Supernowoczesne pociągi do obsługi linii Warszawa - Łódź

Moderator: JacekM

Kra

Post autor: Kra » 12 gru 2008, 10:46

przewoz pisze:Jednym słowem trzeba nie tyle zmodernizować sieć SN, co całe zasilania podstacji na tej trasie - najlepiej przerzucić zasilanie na 110kV, jeżeli linie 15kV z jakiegoś powodu były by niewydolne, ale na chwilę obecną szczerze wątpię, żeby nie dały rady. Tak więc sam problem leży po stronie zasilania elektroenergetycznego. Zakład Energetyczny Łódź Teren, czy PSE raczej nie zależy na takich zmianach, bo są kosztowne...
Odpowiedzialność rozbudowy sieci dystrybucyjnej znajduje się po stronie właściwego OSD (operatora systemu dystrybucyjnego), czyli obecnie części PGE (powstałego z PSE). Opisane powyżej rozwiązanie jest realizowalne, i w niektórych krajach szeroko stosowane, niemniej wymaga budowy całej sieci SN "kolejowej" zasilanej z węzłów sieci 110 kV (lub wyższej). O ile wykorzystanie słupów trakcyjnych jako słupów linii SN jest dość łatwe do wykonania, o tyle już budowa linii 110 kV (zwłaszcza napowietrznych) jest mocno utrudniona ze względów formalno-prawnych (zieloni, protesty mieszkańców, długotrwale procesy uzyskiwania pozwoleń, wykup gruntów, zawarcie umów dzierżawy itp., przetargi na dostawę urządzeń i budowę) i zajmuje średnio kilka lat. W tym konkretnym przypadku nie doszło do "dobrej współpracy" zainteresowanych stron.
Nasza infrastruktura jest w dość kiepskim stanie technicznym i osiąga powoli granice funkcjonowalności, na całe szczęście ;-) kryzys gwałtownie zmniejsza zużycie energii.
Sorki za odskok od tematu.

przewoz

Post autor: przewoz » 12 gru 2008, 11:48

mariow pisze:ale o czym ty piszesz, przeciez jeden Edek74 to tak jak 2X dwójka i
0,5X jedynka
wyszłoby zatem 7,5 wagonu
Pisałem o długości składu w ogóle. Żyrardów i Skierniewice wezmą taki skład, czy też im perony już skrócili?

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 12 gru 2008, 12:05

przewoz pisze:...Pisałem o długości składu w ogóle. Żyrardów i Skierniewice wezmą taki skład, czy też im perony już skrócili?
Chyba raczej wydłużyli? ;-)
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

przewoz

Post autor: przewoz » 12 gru 2008, 12:20

rufio198 pisze:przewoz napisał/a:
...Pisałem o długości składu w ogóle. Żyrardów i Skierniewice wezmą taki skład, czy też im perony już skrócili?

Chyba raczej wydłużyli?
Nie znam dobrze linii - fakt. ale jak spojrzałem w ubiegłym roku jak któryś dłuższy pośpiech z wagonami miedzynarodowymi (albo raczej międzynarodowy z wagonami krajowymi) wystawał dwoma wagonami z peronu na takiej stacji jak Mińsk Mazowiecki, to mnie nic nie zdziwi, stąd na wszelki wypadek lepiej sprawdzić.
Może tamte przypadkiz Mińska to były po prostu wydłużone pociągi o 1-2 wagony, ale wiadomo.
12 wagonów to już nieźle.

mariow

Post autor: mariow » 12 gru 2008, 14:50

mnie naprawde nie interesuje długosc tylko pojemnosc pociagu

jesli ED74 są za długie a jednoczesnie za mało pojemne to w godzinach natezonego obłozenia powinny jezdzic tradycyjne pociągi

albo niech jadą co godzine w niedziele pod wieczór z Łodzi do Wawy
PURA VIDA!

metron

Post autor: metron » 12 gru 2008, 23:03

Wolfchen pisze:
geograf pisze:Co to za sieć i czy ktoś wie czy i kiedy planowany jest jej modernizacja?
Sieć SN - sieć średniego napięcia. Zasila ona sieć trakcyjną :)

Siec średniego napięcia to 15 KV prądu przemiennego, na kolei siec trakcyjna 3 KV prądu stałego nazywana jest WN- Wysokie Napięcie

Odnośnie modernizacji podstacji, zawsze istnieje możliwośc dołożenia dodatkowego zespołu prostownikowego
Tak zrobiono w metrze, podczas budowy podstacji zostawiono puste celki, kiedy przybyło pociągów i zwiększył się ruch zamontowano dodatkowe zespoły
Gdyby ktoś przewidział to na kolei teraz nie byłoby kłopotu

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 05 sty 2010, 22:44

A więc czeka nas jutro burdel na Warszawa - ŁDZ :D
Załączniki
UTK ED.pdf
(67.47 KiB) Pobrany 402 razy
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Awatar użytkownika
Michał W.
Kontakt:

Post autor: Michał W. » 05 sty 2010, 23:17

Ktoś podesłał link to topiku to i ja się wypowiem :D

W Żyrku mieści się 10 wagonów(chociażby jechałem wczoraj TLK z Jeleniej Góry do Wawki). Zdarzało się puszczenie większej liczby wagonów(np. Hutnik w zeszłym roku miał tak kilka razy), ale wtedy ludzie z ostatnich dwóch wagonów wysiadali na tory
after da równik

www.fotokolej.waw.pl

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 06 sty 2010, 7:07

przewoz pisze: Nie znam dobrze linii - fakt. ale jak spojrzałem w ubiegłym roku jak któryś dłuższy pośpiech z wagonami miedzynarodowymi (albo raczej międzynarodowy z wagonami krajowymi) wystawał dwoma wagonami z peronu na takiej stacji jak Mińsk Mazowiecki, to mnie nic nie zdziwi, stąd na wszelki wypadek lepiej sprawdzić.
Może tamte przypadkiz Mińska to były po prostu wydłużone pociągi o 1-2 wagony, ale wiadomo.
12 wagonów to już nieźle.
275 metrów minus lokomotywa to jakieś 250 czyli 10 wagonów. Polonez wg www.intercity.pl mógł mieć znacznie więcej, ale to zależało od ilości rezerwacji których pewnie nie było.

fidzio

Post autor: fidzio » 06 sty 2010, 7:54

No to macie swoje wspaniałe produkty z PESY :) To nawet głupi kibel zahamuje przy rozerwaniu

przewoz

Post autor: przewoz » 06 sty 2010, 9:01

W przypadku ED74 problem jest bardzo złożony. Piszą o uszkodzeniu sprzęgów przez niewłaściwe półsprzegi. Ale hamowanie powinno być też wdrożone przez sterownik pojazdu. Przerwane połączenia elektryczne podczas jazdy = dla niego poważna awaria i brak dalszej jazdy. Hamowania nie było. Czemu?

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 06 sty 2010, 10:28

:shock: Kiedy, gdzie i w jakich okolicznościach doszło do rozpięcia się sprzęgu w Edzi?

Awatar użytkownika
jajcys

Post autor: jajcys » 06 sty 2010, 14:10

marcin89 pisze::shock: Kiedy, gdzie i w jakich okolicznościach doszło do rozpięcia się sprzęgu w Edzi?
29 grudnia gdzieś na trasie ;)
Dlatego też w godzinach szczytu na tory wyjadą tradycyjne pociągi. - Jeden skład ED-74 to stanowczo za mało biorąc pod uwagę ilość pasażerów, która podróżuje na tej trasie - mówi Paweł Ney, rzecznik PKP Intercity. W tych godzinach pasażerowie będą podróżować starymi składami wagonowymi. I jak twierdzi rzecznik, ma być nawet wygodniej. - Będą one miały większą pojemność niż dwuczłonowe ED-74 - zaznacza Ney.
Obrazek
M-1 507 509 N22+N72

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 06 sty 2010, 15:24

Michał W. pisze:W Żyrku mieści się 10 wagonów(chociażby jechałem wczoraj TLK z Jeleniej Góry do Wawki).
Jeśli wypuścisz loka do przodu, to 11 bez problemu wejdzie.
I jak twierdzi rzecznik, ma być nawet wygodniej. - Będą one miały większą pojemność niż dwuczłonowe ED-74 - zaznacza Ney.
Już to widzę... Rano luźniej jest w EDkach, niż w składach wagonowych, z powodu tego, że w wagonach odpada bardzo dużo przestrzeni pasażerskiej na przedziały i przy napakowanym składzie wagonowym, przemieszczanie się jest niemalże niemożliwe. Ale widać, ze dewizą PICu jest "wozimy luzi jak bydło", cytując artykuł pewnej gazety...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

kajo

Post autor: kajo » 06 sty 2010, 15:33

Wolfchen pisze:
Michał W. pisze:W Żyrku mieści się 10 wagonów(chociażby jechałem wczoraj TLK z Jeleniej Góry do Wawki).
Jeśli wypuścisz loka do przodu, to 11 bez problemu wejdzie.
I jak twierdzi rzecznik, ma być nawet wygodniej. - Będą one miały większą pojemność niż dwuczłonowe ED-74 - zaznacza Ney.
Już to widzę... Rano luźniej jest w EDkach, niż w składach wagonowych, z powodu tego, że w wagonach odpada bardzo dużo przestrzeni pasażerskiej na przedziały i przy napakowanym składzie wagonowym, przemieszczanie się jest niemalże niemożliwe. Ale widać, ze dewizą PICu jest "wozimy luzi jak bydło", cytując artykuł pewnej gazety...
A teraz się zastanów i wymyśl co miał powiedzieć? Robi dobrą minę do złej gry, pozatym z tym tłokiem nie musi być tak źle jeśli pociągi będą dłuższe. Niestety takich sytuacji przewidzieć się nie da.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

ODPOWIEDZ