KM po ukończeniu budowy pierwszej linii Metra

Moderator: Wiliam

zzz

Post autor: zzz » 29 sty 2009, 11:38

Wiesz co to jest proba reprezentatytywna? Jak nie to przestan pisan glupot . 420 osob wybranych zgodnie z zasadmi budowania prob jest duzo bardziej wiarygodne niz 1000 listow wyslanych w ramach konsultacji do ZTM.

Doman

Post autor: Doman » 29 sty 2009, 12:35

zzz pisze:Wiesz co to jest proba reprezentatytywna? Jak nie to przestan pisan glupot . 420 osob wybranych zgodnie z zasadmi budowania prob jest duzo bardziej wiarygodne niz 1000 listow wyslanych w ramach konsultacji do ZTM.
Nie znam teorii towrzenia prób, nie znam teorii tworzenia układu komunikacyjnego z prostej przyczyny - nigdy nie szkoliłem się w tych dziedzinach. Z doswiadczenia jednak wiem jak znacząco się róznią teoria i praktyka.

Jeżeli posiadasz umiejętność czytania, a mniemam, ze tak zauważ, że przytoczone przeze mnie dane nie biorą się z kosmosu, a ocena którą wyraziłem jest moja prywatną, do której mam prawo jako istota mysląca korzystająca z transportu publicznego. Uważam, że konsultacje, które zostały przeprowadzone w bardzo miernym stopniu dotarly do znaczącej grupy pasażerów by posługiwać sie wynikami tych konsultacji jako wiążacymi. Jeżeli Twoim zdaniem to co napisałem to jest głupotą, to juz Twój problem. Pewnych wartosci i tak oszukać się nie da.

zzz

Post autor: zzz » 29 sty 2009, 12:48

Jako istota myslaca powinienes wiedziec, ze nie trzeba przepytac kazdego by wiedziec co ludzie preferuja w szczegolnosci w duzych miastach. Po to sabadania opini publicznej bywylosowac zgodnie z zasadami i okreslic jakie zdanie maja ludzie. Takie badanie w miasach maja niewielki blad statystyczne w granicach 2-3%. Wiec twierdzenie, ze konsultacje na probie 420 osob sa nic nie warte zachowaj dla siebie, chyba ze masz dowody ze ankieterzy nierzetelnie je przeprowadzili (sugerowali ankietowanym odpowiedzi lub jak nie zastali wylosowanych to sami dorabiali ankiety).

Doman

Post autor: Doman » 29 sty 2009, 14:11

Jako istota myśląca wiem, że ile głow tyle opinii - nie twierdze, że ankieterzy przeprowadzili swoją sondę nierzetelnie, absolutnie tego nie napisałem. Uważam, że przeprowadzona sonda w znikomym stopniu miał szanse dotrzec do rzeczywistych pasażerów zbiorkomu. I myslę, że nie tylko ja jestem zwolennikiem tej opinii. Jezeli komuś to nie w smak, nie musi czytać moich postów.

Jezeli okaże się, ze się mylę, to bedzie z korzyścią dla wiekszej liczby pasażerów, ja zaś pochyle głowę i posypię popołem. Co natomiast jesli okaże się, że moje wnioski są słuszne? Kolejna mini rewolucja pod haslem, aby jeszcze bardziej usprawnić ZBIORKOM? Inaczej chyba sie nie da, gdyż jeszcze nie slyszałem i nie czytałem, by instytucja ZTM publicznie przyznała się do pomyłki.

Z mojej strony to na tyle.

zzz

Post autor: zzz » 29 sty 2009, 14:30

Doman pisze:Uważam, że przeprowadzona sonda w znikomym stopniu miał szanse dotrzec do rzeczywistych pasażerów zbiorkomu.
No i poraz kolejny pokazujesz, ze nie masz bladego pojecia na temat jak sie bada opinie spoleczenstwa. ](*,)

adaszko

Post autor: adaszko » 29 sty 2009, 17:59

...No i wyjaśniła się częstotliwość 110 w święta - 30 min...

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 29 sty 2009, 18:28

116 - LINIA ZWYKŁA Przystanek: ASPEKT 01 --> WILANÓW (Rozkład ważny od 2009-02-02)
110 - LINIA ZWYKŁA Przystanek: ASPEKT 01 --> METRO MARYMONT (Rozkład ważny od 2009-02-02)

DZIEN POWSZEDNI

10: [07] [08] [17] [27] [28] [37] [47] [48] [57]
I tak przez całe międzyszczycie. =D> #-o
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 sty 2009, 18:53

nie tak źle - autobus co 9-10 minut :P jak na międzyszczyt... :P
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 29 sty 2009, 19:25

Doman pisze:Jeżeli posiadasz umiejętność czytania, a mniemam, ze tak zauważ, że przytoczone przeze mnie dane nie biorą się z kosmosu, a ocena którą wyraziłem jest moja prywatną, do której mam prawo jako istota mysląca korzystająca z transportu publicznego. Uważam, że konsultacje, które zostały przeprowadzone w bardzo miernym stopniu dotarly do znaczącej grupy pasażerów by posługiwać sie wynikami tych konsultacji jako wiążacymi.
"Prawo do kompromitacji prawem każdego użytkownika Wawkomu"

Polecam lekturze ciekawy tekst:
http://www.pentor.pl/17534.xml
Termin "próba reprezentatywna" nie istnieje w statystyce matematycznej. Jeśli jednak ktoś biegły w statystyce mówi o próbie reprezentatywnej, zazwyczaj ma na myśli próbę dobraną w taki sposób, że sam sposób doboru próby nie prowadzi do powstania błędu systematycznego (kierunkowego wypaczenia wyników). Pojęcie takie łatwiej jest wyjaśnić na przykładach prób, które w oczywisty sposób nie są reprezentatywne.
I coś o doborze próby (abyś skonfrontował doświadczenia z wiedzą):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dob%C3%B3r_pr%C3%B3by

Taka mała dygresja: badania opinii publicznej pod kątek poglądów politycznych zdaje się, że robi się na próbie nieco ponad 1000 osób. Z 38 milionów. A pomyśleć, że niekiedy pół Polski potrafi się takimi wynikami ekscytować ;-)

Wróćmy do wątku:
Rozkład jazdy linii 112 (i różnica między nim, a obecnym) robi wrażenie.
Ja już się stałem wielkim fanem linii 205. Genialna! ;)
Tylko kiedy zostaną przygotowane nowe przystanki na jej trasie? :-k

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 sty 2009, 19:30

geograf pisze:Tylko kiedy zostaną przygotowane nowe przystanki na jej trasie? :-k
Jest szansa, że na 2 lutego będą.

[ Dodano: 2009-01-29, 19:41 ]
geograf pisze:Rozkład jazdy linii 112 (i różnica między nim, a obecnym) robi wrażenie.
Chyba najlepsza rzecz, która wynikła przy okazji reformy bielańskiej :)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 29 sty 2009, 20:07

MeWa pisze:nie tak źle - autobus co 9-10 minut :P jak na międzyszczyt... :P
Z perspektywy Włodarzewskiej niewątpliwie nieźle, niemniej jednak z perspektywy wielkiego blokowiska (zwłaszcza w porównaniu z innymi osiedlami podobnej wielkości) wygląda to fatalnie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 sty 2009, 20:09

Zobaczę, co da się z tym zrobić...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 29 sty 2009, 20:22

Fikander pisze:
116 - LINIA ZWYKŁA Przystanek: ASPEKT 01 --> WILANÓW (Rozkład ważny od 2009-02-02)
110 - LINIA ZWYKŁA Przystanek: ASPEKT 01 --> METRO MARYMONT (Rozkład ważny od 2009-02-02)

DZIEN POWSZEDNI

10: [07] [08] [17] [27] [28] [37] [47] [48] [57]
I tak przez całe międzyszczycie. =D> #-o
Czyli co drugi kurs 116 można wyciąć... :D
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 29 sty 2009, 21:30

Bastian pisze:Zobaczę, co da się z tym zrobić...
708 i Izabelin się kłaniają.
TGM pisze:Czyli co drugi kurs 116 można wyciąć... :D
Normalnie, masochista! 8-( :D
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 sty 2009, 21:33

pawcio pisze:708 i Izabelin się kłaniają.
Wiem. Ale może spróbować przesunąć o choćby 2 minuty...

ODPOWIEDZ