Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

MAN NG313 vs Solaris Urbino 18

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Który lepszy

MAN NG313
103
54%
Solaris Urbino 18
88
46%

Liczba głosów: 191

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 11 mar 2009, 7:57

Zwróciłbym uwagę na 3 końcowe siedzenia w Solarisach. Mimo że nie jestem wcale taki wysoki to nogi mi się nie mieszczą ze względu na szybę oddzielającą je od drzwi. Są tak ustawione że rzadko kiedy mieszczą się 3 osoby, a jeśli już to siedzi się w ścisku. I żeby zająć takie miejsce trzeba się też nieźle nagimnastykować.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 11 mar 2009, 8:14

Solarisowe Siedzenie są dużo węższe :| Co skutkuje tym że nie mieszczę się z kolegą ](*,) i jeszcze te "poręcze" co są przymocowane do siedzeń z boku to już totalna porażka...
A w Manie jest węższe przejście ale za to nawet 2 grubsze osoby się nieszczą bez żadnego problemu i siedzenia są dużo wygodniejsze.
Dość ciekawy wynik wyszedł, MAN który jest dość stary góruje nad nowszym i "Doskonalszym" Solarisem =D>
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

alojzy

Post autor: alojzy » 11 mar 2009, 8:50

Przetarg w Lublinie - Solaris Urbino vs. Mercedes Conecto LF - opinia kierowcy:

Nieoficjalnie wiadomo, że lepszą ocenę uzyskał mercedes, m.in. dzięki niższej cenie, większemu silnikowi i lepszemu układowi kierowniczemu.
- To byłby dobry wybór - mówi jeden z kierowców, który jeździł obydwoma modelami. MPK oficjalnie przyznaje, że nawet używane, 7-letnie mercedesy, którymi spółka uzupełniała swój tabor, sprawują się lepiej od kupionych w zeszłym roku fabrycznie nowych solarisów.
- Ich gotowość techniczna utrzymuje się na poziomie 85 proc. - przyznaje Poleszak. A to oznacza, że z dwudziestu solarisów, które są w lubelskiej zajezdni, średnio dwa wozy dziennie nie nadają się do jazdy. - Zawodzi elektronika. Mercedesy mają jej mniej.

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 11 mar 2009, 9:31

Ale te nowoczesne Connecto LF też będą miały mnóstwo rlektroniki, zatem także one będą zawodne. Osobiście żałuję że nie kupili Solniczek, ale ich wybór.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 :rip:
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 11 mar 2009, 16:24

alojzy pisze:Ich gotowość techniczna utrzymuje się na poziomie 85 proc. - przyznaje Poleszak. A to oznacza, że z dwudziestu solarisów, które są w lubelskiej zajezdni, średnio dwa wozy dziennie nie nadają się do jazdy.
Doskonałe porównanie. ZTCW Solarisów kupiono 20 sztuk, a Connecto LF 2 sztuki. Jeżeli wypadłby jeden to tylko 50% byłoby zdolnych do ruchu. :-k
alojzy pisze:Zawodzi elektronika. Mercedesy mają jej mniej.
Ikarusy mają jej jeszcze mniej. ](*,)

jgas

Post autor: jgas » 11 mar 2009, 16:25

Premo pisze:Zwróciłbym uwagę na 3 końcowe siedzenia w Solarisach. Mimo że nie jestem wcale taki wysoki to nogi mi się nie mieszczą ze względu na szybę oddzielającą je od drzwi. Są tak ustawione że rzadko kiedy mieszczą się 3 osoby, a jeśli już to siedzi się w ścisku. I żeby zająć takie miejsce trzeba się też nieźle nagimnastykować.
Dorzucę trzy kolejne minusy SU18:
1. siedzenia najbliżej przegubu przy oknach - brak miejsca na nogi przez belkę
2. siedzenia nieoddzielone od rzeźni - w zatłoczonym busie spory dyskomfort dla pasażerów, którzy na nich siedzą, a nad nimi wiszą inni, w momencie hamowania lądując im na kolanach
3. poręcze poziome górne są stanowczo za wysoko
Jak dla mnie, wnętrze Solarisa jest zaprojektowane bez głowy.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 11 mar 2009, 19:06

Brak miejsca na nogi bardzo dokucza w Solarisach. W znacznej większości miejsc ten problem występuje. A jak miejsce na nogi jest to akurat w miejscach bezpośrednio przylegających do przestrzeni stojącej.

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 12 mar 2009, 3:43

Ciekawe, kto dorzucił Urbino tyle głosów w ostatnim czasie i nie wkleił komenta? Nie wiadomo kogo ukarać ;-)

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 12 mar 2009, 7:48

Jak już ktoś wspomniał o miejscach na nogi w U12 tegoroczna dostawa. Najgorzej jest za silnikiem na nadkolu na tym 4-packu. W U18 jest więcej miejsca, tutaj to nogi trzymałem na nadkolu, tak wąsko... Tutaj jest spaprane na całego.

A odnośnie jęczenia n/t siedzeń, że niewygodne. Pewnie chodzi o dostawy '05-'07, gdzie siedzenia są twarde jak decha. MZA nie chciało z gąbką to miejcie do nich pretensje...

Rosa

Post autor: Rosa » 12 mar 2009, 10:23

SławekM pisze: A odnośnie jęczenia n/t siedzeń, że niewygodne. Pewnie chodzi o dostawy '05-'07, gdzie siedzenia są twarde jak decha. MZA nie chciało z gąbką to miejcie do nich pretensje...
Nie tylko o to, nawet te miękkie siedzenia z Solarisów sa jakies niewygodne, wole juz siedzieć na Neoplanowych, Manowych a nawet na akwariwych (które mimo ze twarde to sa wygodne)

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 12 mar 2009, 10:57

prosper5250 pisze:Ciekawe, kto dorzucił Urbino tyle głosów w ostatnim czasie i nie wkleił komenta?
Ja zagłosowałem na SU18 i zapomniałem o komentarzu ;)
Mój głos oddałem z perspektywy pasażera. SU wydają się bardziej estetyczne (będę mówił o najnowszej dostawie). Jazda jest generalnie płynna. Przeczytałem cały ten temat i stwierdziłem, że MANy są lepsze dla kierowców (silniki i inne pierdoły), a Solarisy nadają się na promocję miasta ;P
MANy mają bardzo często problemy z powietrzem w drzwiach (jedne się zamykają szybko, a drugie zaaaaaaamyyyyyyyykaaaaaaaaająąąąą...), co rzadziej mogę stwierdzić w Solarkach.

Może ta moja opinia jest zbyt trywialna, ale po prostu wolę SU18 '08 :)

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 12 mar 2009, 16:15

JKTpl pisze:MANy mają bardzo często problemy z powietrzem w drzwiach (jedne się zamykają szybko, a drugie zaaaaaaamyyyyyyyykaaaaaaaaająąąąą...), co rzadziej mogę stwierdzić w Solarkach.
Bajdurzenie. Kwestia regulacji szybkości zamykania/otwierania. Tak samo może być i w MANie i w Solarisie i wkurwoplanie i gniotących się produktach.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 12 mar 2009, 23:07

Flash8222 pisze:MANa to prowadziłem, gdy nawet prawka kat. B nie miałem
Ojojoj, Prokurator czeka ;-) :wesoly: ;p

[ Dodano: Czw 12 Mar, 2009 23:10 ]
Desert pisze:Solarisowe Siedzenie są dużo węższe :| Co skutkuje tym że nie mieszczę się z kolegą ](*,)
To poradź koledze schudnięcie... Bo Twoja waga jest w normie ;-)

interflug
(gemba)

Post autor: interflug » 12 mar 2009, 23:12

Długo zastanawiałem się na którego zagłosować i jednak wybieram mana.. chociaż raczej 363 niż 313. SU wprawdzie są ładniejsze(co do wygody oceniam po równo), ale jednak nie mają tego idealnego alpinarium.
Gdyby nie to, zdecydowanie poparłbym produkt Olszewskich.
blam blam blam

Awatar użytkownika
Jamad

Post autor: Jamad » 12 mar 2009, 23:36

prosper5250 pisze:Ciekawe, kto dorzucił Urbino tyle głosów w ostatnim czasie i nie wkleił komenta? Nie wiadomo kogo ukarać ;-)
Wywołany do tablicy napiszę, że prowadzę tylko SU 12/18. Nie mam więc porównania do Mana i nie powinienem zabierać głosu. Uważam jednak, że dla kierowcy SU szczególnie 18 (kwestia masy i przełożeń skrzyni, co jest istotne między innymi przy hamowaniu) jest rewelacyjny. Nie ma w czym poprawić projektanta jeśli chodzi o stronę userfriendly dla kierowcy. Deskę rozdzielczą Mana widziałem jedynie z pozycji pasażera i raczej niech tak pozostanie ...
Pozdrawiam
[||==||][==||==||]

ODPOWIEDZ