Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra
Moderator: Wiliam
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Norma. Ale to chwilowe, dopiero ciut ponad tydzień, za chwilę nadjedzie 15/35, zależnie od tego, czy to Puławska czy Marszałkowska, i zbawi świat.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Zawsze normalny. Z różnych biurowców i z MSW wysypują się tłumy kończące pracę o 16. Wystarczy spojrzeć, jaka ława ludzi porusza się chodnikami na Rakowieckiej...MichalJ pisze:Ok. 16:15 widziałem dzikie tłumy na przystankach w kierunku centrum przy d. kinie Moskwa (Rakowiecka 06 tramwajowym i 02 autobusowym). To jest teraz normalny widok po zabraniu tramwajów z tej osi, czy jeszcze jakieś dodatkowe zatwardzenie gdzieś było?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Jednak się dał. Od czasu zamknięcia Wileniaka do tramwaju przy Kinie Femina w stronę Woli ledwo co właziłem lub przepuszczałem pojazd, bo nie dało się zmieścić. Od pewnego czasu przesiadam się do autobusu. Mam dziwne szczęście, że podjeżdża prawie zawsze 190 lub 527 i nigdy nie miałem problemu z wejściem, są to linie przejeżdżające przez Dw. Wileński.Szeregowy_Równoległy pisze:Chyba lud się nie dał nabrać na Wileński na Jagiellońskiej, i chyba dostrzegł, że autobusem pod sam dworzec jest szybciej, niż tramwajem do parku i piechotą, bo praktycznie do każdego odjeżdżającego tramwaju bym spokojnie wlazł, do autobusu już nie.
[ Dodano: Pon 24 Paź, 2011 ]
Nie, nie, nie i jeszcze raz nie. Autobusy powinny się zatrzymywać na asfalcie miast torowisku. W niedzielę jechałem pewnym 160, które zatrzymało się na torowisku przy starówce. Widziałem panią z wózkiem dziecięcym, która popierdalała sobie do pojazdu. Już nie mówiąc o tym, że użycie przyklęku było dla kierowcy rzeczą z serii niedasię. Nie, to nie był MAN.Bon Jovi pisze:Dlatego wyjście aby tylko na torach się zatrzymywała komunikacja miejska to jest chyba technicznie do załatwienia.
[ Dodano: Pon 24 Paź, 2011 ]
Naprawdę niedałosię nazwać tego 219? Byłoby podobnie jak 119.Bastian pisze:Przypominam, że nie ma żadnych sztywnych reguł, określających jaki procent przystanków powinna omijać linia przyspieszona, zresztą nie miałoby to najmniejszego sensu. Pasażerowie wolą numer czerwony, organizator prawdopodobnie czeka, co się wyklaruje w Wawrze, bo jeżeli numer 119 się zwolni, to będzie dla 512 jednak lepszy, niż jakieś 2XX. Zwracam uwagę, że nikt nie mówi o przenumerowaniu obecnego 119 tylko w tym celu, bo rzeczywiście byłoby to nieracjonalne (choć w innych miastach też się takie rzeczy czasem robi, pomijając nawet nasze 245). Ale gdyby była okazja, to czemu na nią nie poczekać?
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ja dzisiaj zapragnąłem pojechać do Szwedzkiej, co skazało mnie na autobus. Piąty z zestawu 160/190 nadał się do próby wejścia do środka, do wcześniejszych nie było szans się dostać. Przy czym zarówno 160, którym jechałem, jak i 190, które jechało wcześniej, przy Wileńskim zdecydowanie się opróżniły. Tramwaje wyglądały lepiej, zmieściłbym się do dowolnego, bez żadnych kłopotów.primoż pisze:Jednak się dał. Od czasu zamknięcia Wileniaka do tramwaju przy Kinie Femina w stronę Woli ledwo co właziłem lub przepuszczałem pojazd, bo nie dało się zmieścić. Od pewnego czasu przesiadam się do autobusu. Mam dziwne szczęście, że podjeżdża prawie zawsze 190 lub 527 i nigdy nie miałem problemu z wejściem, są to linie przejeżdżające przez Dw. Wileński.Szeregowy_Równoległy pisze:Chyba lud się nie dał nabrać na Wileński na Jagiellońskiej, i chyba dostrzegł, że autobusem pod sam dworzec jest szybciej, niż tramwajem do parku i piechotą, bo praktycznie do każdego odjeżdżającego tramwaju bym spokojnie wlazł, do autobusu już nie.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ciekawe za którym razem skorzystasz. Ciekawe, za którym razem skorzysta przeciętny pasażerSzeregowy_Równoległy pisze:Tramwaje wyglądały lepiej, zmieściłbym się do dowolnego, bez żadnych kłopotów.
A masz jakiś konstruktywny pomysł? Potniesz tramwaje? Wola się pozabija. Wzmocnisz autobusy? Czym?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Odkąd zmieniła się organizacja ruchu przy Wileńskim to ja odczuwam o wiele przyjemniejsze warunku w tramwajach. Musisz mieć pecha.primoż pisze:Jednak się dał. Od czasu zamknięcia Wileniaka do tramwaju przy Kinie Femina w stronę Woli ledwo co właziłem lub przepuszczałem pojazd, bo nie dało się zmieścić. Od pewnego czasu przesiadam się do autobusu. Mam dziwne szczęście, że podjeżdża prawie zawsze 190 lub 527 i nigdy nie miałem problemu z wejściem, są to linie przejeżdżające przez Dw. Wileński.Szeregowy_Równoległy pisze:Chyba lud się nie dał nabrać na Wileński na Jagiellońskiej, i chyba dostrzegł, że autobusem pod sam dworzec jest szybciej, niż tramwajem do parku i piechotą, bo praktycznie do każdego odjeżdżającego tramwaju bym spokojnie wlazł, do autobusu już nie.

- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Gdyby te tramwaje dojeżdżały do Szwedzkiej, to bym skorzystałBastian pisze:Ciekawe za którym razem skorzystasz. Ciekawe, za którym razem skorzysta przeciętny pasażerSzeregowy_Równoległy pisze:Tramwaje wyglądały lepiej, zmieściłbym się do dowolnego, bez żadnych kłopotów.
Rozważyłbym, czy aby autobusy nie powinny wylądować pod Błękitnym w komplecie, o ile oczywiście przystanek do zniesie. Zawsze to ileś wozów wiozących pod dworzec więcej na jednym przystanku. Ewentualnie 512 na Nowolipki, i na TTA, o ile TTA to zniesie. Aktualnie się nie zatyka.Bastian pisze:A masz jakiś konstruktywny pomysł? Potniesz tramwaje? Wola się pozabija. Wzmocnisz autobusy? Czym?
Nie lepiej wszystkie autobusy dać na asfalt w stronę Pragi, a na torowisku zostawić, uwaga, uwaga, tramwaje?Szeregowy_Równoległy pisze:Rozważyłbym, czy aby autobusy nie powinny wylądować pod Błękitnym w komplecie, o ile oczywiście przystanek do zniesie. Zawsze to ileś wozów wiozących pod dworzec więcej na jednym przystanku. Ewentualnie 512 na Nowolipki, i na TTA, o ile TTA to zniesie. Aktualnie się nie zatyka.
Jeszcze jedno. Czemu 527 się zatrzymuje przy MRA na asflacie w stronę Woli, a w stronę Pragi na torach? Zdaje się, że i tu, i tu miało być na torach w kier. Woli, a tak twierdzi mapka UM (patrz na samym dole).
Zresztą, to na Trasie W-Z przydałaby się reorganizacja z przystankami, bo to jest po prostu popieprzone.
@ --_II, nie wiesz może jak było na liniach mareckich? Jeśli luz, to do nich trzeba chadzać
A tu to chyba błąd jest. Ja sobie nie przypominam by 527 miało mieć przystanek z powrotem razem z tramwajami przy MRA w kierunku Woli. Była tylko mowa że 160 stamtąd wylatuje.primoż pisze:Jeszcze jedno. Czemu 527 się zatrzymuje przy MRA na asflacie w stronę Woli, a w stronę Pragi na torach? Zdaje się, że i tu, i tu miało być na torach w kier. Woli, a tak twierdzi mapka UM (patrz na samym dole).

Nie wiem, czy błąd, ale jadąc 527 się bardzo zdziwiłem. Uświadomiłem sobie, że to wszystko jest jeszcze bardziej popieprzoneBywalec pisze:A tu to chyba błąd jest. Ja sobie nie przypominam by 527 miało mieć przystanek z powrotem razem z tramwajami przy MRA w kierunku Woli. Była tylko mowa że 160 stamtąd wylatuje.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Szczerze, to nie patrzyłem. Podziwiałem pęd ludzi po przystanku przy torach, jak się tak stanie, i obserwuje, to ci ludzie są całkiem jak lemmingi