(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

osa

Post autor: osa » 08 paź 2011, 20:59

Jedna będzie korzyść z nie do końca potrzebnego powrotu 6-ki: przynajmniej żoliborscy mędrcy od siedmiu boleści przestaną się domagać likwidacji torowiska na ul. Słowackiego, by urządzić tam parkingowisko. Byłem w lekkim szoku na wieść o tym, że postulowało to prawie 60 osób podczas konsultacji zorganizowanych przez urząd dzielnicy w sprawie poszukiwań nowych miejsc parkingowych na Żoliborzu.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 paź 2011, 23:48

Glonojad pisze:A na wzmocnienie 9 w DS oczywiście "brygad nie ma". Nieważne, że się fizycznie ludzie do tramwajów nie mieszczą (w DS do cholery!!!)
A napisałeś choć jedną skargę w tej sprawie? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 09 paź 2011, 0:16

Bastian pisze:
Glonojad pisze:A na wzmocnienie 9 w DS oczywiście "brygad nie ma". Nieważne, że się fizycznie ludzie do tramwajów nie mieszczą (w DS do cholery!!!)
Moje jednostkowe, acz w miarę regularne, sobotnie obserwacje w DS na odcinku Wiatraczna - Centrum każą mi podważyć to, o czym wspomina Glonojad, przynajmniej na tym odcinku. Zawsze, ale to zawsze, mam siedzące. Najdalej od Kinowej.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

ness

Post autor: ness » 09 paź 2011, 0:44

na grojeckiej bywa gesto i to w okolicach 21

w kontekscie 9 nie wiem w ogole po grzyba jezdzi 25 skoro zasuwa centralnie po jej trasie.
Miejsce na okeciu jest, nie wiem jak z goclawkiem ale od biedy porobic skroty na wiatrak jak sie nie miesci.
Przez najblizsze 2 lata w ogole powinna wypasc z obiegu.
Mocna 9 + socjalnie 8 i 7 jak otworza zieleniecka (skrocona na banacha).

Lipa

Post autor: Lipa » 09 paź 2011, 1:11

Też nie wiem po jaką cholerę 25 będzie snuło się tuz przed albo po 7 lub 9? "Dziewiątki" i tak nie odciąży, ponieważ 25 niestety nie obsługuje większości ciągu Grójecka-Al. Krakowska, a od grudnia zniknie również z Al. Waszyngtona. Dla kogo zatem będzie jeździć takie "niewiadomoco" dublujące 7 i 9? Zgadzam się, iż zamiast utrzymywać ogryzek 25, powinno się wzmocnić 9, do której - po otwarciu Zielenieckiej - rano znowu nie będzie można się wbić przy Parku Skaryszewskim i Beresteckiej. Teraz jest dobrze, ale to dlatego że na Waszyngtona są również 8, 22 i 25. I te linie wcale nie jeżdżą tam puste: szczególnie 8, która ma o niebo więcej pasażerów, niż na swojej stałej trasie.

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 09 paź 2011, 1:24

25 według planu ma zostać na Al. Waszyngtona po otwarciu Al. Zielenieckiej.
:mewa: 2 17 211 509 511 516 723 731 N03 N63
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 paź 2011, 9:49

Bastian pisze:
Biorąc pod uwagę panującą ostatnio w UM psychozę wolę nie ryzykować.

[ Dodano: |9 Paź 2011|, 2011 09:52 ]
osa pisze:Jedna będzie korzyść z nie do końca potrzebnego powrotu 6-ki: przynajmniej żoliborscy mędrcy od siedmiu boleści przestaną się domagać likwidacji torowiska na ul. Słowackiego, by urządzić tam parkingowisko. Byłem w lekkim szoku na wieść o tym, że postulowało to prawie 60 osób podczas konsultacji zorganizowanych przez urząd dzielnicy w sprawie poszukiwań nowych miejsc parkingowych na Żoliborzu.
Te konsultacje to była jedna wielka zagrywka pod publiczkę. Ja w ogóle nie wiem, jakim prawem burmistrz ładuje swe zmotoryzowane łapska w cudzą własność, jaką są torowiska tramwajowe... nie wiem, czy nawet wybory bezpośrednie burmistrzów byłyby w stanie wyprodukować większą ilość miernot, które na tych stołeczkach polądowały.

[ Dodano: |9 Paź 2011|, 2011 09:53 ]
Szeregowy_Równoległy pisze:
Bastian pisze:A napisałeś choć jedną skargę w tej sprawie? :>
Moje jednostkowe, acz w miarę regularne, sobotnie obserwacje w DS na odcinku Wiatraczna - Centrum każą mi podważyć to, o czym wspomina Glonojad, przynajmniej na tym odcinku. Zawsze, ale to zawsze, mam siedzące. Najdalej od Kinowej.
Zapewne dlatego, że dotyczą zupełnie innego odcinka, niż moje. Ponadto, o ile Grójecka straciła 1/3 kursów do miasta, o tyle na Waszyngtona ich liczba uległa podwojeniu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

grzegorz

Post autor: grzegorz » 09 paź 2011, 11:17

Os0 pisze:25 według planu ma zostać na Al. Waszyngtona po otwarciu Al. Zielenieckiej.
Czyli pozostanie obustronnie skróconą 9. Wzmocnieniem na odcinku centralnym.
I co, ,,nessie'', masz ,,od biedy (...) skrócony kurs do Wiatraka''.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 09 paź 2011, 14:04

Lipa pisze:Zgadzam się, iż zamiast utrzymywać ogryzek 25, powinno się wzmocnić 9, do której - po otwarciu Zielenieckiej - rano znowu nie będzie można się wbić przy Parku Skaryszewskim i Beresteckiej
Ogólnie to przewiduję, że do dziewiątki przy Beresteckiej nigdy nie będzie można się wbić.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 09 paź 2011, 14:10

fik pisze:Ogólnie to przewiduję, że do dziewiątki przy Beresteckiej nigdy nie będzie można się wbić.
Też tak sądzę. Ja bym raczej widział tam 25 (przez Dickensa, Drawską i Śmigłowca)... :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

osa

Post autor: osa » 09 paź 2011, 18:03

Glonojad pisze:
osa pisze:Jedna będzie korzyść z nie do końca potrzebnego powrotu 6-ki: przynajmniej żoliborscy mędrcy od siedmiu boleści przestaną się domagać likwidacji torowiska na ul. Słowackiego, by urządzić tam parkingowisko. Byłem w lekkim szoku na wieść o tym, że postulowało to prawie 60 osób podczas konsultacji zorganizowanych przez urząd dzielnicy w sprawie poszukiwań nowych miejsc parkingowych na Żoliborzu.
Te konsultacje to była jedna wielka zagrywka pod publiczkę. Ja w ogóle nie wiem, jakim prawem burmistrz ładuje swe zmotoryzowane łapska w cudzą własność, jaką są torowiska tramwajowe... nie wiem, czy nawet wybory bezpośrednie burmistrzów byłyby w stanie wyprodukować większą ilość miernot, które na tych stołeczkach polądowały.
Nowy burmistrz Żoliborza jest akurat OK. Nie zakładam jego złej woli, kiedy ogłaszał konsultacje, że tyle patafianów wpadnie na pomysł zaorania wyremontowanego i wyciszonego torowiska pod parkingi, których brak rzeczywiście jest na Żoliborzu problemem.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 paź 2011, 18:09

A kto wymyślił w takim razie hektary parkingu przy parku na Kępie Potockiej?

Parkingi na Żoliborzu być może rzeczywiście są problemem, nie wiem, ja tam bywam raczej komunikacją (a jak raz byłem z kimś samochodem, to rzeczywiście kilkaset metrów od miejsca postojowego szliśmy). Natomiast jest pytanie, czy:
a) w rejonie tak bliskim śródmieścia (choć dla niektórych pozostających wsią spokojną) powinno się budować na szeroką skalę miejsca parkingowe niespiętrzone i
b) czy to, że niektórzy mieszkańcy nakupowali sobie aut oznacza, że wszyscy podatnicy, także aut nie posiadający, mają im miejsca na te samochody fundować.

Naprawdę czekam, aż ktoś rozpowszechni modę na posiadanie kucyków albo koni i "narodzi się" nowy problem społeczny pt. "nie mam gdzie trzymać kuca, niech miasto buduje stajnie, np w przestrzeni technologicznej stacji metra". :D
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 09 paź 2011, 18:12

Główny problem to samochody kierowców przesiadających się do metra, którzy blokują miejsca parkingowe dla "tutejszych".

osa

Post autor: osa » 09 paź 2011, 18:23

Pomysł z parkingowiskiem na Kępie Potockiej, który udało się jakimś cudem zwalczyć właśnie przy pomocy obecnego burmistrza, należał do jego zastępcy Witolda Sielewicza z lokalnego komitetu Projekt Żoliborz.
Co do rozwiązania problemu parkingowego na Żoliborzu - przestałem już mieć złudzenia, że uda się otworzyć garaż, który sprawdzałby się dziś świetnie, gdyby nie obsesja byłego prezydenta miasta, że nie można dołożyć kilku milionów złotych wykonawy stacji metra. Teraz potrzeba 20-30 mln zł. Jedyne rozwiązanie to wprowadzenie strefy płatnego parkowania.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 09 paź 2011, 18:37

Ale dlaczego to zdrożało ośmiokrotnie przez 5 lat?

ODPOWIEDZ