Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 16 paź 2011, 8:10

Szeregowy_Równoległy pisze:Brawo dla tego, kto wymyślił na Bankowym w stronę Pragi różne przystanki dla Z-1 i 226. Koordynacja nawet sensowna (4-6), tylko co z tego?
Koordynacja jak najbardziej wskazana skoro na większości trasy linie się pokrywają.
Szeregowy_Równoległy pisze:Z komentarzy osób opuszczających Z-1 na Jagiellońskiej, dla niepoznaki podpisanej jako Dw. Wileński, wnioskuję, że społeczeństwo nie dało się nabrać i dostrzegło, że jednak nazwa przystanku nie oddaje stanu faktycznego.
Ok. Załóżmy ze przystanek nazywamy JAGIELLOŃSKA. I co? Więcej osób jadących na dworzec by wysiadło?
Szeregowy_Równoległy pisze:O błędach w oznakowaniu nie wspominam, komu przeszkadza, że skręt z Solidarności w lewo, w Jagiellońską, jest formalnie nielegalny?
O braku jakichkolwiek służb, które wyłapywałyby osobówki hasające po zakazanej części trasy WZ również nie wspominam, bo o tym już było.
Błędy w oznakowaniu mnie nie dziwią, ale od początku: Kiedy na spotkaniach roboczych z wykonawcą rozmawialiśmy o zamknięciu Wileńskiego wykonawca chciał wyciąć zupełnie ruch na Trasie W-Z i Jagiellońskiej (odcinki docelowo przeznaczone dla pojazdów uprawnionych*). Stwierdził że skrzyżowania z Jagiellońską jak i innych zmian w geometrii skrzyżowań pod ruchem nie da się wprowadzić. Jedynie nasz upór doprowadził że po Trasie W-Z jeździmy. Oczywiście, inne są ekipy od budowania wysepek, inne od sygnalizacji, a inne od oznakowania. O ile te pierwsze skupione są na jednym miejscu (Trasa W-Z i rejon pl. Wileńskiego) tak Ci od oznakowania działają w całym mieście i całego oznakowania nie wprowadzą od razu.

*) Komunikacja publiczna, TAXI, pojazdy budowy, nadzoru metra, służby miejskie i pojazdy jednośladowe.
Szeregowy_Równoległy pisze:Przystanki przy Miśkach to w ogóle jakaś zorganizowana akcja...
W stronę Wileńskiego na TTA zatrzymują się 160, 226 i Z-1. W przeciwnym kierunku wszystkie trzy stają poza torowiskiem, natomiast na torowisko dla odmiany wjeżdżają 190 i 527.
Chyba już o tym było... Kierunkowość
W kierunku Bankowego na tory wjeżdzają linie które długo jadą wraz z tramwajami: 190, 527.
W kierunku pl. Wileńskiego na boku zatrzymują się linie które jadą Radzymińską aż do Młodzieńczej, więc na torach zostały 226 i 160.
Szeregowy_Równoległy pisze:Przy czym część kierowców nie wie (z tego co wiem, na Redutowej na przykład nikogo nie informowano, że 160 zmieniło przystanek), więc mamy przedłużenie maratonu warszawskiego, i lud biega.
[color=red]ztm[/color] w Zleceniu zmiany stałej nr 1500/11/P pisze:W zespole PARK PRASKI dla linii 160 w kierunku Dw. Centralnego obowiązywać będzie przystanek 53 zamiast przystanku 01, a dla linii 190 i 527 w kierunku ul. Radzymińskiej obowiązywać będzie przystanek 54 zamiast przystanku 02
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
zofey

Post autor: zofey » 16 paź 2011, 8:26

Czemu autobusy nie mogą się zatrzymywać przy Wileńskim (w stronę mostu)? To byłaby dla mieszkańców powiatu wołomińskiego istotna zachęta do korzystania z kolei, a nie samochodów...

Widzę że jest tylko jeden pas, ale też widzę że jest on tylko dla autobusów.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 16 paź 2011, 8:43

primoż pisze:Przed Szwedzką zrobiono śluzę. Chwali się to.
Takie słowa nadają sensu mojej pracy i motywują do dalszych działań :D Ale zobaczymy jak to będzie działać, bo wczoraj widziałem dwa rzędy osobówek, ale lewy pas był pusty...Tak, jeden rząd stał na buspasie.
primoż pisze:Przed Szwedzką są dwa pasy na wprost. Jeden jest bus-pasem, a drugi jest pasem zwykłym prowadzącym na parking. Teraz najlepsze. Parkingu nie ma. Spora grupa kierowców osobówek jechała wolno szukając go.
To jest właśnie to co pisałem wyżej. Całe szczęście rzadko jest tak żeby dwa dni trwało prowadzanie organizacji ruchu. Ale myślę że właśnie teraz trwa malowanie parkingu bo wczoraj o 23:00 autobusy miały zacząć jeździć już kontrapasem al. Solidarności.
primoż pisze:Dopiero odkryłem kilka patroli straży miejskiej na pl. Bankowym, co to pilnowali pętli autobusowej, tylko nie wiem, po ich aż tylu było? Bawili się w konwojowanie linii mareckich?
Rano i w południe kilka osób zdecydowało się złamać zakaz parkowania. Około 12 udało się ściągnąć patrol SM do egzekwowania zakazu. Może akurat następna obsada przyjechała na podmianę.
primoż pisze:Obstawiam, że na Jagiellońskiej też nikt tego nie pilnował, bo przejeżdżały osobówki przez skrzyżowanie. Jeszcze kwestia wymalowanych pasów. Nie zauważyłem, żeby gdzieś można było wyjechać legalnie z TTA, z wyjątkiem tego miejsca co 527 wyjeżdżało do wczoraj. Panowie ok. 17 dopiero coś robili na jezdni w okolicy Starówki.
No właśnie. Te zjazdy/wjazdy miały być wykonane w pierwszej kolejności. Niestety na komisji zaczął padać najpierw lekki śnieg, potem lunął deszcz. Więc z wyklejania pasów nici. Ale dobrze że już są.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 paź 2011, 8:52

pomijają…c arbitralność granicy między "długą…" a "krótką…" wspólną… jazdą…, szkoda, że na Ratuszu ta zasada nie obowią…zuje...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 16 paź 2011, 8:54

zofey pisze:Czemu autobusy nie mogą się zatrzymywać przy Wileńskim (w stronę mostu)? To byłaby dla mieszkańców powiatu wołomińskiego istotna zachęta do korzystania z kolei, a nie samochodów...
W miejscu pomiędzy nowym przejściem a zawrotką dla aut z parkingu będzie plac budowy. Ewentualny przystanek byłby bardzo wąski. W dodatku w kolejnych etapach budowy w tym miejscu będzie przewiązka na północną stronę skrzyżowania, bo o ile w pozostałych częściach miasta organizacja ruchu z powodu metra raczej nie ulegnie zmianie, tak na samym pl. Wileńskim będzie ulegała ciągłym zmianom.
zofey pisze:Widzę że jest tylko jeden pas, ale też widzę że jest on tylko dla autobusów.
Jest jeden pas, ale nie tylko dla autobusów. Po pasie poruszać się mogą wszystkie pojazdy uprawnione*.

*) Komunikacja publiczna, TAXI, pojazdy budowy, nadzoru metra, służby miejskie i pojazdy jednośladowe.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 16 paź 2011, 8:59

JotPeCet pisze:W kierunku pl. Wileńskiego na boku zatrzymują się linie które jadą Radzymińską aż do Młodzieńczej, więc na torach zostały 226 i 160.
Przeniósłbym też na bok 160. Bo jednak Targówek musi rzucać monetą.
JotPeCet pisze:Chyba już o tym było... Kierunkowość
W kierunku Bankowego na tory wjeżdzają linie które długo jadą wraz z tramwajami: 190, 527.
A w tą stronę to w ogóle zamieniłbym krańcami 527 i 226. Żeby zatramwajowe 226 do Kercelaka dojechało. Derbom metro wystarczy. Wówczas nawet kursy techniczne na porannym powrocie mogłyby się kończyć na przystanku Metro Ratusz Arsenał 01 i przez Gdański lub Wisłostradę i Trasę Toruńską wracać na Białołękę.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 16 paź 2011, 9:00

Glonojad pisze:pomijając arbitralność granicy między "długą" a "krótką" wspólną jazdą, szkoda, że na Ratuszu ta zasada nie obowiązuje...
Oczywiście że szkoda. Nie wiem kto trambuspas projektował że się na niego wjechac nie da - żarcik ;)
Nie, tam można byłoby wjechać na trambuspas po torach czwórki (osiemnastki znaczy się), ale jest problem z ciasnotą pomiędzy windami (skręcający autobus potrzebuje szerszy pas ruchu).

[ Dodano: |16 Paź 2011|, 2011 09:03 ]
pawcio pisze:A w tą stronę to w ogóle zamieniłbym krańcami 527 i 226. Żeby zatramwajowe 226 do Kercelaka dojechało. Derbom metro wystarczy. Wówczas nawet kursy techniczne na porannym powrocie mogłyby się kończyć na przystanku Metro Ratusz Arsenał 01 i przez Gdański lub Wisłostradę i Trasę Toruńską wracać na Białołękę.
W pierwotnych plabnach 226 jechało do Kiercelaka. Kluczowe słowo: wozy.

Niewykluczone że jakieś zmiany przy Parku Praskim będziemy czynić, jednakże nigdy się wszystkim nie dogodzi. Jednui patrzą na przesiadki, inni patrzą na ludzi rozpoczynających podróz.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 16 paź 2011, 9:06

JotPeCet pisze:W pierwotnych plabnach 226 jechało do Kiercelaka. Kluczowe słowo: wozy.
Przecież proponuję podmianę. Wozowo to nawet może być rano oszczędność.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 paź 2011, 9:37

JotPeCet pisze:. Nie wiem kto trambuspas projektował
Zapewne jakiś fachowiec.
że się na niego wjechac nie da
No, nie da się wjechać/zjechać w dowolnym miejscu, tylko dlatego, bo sobie ktoś z ztm na taki pomysł spontanicznie wpadnie. W końcu to jest jednak torowisko wydzielone, a nie zwykły pas. Myślę, że to dobre rozwiązanie, biorąc pod uwagę ostatnie pomysły ztm typu "skoro są tory na Słowackiego to coś musi po nich jeździć; czekam na tworzenie linii tramwajowych których jedynym sensem będzie wykorzystanie nieużywanych relacji skrętnych "bo skasują".
- żarcik ;)
Czerstwy rzekłbym. Ale dobrze obrazujący radosność twórczości ZTM i podejście do tramwajów jako odmiany autobusów.
Nie, tam można byłoby wjechać na trambuspas po torach czwórki (osiemnastki znaczy się), ale jest problem z ciasnotą pomiędzy windami (skręcający autobus potrzebuje szerszy pas ruchu).
Nie, nie można, projekt tego nie przewiduje i nie przewidywał od początku, co więcej, był opiniowany w ZTM na różnych etapach i nie przypominam sobie takiego postulatu (abstrahując od faktu, że wymagałoby to dodatkowej fazy w sygnalizacji dla kierunku powrotnego).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 16 paź 2011, 10:06

Glonojad pisze:Myślę, że to dobre rozwiązanie, biorąc pod uwagę ostatnie pomysły ztm typu "skoro są tory na Słowackiego to coś musi po nich jeździć;
Rozumuiem że mówisz to z pełną stanowczością? To ja stwierdzamże ro pomysł TW (bo prawda i tak lezy gdzie indziej).
Glonojad pisze:Nie, nie można, projekt tego nie przewiduje i nie przewidywał od początku, co więcej, był opiniowany w ZTM na różnych etapach i nie przypominam sobie takiego postulatu
Ta... Buduj i projektuj. Dzięki temu nocne od przebudowy śmigają bokiem. :/
Glonojad pisze:(abstrahując od faktu, że wymagałoby to dodatkowej fazy w sygnalizacji dla kierunku powrotnego).
226 całe szczęście nie potrzebuje.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 16 paź 2011, 10:42

JotPeCet pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Brawo dla tego, kto wymyślił na Bankowym w stronę Pragi różne przystanki dla Z-1 i 226. Koordynacja nawet sensowna (4-6), tylko co z tego?
Koordynacja jak najbardziej wskazana skoro na większości trasy linie się pokrywają.
Oczywiście, i cześć i chwała komuś, kto to zauważył. Tylko czemu w takim razie na Bankowym w stronę Pragi obie linie jadą z różnych przystanków?
JotPeCet pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Z komentarzy osób opuszczających Z-1 na Jagiellońskiej, dla niepoznaki podpisanej jako Dw. Wileński, wnioskuję, że społeczeństwo nie dało się nabrać i dostrzegło, że jednak nazwa przystanku nie oddaje stanu faktycznego.
Ok. Załóżmy ze przystanek nazywamy JAGIELLOŃSKA. I co? Więcej osób jadących na dworzec by wysiadło?
Osoby chcące dojechać do Wileńskiego wiedziałyby, że oprócz 160, 190 i 527 nic innego ich nie dowiezie. Poza tym przesiadka w obrębie jednego zespołu, wymagająca kilkusetmetrowych spacerów nie jest dogodna. Dobrze byłoby zaznaczyć, że spod Carrefoura do Jagiellońskiej to kawałek jest, a nie udawać, że to ten sam zespół. Skrzyżowanie Jagiellońska/Solidarności =/= Wileński.
JotPeCet pisze:Chyba już o tym było... Kierunkowość
W kierunku Bankowego na tory wjeżdżają linie które długo jadą wraz z tramwajami: 190, 527.
W kierunku pl. Wileńskiego na boku zatrzymują się linie które jadą Radzymińską aż do Młodzieńczej, więc na torach zostały 226 i 160.
Moim zdaniem w kierunku Wileńskiego na torach powinny zostać te same linie, które na tych torach są w stronę Bankowego. Byłoby czytelniej, argument o zachowaniu przepustowości odpada, skoro w stronę Bankowego się dało. No i chyba łatwiej pasażerowi zapamiętać, zorientować się, co na torach, a co nie, jeśli w obie strony linie rozdzielone są tak samo.
JotPeCet pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Przy czym część kierowców nie wie(...)
[color=red]ztm[/color] w Zleceniu zmiany stałej nr 1500/11/P pisze:W zespole PARK PRASKI dla linii 160 w kierunku Dw. Centralnego obowiązywać będzie przystanek 53 zamiast przystanku 01, a dla linii 190 i 527 w kierunku ul. Radzymińskiej obowiązywać będzie przystanek 54 zamiast przystanku 02
Akurat o to pretensji do ZTM nie miałem, bardziej do przewoźników, i konkretnie do kierowców, bo trzeba być mocarzem, żeby dzień cały przejeździć przez miejsce z kompletnie zmienioną organizacją ruchu, gdzie wyrosło parę nowych przystanków, i nie spojrzeć, czy aby na którymś z nich się nie zatrzymuje.

I jeszcze jedno: czemu linie jadące od Rzeszotarskiej nie mogą zatrzymywać się pod cerkwią, tylko muszą jechać do Jagiellońskiej? Przepustowość przystanku, czy jakaś inna przyczyna? Moim zdaniem jednoperonowa przesiadka ze 166/170 do czegoś w stronę Bankowego byłaby wygodniejsza, niż zabawa w Korzeniowskiego z Jagiellońskiej.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 paź 2011, 10:51

@JotPeCet: Naprawdę uważam, że przedstawciele ZTM, mającego na swoim koncie liczne sukcesy typu pętla autobusowa Żerań FSO, tramwaj na Tarchomin czy koordynacja 4 i 18 typu 0-20, mogliby wypowiadać się z większą pokorą o działalności innych komórek miejskich. Zwłaszcza tych, które odwalają robotę połowy Ratusza typu budowa dróg rowerowych.

Zwłaszcza, że, jakby to powiedzieć... M2C to także jest inwestycja ZTM, więc czasowe organizacje ruchu na tegoż ZTM zlecenie przygotowywane powinny uwzględniać jego pomysły. Płakanie, że "projektant TTA nie uwzględnił możliwości zjeżdżania" są zupełnie, ale to zupełnie nie na miejscu - było zlecić czasówkę umożliwiającą sensowną obsługę przez te dwa (trzy) lata, albo zdjąć 190 z TTA.

A tak mamy bieganie pasażerów przez płotki pod Błękitnym Wieżowcem. Oraz 20 na Woronicza. I oczywiście winny jest, jak zwykle, kto inny.

I tak, wiem, że wypowiadasz się tu prywatnie.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 16 paź 2011, 11:00

Szeregowy_Równoległy pisze:Przystanki przy Miśkach to w ogóle jakaś zorganizowana akcja...
W stronę Wileńskiego na TTA zatrzymują się 160, 226 i Z-1. W przeciwnym kierunku wszystkie trzy stają poza torowiskiem, natomiast na torowisko dla odmiany wjeżdżają 190 i 527. Przy czym część kierowców nie wie (z tego co wiem, na Redutowej na przykład nikogo nie informowano, że 160 zmieniło przystanek), więc mamy przedłużenie maratonu warszawskiego, i lud biega.
A może mi ktoś wytłumaczyć, po co przy Parku Praskim podział na 2 przystanki, skoro wąskim gardłem i tak jest przystanek przy Starym Mieście? Naprawdę te autobusy i tramwaje nie mogłyby korzystać ze wspólnych przystanków? Przy Ratuszu to jeszcze można zrozumieć, bo tam żeby nie blokować skrzyżowania i nie czekać itp., bo wymiany są istotnie dłuższe.

[ Dodano: Nie 16 Paź, 2011 ]
JotPeCet pisze: To jest właśnie to co pisałem wyżej. Całe szczęście rzadko jest tak żeby dwa dni trwało prowadzanie organizacji ruchu. Ale myślę że właśnie teraz trwa malowanie parkingu bo wczoraj o 23:00 autobusy miały zacząć jeździć już kontrapasem al. Solidarności.
Yhy. Właśnie jakiś man pojechał normalnie, więc wygląda, że jeżdżą normalnie.
Malują. Dwóch ludków chodzi z deskami i w ten sposób odmierzają parking.
A nie, sorry - jest trzeci, ale w czerwonym a nie w zielonym kubraczku!
Drugi man też pojechał normalnie.
ŁK

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 16 paź 2011, 11:24

Łukasz pisze:A może mi ktoś wytłumaczyć, po co przy Parku Praskim podział na 2 przystanki, skoro wąskim gardłem i tak jest przystanek przy Starym Mieście? Naprawdę te autobusy i tramwaje nie mogłyby korzystać ze wspólnych przystanków? Przy Ratuszu to jeszcze można zrozumieć, bo tam żeby nie blokować skrzyżowania i nie czekać itp., bo wymiany są istotnie dłuższe.
Wszystkie autobusy + wszystkie tramwaje przy miśkach? Zatka się. Szczególnie w stronę Bankowego, bo w stronę Wileńskiego faktycznie, zatka się już wcześniej, przy tunelu. A nie byłoby fajnie, gdyby tramwaje tkwiły i czekały aż milion autobusów dopcha się do przystanku.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 16 paź 2011, 11:46

Szeregowy_Równoległy pisze:Wszystkie autobusy + wszystkie tramwaje przy miśkach? Zatka się. Szczególnie w stronę Bankowego, bo w stronę Wileńskiego faktycznie, zatka się już wcześniej, przy tunelu. A nie byłoby fajnie, gdyby tramwaje tkwiły i czekały aż milion autobusów dopcha się do przystanku.
Jeśli tylko Park Praski nie będzie pełnił jakiejś gigantycznej funkcji przystanku zbiorczego, to przy "takiej liczbie kursów" będą tam wsiadać/wysiadać pojedyncze osoby, więc i tak będzie szybko...
ŁK

ODPOWIEDZ