Komunikacja miejska na Dolnym Mokotowie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 11 gru 2010, 15:56

Glonojad pisze:Tak tak, oczywiście.
Glonojad pisze:Tak tak, oczywiście.
A jeszcze nie dawno było:
Glonojad pisze:To mam nie używać tego argumentu, bo jest... zbyt dobry? Dziękuję za komplement!
Widać, że argumenty Ci się skończyły :>
Glonojad pisze:Nie po to mieszkańcy historycznej Warszawy znoszą hałas i inne uciążliwości komunikacyjne generowane im przez suburbia, żeby jeszcze odprowadzać wzrokiem kolejne autobusy.
Sami sobie te mieszknia wybrali; coś za coś; hałas za bliskość centrum. Poza tym do centrum dojeżdża tyle inny autobusów, że kilka linii mogą sobie zwrokiem odprowadzić.
Wg. tego rozumowania trzeba karać mieszkańców przedmieść bo mieszkają za daleko i mają więcej ciszy od mieszkańców Śródmeścia i okolic? :głupek:

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 11 gru 2010, 16:26

Glonojad pisze:Odpowiem tak - nie dlatego mieszkania na obrzeżach miasta są tańsze, żeby czas dojazdu do Śródmieścia był taki sam. Nie po to mieszkańcy historycznej Warszawy znoszą hałas i inne uciążliwości komunikacyjne generowane im przez suburbia, żeby jeszcze odprowadzać wzrokiem kolejne autobusy.
I tak i tak będą jechać na "przedmieścia" (Wilanów to przedmieście?), pytanie tylko czy będą częściowo jeździć na ekspresie dowożąc ludzi tylko do centrum, czy tylko na czarnuchu z tym samym skutkiem, tylko że dłużej. Poza tym kompletnie nie rozumiem twojej logiki nt. mieszkańców przedmieść...
Glonojad pisze:Faktem jednak jest, że linie przyspieszone to w zachodnich stolicach raczej rzadkość, a nie standard. I jeśli gdzieś istnieją metrobusy, to jako superlinie zwykłe, a nie przyspieszone.
Mogę się zgodzić, że pięćsetki odchodzą do lamusa, ale ekspresy takie jak E-2 naprawdę dużo dają. (Zresztą w takim Berlinie są iksy dublujące linie zwykłe np. 109 i X9)
1) Szybki dojazd do centrum (popyt na Wilanowie/Stegnach jest duży)
2) Rozdzielenie potoków. (Np. na Dolnej mało kto by się już zmieścił do E-2).
3) Mniej przystanków = bardziej skomasowana wymiana pasażerska. Mam na myśli sytuację, gdy pół autobusu musi się wytoczyć na przystanku żeby mogło wysiąść kilka osób. Ekspres zatrzymujący się na osiedlach a potem tylko na najpopularniejszych przystankach jest najlepszym wyjściem.
Ekspres do Wilanowa kwalifikuje się do zostawienia, przynajmniej do czasu budowy tramwaju. Nie musi być jakoś super często (dzisiejsze 10 min. jest ok), ale przynajmniej w jedną stronę (do centrum) opłaca się dla osób zainteresowanych "celować" w niego tak, żeby być szybciej w centrum (nawet przy tym samym tłoku komfort jest lepszy, bo krócej w nim jesteś, a poza tym nie ma wspomnianego przeze mnie problemu z wysiadaniem).
Inna sprawa co zrobić z bemowskim końcem tej linii, bo tam jest w bliskim sąsiedztwie szyna plus 171 i 190.

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 11 gru 2010, 17:20

Daniel_FCB pisze:(Zresztą w takim Berlinie są iksy dublujące linie zwykłe np. 109 i X9)
W San Franciisco i Sztokholmie też coś takiego jest.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 gru 2010, 11:06

Stockholmare pisze: Widać, że argumenty Ci się skończyły :>
Nie, po prostu szanuję swój czas i w dyskusję z pewnymi ludźmi i na pewne tematy nie wchodzę.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 13 gru 2010, 7:59

R-9 Chełmska pisze:Moim zdaniem te wtyczki na 522 to były dla zarżnięcia linii. Zabierały ludzi z normalnych brygad, a potem można było wpisywać pomiary, że normalne brygady jeździły puste, jak 2 minuty przed nimi walczyła wtyczkowa solówka... Niejedną linię w ten sposób zepsuto, dobrze, że ostatnio danie wtyczek nie oznacza końca linii!
Akurat w przypadku 522 nie miało to zastosowania. Chodziło tylko o wywiezienie ludzi z Olbrachta do miasta w ścisłym szczycie porannym. Nawet ten przegub po dwóch wtyczkach kursował na granicy zabieralności.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 gru 2010, 10:19

pawcio pisze:
R-9 Chełmska pisze:Moim zdaniem te wtyczki na 522 to były dla zarżnięcia linii. Zabierały ludzi z normalnych brygad, a potem można było wpisywać pomiary, że normalne brygady jeździły puste, jak 2 minuty przed nimi walczyła wtyczkowa solówka... Niejedną linię w ten sposób zepsuto, dobrze, że ostatnio danie wtyczek nie oznacza końca linii!
Akurat w przypadku 522 nie miało to zastosowania. Chodziło tylko o wywiezienie ludzi z Olbrachta do miasta w ścisłym szczycie porannym. Nawet ten przegub po dwóch wtyczkach kursował na granicy zabieralności.
Poza tym po raz pierwszy się dowiedziałem, że MZA dysponuje solówkami niewidzialnymi dla pomiarowców 8-(
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 30 gru 2010, 11:55

W związku z powstaniem nowych budynków mieszkalnych przy al. Sikorskiego, uruchomione zostają przystanki WARNEŃSKA 01 i 02 na trasach linii 401 i 503 jako warunkowe.

W związku z powtarzającymi się postulatami pasażerów, uruchomione zostają przystanki:

* SPACEROWA 01 i 04 na trasach linii 501 i 519
* SPACEROWA 01 i 02 na trasie linii 503

jako stałe.
http://www.ztm.waw.pl/zmiany.php?c=102&i=928&l=1

No i przepowiednia Dęboszczaka powoli się sprawdza...

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 30 gru 2010, 12:00

Jeśli tam to ma wyglądać to po prostu do cholery zamknijcie wszystkie szybkie linii poza ekspresowymi i niech ludzie k**wią że jadą pół godziny dłużej do pracy. Jeszcze tą Spacerową jakoś ogarniam. Ale Warneńska? Tam rzadko kiedy ktoś wsiada to 195 nawet.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 gru 2010, 12:03

Akurat z Warneńskiej znacznie więcej pisali, niż ze Spacerowej...
Colony pisze:Jeśli tam to ma wyglądać to po prostu do cholery zamknijcie wszystkie szybkie linii poza ekspresowymi
No, do tego powoli zmierza.

I daleki byłbym nawet od stwierdzenia, że to źle, o ile za tym (a raczej razem z tym) poszłaby także marszrutyzacja połączeń, a na tą się póki co za bardzo nie zanosi :(
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

drapka

Post autor: drapka » 30 gru 2010, 12:11

Odrzućmy zbędne emocje i nerwy trzymajmy na wodzy :)

Po pierwsze - to przy Warneńskiej jednak są jacyś pasażerowie. Na moje oko - to tak akurat na 195 i 166. Ale mam wadę wzroku, więc na pewno mnie oko myli

Po drugie - Spacerowa. Oczywistym jest, ze 116, 195 i inne nie wyrabiają, więc pomoc wydaje się absolutnie niezbędna.

Po trzecie - 503 i tak ma luzy w czasach przejazdu, więc dociśnie mocniej w al Sikorskiego (która teraz ma wręcz zieloną falę kosztem al. Wilanowskiej) i i tak będzie na +

Po czwarte - pasażerowie 503, 401, 501 i 519 powinni wzbudzić w sobie więcej empatii, więcej podejścia prospołecznego, solidarności z drugim człowiekiem. Świat od tego będzie piękniejszy

Po piąte - teraz wydaje się jeszcze bardziej potrzebne dołożenie wszytkim w.w liniom przystanku Tor Stegny jako stałego. Przyszła zima, idą ferie zimowe, pasażerowie będą postulowali, trzeba zrobić im na rękę.

Po szóste - mnie by bardzo pasowało, gdyby przy Pięknej raczył sie zatrzymywać 503 i chyba wyslę parę pisemek w tej sprawie - aby osiągnąć efekt "powtarzających się postulatów pasażerów".

No i po siódme - juz na poważnie: :killer: :killer: :killer: :killer: :killer:

[ Dodano: |30 Gru 2010|, 2010 12:24 ]
Bastian pisze:marszrutyzacja połączeń
Ano właśnie. Warneńska, o ile pamiętam (zwłaszcza nowe bloki) to płakała o coś do metra. Ale chyba nie za bardzo Imielin miała na myśli, może prędzej Służew - jeśli mówić o jakichś szczątkach marszrutyzacji, to można uznać, że 166 i 195 na trakt i na Ursynów wystarczy a zatrzymać 401, a nie zatrzymywać wszystko jak leci.

Ale skoro powiedziało się A, to teraz pora na B - czyli

"w związku z zatraceniem charakteru linii przyspieszonej oraz z uwagi na konieczność racjonalizacji wykorzystania taboru dokonuje się następujących zmian:
-linia 195 zostaje wydłużona od ul Krakowskie Przedmieście ul. Miodową, Bonifraterską do krańca Konwiktorska
-linia 166 od skrzyżowania Rosoła - Gandhi zostaje skierowana trasą Gandhi-Dereniowa-Płaskowickiej-Natolin Płn.
-linia 503 ulega likwidacji
-nastąpi zwiększenie częstotliwości kursowania linii 508 "

I oby to poszło w tę stronę, a nie w taką, że w powyższym "komunikacie" 195 i 503 zamienią się miejscami a zamiast "wydłużona" po pierwszym myślniku zrobi się "skrócona".

[ Dodano: |30 Gru 2010|, 2010 12:30 ]
Bastian pisze:Colony napisał/a:
Jeśli tam to ma wyglądać to po prostu do cholery zamknijcie wszystkie szybkie linii poza ekspresowymi

No, do tego powoli zmierza.
A co się zmieniło, że to samo światłe kierownictwo najpierw kasuje przystanki na Spacerowej MIMO postulatów (i jest w zasadzie głuche na inne podobne, nawet zamianę Nowoursynowska-Dolina Służewiecka zrobiło na zasadzie jeden z jeden), a potem Z POWODU postulatów przywraca je z naddatkiem? Akurat przy buspasie na Belwederskiej-Sobieskiego (z planami uzupełnienia tego pierwszego) dodatkowy przystanek czyni różnicę.
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 30 gru 2010, 12:31

Bastian pisze: I daleki byłbym nawet od stwierdzenia, że to źle, o ile za tym (a raczej razem z tym) poszłaby także marszrutyzacja połączeń, a na tą się póki co za bardzo nie zanosi :(
No właśnie o to się rozbija. Bo nagle po zdjęciu moratorium ZTM, które przed jego założeniem wydawał się posiadać jakiś plan oparcia się na komunikacji szynowej nagle funduje wolty stylistyczne i zasypuje serią niezrozumiałych zmian. Ja wiem, że Kraków żyje prawie bez pośpiechów: jest ich raptem 5. Ale niech do cholery za tymi zmianami w strukturze idą zmiany od których mówisz, a nie powolne dobijanie już i tak zachwianego systemu.

Domagam się przywrócenia moratorium.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

drapka

Post autor: drapka » 30 gru 2010, 12:42

Colony pisze:Domagam się przywrócenia moratorium.
A może to jest jak z bajki o rabinie i kozie...
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 30 gru 2010, 12:52

Znam tą bajkę. Wiem, że krytykowałem moratorium za jego wprowadzenie, ale jako się rzecze bajki mają w sobie wiele mądrości. Ta także jak widać.

drapka

Post autor: drapka » 30 gru 2010, 13:08

Ale mnie chodziło, że tą kozą nie będzie moratorium, tylko te dziwne decyzje jak ta o przystankach. I wtedy, na zasadzie "gorzej być nie może" każdy Rembertów, Mokotów i inni z radością zgodzą się na reformy, witając fajnie pomarszrutyzowane 503 i zarąbiście częste 166 zamiast trzech często stających linii w to samo miejsce, z których mało kto jest zadowolony. :)
Popatrz, jaka franca!

Awatar użytkownika
Mong
(ZEA_R-0)

Post autor: Mong » 30 gru 2010, 13:13

drapka pisze:"w związku z zatraceniem charakteru linii przyspieszonej oraz z uwagi na konieczność racjonalizacji wykorzystania taboru dokonuje się następujących zmian:
-linia 195 zostaje wydłużona od ul Krakowskie Przedmieście ul. Miodową, Bonifraterską do krańca Konwiktorska
-linia 166 od skrzyżowania Rosoła - Gandhi zostaje skierowana trasą Gandhi-Dereniowa-Płaskowickiej-Natolin Płn.
-linia 503 ulega likwidacji
-nastąpi zwiększenie częstotliwości kursowania linii 508 "
A co w zamian na STP-Kabaty? :>

ODPOWIEDZ