Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach
Moderator: Wiliam
A zależy gdzie. Byłem świadkiem kilku kolizji spowodowanych jeżdżeniem 'na pamięć'.MichalJ pisze:Nawet zakładając, że w Warszawie niedasie zrobić odliczania, w 99% przypadków motorniczy doskonale wie, kiedy będzie jego faza - światła działają w sposób mocno powtarzalny. I doskonale to widać...
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- tarantula01
- Kontakt:
Wczoraj i dziś rano kolejne obserwacje potwierdzają, że trasa 503 mostem Grota jest gorsza w sensie czasu przejazdu niż gdyby 503 jeździło przez most Ś-D.
Aby wyeliminować opóźnienia na Jagiellońskiej należy:
a) wyznaczyć bus-pas na Jagiellońskiej od Śliwic do Wybrzeża Helskiego
b) wydłużyć bus-pas na Jagiellońskiej na północ od pl. Hallera - powinien być na odc. Linneusza (gdyby ta uliczka dochodziła do Jagiellońskiej) - Ratuszowa.
Aby wyeliminować opóźnienia na Jagiellońskiej należy:
a) wyznaczyć bus-pas na Jagiellońskiej od Śliwic do Wybrzeża Helskiego
b) wydłużyć bus-pas na Jagiellońskiej na północ od pl. Hallera - powinien być na odc. Linneusza (gdyby ta uliczka dochodziła do Jagiellońskiej) - Ratuszowa.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Chcesz wyznaczać buspasy, byle tylko nie przesiąść się w tramwaj, a korzystać z 503?
A można zapytać, z jakiego przepisu prawnego wynika taki zakaz? Rozumiem, że nie ma ich w kodeksie drogowym i póki tak jest nie powinno stosować się ich w ruchu samochodowym. Ale bez przesady, dla samych tramwajów też? Jako instalacji usprawniającej obsługę pasażerów?Glonojad pisze:Odliczaków nie ma i w obecnej sytuacji prawnej nie będzie.
Czy to nie jest takie "niedasię" jak do niedawna guzki w metrze?
Jeśli samochodowym, to i tramwajowym tak samo. Ale problem leży znacznie niżej, wszak w innych miastach bywająWafel pisze:póki tak jest nie powinno stosować się ich w ruchu samochodowym
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Mniej więcej - guzki zainstalowano dopiero po zmianie przepisów.Wafel pisze: Czy to nie jest takie "niedasię" jak do niedawna guzki w metrze?
Organy administracji nie mogą działać bez upoważnienia prawnego. Zatem zainstalowanie takich "odliczaków" byłoby z punktu widzenia organów władzy publicznej nielegalne.KwZ pisze:wszak w innych miastach bywająz kodeksem nie są sprzeczne
Zaraz... Czy gdziekolwiek w przepisach zabronione jest instalowanie 'odliczaków'? Jeśli nie, to nie ma żadnych przeciwwskazań do ich montażu.bepe pisze:Organy administracji nie mogą działać bez upoważnienia prawnego. Zatem zainstalowanie takich "odliczaków" byłoby z punktu widzenia organów władzy publicznej nielegalne.
Idąc tym tokiem rozumowania, to nie powinno być połowy latarni na skrzyżowaniach, bo są na tych samych słupach co sygnalizatory.Łukasz pisze:A to nie jest tak, że na sygnalizatorach nie można wieszać niczego, co nie jest sygnalizatorem, a odliczak nim nie jest?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
I niekoniecznie zrobili to legalnie. Chętnie zobaczę projekt sygnalizacji świetlnej z zatwierdzeniem odpowiedniego organu.Wolfchen pisze:We Wrocławiu całkiem niedawno zainstalowali nowy przy dworcu PKP...Glonojad pisze:Odliczaków nie ma i w obecnej sytuacji prawnej nie będzie.
Znam tylko jeden sposób na legalne zrobienie odliczaków i ten jest stosowany w praktyce - kamera i komputer, który "uczy się" programu sygnalizacji (ok, może mieć ten program wgrany, ale jeszcze musi "umieć" wykryć np. synchronizację zegarów). Formalnie nie jest do niczego podpięty - przepis nie jest złamany. To działa, tylko ma jedną, podstawową wadę - nawet prosta sygnalizacja adaptacyjna jest dla niego trudna do przewidzenia, o bardziej skomplikowanych (np. wydłużanie fazy, ważenie czasu użytkowników i inne takie, często nieznane w Warszawie bajery) nie wspominając.
Tymczasem adaptację stosuje się w Warszawie chętnie, nawet w postaci przycisków dla pieszych dla skrócenia trwania fazy podporządkowanej. I odliczacz wysiada.
[ Dodano: |14 Lis 2011|, 2011 19:28 ]
Jakbyś zajrzał do przepisów, to byś wiedział, o co biega. Nie chodzi o żadne "wieszanie", tylko o zakaz podłączania urządzeń nieopisanych w CzK do sterownika.MisiekK pisze:Idąc tym tokiem rozumowania, to nie powinno być połowy latarni na skrzyżowaniach, bo są na tych samych słupach co sygnalizatory.Łukasz pisze:A to nie jest tak, że na sygnalizatorach nie można wieszać niczego, co nie jest sygnalizatorem, a odliczak nim nie jest?
[ Dodano: |14 Lis 2011|, 2011 19:32 ]
Czerwona Księga, załącznik 3 pkt 3: "Nie dopuszcza się stosowania sygnałów oraz urządzeń pomocniczych o wzorach innych niż określone w punkcie 10".Wafel pisze: A można zapytać, z jakiego przepisu prawnego wynika taki zakaz?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.