Eksploatacja jednotoru na Boernerowo

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 maja 2011, 12:53

Zwrotnice zwrotnicami, podobnie pętle, ale nie ma żadnego zakazu jazdy szybciej, niż 15 na łukach na szlaku, o ile nie stoją znaki. A na "zakręcie śmierci" nie stoją (choć powinno stać... 30).

Pojeździłem sobie dzisiaj (niestety trafiłem na dziurę po zatrzymaniu i na trochę utnkąłem...) i uważam, że rozkład jazdy nie jest zły, ale bezwzględnie konieczne jest poprawienie sygnalizacji przy wjeździe do warsztatów przy Kocjana oraz zjazdu na 20 przy wiadukcie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 20 maja 2011, 13:35

Też się dzisiaj przejechałem, nic szczególnego się nie wydarzyło, tempo raczej spacerowe, mimo że w rozkładzie nadal jakieś zamieszanie - za moim kursem miała jechać niska brygada, tymczasem po drodze był jeszcze jakiś skład i dopiero SWING. Na Borneo ekipa z TENSu grzebie coś w tych światłach, mają tam laptop podłączony - zobaczymy na ile to poprawi sytuację. Poza tym szwendał się jeszcze wagon pomiarowy sieci trakcyjnej. Zdecydowanie najciekawsza wydała mi się obecność dwóch panów w wieku ok. 50-60 lat z aparatami, którzy przyjechali jedną brygadą, zrobili jej zdjęcie po czym czekali na następną. Żeby było ciekawiej mówili chyby po niemiecku, 20 jest sławna także poza granicami kraju najwyraźniej ;)
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 maja 2011, 13:55

Dwóch? Ja ich spotkałem łącznie z 10, chyba Holendrów.

Co do świateł, jest już pierwszy upgrade sygnalizacji mijankowej: światło zabraniające pulsuje po wykryciu tramwaju, dzięki czemu motorniczy wie, że już nie musi podjeżdżać.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MarCinek

Post autor: MarCinek » 20 maja 2011, 17:07

Glonojad pisze:Dwóch? Ja ich spotkałem łącznie z 10, chyba Holendrów.

Co do świateł, jest już pierwszy upgrade sygnalizacji mijankowej: światło zabraniające pulsuje po wykryciu tramwaju, dzięki czemu motorniczy wie, że już nie musi podjeżdżać.
Teraz tylko pytanie, czy motorniczy wie, co oznacza światło pulsujące...

MichałP.

Post autor: MichałP. » 20 maja 2011, 17:25

Ależ Glonojadzie...ja nigdzie nie pisałem, że ogólny rozkład całej trasy jest zły.
Ogólnie mówiąc pisałem o dodaniu po 1 minucie na tych wskazanych przeze mnie odcinkach a odjęciu ich z odcinka Żerań - DT Wola. A ma to generalnie 1 cel...wyjazd z odcinka szlakowego tzn na Marynin-> Żerań o czasie, bo jak sam dobrze wiesz, wyjechać tam -2 czy -3 nadrobić to względem rozkładu dalszego nie problem...problem, to, że dzięki opóźnieniu już masz 23 a nie raz i 24 przed sobą, potem Deotymy itd...no i 18 pojechała.
Co oczywiście nie zmienia faktu, że jak wprowadzą poprawki o której napisałeś powyżej i linia powróci na Szmulki, to faktycznie czasu będzie nadmiar. Bo nie ma co ukrywać, jakby wyłączyć światła w Warszawie każdą linią można przyjechać przed czasem

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 20 maja 2011, 21:09

dzisiaj rano blokada się dwa razy przełamała.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Lonik

Post autor: Lonik » 21 maja 2011, 1:03

MeWa pisze:dzisiaj rano blokada się dwa razy przełamała.
A popołudniu po upgradzie zasilacz nie wytrzymał.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 maja 2011, 21:21

MarCinek pisze: Teraz tylko pytanie, czy motorniczy wie, co oznacza światło pulsujące...
A to już kwestia odpowiednich służb w TW. Ale skoro nie jest to sygnał zezwalający, to dlaczego motorowy miałby jechać? W najgorszym razie powinien zadzwonić do centrali :p

ness

Post autor: ness » 21 maja 2011, 23:26

Wracajac do tematu oplacalnosci etc.
Ile ta cala zabawa (remont/moderna) kosztowala?
Ile kosztowaloby zrobienie dwutorowego odcinka az do starego bemowa?
Miejsce chyba wszedzie jest (kaliskiego i dywizjonu 303), a odpadlaby masa zwrotnic i tego elektronicznego szmelcu.

mamadoo

Post autor: mamadoo » 21 maja 2011, 23:49

Ale czy Warszawa to jedyne miejsce na świecie z jednotorową (w części) linią tramwajową? Nie rozumiem skąd te wszystkie problemy...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 maja 2011, 0:21

ness pisze:Ile kosztowaloby zrobienie dwutorowego odcinka az do starego bemowa?
Wiele lat biurokracji (teren leśny). Tam nawet słupa nie da się bez tego przestawić (dlatego został, gdzie był).
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 22 maja 2011, 17:30

Przestańcie zrzędzić! Wszystko się dotrze za jakiś czas.

Niewiele brakowało, a "20" by została całkiem skasowana przy budowie Trasy S-8. A nie została, a wręcz ją zmodernizowano. Są przejściow problemy, to fakt, ale bez przesady. Polakowi nie da się dogodzić.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 22 maja 2011, 19:19

Jarek pisze:Niewiele brakowało, a "20" by została całkiem skasowana przy budowie Trasy S-8.
I tak by chyba było lepiej i taniej...

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 22 maja 2011, 19:20

BJ pisze:I tak by chyba było lepiej i taniej...
No tak, w ogóle zlikwidujmy tramwaje. Przecież autobusy stojące w korkach są takie zajebiste ](*,)

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 22 maja 2011, 19:21

No i co to wniosło do tematu? W tym przypadku naprawdę chyba lepiej by było dołożyć kilka brygad na 105 albo 122...

ODPOWIEDZ