Awarie i wypadki kolejowe na Mazowszu

Moderator: JacekM

Adam G.

Post autor: Adam G. » 29 kwie 2009, 1:23

o 21:33 przechodziłem przez Centralny i jeszcze jechały tamtędy kible - wyświetlone na klapkach bez godzin odjazdów, tylko i wyłącznie kierunek oraz kategoria pociągu.
noidea

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 29 kwie 2009, 6:49

przewoz pisze:Akurat padło na najgorszy możliwy pociąg o tej godzinie, czyli te Mrozy
Faktycznie, gorzej nie mogło.
16:33 Mrozy i 16:55 Siedlce to jest taki tandem, który naprawdę ledwo radzi sobie z powrotem ludzi z typowej zmiany. Wypadnięcie choćby jednostki wymaga ekwilibrystyki większej niż w Metrze.
Ludzie musieli potem czekać na 17:50 Łuków, z nie wiadomo jakim opóźnieniem.
(problem oczywiście nie dotyczy aglomeracji, gdyż SKM i Wawa-Mińsk po drodze trochę jest; ale Siedlczanom współczuję)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 kwie 2009, 7:54

przewoz pisze:
Glonojad pisze:Moment, jak dwa z trzech patyków? Przecież EN57 ma po dwa na EZT?
Z trzech podniesionych.
Podczas jazdy normalnie podniesiony masz jeden patyk na EZT (2 w przypadku EN71),
2 patyki się połamały, trzeci ocalał jakoś...
No to wiem, że się jeździ na jednym/człon"S", chodziło mi o to, dlaczego w takim razie nie mógł się stoczyć używając 3 z pozoostąłych sprawnych 4 - sieć była az tak zniszczona?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

przewoz

Post autor: przewoz » 29 kwie 2009, 9:15

Glonojad pisze:sieć była az tak zniszczona?
Stoczył się, ale wcześniej trzeba było i tak te zniszczone patyki związać, żeby nie wychodziły poza skrajnię etc... (tak więc tak czy siak interwencja sieciowców na miejscu wypadku).
Nie wiem kiedy te mrozy zjechały sokłanide, ale ponad 2h po swoim czasie. Potem zaczęła się zabawa z wycofywaniem pozostałych składów, a potem dopiero naprawa.
Ciekawe, o której tor otworzyli.
Bernard pisze:Ludzie musieli potem czekać na 17:50 Łuków, z nie wiadomo jakim opóźnieniem.
Łukowianka pojechała jakoś +25 i wcale nie jakaś pełna.
Nie wiem jak ci ludzie w ten siedlecki się pomieścili, pewnie jakieś Miński przed nimi udało się wepchnąć.
Zdecydowanie gorzej mieli ci z Iłowa, którzy - o ile czekali do tej 20-tej (a było ich nieco na peronie godzinę wcześniej) właściwie nei mieli czym pojechać przez te 3 godziny.

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 29 kwie 2009, 9:17

IC 1301 "zaliczył" przechodnia niedaleko stacji Ursus - przed chwilą mówili o tym w TVN Warszawa. "Pieszy przechodził w niedozwolonym miejscu, w pobliżu kładki nad torami. Ruch prowadzony, z niewielkimi opóźnieniami, torami podmiejskimi linii numer 447 do Grodziska Maz. (to cytat z kogoś z PKP)
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 29 kwie 2009, 11:28

przewoz pisze: Łukowianka pojechała jakoś +25 i wcale nie jakaś pełna.
Tylko że Łukowianka była opóźniona z powodu ..... usterki rozjazdu na W-wa Zach. :D

Połamany 861 zjechał na WWO po 18:30
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 29 kwie 2009, 14:11

rufio198 pisze:
przewoz pisze: Łukowianka pojechała jakoś +25 i wcale nie jakaś pełna.
Tylko że Łukowianka była opóźniona z powodu ..... usterki rozjazdu na W-wa Zach. :D

Połamany 861 zjechał na WWO po 18:30
Rufio właśnie mi przypomniałeś, że w niedziele po 13 za wschodnim rozjazd na podajże Grochów był naprawiany bo pociągi kończące bieg na wschodniej stały w peronach a SKMka w stronę Rembertowa leciała dalekobieżnymi...

przewoz

Post autor: przewoz » 29 kwie 2009, 14:22

Tylko że Łukowianka była opóźniona z powodu ..... usterki rozjazdu na W-wa Zach.
Może być ;)
Ale większość i tak leciała opóźniona z powodu awarii, no bo wiadomo ,że Centralny się nagle nie powiększy.
marcin89 pisze:Rufio właśnie mi przypomniałeś, że w niedziele po 13 za wschodnim rozjazd na podajże Grochów był naprawiany bo pociągi kończące bieg na wschodniej stały w peronach a SKMka w stronę Rembertowa leciała dalekobieżnymi...
Mi się zaś przypomniało, że chyba albo w niedzielę albo w poniedziałek w Sulejówku najpierw była uszkodzona rogatka od południa, a potem od północnej strony na przejeździe ;) Mniej więcej w tym samym czasie widziałem połamaną zaporę w Rembertowie przy Strażackiej ;)
Sezon się zaczął na maksa.

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 29 kwie 2009, 15:01

I już kolejna "impreza" na Ursusie. Na razie tylko tyle info w necie.

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 29 kwie 2009, 15:08

przewoz pisze: Mi się zaś przypomniało, że chyba albo w niedzielę albo w poniedziałek w Sulejówku najpierw była uszkodzona rogatka od południa, a potem od północnej strony na przejeździe...
Tu nie ma tygodnia, aby nie była uszkodzona...

PiotrS

Post autor: PiotrS » 29 kwie 2009, 18:28

Oj racja... :D Ale chociaż można przejeżdżać przez przejazd na legalu... :D Hehe.Najlepsze jest to jak pośpiecha widzę jadącego 10km/h. :D

przewoz

Post autor: przewoz » 29 kwie 2009, 19:08

marcin89 pisze:Tu nie ma tygodnia, aby nie była uszkodzona...
No ja wiem, ale tak się miło złożyło, że rano z jednej storny, wieczorem z drugiej ;)
Ktoś nie żałował samochodu ;)
PiotrS pisze:Najlepsze jest to jak pośpiecha widzę jadącego 10km/h.
No... i przez jakiegoś baranka nie tylko połowa pociagów łapie automatycznie +2 minuty, ale również kierocy czekają dłużej na przejazd pociągu...
I już kolejna "impreza" na Ursusie. Na razie tylko tyle info w necie.
To ta z poranka, o której już ktoś pisał tutaj, czy coś świeższego? Chyba tylko jedna. Starczy na dziś.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 29 kwie 2009, 20:12

Żartujesz- rano to był przedsmak - że tak powiem taka przystawka.
Potem dopiero zaczęło być ciekawie. A to na pracach ,,archeologicznych'' tfuuuuu modernizacyjnych sieć się sypnęła, a to prąd ukradli znów , a to jakiś kretyn pociągu nie zauważył pod Teresinem- niestety kretyn przeżył , samochód nie. Lokomotywa też doznała uszczerbku na zdrowiu, a to znów przekleństwo Ochockich ,,perełek'' zadziałało.
Wesoły dzień :D
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Adamq

Post autor: Adamq » 30 kwie 2009, 11:05

rufio198 pisze: ...... a to jakiś kretyn pociągu nie zauważył pod Teresinem- niestety kretyn przeżył , samochód nie. Lokomotywa też doznała uszczerbku na zdrowiu, :D
Widziałem ten wypadek.... to było jakies 5 km przed Sochaczewem... jechałem "Mewą" i widziałem drzwi samochodowe na zderzaku loka, na przejeździe połamany szlaban, pociag zatrzymał sie jakies 500m od przejazdu (przejazd kat.C)
C - przejazdy bez urządzeń w poprzek drogi, wyposażone w sygnalizację świetlną samoczynną (bądź obsługiwaną przez pracownika). Znajdują w miejscach, gdzie mimo stosunkowo niewielkiego ruchu potrzebne są zabezpieczenia przed wypadkami.

przewoz

Post autor: przewoz » 30 kwie 2009, 12:13

Adamq pisze:na przejeździe połamany szlaban, pociag zatrzymał sie jakies 500m od przejazdu (przejazd kat.C)
Jak szlaban ,to kategoria B.
I tylko B, bo takie są na zmodernizowanej E20 (tam gdzie trzeba: A)

ODPOWIEDZ