Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
MAN NG313 vs Solaris Urbino 18
Zwróciłbym uwagę na 3 końcowe siedzenia w Solarisach. Mimo że nie jestem wcale taki wysoki to nogi mi się nie mieszczą ze względu na szybę oddzielającą je od drzwi. Są tak ustawione że rzadko kiedy mieszczą się 3 osoby, a jeśli już to siedzi się w ścisku. I żeby zająć takie miejsce trzeba się też nieźle nagimnastykować.
Solarisowe Siedzenie są dużo węższe
Co skutkuje tym że nie mieszczę się z kolegą
i jeszcze te "poręcze" co są przymocowane do siedzeń z boku to już totalna porażka...
A w Manie jest węższe przejście ale za to nawet 2 grubsze osoby się nieszczą bez żadnego problemu i siedzenia są dużo wygodniejsze.
Dość ciekawy wynik wyszedł, MAN który jest dość stary góruje nad nowszym i "Doskonalszym" Solarisem
A w Manie jest węższe przejście ale za to nawet 2 grubsze osoby się nieszczą bez żadnego problemu i siedzenia są dużo wygodniejsze.
Dość ciekawy wynik wyszedł, MAN który jest dość stary góruje nad nowszym i "Doskonalszym" Solarisem
Przetarg w Lublinie - Solaris Urbino vs. Mercedes Conecto LF - opinia kierowcy:
Nieoficjalnie wiadomo, że lepszą ocenę uzyskał mercedes, m.in. dzięki niższej cenie, większemu silnikowi i lepszemu układowi kierowniczemu.
- To byłby dobry wybór - mówi jeden z kierowców, który jeździł obydwoma modelami. MPK oficjalnie przyznaje, że nawet używane, 7-letnie mercedesy, którymi spółka uzupełniała swój tabor, sprawują się lepiej od kupionych w zeszłym roku fabrycznie nowych solarisów.
- Ich gotowość techniczna utrzymuje się na poziomie 85 proc. - przyznaje Poleszak. A to oznacza, że z dwudziestu solarisów, które są w lubelskiej zajezdni, średnio dwa wozy dziennie nie nadają się do jazdy. - Zawodzi elektronika. Mercedesy mają jej mniej.
Nieoficjalnie wiadomo, że lepszą ocenę uzyskał mercedes, m.in. dzięki niższej cenie, większemu silnikowi i lepszemu układowi kierowniczemu.
- To byłby dobry wybór - mówi jeden z kierowców, który jeździł obydwoma modelami. MPK oficjalnie przyznaje, że nawet używane, 7-letnie mercedesy, którymi spółka uzupełniała swój tabor, sprawują się lepiej od kupionych w zeszłym roku fabrycznie nowych solarisów.
- Ich gotowość techniczna utrzymuje się na poziomie 85 proc. - przyznaje Poleszak. A to oznacza, że z dwudziestu solarisów, które są w lubelskiej zajezdni, średnio dwa wozy dziennie nie nadają się do jazdy. - Zawodzi elektronika. Mercedesy mają jej mniej.
Ale te nowoczesne Connecto LF też będą miały mnóstwo rlektroniki, zatem także one będą zawodne. Osobiście żałuję że nie kupili Solniczek, ale ich wybór.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
Doskonałe porównanie. ZTCW Solarisów kupiono 20 sztuk, a Connecto LF 2 sztuki. Jeżeli wypadłby jeden to tylko 50% byłoby zdolnych do ruchu.alojzy pisze:Ich gotowość techniczna utrzymuje się na poziomie 85 proc. - przyznaje Poleszak. A to oznacza, że z dwudziestu solarisów, które są w lubelskiej zajezdni, średnio dwa wozy dziennie nie nadają się do jazdy.
Ikarusy mają jej jeszcze mniej.alojzy pisze:Zawodzi elektronika. Mercedesy mają jej mniej.
Dorzucę trzy kolejne minusy SU18:Premo pisze:Zwróciłbym uwagę na 3 końcowe siedzenia w Solarisach. Mimo że nie jestem wcale taki wysoki to nogi mi się nie mieszczą ze względu na szybę oddzielającą je od drzwi. Są tak ustawione że rzadko kiedy mieszczą się 3 osoby, a jeśli już to siedzi się w ścisku. I żeby zająć takie miejsce trzeba się też nieźle nagimnastykować.
1. siedzenia najbliżej przegubu przy oknach - brak miejsca na nogi przez belkę
2. siedzenia nieoddzielone od rzeźni - w zatłoczonym busie spory dyskomfort dla pasażerów, którzy na nich siedzą, a nad nimi wiszą inni, w momencie hamowania lądując im na kolanach
3. poręcze poziome górne są stanowczo za wysoko
Jak dla mnie, wnętrze Solarisa jest zaprojektowane bez głowy.
-
prosper5250
Ciekawe, kto dorzucił Urbino tyle głosów w ostatnim czasie i nie wkleił komenta? Nie wiadomo kogo ukarać 
Jak już ktoś wspomniał o miejscach na nogi w U12 tegoroczna dostawa. Najgorzej jest za silnikiem na nadkolu na tym 4-packu. W U18 jest więcej miejsca, tutaj to nogi trzymałem na nadkolu, tak wąsko... Tutaj jest spaprane na całego.
A odnośnie jęczenia n/t siedzeń, że niewygodne. Pewnie chodzi o dostawy '05-'07, gdzie siedzenia są twarde jak decha. MZA nie chciało z gąbką to miejcie do nich pretensje...
A odnośnie jęczenia n/t siedzeń, że niewygodne. Pewnie chodzi o dostawy '05-'07, gdzie siedzenia są twarde jak decha. MZA nie chciało z gąbką to miejcie do nich pretensje...
Nie tylko o to, nawet te miękkie siedzenia z Solarisów sa jakies niewygodne, wole juz siedzieć na Neoplanowych, Manowych a nawet na akwariwych (które mimo ze twarde to sa wygodne)SławekM pisze: A odnośnie jęczenia n/t siedzeń, że niewygodne. Pewnie chodzi o dostawy '05-'07, gdzie siedzenia są twarde jak decha. MZA nie chciało z gąbką to miejcie do nich pretensje...
Ja zagłosowałem na SU18 i zapomniałem o komentarzuprosper5250 pisze:Ciekawe, kto dorzucił Urbino tyle głosów w ostatnim czasie i nie wkleił komenta?
Mój głos oddałem z perspektywy pasażera. SU wydają się bardziej estetyczne (będę mówił o najnowszej dostawie). Jazda jest generalnie płynna. Przeczytałem cały ten temat i stwierdziłem, że MANy są lepsze dla kierowców (silniki i inne pierdoły), a Solarisy nadają się na promocję miasta
MANy mają bardzo często problemy z powietrzem w drzwiach (jedne się zamykają szybko, a drugie zaaaaaaamyyyyyyyykaaaaaaaaająąąąą...), co rzadziej mogę stwierdzić w Solarkach.
Może ta moja opinia jest zbyt trywialna, ale po prostu wolę SU18 '08
Bajdurzenie. Kwestia regulacji szybkości zamykania/otwierania. Tak samo może być i w MANie i w Solarisie i wkurwoplanie i gniotących się produktach.JKTpl pisze:MANy mają bardzo często problemy z powietrzem w drzwiach (jedne się zamykają szybko, a drugie zaaaaaaamyyyyyyyykaaaaaaaaająąąąą...), co rzadziej mogę stwierdzić w Solarkach.
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
Wywołany do tablicy napiszę, że prowadzę tylko SU 12/18. Nie mam więc porównania do Mana i nie powinienem zabierać głosu. Uważam jednak, że dla kierowcy SU szczególnie 18 (kwestia masy i przełożeń skrzyni, co jest istotne między innymi przy hamowaniu) jest rewelacyjny. Nie ma w czym poprawić projektanta jeśli chodzi o stronę userfriendly dla kierowcy. Deskę rozdzielczą Mana widziałem jedynie z pozycji pasażera i raczej niech tak pozostanie ...prosper5250 pisze:Ciekawe, kto dorzucił Urbino tyle głosów w ostatnim czasie i nie wkleił komenta? Nie wiadomo kogo ukarać
Pozdrawiam
[||==||][==||==||]
[||==||][==||==||]