Autobusy testowane w Warszawie

Moderatorzy: JacekM, Dantte

px33

Post autor: px33 » 02 paź 2011, 21:37

TLG pisze:Tym bardziej, że nowoczesne ledowskie wyświetlacze mają rozdzielczość dużo lepszą niż te montowane do niedawna R&G.
Czyje? Bo niemieckie (a Niemcy używają ZTCW głównie LCD-nieTFT, jednowierszowych, mieszczących kilkanaście znaków i chyba nawet bez scrolla) jakieś lepsze nie są, duże diodowe R&G (te co są) to chyba najlepsza tablica na rynku - treść jest spokojnie widoczna z kilku metrów (idealnie powinna być z jakichś 8), wyraźna, zaprogramowane komunikaty (pomijając reklamy i imieniny) odpowiadają potrzebom.

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 02 paź 2011, 22:54

No tak, lepiej mieć osiem miejsc na wysokości metra, do których ciężko się dostać bez potykania się o schody. O-)
Nie sądziłem że w tak młodym wieku osoba pracująca może mieć problem z wejściem na siedzenie. Nie mniej w poziomu podłogi też jest dużo miejsc gdzie nie trzeba się aż tak męczyć by usiąść :)
EOT.

SiP jest dosyć dziwaczny w Merolku, zobaczymy czy dalej będzie się krzaczył.
Ma ktoś może ciekawe zdjęcia z tego cuda ;-) ?

Wie ktoś co się dzieje teraz z #3470?
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 paź 2011, 22:56

Desert pisze: Nie sądziłem że w tak młodym wieku osoba pracująca może mieć problem z wejściem na siedzenie. Nie mniej w poziomu podłogi też jest dużo miejsc gdzie nie trzeba się aż tak męczyć by usiąść :)
Po co mieć dużo miejsc, skoro można mieć wszystkie? :)
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Desert
Zbanowany

Post autor: Desert » 02 paź 2011, 22:58

Kosztem miejsca na nogi, albo rybki, albo akwarium.
Na Alpinarium mogę się rozwalić jak król ot ta różnica, zdecydowanie przy tym pozostanę :smile:
Obrazek
"Jak coś wiem to wiem, a jak czegoś nie wiem to mógłbym wiedzieć czyli i tak wiem, jeżeli się mylę to przepraszam, bo mógłbym się mylić, ale ja się nie mylę."

Awatar użytkownika
Jamad

Post autor: Jamad » 03 paź 2011, 0:28

A więc pojeżdziłem sobie dzisiaj po południu panią Mercedes dwa koołka na rzeczonym 2/182. Prywatnie też jeżdżę mercedesem a więc z założenia szacunek dla gwiazdy :D. Zgodnie z umową podzielę się teraz z Wami swoimi spostrzeżeniami z punktu widzenia szofera. Dotychczas powoziłem tylko berlietami, ikarusami oraz solarkami (jelczydła pomijam z przyczyn oczywistych) i do tych wersji będą porównania. Zakładam również, że autobus wypożyczony na testy nie może być 'dziurawiony' a więc wszelkie niedociągniecia związane ze niedopieszczonym sterownikiem wyświetlacza (brak czasu oraz informacji o czasie odjazdu z następnego przystanku plus ręczne przewracanie wyświetlacza na krańcu) lub sterownikiem kasowników (schowanym gdzieś tam za klapą sufitową otwieraną kwadratem - wspólnie z jakimiś arcyciekawymi sterownikami :D) w wersji dla Wawy byłyby wyeliminowane.

Zalety:
- szyba przednia bez środkowej listwy - coś pięknego - prawie jak w PR100/110 - jestem pod wielkim wrażeniem :dance:
- składane lusterka zewnętrzne - to wielki bajer na zabytkowej myjni R7 =D>
- szyberdach w kabinie kierowcy
- bardzo dobre wyciszenie kabiny.

Wady:
- brak obrotomierza - nie słychać silnika a więc nie wiadomo, kiedy na przykład odpuścić rozrusznik
- brak miejsca na rzeczy osobiste szofera - jak w drzwiach SU 12/18 - dla mnie to bardzo ważne
- mniej wygodne siedzenie (uboższy zakres regulacji w porównaniu do SU)
- zbyt szeroka żaluzja przedniej szyby - przy mocno opuszczonej do popołudniowego słońca
zasłaniała mi częściowo prawe lusterko wsteczne
- prawe lusterko wsteczne w porównaniu do solarki 'mniej pokazuje'
- problemy z drzwiami: myślałem, że to fotokomórki, jednak również przy pustym autobusie przycisk zamykania wszystkich drzwi losowo zostawiał którąś parę otwartą (trzeba dopieszczać przyciskiem konkretnych drzwi co bardzo opóźnia odjazd z przystanku)
- gorący guzik otwiera wszystkie drzwi a z założenia zamyka tylko I i II parę. Resztę trzeba dobić recznie :shock:
- wewnętrzne lusterko wsteczne pokazuje tylko I i część II drzwi. Reszta zasłonięta jest przez górne obramowanie drzwi kabiny. To lusterko wbudowane jest na stałe w elemencie przedniej górnej części obudowy szyby przedniej i nie podlega przesunięciu/regulacji. Jest to prawdopodobnie wersja lusterka do wersji busa bez kabiny - dla mnie to lusterko dzisiaj było całkowicie bezużyteczne
- prawdopodobnie z tego samego powodu wewnętrzna lampa oświetlająca otwarte I drzwi jest w kabinie kierowcy
- przednie, narożnikowe szybki powinny posiadać żaluzje lub przynajmniej oklejenie - słońce daje mocno popalić z obu stron bez względu na opuszczoną żaluzję przedniej szyby
- deska rozdzielcza moim zdaniem jest zdecydowanie mniej 'user friendly' w porównaniu do tej z solarki. Z tego powodu cieszę się, że na R7 nie ma Manów :D.
Popełniłem trochę ciekawych zdjęć tudzież kilka filmików ale nie mam gdzie ich powrzucać (przydałoby się konto na Przegubowcu lub TWB hehe :D). A na koniec pozdrawiam raz jeszcze wszystkich mnie fotografujących/pozdrawiających no i do zobaczenia na trasie ;-).
Pozdrawiam
[||==||][==||==||]

MC

Post autor: MC » 03 paź 2011, 0:34

A więc pojeżdziłem sobie dzisiaj po południu panią Mercedes dwa koołka na rzeczonym 2/182.
Czy przemawia do nas kierowca ubrany dziś w granatową koszulkę w paski? :>
Jamad pisze:- bardzo dobre wyciszenie kabiny
Zależy jak na to patrzeć - ze strony pasażera było słychać rozmowy kierowców :D
A z drzwiami to wydawało mi się, że był problem już z otwieraniem.

px33

Post autor: px33 » 03 paź 2011, 0:38

Jamad pisze: - gorący guzik otwiera wszystkie drzwi a z założenia zamyka tylko I i II parę. Resztę trzeba dobić recznie :shock:
Ciesz się, że nie ma opcji niemieckiej (to dość częsty układ w O405GN) - I i II z palca, a III i IV tylko z IOD, z fotokomórkami.

Awatar użytkownika
Jamad

Post autor: Jamad » 03 paź 2011, 0:43

MC pisze: Czy przemawia do nas kierowca ubrany dziś w granatową koszulkę w paski? :>
Pozdrawiam :D
Pozdrawiam
[||==||][==||==||]

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 03 paź 2011, 10:42

A z tych dwóch w kabinie (około 18), to który to który? :)

webtom

Post autor: webtom » 03 paź 2011, 16:10

Dzisiaj na 503.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 03 paź 2011, 17:23

webtom pisze:Dzisiaj na 503.
2/503

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 paź 2011, 17:36

fik pisze:
Desert pisze: Nie sądziłem że w tak młodym wieku osoba pracująca może mieć problem z wejściem na siedzenie. Nie mniej w poziomu podłogi też jest dużo miejsc gdzie nie trzeba się aż tak męczyć by usiąść :)
Po co mieć dużo miejsc, skoro można mieć wszystkie? :)
Tak, i w rezultacie tak postawionego przez ZTM wymagania, Citadis 304 dla Warszawy miał 40 miejsc siedzących zamiast 60 przy tej samej łącznej pojemności - bo punktowana była dostępność wszystkich, a nie - co najmniej 40...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

TLG

Post autor: TLG » 03 paź 2011, 18:04

px33 pisze:Czyje?
Nazwy Ci nie podam, bo nie znam. Ale można takie znaleźć choćby w ELFach SKM.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Jamad

Post autor: Jamad » 03 paź 2011, 23:58

Pani Mercedes może jutro nie wyjechać liniowo na miasto, albowiem ponieważ dzisiaj wieczorem straciła prawe zewnętrzne lustro wsteczne na myjni. Pieprzona stara, przedpotopowa myjnia na R7 :do bani:, już dawno zakład powinien zainwestować w nowocześniejszą - choćby taką, jak na Kleszczowej. Ja też na na tym zabytku miałem kiedyś problem, kiedy to w Ikarze szczota zabrała mi na I drzwi złożone na szybę lustro, chociaż standardowo rozpychałem ją przodem zewnątrz. Szczęśliwie obeszło się wówczas bez strat.
Normalnie epoka kamienia łupanego w środku w XXI wieku :mur: ...
Pozdrawiam
[||==||][==||==||]

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 04 paź 2011, 1:36

Jamad pisze:Popełniłem trochę ciekawych zdjęć tudzież kilka filmików ale nie mam gdzie ich powrzucać (przydałoby się konto na Przegubowcu lub TWB hehe :D). A na koniec pozdrawiam raz jeszcze wszystkich mnie fotografujących/pozdrawiających no i do zobaczenia na trasie ;-).
Napisz do administratorów "Przegubowca" wypełniając formularz. A co do TWB to musisz zgłosić swoje zdjęcie do autoryzacji. Jeśli zostanie uznane (brane są pod uwagę zdjęcia z ciekawym kadrem w ruchu), to w ciągu kilku dni otrzymasz konto.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

ODPOWIEDZ