzialności zbiorowej często stosowana przez polityków wszelkiej maści, nie wskazania, że ten i ta mają takie zdanie, tylko użycie ogólnika. A mój rodzinny Żoliborz bardzo lubię i ... będę go bronił przed niesprawiedliwymi atakami.
Pzdr

[ Dodano: Pon 26 Sty, 2009 10:24 ]
Nie wiem, czy to już było cytowane ale sam tekst jest dość smutno-zabawny.
Gazeta Stołeczna pisze: List: Niech w ZTM wymyślą taki wynalazek
ostatnia aktualizacja 2009-01-23 22:10

Jestem mieszkańcem dzielnicy Bielany od paru lat przeżywającej - dzięki inwencji pracowników ZTM oraz przy okazji otwierania kolejnych stacji metra - wielokrotne zmiany tras, numerów i rozkładu kursowania autobusów i tramwajów. Oczywiście robi wrażenie fakt, iż ZTM tak błyskawicznie reaguje na różne okazje, ale zastanawia mnie, czy którykolwiek z decydentów instytucji zajmującej się transportem publicznym sam z tego transportu korzysta. Pasażerowi zwykłemu i niewdrożonemu w niuanse zmieniających się częściej niż pory roku rozkładów jazdy nieco dwoi się i troi w oczach, gdy widzi, że autobus, który niedawno skierowano na jego przystanek, już tą trasą nie jeździ, ale zamiast niego jeździ inny, o podobnej, ale nie do końca identycznej trasie, choć nie jest pewne, czy będzie jeździł dłużej z powodu tabliczki "trasa czasowo zmieniona"...

Ponieważ XXI wiek jest erą komputeryzacji, cyfrowego i nowoczesnego podejścia do wielu spraw, co widać już na niektórych stacjach metra (pokazuje się informacja, za ile czasu skład odjedzie, a nie, ile minut temu uciekł) oraz na jednej ulicy (rewolucyjne opracowanie podobnego systemu odnośnie tramwajów w Alejach Jerozolimskich), wnioskuję o wprowadzenie w życie jeszcze jednego wynalazku, który wprawdzie wynaleziony dotąd nie został, ale z pewnością tęgie głowy z ZTM nie odpuszczą. Polega to na wmontowaniu w tablicę z rozkładem czytnika karty miejskiej i guziczka. Po włożeniu karty i naciśnięciu guziczka należy głośno powiedzieć, dokąd chce się dojechać. Z automatu wyleci wydruk z aktualnym na dany dzień systemem linii i przesiadek. Nieważne już, który autobus dokąd jedzie; pasażer z kwitkiem w garści będzie szczęśliwy, że może dojechać tam, gdzie trzeba, a ZTM będą mogły zmieniać dla sportu rozkłady jazdy nawet codziennie. Dla osób głuchoniemych bądź z wadą wymowy będzie wersja z klawiaturą. Pasażerowie będą zachwyceni.

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 26 sty 2009, 10:31

No no, fajny pomysł :) Tylko, kto będzie siedział i aktualizował te dane i przy okazji w internecie :)
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 sty 2009, 10:42

Ja piszę o sytuacji awarii.

Natomiast wg projektantów, 90% ruchu na Krasińskiego ma być związane z obsługą otoczenia, o czym też była mowa. Przynajmniej na tych spotkaniach, na których ja byłem, z udziałem bandy buraków, pardon, Wybrańców Yntelygenckiego Ludu Żoliborza. No, chyba że pokrzykiwanie itd. są dla Ciebie absolutnie normalnymi, standardowymi zachowaniami... z wielu spotkań w SITK, na których byłem, na żadnym nie było takiego skandalicznego zachowania audytorium jak na tym z udziałem mieszkańców i radnych Żoliborza.

Cóż, ja osobiście wiele zrozumiałem po tych spotkaniach, skąd w p. L. Kaczyńskim tyle dumy, buty i arogancji a jednocześnie podskórnego chamstwa. :p Niestety, z tym mi się teraz będzie Żoliborz kojarzył.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 26 sty 2009, 10:53

Czytelnik GW pisze:Oczywiście robi wrażenie fakt, iż ZTM tak błyskawicznie reaguje na różne okazje, ale zastanawia mnie, czy którykolwiek z decydentów instytucji zajmującej się transportem publicznym sam z tego transportu korzysta.
Nikt... Zupełnie nikt :> :D

[ Dodano: Pon 26 Sty, 2009 10:56 ]
Czytelnik GW pisze:co widać już na niektórych stacjach metra (pokazuje się informacja, za ile czasu skład odjedzie, a nie, ile minut temu uciekł)
To na Młocinach, Wawrzyszewie, Starych Bielanach i Słodowcu prócz tablic informacyjnych nie ma ''zegarków'' z odliczaniem czasu od ostatniego odjazdu pociągu? Bo już nie pamiętam... :-k
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 sty 2009, 11:03

są.

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 26 sty 2009, 11:05

Glonojad pisze:Czego się zresztą spodziewać po ludziach, którzy na spotkania na Targówku przyjeżdżają napuszeni jak pawie, a na pytanie, "dlaczego samochodami" odpowiadają bezczelnie "bo rower by mi tu ukradli"; którzy przerywają mówiącemu w połowie zdania; którzy krytykują opracowanie, którego nie przeczytali lub przeczytali wybiórczo itp. itd.
Znam naprawdę normalnych ludzi z Targówka, ale tak jak i w przypadku innych blokowisk i na Targówku spora ilośc ludzi to- BEZ OBRAZY- prymitywy, które przyjechały do Warszawy w latach 70. XX wieku rzecz jasna. ALE ABSOLUTNIE NIE MÓWIĘ, ŻE WSZYSCY SĄ TACY :!: Szczególnie, że wybudowały się tam nowe osiedla, które też są pewnym przekrojem społeczeństwa. Się OT zrobił. O-)
A tak co do tematu- to w przyszłości fajnie by było zobaczyc tramwaje na Wisłostradzie... Choćby za 50 lat...
Bo w Polsce planuje się na 50 lat w przyszłość, ale plany zmieniają się co miesiąc :]
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 sty 2009, 11:13

Co innego przekrój, co innego "elita". No cóż. Uprzedziłem się i mówię to otwarcie, że na małej próbce a nie na podstawie badania statystycznego ;) .

ODPOWIEDZ