KM po ukoĹczeniu budowy pierwszej linii Metra
Moderator: Wiliam
Nie znam teorii towrzenia prób, nie znam teorii tworzenia układu komunikacyjnego z prostej przyczyny - nigdy nie szkoliłem się w tych dziedzinach. Z doswiadczenia jednak wiem jak znacząco się róznią teoria i praktyka.zzz pisze:Wiesz co to jest proba reprezentatytywna? Jak nie to przestan pisan glupot . 420 osob wybranych zgodnie z zasadmi budowania prob jest duzo bardziej wiarygodne niz 1000 listow wyslanych w ramach konsultacji do ZTM.
Jeżeli posiadasz umiejętność czytania, a mniemam, ze tak zauważ, że przytoczone przeze mnie dane nie biorą się z kosmosu, a ocena którą wyraziłem jest moja prywatną, do której mam prawo jako istota mysląca korzystająca z transportu publicznego. Uważam, że konsultacje, które zostały przeprowadzone w bardzo miernym stopniu dotarly do znaczącej grupy pasażerów by posługiwać sie wynikami tych konsultacji jako wiążacymi. Jeżeli Twoim zdaniem to co napisałem to jest głupotą, to juz Twój problem. Pewnych wartosci i tak oszukać się nie da.
Jako istota myslaca powinienes wiedziec, ze nie trzeba przepytac kazdego by wiedziec co ludzie preferuja w szczegolnosci w duzych miastach. Po to sabadania opini publicznej bywylosowac zgodnie z zasadami i okreslic jakie zdanie maja ludzie. Takie badanie w miasach maja niewielki blad statystyczne w granicach 2-3%. Wiec twierdzenie, ze konsultacje na probie 420 osob sa nic nie warte zachowaj dla siebie, chyba ze masz dowody ze ankieterzy nierzetelnie je przeprowadzili (sugerowali ankietowanym odpowiedzi lub jak nie zastali wylosowanych to sami dorabiali ankiety).
Jako istota myśląca wiem, że ile głow tyle opinii - nie twierdze, że ankieterzy przeprowadzili swoją sondę nierzetelnie, absolutnie tego nie napisałem. Uważam, że przeprowadzona sonda w znikomym stopniu miał szanse dotrzec do rzeczywistych pasażerów zbiorkomu. I myslę, że nie tylko ja jestem zwolennikiem tej opinii. Jezeli komuś to nie w smak, nie musi czytać moich postów.
Jezeli okaże się, ze się mylę, to bedzie z korzyścią dla wiekszej liczby pasażerów, ja zaś pochyle głowę i posypię popołem. Co natomiast jesli okaże się, że moje wnioski są słuszne? Kolejna mini rewolucja pod haslem, aby jeszcze bardziej usprawnić ZBIORKOM? Inaczej chyba sie nie da, gdyż jeszcze nie slyszałem i nie czytałem, by instytucja ZTM publicznie przyznała się do pomyłki.
Z mojej strony to na tyle.
Jezeli okaże się, ze się mylę, to bedzie z korzyścią dla wiekszej liczby pasażerów, ja zaś pochyle głowę i posypię popołem. Co natomiast jesli okaże się, że moje wnioski są słuszne? Kolejna mini rewolucja pod haslem, aby jeszcze bardziej usprawnić ZBIORKOM? Inaczej chyba sie nie da, gdyż jeszcze nie slyszałem i nie czytałem, by instytucja ZTM publicznie przyznała się do pomyłki.
Z mojej strony to na tyle.
- fik
- Naczelne Chamidło
I tak przez całe międzyszczycie.116 - LINIA ZWYKŁA Przystanek: ASPEKT 01WILANÓW (Rozkład ważny od 2009-02-02)
110 - LINIA ZWYKŁA Przystanek: ASPEKT 01METRO MARYMONT (Rozkład ważny od 2009-02-02)
DZIEN POWSZEDNI
10: [07] [08] [17] [27] [28] [37] [47] [48] [57]
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
"Prawo do kompromitacji prawem każdego użytkownika Wawkomu"Doman pisze:Jeżeli posiadasz umiejętność czytania, a mniemam, ze tak zauważ, że przytoczone przeze mnie dane nie biorą się z kosmosu, a ocena którą wyraziłem jest moja prywatną, do której mam prawo jako istota mysląca korzystająca z transportu publicznego. Uważam, że konsultacje, które zostały przeprowadzone w bardzo miernym stopniu dotarly do znaczącej grupy pasażerów by posługiwać sie wynikami tych konsultacji jako wiążacymi.
Polecam lekturze ciekawy tekst:
http://www.pentor.pl/17534.xml
I coś o doborze próby (abyś skonfrontował doświadczenia z wiedzą):Termin "próba reprezentatywna" nie istnieje w statystyce matematycznej. Jeśli jednak ktoś biegły w statystyce mówi o próbie reprezentatywnej, zazwyczaj ma na myśli próbę dobraną w taki sposób, że sam sposób doboru próby nie prowadzi do powstania błędu systematycznego (kierunkowego wypaczenia wyników). Pojęcie takie łatwiej jest wyjaśnić na przykładach prób, które w oczywisty sposób nie są reprezentatywne.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dob%C3%B3r_pr%C3%B3by
Taka mała dygresja: badania opinii publicznej pod kątek poglądów politycznych zdaje się, że robi się na próbie nieco ponad 1000 osób. Z 38 milionów. A pomyśleć, że niekiedy pół Polski potrafi się takimi wynikami ekscytować
Wróćmy do wątku:
Rozkład jazdy linii 112 (i różnica między nim, a obecnym) robi wrażenie.
Ja już się stałem wielkim fanem linii 205. Genialna!
Tylko kiedy zostaną przygotowane nowe przystanki na jej trasie?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jest szansa, że na 2 lutego będą.geograf pisze:Tylko kiedy zostaną przygotowane nowe przystanki na jej trasie?
[ Dodano: 2009-01-29, 19:41 ]
Chyba najlepsza rzecz, która wynikła przy okazji reformy bielańskiejgeograf pisze:Rozkład jazdy linii 112 (i różnica między nim, a obecnym) robi wrażenie.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
Zobaczę, co da się z tym zrobić...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Czyli co drugi kurs 116 można wyciąć...Fikander pisze:I tak przez całe międzyszczycie.116 - LINIA ZWYKŁA Przystanek: ASPEKT 01WILANÓW (Rozkład ważny od 2009-02-02)
110 - LINIA ZWYKŁA Przystanek: ASPEKT 01METRO MARYMONT (Rozkład ważny od 2009-02-02)
DZIEN POWSZEDNI
10: [07] [08] [17] [27] [28] [37] [47] [48] [57]![]()
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
708 i Izabelin się kłaniają.Bastian pisze:Zobaczę, co da się z tym zrobić...
Normalnie, masochista!TGM pisze:Czyli co drugi kurs 116 można wyciąć...
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Bastian
- Sułtan Maroka
Wiem. Ale może spróbować przesunąć o choćby 2 minuty...pawcio pisze:708 i Izabelin się kłaniają.