O Kolejach Mazowieckich - KM

Moderator: JacekM

robert-c
Kontakt:

Post autor: robert-c » 18 lis 2009, 10:13

rufio198 pisze: O zakupie zdecydowano p&p zdecydowano zaraz po rozstrzygnięciu przetargu na Flirty. Czyli ok 2006r jeszcze przed rozpoczęciem, lub po rozpoczęciu remontu średnicówki. Jak Cię tak dokładna data interesuje to poszukaj sobie.
Szukałem konkretnej daty ale nie znalazłem. Nie wiem co masz na myśli pisząc o podjeciu decyzji.
Może zadam inne pytanie. Kiedy dokładnie rozstrzygnięto przetarg na nowe wagony dla Kolei Mazowieckich i podpisano umowę?
Z tego artykułu:
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,87890,4226838.html
wynika, że w czerwcu 2007, a więc 5 miesiecy po zakończeniu remontu w tunelu.
Bo?
Jeśli masz jakieś problemy natury emocjonalnej, to wyładowuj się w domu, a nie na tym forum. Pisujesz z logiem firmy i tym samym określasz się jako jej reprezentant. W zasadzie należałoby przesłac Twoje wypowiedzi do władz KM i zapytać się, czy sa one reprerzentatywne dla poziomu pracowników KM. W 2007 roku mieliście szkolenie z zachowania się wobec klientów. Nie wiem, czy na nim byłes.
Na drugi raz patrz co piszesz to unikniesz zarzutu kłamstwa.
Kłamstwem jest świadome pisanie nieprawdy.
Jeśli nie rozrózniasz znaczenia słów "pomyłka" od "kłamstwo", to zajrzyj do słownika.
Tiaaaa lepiej nic nie kupować.
Lepiej nic nie kupowac, niż kupić źle.
A najlepiej kupić z głową.
A ja nie rozumiem czemu ludzie nie mający nic wspólnego z KM - bo w Twoim wypadku jak sam napisałeś nie korzystasz z usług KM - próbują się wtrącać, oraz wywierać nacisk na politykę personalną w KM.

Dlatego:
http://miasta.gazeta.pl/plock/1,35701,6 ... oleje.html
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... la_KM.html
Na zakupy dla Kolei Mazowieckich i działalnośc firmy idą też nasze pieniądze.
Poproszę o paragraf nakazujący informowac czemu RN zawieszenia Prezesa.
W zasadzie Humptyangel już Ci na to odpisał.
Ja dodam, że nie ma znaczenia, co w sposób anonimowy wypisuje jakiś internauta na forum.
Ważne są fakty i deklaracje oficjalne.
Gdyby RN podała przyczyny, to prezes musiałby się z nich publicznie tłumaczyć.
A tak wyszło, że prezes brylował w mediach, a RN przed nimi uciekała. Stąd wzięła się cała nagonka na KM. Najwyraźniej nie zdajesz sobie z tego sprawy.
NA SISKOM jak na razie negatywnie wpływa udowodniony brak umiejętności czytania ze zrozumieniem przez Ciebie.
Nie wiem, gdzie i co przeczytałem wg Ciebie bez zrozumienia.
Jedno jest jednak pewne. To my łożymy na KM, natomiast nikt nie łoży na SISKOM.
To Ty jesteś przedstawicielem spółki, która działa dla klientów i czerpie z tego tytułu wiele setek milionów złotych z samorządowej kasy Mazowsza.
Krótkie pytanie - jakie w/g was osoba akurat Jakuba Majewskiwego ma gwarantowac reformy itp itd ? Możesz je wymienić. ..
Tu masz m.in. odpowiedź:
http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1628899 ... omosc.html

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 18 lis 2009, 10:32

Bardzo ciekawie temat się rozwija, brak tylko postów Prema :D
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 18 lis 2009, 10:42

@Robert_C: Z tym przedstawicielem to się chyba zagalopowałeś... uważasz, że ja jestem przedstawicielem Tramwajów Śląskich (wagon w podpisie) czy Imperium (avatar)? ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 18 lis 2009, 11:20

Z tego artykułu:
http://miasta.gazeta.pl/w...90,4226838.html
wynika, że w czerwcu 2007, a więc 5 miesiecy po zakończeniu remontu w tunelu.
No to jedziemy :
Nie wiem, gdzie i co przeczytałem wg Ciebie bez zrozumienia.
A pare postów wyraźnie napisałem :
Sprawa wagonów była tyle razy wałkowana w mediach że wystarczy odpowiednio poszukać a się znajdzie. Ale jak się nie chce to potem pisze się to co pisze.
W momencie ZAMAWIANIA wagonów u producenta wagony te były zgodne z wszelkimi normami i mieściły się w tunelu. Jakbyś nie pamiętał to NIE KM a PLK remontowała tunel tak że zrobił się wyższy 80 cm. I zapomnieli jakoś poinformować o tym przewoźników. Te wagony wszędzie mają skrajnię - tylko nie w tunelu. Z tego co wiem za ten remont poleciał ze stołka Dyr z PLK.
oraz:
Podjęto decyzje o zalaniu starej płyty betonem - czyli de facto podniesienie podłoża tunelu o ok 80 cm. Z powodowało to :
raz - zmniejszenie wysokości tunelu- O POWYŻSZYM FAKCIE PLK NIE POINFORMOWAŁA PRZEWOŹNIKÓW. SPRAWA DOPIERO WYSZŁA NA JAW JAK KM CHCIAŁY ZACZĄĆ JEŹDZIĆ PRZEZ ŚREDNICĘ. Ciężko zrozumieć od razu - trzeba powtarzać?
Więc mamy dwa wyjścia - albo niedokładnie czytasz, albo masz problemy ze
zrozumieniem. A może jednak powinienem dopisac że chodzi o wagony P&P? :-k
To my łożymy na KM, natomiast nikt nie łoży na SISKOM.
hehehehe. Organizacja non-profit na która nikt nie łozy : http://siskom.waw.pl/siskom-konto.htm- nawet jeżeli ktos dobrowolnie na was łozy to jednak jesteście na utrzymaniu czyims. Nie wypracowywujecie zysku.
To miałem na myśli żebyś darował sobie wyskakiwanie mi z tekstem o utrzymaniu z Twoich podatków.
W zasadzie należałoby przesłac Twoje wypowiedzi do władz KM i zapytać się, czy sa one reprerzentatywne dla poziomu pracowników KM.
Straszysz? Myśłisz że się wystraszę? Rozumiem że jak brak sensownych argumentów zaczynamy straszyc kapowaniem? Już raz pisałem
Moje wypowiedzi sa moją prywatna opinia tak jak wypowiedzi innych użytkowników
Mimo wszystko dobrze wiedziec że w SISKOMIE siedzą osobnicy mający zapędy konfidenckie.
Tu masz m.in. odpowiedź:
http://www.tvnwarszawa.pl...,wiadomosc.html
Miałem ma myśli wypisanie dokładnie co p. Prezes chce za reformy wprowadzić.

[ Dodano: |18 Lis 2009|, 2009 11:37 ]
Glonojad pisze:@Robert_C: Z tym przedstawicielem to się chyba zagalopowałeś... uważasz, że ja jestem przedstawicielem Tramwajów Śląskich (wagon w podpisie) czy Imperium (avatar)? ;)
Pewnie w/g niego jesteś Przedstawicielem Imperium tramwajów Śląskich :p
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
rubeus
Kontakt:

Post autor: rubeus » 18 lis 2009, 13:27

@rufio198 - SISKOM utrzymuje się ze składek swoich członków (m.in moich), którzy przeznaczają na nie własne prywatne pieniądze. Jeśli nie widzisz różnicy między tym, a spółką utrzymywaną w znacznej mierze z podatków w postaci dotacji.

Co do meritum - ja chciałbym poznać przyczyny zawieszenia prezesa. Oficjalne, podane wprost w postaci komunikatu RN. A nie jakieś zakulisowe ploteczki, że to, ze tamto, że się w mediach bryluje itp.

Doskonale rozumiem konflikt stare/nowe - w instytucji w której pracuję jakiś czas temu przyszedł nowy dyrektor, może nie do końca z zewnątrz, ale odbierany jako 'obcy'. W przeciwieństwie do poprzedniego szefa, który raczej czekał emerytury, zaczął wprowadzać zmiany, które miały przystosować placówkę do XXI wieku i do zmieniających warunków działania. Sporo osób sarkało i sarka nadal, że niszczy tradycję, schematy działania wypracowane X lat temu, szkodzi instytucji, pracownikom itp. Tymczasem między postrzeganiem instytucji przez pracowników a tym jak widzą ją użytkownicy jest olbrzymia przepaść - z czego wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy.
Nikt nie kryje, że część pomysłów była opracowana jakiś czas temu, tylko nie było woli i chęci na ich wprowadzenie. Przyszedł nowy szef, to zaczęto je realizować, bo był odpowiedni klimat.
Wydaje mi się, że w KM jest identycznie, dlatego podpisałem się pod petycją.
Oczekuję od RN KM aby jasno powiedziała co i dlaczego sprawia, że Majewski jest be.

przewoz

Post autor: przewoz » 18 lis 2009, 14:32

Glonojad pisze:@przewoz: A po co właściwie jest funkcja 1/2 oświetlenia? To nie lepiej było fabrycznie zrobić mniej światła a nie montować niepotrzebnie 2x więcej świetlówek?
Funkcja chyba jasno opisana dość :)
JAk dla mnie, to te świetlówki są wszystkie potrzebne. Inaczej sądzi jakaś część klientów, którzy potrafią wygasić calutki wagon. Dotyczy to pociągów porannych.
W Słonecznym jakoś udawało się w wielu przypadkach utrzymać oświetlenie w 100%, ale to może dlatego, że część osób nigdy wcześniej tymi wagonami nie jeździła i nie wyłączała nagminnie oświetlenia.
rufio198 pisze:Glonojad napisał/a:
@rufio: Traxx? Tyle, że homologowany jest traxx towarowy na 140, a KMy życzyły sobie V 160 km/h.

Miałem na myśli Taurusy.

Z Traxxów musiała by to być seria P160DC lub podobna seria, przy czym takiej nie ma na razie u nas, nie wiem jakby przeszła badania, ale pewnie szybciej niż pierwsza wersja F140MS (bardziej złożona). Nie wiem, czy KM przyjęły by taką wersję, że P160DC w zasadzie miała by homologację w kieszeni.
Taurusy też nie są potrzebne w tej wersji którą ma IC (ES64U4), tylko w mniej złożonej, jakaś ES60U1 lub 64U1 (moc 6,0-6,4MW). Taka wersja też nie ma homologacji, ale jako że jest mniej złożona, to łatwiej o wszystko.
Pytanie, kto chętniej to zrobi, bo jakoś nie widzę taniego Siemensa z 10 nowymi sztukami.
metron pisze:Ale nie na taką skalę aby za kilkanascie milionów kupować tabor całkowicie nieprzystosowany do lokalnych warunków
Czy całkowicie - to się okaże, jak znajdą zastosowanie tam, gdzie większość je widzi... Na razie rzuca się je trochę bez głowy.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 18 lis 2009, 14:34

rubeus pisze:@rufio198 - SISKOM utrzymuje się ze składek swoich członków (m.in moich), którzy przeznaczają na nie własne prywatne pieniądze. Jeśli nie widzisz różnicy między tym, a spółką utrzymywaną w znacznej mierze z podatków w postaci dotacji.
http://siskom.waw.pl/siskom-konto.htm

1. Wpływy ze składek członkowskich.
2. Darowizny, zapisy i spadki.
3. Dochody z majątku stowarzyszenia.
4. Dochody z ofiarności publicznej.
5. Wpływy pochodzące z dofinansowania działalności statutowej Stowarzyszenia przez dotacje organów administracji rządowej i samorządowej, fundacji i innych organizacji oraz instytucji.

Powyższe spisane oficjalnej strony SISKOMU- zakładka - numer konta
Wpływy ze składek członkowskich to tylko jeden ze sposobów finansowania. I nie będę dochodził czy największy czy najmniejszy
rubeus pisze:Co do meritum - ja chciałbym poznać przyczyny zawieszenia prezesa. Oficjalne, podane wprost w postaci komunikatu RN. A nie jakieś zakulisowe ploteczki, że to, ze tamto, że się w mediach bryluje itp.
Ok. Tez bym je chciał poznać- tylko zapewne mam inne powody. Mnie interesuje dlaczego został tylko ZAWIESZONY a nie ODWOŁANY. Zresztą przedstawiciel PO wypowiadał sie w TV i jakoś nie był skłonny do podania przyczyn zawieszenia- a nie wierzę w to żeby nie znał przyczyn. Jedyne o czym mówił ze użyli wszelkich sposobów aby tylko nie doprowadzić do odwołania. Ale OK- w sumie nie jest członkiem RN więc nie musiał sie wypowiadać czemu to a nie tamto. Tylko po co się w ogóle wypowiada?
Zresztą brak jasnego info od RN czemu p. Majewski jest be jest tez efektem jego medialnego szoł - RN być może doszła do wniosku że nie będzie tak samo się ,,bawić''. czy zrobiła dobrze czy źle to juz inna sprawa.
rubeus pisze:Doskonale rozumiem konflikt stare/nowe - w instytucji w której pracuję jakiś czas temu przyszedł nowy dyrektor, może nie do końca z zewnątrz, ale odbierany jako 'obcy'. W przeciwieństwie do poprzedniego szefa, który raczej czekał emerytury, zaczął wprowadzać zmiany, które miały przystosować placówkę do XXI wieku i do zmieniających warunków działania. Sporo osób sarkało i sarka nadal, że niszczy tradycję, schematy działania wypracowane X lat temu, szkodzi instytucji, pracownikom itp. Tymczasem między postrzeganiem instytucji przez pracowników a tym jak widzą ją użytkownicy jest olbrzymia przepaść - z czego wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy.
Nikt nie kryje, że część pomysłów była opracowana jakiś czas temu, tylko nie było woli i chęci na ich wprowadzenie. Przyszedł nowy szef, to zaczęto je realizować, bo był odpowiedni klimat.
Wydaje mi się, że w KM jest identycznie, dlatego podpisałem się pod petycją.
Oczekuję od RN KM aby jasno powiedziała co i dlaczego sprawia, że Majewski jest be.
Tu raczej chodzi o coś innego niż konflikt stare/nowe. Tak to przedstawił p. Majewski, a druga strona konfliktu, albo nie chciała polemizować przez media, albo po prostu została przez te media olana.
Nikt w firmie nie protestowałby przeciwko reformom o ile WIADOMO BY BYŁO JAKIE TO MAJA BYĆ REFORMY. Od samego początku swojego urzędowania pracownicy KM dowiadywali sie o pomysłach swojego Prezesa z mediów.
W momencie kiedy wiedział że jego Prezesura jest zagrożona zrobił medialne szoł pt ,,Chce reformować kolej tylko ZZ, Beton i leśne dziadki mi nie pozwalają''. W swoim szoł przedstawił pomysły które tak na dobrą sprawę są juz dawno realizowane ( tzw REx )lub miał czas na ich realizacje bez zgody RN ( nocne pociągi i Centrum Kryzysowe). I z tego co widać sporo osób sie na to nabrało.
Dlatego tez chce żeby Robert- C dokładnie wypisał jakie w/g SISKOMU reformy gwarantuje ? Bo z wypowiedzi na TVN W-wa dla każdego mającego pojęcie to nie reforma - to tylko kosmetyka, o która nikt w firmie nie kruszyłby kopii.
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 18 lis 2009, 14:38

bohun pisze:I czy uruchamianie RegioExpressów kosztem pociągów zatrzymujących się na każdej stacji (misja spółki) jest zasadne?
Jeśli z umiarem, to owszem. Bo z tego, co wiem, to "RADOMIAKIEM" jeździ sporo więcej ludzi, niż pociągiem jadącym 34 minuty przed nim, który zatrzymuje się na każdej stacji... Nie demonizujmy ;)
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 18 lis 2009, 14:46

Wolfchen pisze:
bohun pisze:I czy uruchamianie RegioExpressów kosztem pociągów zatrzymujących się na każdej stacji (misja spółki) jest zasadne?
Jeśli z umiarem, to owszem. Bo z tego, co wiem, to "RADOMIAKIEM" jeździ sporo więcej ludzi, niż pociągiem jadącym 34 minuty przed nim, który zatrzymuje się na każdej stacji... Nie demonizujmy ;)
Uhm- pod warunkiem że z UMIAREM. Tego umiaru zabrakło.

Pozwolę się jeszcze raz odnieśc do frafmentu postu Humpiego:
humptyangel pisze:Co do postu bohuna nt. nowego rozkładu - pracownik wyższego szczebla PLK chwalił zmiany rozkładu wnioskowane przez Prezesa Majewskiego. Dodam, iż Ci Panowie nie darzą się nawzajem sympatią.
Po sprawdzeniu pewnych rzeczy spytam wprost: Czy uważasz za dobry RJ gdzie sa luki od 17-17:30 z Wileńskiego w kierunku na Tłuszcz? Gdzie sa luki między 17-17:30 na linii siedleckiej?(Zofey miałby dopiero co krytykować ;-) ) Pisząc luki mam na myśli ZERO POCIĄGÓW. I to wtedy kiedy obecne pociągi są niezabieralne, lub ledwo- ledwo.
Czy uważasz że szynobus z Czeremchy, który w tej chwili ma zapełnienie ok 120% powinien kończyć bieg w Mińsku? Albo po co komu przyśpieszony z Ostrołeki który byłby w W-wie ok 10? Naprawde uważasz że takie pomysły sa dobre?

Jest więcej podobnych kwiatków gdzie praktyczne wizje p. Majewskiego odbiegają od tego co mówi. M.in tzw pociągi kolejarskie do Bełchowa i Płocka czy połaczenia nocne ( po co płacz w mediach że to nierentowne a potem sie je planuje w zdwojonej ilości? Lub krzyk że chce się uruchomic nocne połączenia a potem kasuje juz kursujące? )
W tej chwili jest to wszystko prostowane przez ludzi którzy oprócz wizji mają tez pojęcie o tym co robia. I tak do 12 grudnia nie będzie wszystko odkręcone.
Ale wtedy Pan Majewski będzie mógł powiedzieć że dopóki prezesował - rozkład był ok, tylko że został sknocony po jego zwolnieniu.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 18 lis 2009, 15:22

rufio198 pisze:Ale wtedy Pan Majewski będzie mógł powiedzieć że dopóki prezesował - rozkład był ok, tylko że został sknocony po jego zwolnieniu.
Gdyby z rozkładu nie robiono tajemnicy państwowej, to pasażerowie sami by ocenili. A tak, to niestety będzie mógł tak mówić. Bo nikt nie udowodni, że miało być inaczej - będzie tylko słowo przeciw słowu.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

mariow

Post autor: mariow » 18 lis 2009, 15:33

dokładnie. system w którym celowo robi się wszystko żeby nie pokazać rozkładu ani nawet nie myśli się żeby go konsultować z pasażerami już sam w sobie wskazuje na "betonizm". a tu niestety nie ma tak że się poprawi z dnia na dzień czy po tygodniu jak można to zrobić z autobusami czy tramwajami.
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
rubeus
Kontakt:

Post autor: rubeus » 18 lis 2009, 15:35

@rufio - wiesz co... nie rób z siebie za przeproszeniem idioty. Jak zwykle gdy brak argumentów pojawiają się teksty - 'kto finansuje SISKOM'
eot i ignor.

przewoz

Post autor: przewoz » 18 lis 2009, 16:09

rufio198 pisze:o sprawdzeniu pewnych rzeczy spytam wprost: Czy uważasz za dobry RJ gdzie sa luki od 17-17:30 z Wileńskiego w kierunku na Tłuszcz? Gdzie sa luki między 17-17:30 na linii siedleckiej?(Zofey miałby dopiero co krytykować )
Weź nie strasz, bo z chęcią sam skrytykuję każdy punkt w którym nowy rozkład będzie gorszy od obecnego - wcale nie takiego super-hiper...
Tylko wiecie.. nie wierzę, że siedziała za nim tylko i wyłącznie ekipa pana Majewskiego. Nikt nie miał z nimi kontaktu z poprzedniej ekipy robiącej rozkład (przecież jak piszesz bohun, teraz niektóre rzeczy odkręcacie, nikt z was nie siedział przy nich wcześniej)? Nikt nic nie przekazywał?
Żeby nie było potem gadki, kto co zrobił, bo w którymś momencie na pewno można było reagować. No.... chyba że KM są już tak przesiąknięte politykami, że jak któryś coś powie, to ma pociąg na żądanie. Niedługo wybory - nie zdziwił bym się, jakby niektórzy się potem pokazywali na tle wspaniałego rozkłądu dla jednej wybranej linii. Tylko pozostałe by były spartaczone..

Przydał by się chociaż wstępny RJ, żeby można było się wypowiedzieć. Na razie możemy sobie dyskutować.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 18 lis 2009, 16:17

przewoz pisze:Przydał by się chociaż wstępny RJ, żeby można było się wypowiedzieć. Na razie możemy sobie dyskutować.
Z tego, co wiem, to nawet dział logistyki w WP ma problemy z uzyskaniem rozkładu, a co dopiero mówić o zwykłych, szarych ludziach?
A później będą mogli mówić, co im się podoba, bo materiału porównawczego nie ma. Chore to jest, co się dzieje z rozkładem. Statystyczny pasażer nie wie kompletnie nic.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 18 lis 2009, 17:15

Jak rozkład cały czas jest zmieniany i układany, to w jakiej postaci miałby zostać udostępniony? W formie, która i tak ulegnie zmianie?
przewoz pisze:Nikt nie miał z nimi kontaktu z poprzedniej ekipy robiącej rozkład (przecież jak piszesz bohun, teraz niektóre rzeczy odkręcacie, nikt z was nie siedział przy nich wcześniej)? Nikt nic nie przekazywał?
Majewski przyszedł też z niektórymi dyrektorami - z wizjami, to on wie lepiej...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ