Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 19 paź 2011, 13:38

A czy w tej relacji 158 jest niezabieralne? 517 nie ma?
Ja, na podstawie codziennych obserwacji podtrzymuję swoje zdanie: na Popularnej 178 wozi muchy. Chyba, że zostawimy tę linię dla tych 10 w porywach do 15 osób, które tym jeżdżą, wtedy OK. Ale moim zdaniem to marnotrawienie brygad. Jedyny odcinek, na którym 178 ma jakiś sens, to Berestecka - Szpital Wolski. W obu kierunkach.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 19 paź 2011, 13:44

Szeregowy_Równoległy pisze:A co w takim razie na Spisaka? Bo tam akurat coś by się przydało? No i ta Konwiktorska to bolesna sprawa. Może Krakowskie - Miodowa - Senatorska - Pl. Teatralny - Wierzbowa, postój na nieużywanym i wiecznie zastawionym przystanku pod tym wypasionym biurowcem, a dalej Focha - Moliera - Senatorską do Miodowej?
Spisaka raz, Włochy-Centrum (dogmat) - dwa.

[ Dodano: |19 Paź 2011|, 2011 13:47 ]
mariow pisze: 1. osłabianie ciągu Jerozolimskich na odcinku centrum-Berestecka przez biurowce w Alejach
Zamiast losowego wsparcia 127, lepiej jakieś nielosowe. 358/258/158, a najlepiej wyciągnięte do Beresteckiej 131.
ŁK

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 paź 2011, 13:48

Ja tam bym nie mieszał 127 i 178 w jedno. Ta pierwsza powinna pojechać jednak na Ochotę (tak - tramwaje, szpitale, urząd skarbowy) - problemem powinna być ew. kwestia trasy (BW1920 vs. TŁ). 178 kiedyś tam sobie obmyśliłem na trasie (co potwierdzają opinie szeregowego oraz jakieś tam moje dawne obserwacje) :mewa: Rondo Daszyńskiego - Kasprzaka - Prymasa Tysiąclecia - aleje Jerozolimskie i tutaj np. Śmigłowca na Szczęśliwice :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 19 paź 2011, 13:49

Szeregowy_Równoległy pisze:A czy w tej relacji 158 jest niezabieralne? 517 nie ma?
Ja, na podstawie codziennych obserwacji podtrzymuję swoje zdanie: na Popularnej 178 wozi muchy. Chyba, że zostawimy tę linię dla tych 10 w porywach do 15 osób, które tym jeżdżą, wtedy OK. Ale moim zdaniem to marnotrawienie brygad. Jedyny odcinek, na którym 178 ma jakiś sens, to Berestecka - Szpital Wolski. W obu kierunkach.
Skoro tak, to znaczy, że na Szpital Wolski - Metro Świętokrzyska też jest potrzebne, bo tutaj przecież nie tak dawno uruchomiono 3xx. Czyli generalnie jest to to samo 178, co teraz, bo przecież ze Świętokrzyskiej to na Zachętę albo trakt. We Włochach nie ominie się konieczności zapewnienia jakiegoś dojazdu PKP Ursus - Berestecka i tak oto 178 trwa i będzie trwać. Co najwyżej można go podzielić na trzy.

[ Dodano: |19 Paź 2011|, 2011 13:50 ]
Kleszczu pisze:Ja tam bym nie mieszał 127 i 178 w jedno. Ta pierwsza powinna pojechać jednak na Ochotę (tak - tramwaje, szpitale, urząd skarbowy) - problemem powinna być ew. kwestia trasy (BW1920 vs. TŁ). 178 kiedyś tam sobie obmyśliłem na trasie (co potwierdzają opinie szeregowego oraz jakieś tam moje dawne obserwacje) :mewa: Rondo Daszyńskiego - Kasprzaka - Prymasa Tysiąclecia - aleje Jerozolimskie i tutaj np. Śmigłowca na Szczęśliwice :-k
Metro będzie za 2 lata, przez 2 lata może jeździć inaczej. Jak będzie metro, to trochę inaczej te wszystkie relacje będą wyglądać.
ŁK

mariow

Post autor: mariow » 19 paź 2011, 13:53

Szeregowy_Równoległy pisze:A czy w tej relacji 158 jest niezabieralne? 517 nie ma?
a czy to wystarcza? Nie! przynajmniej nie z czestotliwosciami jakie są obecnie.
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 19 paź 2011, 13:58

Jak to nie wystarcza, to trzeba pomyśleć nad wzmocnieniem, ale nie poprzez 127, a raczej 117/517.
Łukasz pisze:Szpital Wolski - Metro Świętokrzyska też jest potrzebne, bo tutaj przecież nie tak dawno uruchomiono 3xx.
Ale jak było 3xx, to nie było silnego 105.
Łukasz pisze:3) opcją na 127 i 178 jest IMO 127 połączone ze 178.
Z tym jest bardzo podobny problem, co ze 195 i 503: linia jadące ze śródmieścia w podobne, ale nie te same rejony. W tym wypadku trzeba zdecydować, czy zostawiamy obsługę Nowych Włoch, czy Skoroszy.

Moim zdaniem najlepiej byłoby (docelowo) skierować 127 przez pl. Narutowicza i Zawiszy do R. Daszyńskiego (razem z 504: oberek wokół Muzeum Powstania Warszawskiego?). A tymczasowo - chociażby do pl. Trzech Krzyży.
Ale generalnie brakuje pętli w Śródmieściu (najlepiej na Centralnym). Także dla 517.
mariow pisze:Ten pomysł wcale piekny nie jest

1. osłabianie ciągu Jerozolimskich na odcinku centrum-Berestecka przez biurowce w Alejach
To jest osobna relacja, która może (i powinna) być załatwiona przez inne linie. Np. 102, 117 lub nawet 131. Proponuję 117 (gocławskie) + 158 z podobnymi korkami (Niemcewicza). Przy okazji i tak należy wywalić z niej 130.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 paź 2011, 14:07

Generalnie to od dawna uważam, że aleje od Zawiszy do DWZ i Beresteckiej powinna obsługiwać osobna linia - 117 do EP, 158 tyż, 131 na DWC, 517 na P3K, 258 z P3K na Berestecką, 127 do Naruciaka (po co na Daszyńskiego, jest/będzie 1). Każdy ma to czego potrzebuje.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

mariow

Post autor: mariow » 19 paź 2011, 14:08

KwZ pisze:Moim zdaniem najlepiej byłoby (docelowo) skierować 127 przez pl. Narutowicza i Zawiszy do R. Daszyńskiego
ten pomysł jest dobry
KwZ pisze:A tymczasowo - chociażby do pl. Trzech Krzyży.
też nie najgorzej - pytanie o miejsce
KwZ pisze:To jest osobna relacja, która może (i powinna) być załatwiona przez inne linie. Np. 102, 117 lub nawet 131.
byle nie przez smoki ciagnące się przez całe miasto
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 paź 2011, 14:13

mariow pisze:
KwZ pisze:Moim zdaniem najlepiej byłoby (docelowo) skierować 127 przez pl. Narutowicza i Zawiszy do R. Daszyńskiego
ten pomysł jest dobry
No właśnie nie jest dobry. O ile 504 wiozące ciąg ŻiW do metra ma sens, o tyle autobus dublujący bardzo częsty tramwaj w kierunku do metra nie jest fajnym mykiem.
Albert Camus-"Dżuma"

mariow

Post autor: mariow » 19 paź 2011, 14:35

a gdzie by dublował tramwaj? na odcinku miedzy Pl Zawiszy a Rondem Daszynskiego?
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 paź 2011, 14:39

mariow pisze:a gdzie by dublował tramwaj? na odcinku miedzy Pl Zawiszy a Rondem Daszynskiego?

Bo widzisz nie zrozumieliśmy się :p Tobie chodzi o przekierowanie z obecnej trasy w lewo na Zawiszy (wtedy masz rację), mnie chodzi o wykoszenie 127 z alej od Zawiszy do DWZ i skierowanie przez BW1920 i Grójecką do maks Naruciaka - wtedy przy wydłużeniu do ogryzka od skrzyżowania Bitwy/Banacha jedzie razem z tramwajem.
Albert Camus-"Dżuma"

mariow

Post autor: mariow » 19 paź 2011, 14:45

tak, tak, o takie coś mi chodziło ;)

mnie się średnio podoba kierowanie autobusów włochowsko-ursuskich przez BW 1920 z jednego powodu - omijanie DWZ - jakby nie patrzeć najbliższego dla tych dzielnic. a wystarczy znaleźć się na nim w niedziele wieczorem np zeby zobaczyc jakie są tłumy chetnych do jazdy na Bemowo i w kierunku Włoch/Ursusa
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 19 paź 2011, 14:51

Bo pociągi dalekobieżne powinny stawać na Włochach.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 19 paź 2011, 15:17

fik pisze:Bo pociągi dalekobieżne powinny stawać na Włochach.
PKS-y też?
Pomijam już fakt, że przez zapchana na maksa BW jeździ 191 (wczoraj, jadąc koło 10:30 na Ochotę, na odcinku Grójecka -> RZS naliczyłem 6 sztuk tego cuda, tak "fajnie" tam jest...) i na brak miejsc nie narzeka. Nie widuję tam więcej, niż parę osób stojących. Więc po grzyba pchać w ten korek jeszcze 127? Koncepcja skrócenia po obecnej trasie pod M2C jest za to IMO zacna.

[ Dodano: |19 Paź 2011|, 2011 15:20 ]
Łukasz pisze:Skoro tak, to znaczy, że na Szpital Wolski - Metro Świętokrzyska też jest potrzebne, bo tutaj przecież nie tak dawno uruchomiono 3xx. Czyli generalnie jest to to samo 178, co teraz, bo przecież ze Świętokrzyskiej to na Zachętę albo trakt. We Włochach nie ominie się konieczności zapewnienia jakiegoś dojazdu PKP Ursus - Berestecka i tak oto 178 trwa i będzie trwać.
Albo na Młynów, co już proponowałem w którymś wątku wczoraj. Generalnie widzę, że strasznie was te 178 uwiera, tymczasem właśnie tak jest: nie da sie (nie mylić z niedasie) złączyć włochowskich końcówek 127 i 178 w jedną. Skorosze potrzebują tego 178 - i niech mi ktoś powie, czym niby różni się w prędkości jazdy te 178 od 191, hę? Te drugie fruwa nad Ryżową i Chrobrego?

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 19 paź 2011, 15:38

drja pisze:
fik pisze:Bo pociągi dalekobieżne powinny stawać na Włochach.
PKS-y też?
Pomijam już fakt, że przez zapchana na maksa BW jeździ 191 (wczoraj, jadąc koło 10:30 na Ochotę, na odcinku Grójecka -> RZS naliczyłem 6 sztuk tego cuda, tak "fajnie" tam jest...) i na brak miejsc nie narzeka. Nie widuję tam więcej, niż parę osób stojących. Więc po grzyba pchać w ten korek jeszcze 127? Koncepcja skrócenia po obecnej trasie pod M2C jest za to IMO zacna.
Po obecnej trasie tak - chociaż ja tam uważam, że Naruciak jest równie ciekawy (nawet via Kopińska). Pytanie kto ma korzystać ze 127 z ogryzka do biur w alejach. Nie widzę tu jakiejś unikalnej relacji, której nie można załatwić wygodniej :-k

191 to jest zacna linia ;-)
drja pisze: Albo na Młynów, co już proponowałem w którymś wątku wczoraj. Generalnie widzę, że strasznie was te 178 uwiera, tymczasem właśnie tak jest: nie da sie (nie mylić z niedasie) złączyć włochowskich końcówek 127 i 178 w jedną. Skorosze potrzebują tego 178 - i niech mi ktoś powie, czym niby różni się w prędkości jazdy te 178 od 191, hę? Te drugie fruwa nad Ryżową i Chrobrego?
=D>
Albert Camus-"Dżuma"

ODPOWIEDZ