Katastrofa polskiego rzą…dowego Tupolewa

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 kwie 2010, 12:10

Bastian pisze:Dlaczego jednym samolotem leciało całe dowództwo wojskowe?
Jest to wbrew wszelkim standardom, ale RP nie posiada wystarczającej liczby samolotów.

Lista najwyższych oficerów, którzy polegli:

Generał Franciszek GĄGOR Szef Sztabu Generalnego Wojska Polskiego
Generał broni Bronisław KWIATKOWSKI Dowódca Operacyjny Sił Zbrojnych RP
Generał broni pilot Andrzej BŁASIK Dowódca Sił Powietrznych RP
Geerał dywizji Tadeusz BUK Dowódca Wojsk Lądowych RP
Generał dywizji Włodzimierz POTASIŃSKI Dowódca Wojsk Specjalnych RP
Wiceadmirał Andrzej KARWETA Dowódca Marynarki Wojennej RP
Generał brygady Kazimierz GILARSKI Dowódca Garnizonu Warszawa

Osobiście miałem okazję znać wiceadmirała Karwetę - cóż, był wspaniałym oficerem :(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 10 kwie 2010, 12:20

Nikt nie sądził że w tak młodej bo niewiele ponad dwudziesto letniej historii stanowiska prezydenta III RP przyjdzie nam żegnać urzędującego prezydenta!
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 :rip:
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 10 kwie 2010, 12:25

Interwencyjnie temat oczyściłem. Błagam Was wszystkich: Zachowujcie się jak ludzie. Zachowajcie powagę w obliczu wielkiej tragedii

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 kwie 2010, 12:30

Podtrzymuję to wezwanie.

Bez oczekiwania na formalne ogłoszenie żałoby narodowej, logo forum zmieniło kolor na czarny. Jeśli ktoś nadal widzi kolorowe: ctrl+F5.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 10 kwie 2010, 12:31

Ja zaś przepraszam wszystkich, w szczególności Flasha, za moją nieumiejętność opanowania emocji.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 10 kwie 2010, 12:36

Bastian pisze:Bez oczekiwania na formalne ogłoszenie żałoby narodowej, logo forum zmieniło kolor na czarny. Jeśli ktoś nadal widzi kolorowe: ctrl+F5.
A te pomarańczowości na belkach można wysłać na urlop?

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 10 kwie 2010, 12:38

Pracuję nad tym, ale totalnie mi nie idzie...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 kwie 2010, 12:40

Cześć Ich pamięci [']
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 10 kwie 2010, 12:40

Hm... ściągnięcie folderu ze skórką, zbiorcza czerń-biel na belkach, wrzucić.
Zmienić kolory domyślnych czcionek...
Coś jeszcze?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 10 kwie 2010, 12:41

hafilip84 pisze:Pracuję nad tym, ale totalnie mi nie idzie...
To przestań. Zrobione.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 10 kwie 2010, 12:42

Zaiste wielka tragedia nas spotkała - ewenement na skalę światową. Zginęła cała elita polityczna naszego narodu. Pytanie czy będziemy potrafili wykształcić sobie nową?
Nie chcę tutaj rzucać żadnych oskarżeń, nie czas i miejsce na to. Wiem jednak, że podejście do lądowania na lotnisku w Smoleńsku jest trudne (swego czasu była tam moja koleżanka i też podczas lądowania były problemy) głównie przez wysokie drzewa, co przy mgle mogło przynieść fatalne skutki.
Swoją drogą można tutaj dostrzec żart historii...
Dla Rosjan zaś to wydarzenie - na skalę światową - jest olbrzymią szansą do wykazania się i będą robić zapewne wszystko aby zaistnieć na światowej arenie z jak najlepszej strony...
Panie, świeć nad duszami poległych...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 kwie 2010, 12:43

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... wanie.html
Odradzano lądowanie
Wacław Radziwinowicz, PAP
2010-04-10, ostatnia aktualizacja 23 minuty temu

Źródła wojskowe podają, że 15 min przed lądowaniem prezydenta służby kontrolne lotniska zabroniły lądować wojskowemu Ił-76 ze względu na złe warunki. On odleciał gdzie indziej. Pilotowi prezydenta tez nie zalecali lądować. Ale zabronić mu nie mogli.

Ekspert wojskowy wyjaśnił "Gazecie", że na pól godziny przed lądowaniem samolotu prezydenckiego na lotnisku Siewiernyj miał wylądować wojskowy Ił-76 z Moskwy, który wiózł oddział fynkcjonariuszy Federalnej Służby Ochrony (odpowiednik BOR-u). Pilotował lotnik ze Smoleńska dobrze znający miejscowe warunki. Dwa razy podchodził do lądowania. W końcu zawrócił na moskiewskie Wnukowo.

Kontroler lotów radził pilotowi samolotu prezydenta, by ten ze względu na mgłę lądował w Mińsku. Lotnisko w Smoleńsku nie ma automatycznego systemu naprowadzania. Do grudnia, było to lotnisko wyłącznie wojskowe, przede wszystkim dla samolotów transportowych, które są tu remontowane. Dopiero od tej pory jest wojskowo-cywilnym.

Do dziś rozbiło się już 60 Tu-154.

Źródło: Gazeta Wyborcza
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 10 kwie 2010, 12:45

volviak pisze:Zginęła cała elita polityczna naszego narodu.
Polityczna i wojskowa. Więc jeszcze gorzej :(
volviak pisze:Swoją drogą można tutaj dostrzec żart historii...
"Katyń żąda ofiar" - jak to w radiu uszłyszałem.
volviak pisze:Dla Rosjan zaś to wydarzenie - na skalę światową - jest olbrzymią szansą do wykazania się i będą robić zapewne wszystko aby zaistnieć na światowej arenie z jak najlepszej strony...
Nie - to jest szansa w pewnym sensie odkupienia się za te kłamstwa z czasów ZSRR. I myślę, że w tej sytuacji rzetelnie przeprowadzą śledztwo.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 kwie 2010, 12:46

http://wyborcza.pl/1,75248,7752677,Pols ... armii.html
Polska została bez całego dowództwa armii
Marcin Górka
2010-04-10, ostatnia aktualizacja 2010-04-10 11:2
6

Na pokładzie rządowego Tupolewa znajdowali się niemal wszyscy dowódcy sił zbrojnych RP. Jak to możliwe, że w jednej chwili kraj został pozbawiony całego dowodzenia armią?

Zginął Szef Sztabu Generalnego Wojska Polskiego gen. Franciszek Gągor. Dowódca Wojsk Lądowych gen. Tadeusz Buk, dowódca Marynarki Wojennej wiceadmirał Andrzej Karweta, dowódca sil specjalnych gen. Włodzimierz Potasiński oraz szef dowództwa operacyjnego polskiej armii gen. Bronisław Kwiatkowski i dowódca Sił Powietrznych gen. Andrzej Błasik. Zginął też wiceminister obrony narodowej Stanisław Komorowski a także biskup polowy Wojska Polskiego gen. Tadeusz Płoski. W jednej chwili polska została pozbawiona całego dowództwa armii.

Kto pozwolił na to, by ci wszyscy ludzie byli na pokładzie jednej maszyny? Nie ma dowódców i zwierzchnika sił zbrojnych - pytają wojskowi.

- Nie ma przepisów dotyczących wspólnych lotów. Na pewno nie powinien być razem prezydent i premier - mówi ekspert w sprawach lotnictwa Grzegorz Hołdanowskicz. - Ale to nauczka o której trzeba pamietać na przyszłość. Moim zdaniem powinni poleciec osobno, i to z róznych powodów. Przerażające jest to, że nie ma kraju, w którym w ciagu sześciu lat dochodzi do dwóch katastrof: śmigłowca premiera a teraz samolotu prezydenta.

- Po katastrofie samolotu CASA było wyraźne zalecenie, by dowódcy jednostek nie przebywali na pokładzie jednego samolotu. Tym bardziej dotyczy to dowódców rodzajów wojsk - podkreśla jeden z naszych rozmówców w Ministerstwie Obrony Narodowej.

Gerenałowie, z którymi rozmawialiśmy, wyjaśniają jednak, że kierowanie siłami zbrojnymi Polski automatycznie objęli zastępcy dowódców rodzajów wojsk.

Źródło: Gazeta Wyborcza

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 10 kwie 2010, 12:51

Na oficjalnej liście ofiar jest Anna Walentynowicz.
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

ODPOWIEDZ