Czyje? Bo niemieckie (a Niemcy używają ZTCW głównie LCD-nieTFT, jednowierszowych, mieszczących kilkanaście znaków i chyba nawet bez scrolla) jakieś lepsze nie są, duże diodowe R&G (te co są) to chyba najlepsza tablica na rynku - treść jest spokojnie widoczna z kilku metrów (idealnie powinna być z jakichś 8), wyraźna, zaprogramowane komunikaty (pomijając reklamy i imieniny) odpowiadają potrzebom.TLG pisze:Tym bardziej, że nowoczesne ledowskie wyświetlacze mają rozdzielczość dużo lepszą niż te montowane do niedawna R&G.
Autobusy testowane w Warszawie
Nie sądziłem że w tak młodym wieku osoba pracująca może mieć problem z wejściem na siedzenie. Nie mniej w poziomu podłogi też jest dużo miejsc gdzie nie trzeba się aż tak męczyć by usiąśćNo tak, lepiej mieć osiem miejsc na wysokości metra, do których ciężko się dostać bez potykania się o schody.
EOT.
SiP jest dosyć dziwaczny w Merolku, zobaczymy czy dalej będzie się krzaczył.
Ma ktoś może ciekawe zdjęcia z tego cuda
Wie ktoś co się dzieje teraz z #3470?
A więc pojeżdziłem sobie dzisiaj po południu panią Mercedes dwa koołka na rzeczonym 2/182. Prywatnie też jeżdżę mercedesem a więc z założenia szacunek dla gwiazdy
. Zgodnie z umową podzielę się teraz z Wami swoimi spostrzeżeniami z punktu widzenia szofera. Dotychczas powoziłem tylko berlietami, ikarusami oraz solarkami (jelczydła pomijam z przyczyn oczywistych) i do tych wersji będą porównania. Zakładam również, że autobus wypożyczony na testy nie może być 'dziurawiony' a więc wszelkie niedociągniecia związane ze niedopieszczonym sterownikiem wyświetlacza (brak czasu oraz informacji o czasie odjazdu z następnego przystanku plus ręczne przewracanie wyświetlacza na krańcu) lub sterownikiem kasowników (schowanym gdzieś tam za klapą sufitową otwieraną kwadratem - wspólnie z jakimiś arcyciekawymi sterownikami
) w wersji dla Wawy byłyby wyeliminowane.
Zalety:
- szyba przednia bez środkowej listwy - coś pięknego - prawie jak w PR100/110 - jestem pod wielkim wrażeniem
- składane lusterka zewnętrzne - to wielki bajer na zabytkowej myjni R7
- szyberdach w kabinie kierowcy
- bardzo dobre wyciszenie kabiny.
Wady:
- brak obrotomierza - nie słychać silnika a więc nie wiadomo, kiedy na przykład odpuścić rozrusznik
- brak miejsca na rzeczy osobiste szofera - jak w drzwiach SU 12/18 - dla mnie to bardzo ważne
- mniej wygodne siedzenie (uboższy zakres regulacji w porównaniu do SU)
- zbyt szeroka żaluzja przedniej szyby - przy mocno opuszczonej do popołudniowego słońca
zasłaniała mi częściowo prawe lusterko wsteczne
- prawe lusterko wsteczne w porównaniu do solarki 'mniej pokazuje'
- problemy z drzwiami: myślałem, że to fotokomórki, jednak również przy pustym autobusie przycisk zamykania wszystkich drzwi losowo zostawiał którąś parę otwartą (trzeba dopieszczać przyciskiem konkretnych drzwi co bardzo opóźnia odjazd z przystanku)
- gorący guzik otwiera wszystkie drzwi a z założenia zamyka tylko I i II parę. Resztę trzeba dobić recznie
- wewnętrzne lusterko wsteczne pokazuje tylko I i część II drzwi. Reszta zasłonięta jest przez górne obramowanie drzwi kabiny. To lusterko wbudowane jest na stałe w elemencie przedniej górnej części obudowy szyby przedniej i nie podlega przesunięciu/regulacji. Jest to prawdopodobnie wersja lusterka do wersji busa bez kabiny - dla mnie to lusterko dzisiaj było całkowicie bezużyteczne
- prawdopodobnie z tego samego powodu wewnętrzna lampa oświetlająca otwarte I drzwi jest w kabinie kierowcy
- przednie, narożnikowe szybki powinny posiadać żaluzje lub przynajmniej oklejenie - słońce daje mocno popalić z obu stron bez względu na opuszczoną żaluzję przedniej szyby
- deska rozdzielcza moim zdaniem jest zdecydowanie mniej 'user friendly' w porównaniu do tej z solarki. Z tego powodu cieszę się, że na R7 nie ma Manów
.
Popełniłem trochę ciekawych zdjęć tudzież kilka filmików ale nie mam gdzie ich powrzucać (przydałoby się konto na Przegubowcu lub TWB hehe
). A na koniec pozdrawiam raz jeszcze wszystkich mnie fotografujących/pozdrawiających no i do zobaczenia na trasie
.
Zalety:
- szyba przednia bez środkowej listwy - coś pięknego - prawie jak w PR100/110 - jestem pod wielkim wrażeniem
- składane lusterka zewnętrzne - to wielki bajer na zabytkowej myjni R7
- szyberdach w kabinie kierowcy
- bardzo dobre wyciszenie kabiny.
Wady:
- brak obrotomierza - nie słychać silnika a więc nie wiadomo, kiedy na przykład odpuścić rozrusznik
- brak miejsca na rzeczy osobiste szofera - jak w drzwiach SU 12/18 - dla mnie to bardzo ważne
- mniej wygodne siedzenie (uboższy zakres regulacji w porównaniu do SU)
- zbyt szeroka żaluzja przedniej szyby - przy mocno opuszczonej do popołudniowego słońca
zasłaniała mi częściowo prawe lusterko wsteczne
- prawe lusterko wsteczne w porównaniu do solarki 'mniej pokazuje'
- problemy z drzwiami: myślałem, że to fotokomórki, jednak również przy pustym autobusie przycisk zamykania wszystkich drzwi losowo zostawiał którąś parę otwartą (trzeba dopieszczać przyciskiem konkretnych drzwi co bardzo opóźnia odjazd z przystanku)
- gorący guzik otwiera wszystkie drzwi a z założenia zamyka tylko I i II parę. Resztę trzeba dobić recznie
- wewnętrzne lusterko wsteczne pokazuje tylko I i część II drzwi. Reszta zasłonięta jest przez górne obramowanie drzwi kabiny. To lusterko wbudowane jest na stałe w elemencie przedniej górnej części obudowy szyby przedniej i nie podlega przesunięciu/regulacji. Jest to prawdopodobnie wersja lusterka do wersji busa bez kabiny - dla mnie to lusterko dzisiaj było całkowicie bezużyteczne
- prawdopodobnie z tego samego powodu wewnętrzna lampa oświetlająca otwarte I drzwi jest w kabinie kierowcy
- przednie, narożnikowe szybki powinny posiadać żaluzje lub przynajmniej oklejenie - słońce daje mocno popalić z obu stron bez względu na opuszczoną żaluzję przedniej szyby
- deska rozdzielcza moim zdaniem jest zdecydowanie mniej 'user friendly' w porównaniu do tej z solarki. Z tego powodu cieszę się, że na R7 nie ma Manów
Popełniłem trochę ciekawych zdjęć tudzież kilka filmików ale nie mam gdzie ich powrzucać (przydałoby się konto na Przegubowcu lub TWB hehe
Pozdrawiam
[||==||][==||==||]
[||==||][==||==||]
Czy przemawia do nas kierowca ubrany dziś w granatową koszulkę w paski?A więc pojeżdziłem sobie dzisiaj po południu panią Mercedes dwa koołka na rzeczonym 2/182.
Zależy jak na to patrzeć - ze strony pasażera było słychać rozmowy kierowcówJamad pisze:- bardzo dobre wyciszenie kabiny
A z drzwiami to wydawało mi się, że był problem już z otwieraniem.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tak, i w rezultacie tak postawionego przez ZTM wymagania, Citadis 304 dla Warszawy miał 40 miejsc siedzących zamiast 60 przy tej samej łącznej pojemności - bo punktowana była dostępność wszystkich, a nie - co najmniej 40...fik pisze:Po co mieć dużo miejsc, skoro można mieć wszystkie?Desert pisze: Nie sądziłem że w tak młodym wieku osoba pracująca może mieć problem z wejściem na siedzenie. Nie mniej w poziomu podłogi też jest dużo miejsc gdzie nie trzeba się aż tak męczyć by usiąść![]()
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Pani Mercedes może jutro nie wyjechać liniowo na miasto, albowiem ponieważ dzisiaj wieczorem straciła prawe zewnętrzne lustro wsteczne na myjni. Pieprzona stara, przedpotopowa myjnia na R7
, już dawno zakład powinien zainwestować w nowocześniejszą - choćby taką, jak na Kleszczowej. Ja też na na tym zabytku miałem kiedyś problem, kiedy to w Ikarze szczota zabrała mi na I drzwi złożone na szybę lustro, chociaż standardowo rozpychałem ją przodem zewnątrz. Szczęśliwie obeszło się wówczas bez strat.
Normalnie epoka kamienia łupanego w środku w XXI wieku
...
Normalnie epoka kamienia łupanego w środku w XXI wieku
Pozdrawiam
[||==||][==||==||]
[||==||][==||==||]
- ZaciszaniN
- Kontakt:
Napisz do administratorów "Przegubowca" wypełniając formularz. A co do TWB to musisz zgłosić swoje zdjęcie do autoryzacji. Jeśli zostanie uznane (brane są pod uwagę zdjęcia z ciekawym kadrem w ruchu), to w ciągu kilku dni otrzymasz konto.Jamad pisze:Popełniłem trochę ciekawych zdjęć tudzież kilka filmików ale nie mam gdzie ich powrzucać (przydałoby się konto na Przegubowcu lub TWB hehe). A na koniec pozdrawiam raz jeszcze wszystkich mnie fotografujących/pozdrawiających no i do zobaczenia na trasie
.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.