Quo vadis, MZA?

Moderatorzy: JacekM, Dantte

drapka

Post autor: drapka » 01 lut 2010, 8:59

dzidek pisze:A dziś z uwagi na silne mrozy po zjechaniu na zakład mistrz zabronił mi gaszenia wozu tylko kazał pozostawić włączony i na awaryjnych (gdy były mniejsze mrozy to dopiero późniejszą porą mechanicy odpalali wozy) do tego był przykaz aby zostawić włączone również dmuchawy. Trochę współczuję okolicznym mieszkańcom
Nie mieszkałem wprawdzie nigdy koło zajezdni, ale chyba bym wolał parę takich nocy w roku niż codzienne (a zwłaszcza conocne) buczenie wentylatorów garażowych i supermarketowych.

[ Dodano: |1 Lut 2010|, 2010 09:09 ]
fraktal pisze: A uważam, że zestresowany i wściekły kierowca może być znacznie gorszy niż taki, który sobie od czasu do czasu zapali.
O to, to. Jakkolwiek jestem wielkim wrogiem smrodu papierosowego, to właśnie w tym przypadku jestem w stanie zrozumieć i usprawiedliwić takiego kierowcę, który sobie zapali w czasie jazdy. Myślę, że jest mniejszym zagrożeniem dla bezpieczeństwa jeśli pali w czasie jazdy niż gdyby mu się ręce trzęsły w 80. minucie półkursu na takim 107 na przykład i nie myslał prawie o niczym innym niż o dymku, jaki go czeka na pętli (albo i nie, jeśli straci przerwę).
Zresztą i tak spora część palących robi to w taki sposób, ze nawet siedząc przy kabinie nie za wiele czuć - mają otwarte okna. Jest niestety i taka grupa, która siedzi zamknięta na pętli i zasmradza nie tylko całą kabinę, ale i resztę wozu mając wszystko i wszystkich centralnie gdzieś i takich akurat bym ścigał, ale już nadawać do gazet na palącego w czasie jazdy uważam za przesadę. Przecież zawsze można sobie stanąć z tyłu wozu (jeśli ktoś ma np. astmę) i tam problem z palącym kierowca nie jest dużo większy niz z przeciętnym burakiem palącym na przystanku.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
rzeznik

Post autor: rzeznik » 01 lut 2010, 9:42

Ustawa PRD art. 63 ust. 5 pisze:Kierującemu pojazdem silnikowym, który przewozi osobę, zabrania się palenia tytoniu lub spożywania pokarmów w czasie jazdy. Nie dotyczy to kierującego samochodem ciężarowym, który przewozi osobę w kabinie kierowcy, i kierującego samochodem osobowym, z wyjątkiem taksówki.
Ustawa PRD art. 45 ust. 2 pkt. 1 pisze:Kierującemu pojazdem zabrania się korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku
O czym tu więcej dyskutować?
Moim skromnym zdaniem nieważne jest czy kierowca zajmuje sobie ręce i uwagę telefonem czy papierosem - jest to tak samo niebezpieczne i należy to napiętnować, choć mi by się nie chciało aż tak nie poświęcać, jak ten wielce zbulwersowany czytelnik :D .

Blutófa można sobie kupić za grosze, a na karmienie raka jest przerwa.
rury

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 01 lut 2010, 23:31

Walas pisze:Zauważmy taką sytuację: Kierowca stoi w korkach, przyjeżdza na pętlę -60 i odrazu odjeżdza i kiedy ma wyjść z wozu i zapalić?
Ma prawo zrobić sobie 5 min. przerwy. Tyle jeździsz w tej kabinie i żaden kierowca Ci jeszcze tego nie uświadomił? :szok:

Awatar użytkownika
eM

Post autor: eM » 02 lut 2010, 0:06

Delfino pisze:Mnie się wydaje, że znacznie bardziej można się odstresować po prostu zmieniając nastawienie. Ja się tam nie stresuję. Co do papierosów - to palenie w kabinie jest chyba dość marginalne. Nie spotkałem się jeszcze, aby w kabinie śmierdziało.
Hoho, mogę wymienić kilka wozów którymi jechałam w ciągu paru ostatnich dni, w których kierowcy palili albo przynajmniej było czuć, że w czasie zmiany palą w kabinie. :-?
Linię obsługuje zakład R-7 „Woronicza”
128 131 192 195 210 501 502 510 514 727 N01 N13 N22 N31 N33 N34 N35 N36 N37 N41 N44 N63 N83 N85 N95

Awatar użytkownika
Cypis
Kontakt:

Post autor: Cypis » 02 lut 2010, 0:20

rzeznik pisze:Moim skromnym zdaniem nieważne jest czy kierowca zajmuje sobie ręce i uwagę telefonem czy papierosem - jest to tak samo niebezpieczne
No nie wiem. Ja tam pewną różnicę widzę. Upuszczenie papierosa a telefonu... Telefon, kanapka czy inny banan raczej niczego nie podpali ani nie poparzy. Z rzeczy bardziej niebezpiecznych niż papieros znam takie klasy osa/pszczoła. Czy jest jakiś przepis zabraniający przebywania onym w kabinie?
;)
Zapraszam na pokład!

Zawisza Czarny, Tawerna Korsarz
- 3 wachta najlepsza!
Rzeszowiak, Grenlandia 2012 - etap 11

Bez korków, NR, CR, TSB i tym podobnych ZTM-ów : )

Awatar użytkownika
rzeznik

Post autor: rzeznik » 02 lut 2010, 11:33

Cypis pisze:No nie wiem. Ja tam pewną różnicę widzę. Upuszczenie papierosa a telefonu... Telefon, kanapka czy inny banan raczej niczego nie podpali ani nie poparzy.
To już ekstremalny przypadek. Miałem na myśli tylko kwestię wpływu rozproszenia i zajętej ręki na bezpieczeństwo, a nie to czy większą krzywdę zrobisz sobie kanapką czy papierosem :)
Cypis pisze:Z rzeczy bardziej niebezpiecznych niż papieros znam takie klasy osa/pszczoła. Czy jest jakiś przepis zabraniający przebywania onym w kabinie? ;)
Osa/pszczoła jest nieproszonym gościem, natomiast sięgnięcie po telefon/papierosa/kanapkę to dobrowolna decyzja.
rury

Awatar użytkownika
Gontar
(Rav5202)

Post autor: Gontar » 02 lut 2010, 11:57

nie wiem czy to było, mam nadzieje że nie:
wśród kierowców R2 krąży pogłoska, iż wszystkie SU12 zostaną oddane na inne zajezdnie, czy ktos cos takiego słyszał?
przstańcie z opcją you w podpisie ;/

Solarek
Zbanowany

Post autor: Solarek » 02 lut 2010, 12:07

Rav5202 pisze:nie wiem czy to było, mam nadzieje że nie:
wśród kierowców R2 krąży pogłoska, iż wszystkie SU12 zostaną oddane na inne zajezdnie, czy ktos cos takiego słyszał?
Ja to słyszałem i wg mnie to bzdura :D
No chybaże robimy z R-2 śmietnisko przydzielamy levarki 12XX z R-3 mieszkańcy tej części warszawy będą obdarowani złomem SUPER

Awatar użytkownika
Gontar
(Rav5202)

Post autor: Gontar » 02 lut 2010, 13:58

Solarek pisze:
No chybaże robimy z R-2 śmietnisko przydzielamy levarki 12XX z R-3 mieszkańcy tej części warszawy będą obdarowani złomem SUPER
tez w sumie to nie wierzę, ale jakby tak popatrzyć to R2 niestety zrobiła się takim śmietniskiem: dostają zużytę, a zabierane są po remoncie zreszta niby dlaczego większośc jest własnie tam kasowana???

prosper5250

Post autor: prosper5250 » 02 lut 2010, 14:02

Z tym złomem to bez przesady a poza tym są Mobilis (bardzo aktywny w tej części miasta) i Grodzisk - niewiele mniej...

Awatar użytkownika
Gontar
(Rav5202)

Post autor: Gontar » 02 lut 2010, 16:10

prosper5250 pisze:Z tym złomem to bez przesady a poza tym są Mobilis (bardzo aktywny w tej części miasta) i Grodzisk - niewiele mniej...
no ale sam zobacz - same nie najlepsze autobusy
a co do 5254 słyszałem ze ma miec remont (co do złomu)

Walas

Post autor: Walas » 02 lut 2010, 16:30

Rav5202 pisze:a co do 5254 słyszłaem ze ma miec temont (co do złomu)
Że co ma mieć?
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Awatar użytkownika
Gontar
(Rav5202)

Post autor: Gontar » 02 lut 2010, 16:51

Walas pisze:
Rav5202 pisze:a co do 5254 słyszłaem ze ma miec temont (co do złomu)
Że co ma mieć?
remont remont

dzidek

Post autor: dzidek » 02 lut 2010, 18:25

Solarek pisze:
Jest to wręcz niemożliwe ;) Póki co Kleszczowa nie ma możliwości obsługi przegubowymi autobusami niskopodłogowymi więc jakby zabrali SU12 to poza częścią Ikarusów 280, Neoplanami i SU15 nie miałoby co stacjonować na Kleszczowej :D

dzidek

Post autor: dzidek » 03 lut 2010, 13:23

Podobno na początku stycznia wstrzymano rekrutację do MZA. Ogłoszenia na stronie też nie było. Teraz znowu informacja o poszukiwanych kierowcach do pracy w MZA pojawiła się na stronie. Zastanawia mnie czemu tak intensywnie MZA szuka kierowców jeżeli nawet na Kleszczowej (gdzie zawsze był kłopot z ludźmi) w tej chwili jest wielu dyżurnych i z wolnego niewielu zatrudniają. Na Ostrobramskiej z powodu nadmiaru pracowników wszystkich , którzy mają jakieś zaległe urlopy wysyłają na nie bo pozostali kierowcy nie mają na czym jeździć. Żeby chociaż MZA chciało zwiększyć swój plan brygadowy a przecież wraz z wejściem umowy wieloletniej liczba wozokilometrów ma stale spadać. Z obecnych jak słyszałem 83 mln do 79 w 2014 roku :-k

ODPOWIEDZ