Tabor Kolei Mazowieckich

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 22 lip 2010, 19:45

Kible bez NRek stoją po krzakach w sporej ilości miejsc. Ale w większości to są FP, więc wypożyczyć je KMom strach, bo znowu puszczą na Radom - Wawa i duś się człowieku 2 i pół godziny w piekarniku na plastiku :term:
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
marcin89

Post autor: marcin89 » 22 lip 2010, 20:11

Wolfchen pisze:Kible bez NRek stoją po krzakach w sporej ilości miejsc. Ale w większości to są FP, więc wypożyczyć je KMom strach, bo znowu puszczą na Radom - Wawa i duś się człowieku 2 i pół godziny w piekarniku na plastiku :term:
Lepiej takie niż cięcia składów...
A z resztą na Radom macie piętrusy to tak dla równowagi i FP by się przydał :D :D

przewoz

Post autor: przewoz » 22 lip 2010, 21:41

Premo pisze:Podczas NR zaczęto montować boczne wyświetlacze. Dodatkowo w środku R&G i głośniki.
To jako "modernizacja" :)
Pamiętasz, jak dużo rodzajów modernizacji było w tym kontrakcie na NR.
A to wstawienie wyświetlaczy a to wstawienie stojaków, a to likwidacja kibelka :]
Szkoda, że Rączka i Gąsior raczej milczą, niż nadają przez te głośniki.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 23 lip 2010, 10:10

Do tej pory ich nie ogarnęli. Wyświetlacze pokazują całą trasę pociągu. A powinny tylko od miejsca w którym znajduje się pociąg. Nie spotkałem się jeszcze by w kiblu cokolwiek nadawano przez te głośniki

kamil

Post autor: kamil » 23 lip 2010, 18:34

Ja wczoraj jechałem takim kiblem (1656) który miał głośniki,a mechanik podawał komunikat typu"proszę zamknąć drzwi na ostatnim pomoście bo nie pojedziemy".Niby wszystko w porządku, ale były wygłaszane tak głośno że za pierwszym razem cały pociąg ze strachu aż się poderwał do góry.Pomijam to że były takie szumy że nic nie można było zrozumieć,dopiero na trzeciej stacji zajarzyłem o co chodzi.Całą drogę modliłem się o to by już nie usłyszeć tych pierdów,bo aż uszy bolą.

szelest2

Post autor: szelest2 » 23 lip 2010, 18:37

Nie narzekaj;) To jest najnowocześniejsza jednostka na linii tłuszczańskiej, zdaje się że to ta z wyświetlaczami nad drzwiami wewnętrznymi

przewoz

Post autor: przewoz » 24 lip 2010, 14:39

No i w końcu zmuszają ludzi do zamykania drzwi dzięki temu, bo w 1656 to może jeszcze nie ma blokady rozruchu od drzwi, ale w czopach i AKm to już jest.. A problemów z trzymaniem drzwi ciągle sporo. Aczkolwiek przy +35 na zewnątrz i +40 w AKM - nie dziwię się.
Ech, wielu podróżnych uważa, że w tych "nowych" jest klimatyzacja. Duże mają oczy, jak się powie, że na prawdę jej tam nie ma i trzeba polegać głównie na oknach...

Dzulikiewicz

Post autor: Dzulikiewicz » 26 lip 2010, 14:36

Wolfchen pisze:Żadna nowość, znów wygra Cargo... :P
Skąd wiedziałeś? :P
http://www.mazowieckie.com.pl/site.php5/getFile/5091

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 26 lip 2010, 15:57

Ciekawe co CARGO za loki da- tym co jeżdżą powoli km się kończą.
Właśnie dziś odstawiono od ,,Słonecznego'' 1 sztukę ( EU07-197) na kilometry.
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 lip 2010, 17:47

Jak to od Słonecznego? W trasie mu się kilometry skończyły? :p Czy po prostu miał stały boieg?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
rufio198
Kontakt:

Post autor: rufio198 » 26 lip 2010, 17:55

Glonojad pisze:Jak to od Słonecznego? W trasie mu się kilometry skończyły? :p Czy po prostu miał stały boieg?
Na Czyste została wysłana druga lokomotywa z Odolan. Po przyjeździe SJ z Grochowa została wymieniona
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę :D
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 27 lip 2010, 21:40

Premo pisze:Do tej pory ich nie ogarnęli. Wyświetlacze pokazują całą trasę pociągu. A powinny tylko od miejsca w którym znajduje się pociąg. Nie spotkałem się jeszcze by w kiblu cokolwiek nadawano przez te głośniki
Ja jechałem wczoraj na Otwockiej z zapowiedziami.
Komunikaty zapowiadające stacje głośne, wyraźne i zwięzłe.
Tylko ten sygnał dźwiękowy przed beznadziejny.

Zari

Post autor: Zari » 29 lip 2010, 22:04

No to już wiadomo jak będą wyglądały nowe lokomotywy.
http://www.mazowieckie.com.pl/site.php5 ... /1315.html

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 31 lip 2010, 2:08

Zari pisze:No to już wiadomo jak będą wyglądały nowe lokomotywy.
http://www.mazowieckie.com.pl/site.php5 ... /1315.html
Obrazek

Rusza ze stacji malatura, czyli jak mówi kolejarz

Obrazek
Zwycięski projekt Dominiki Niksy, studentki Architektury Krajobrazu SGGW

Sztuka opuściła strupieszałe muzea, wyszła na ulice i place, a wkrótce pomknie po szynach. Koleje Mazowieckie nie bez zgrzytów wybrały wczoraj wzór dla nowych lokomotyw, nazywając go dziwacznie "malaturą"

Malarnia, malarstwo, majstersztyk - takie hasła można znaleźć w "Słowniku terminologicznym sztuk pięknych", ale malatury nie ma. - Było takie słowo, ale wyszło z użycia. Pamiętam je z czasów swojej młodości. To sposób malowania. Nie należy protestować przeciwko powracającym słowom - apeluje prof. Jerzy Bralczyk, językoznawca. - Jeśli termin lub słowo rzadko używane ma się pojawić w tekście przeznaczonym dla niespecjalistów, wtedy bezpieczniej posłużyć się wyrazem ogólnie znanym - nie zgadza się jednak dr Katarzyna Kłosińska, językoznawczyni.

"Słownik języka polskiego" (sjp.pwn.pl) podaje trzy znaczenia malatury: "1. obraz malowany farbami na ścianie lub na drewnie, 2. sposób malowania, 3. farby użyte do malowania". Wszystko jasne - w tym przypadku chodzi o sposób pomalowania 11 lokomotyw typu TRAXX firmy Bombardier produkowanych dla Kolei Mazowieckich. Będą obsługiwać nowoczesne pociągi "push-pull" (do zmiany kierunku jazdy nie trzeba przepinać lokomotyw). Popchną lub pociągną m.in. 37 piętrowych wagonów, które nie mieszczą się w podmiejskiej części tunelu średnicowego.

Triumf gąsienicy

Rozstrzygnięcie nietypowego konkursu na malaturę odbyło się wczoraj przy Dworcu Wschodnim. Z opóźnieniem. - Przepraszamy, ale czekamy na generalnego przedstawiciela firmy Bombardier Transportation na Polskę - oznajmiła Donata Nowakowska, rzeczniczka prasowa Kolei Mazowieckich.

Głos z sali: - Pewnie jedzie pociągiem.

- Otóż nie, samochodem. Gdyby wybrał Koleje Mazowieckie, na pewno by się nie spóźnił - skomentowała pani rzecznik.

Przemówił Artur Radwan, prezes spółki: - Koleje Mazowieckie stawiają na młodych i kreatywnych ludzi. Dowodem jest ten konkurs.

Wpłynęło 146 prac, 130 było rozpatrywanych, jeden z uczestników nadesłał aż 47 projektów. Zwyciężczynią została Dominika Niksa, architekt krajobrazu po Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Prezes Radwan: - Stworzyła pani najlepszą wizytówkę swoich możliwości. Przez wiele lat będzie ją można podziwiać na torach.

- Punktem wyjścia było logo firmy. Wybrałam swobodne linie, które kojarzą się z krajobrazem, słońcem i torowiskiem. Unikałam prostych linii - mówiła o swoim projekcie pani Niksa. W rozmowie z "Gazetą" zdradziła, że do udziału w konkursie namówiła ją siostra. - Skończyłam właśnie pracę dyplomową na SGGW i pomyślałam: a co mi tam, spróbuję. Siostra twierdzi, że z lokomotywy zrobiłam gąsienicę. Jak już pomalują je w mój wzór, zaproszę znajomych nad Wisłę. I kiedy mostem średnicowym przejeżdżać będzie ta lokomotywa, powiem: patrzcie, to moja malatura! - cieszy się laureatka konkursu.

Osa przegrała o włos

Generalny przedstawiciel Bombardiera nad Wisłą Janusz Kućmin wręczał główną nagrodę - laptopa. Wtedy na moment zamarł uśmiech na twarzy zwyciężczyni, bo członek zarządu Kolei Mazowieckich Czesław Sulima wyparował: - Mnie się podobał inny projekt, który przegrał o włos. Nazwaliśmy go "osa".

Za malaturę á la osa (pasy z boku lokomotywy) autorka dostała wyróżnienie i mniejszego laptopa. - Mnie do udziału w konkursie namówił syn, który jest pasjonatem kolei. W domu ma mnóstwo modeli pociągów. Niektóre pomalowane są niesamowicie, np. niemiecki w chmury. Mnie zainspirowały mazowieckie pola, a nie osa - precyzowała nam Beata Mikulik-Bihałowicz, która zaproponowała też inny projekt - z motywem mazowieckich wierzb. Jest absolwentką Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, uczy i prowadzi zajęcia plastyczne z dziećmi. - Projekt mamy był bardzo praktyczny, cała góra lokomotywy miała być szara, żeby się nie brudzić. A taki kolor kojarzy się też z niebem - dodał 17-letni Jan Bihałowicz.

11 nowych lokomotyw za 41 mln euro w pokonkursowej malaturze pomknie przez Mazowsze w połowie 2011
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... ejarz.html
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

Adam G.

Post autor: Adam G. » 02 sie 2010, 11:29

Bardzo mi się podoba! Zobaczymy, jak będzie się prezentować na żywo :)
noidea

ODPOWIEDZ