Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach

Moderator: Wiliam

MichalJ

Post autor: MichalJ » 03 lis 2011, 13:52

Nawet zakładając, że w Warszawie niedasie zrobić odliczania, w 99% przypadków motorniczy doskonale wie, kiedy będzie jego faza - światła działają w sposób mocno powtarzalny. I doskonale to widać...

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 lis 2011, 13:52

MichalJ pisze:Nawet zakładając, że w Warszawie niedasie zrobić odliczania, w 99% przypadków motorniczy doskonale wie, kiedy będzie jego faza - światła działają w sposób mocno powtarzalny. I doskonale to widać...
A zależy gdzie. Byłem świadkiem kilku kolizji spowodowanych jeżdżeniem 'na pamięć'.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 04 lis 2011, 11:26

Wczoraj i dziś rano kolejne obserwacje potwierdzają, że trasa 503 mostem Grota jest gorsza w sensie czasu przejazdu niż gdyby 503 jeździło przez most Ś-D.

Aby wyeliminować opóźnienia na Jagiellońskiej należy:
a) wyznaczyć bus-pas na Jagiellońskiej od Śliwic do Wybrzeża Helskiego
b) wydłużyć bus-pas na Jagiellońskiej na północ od pl. Hallera - powinien być na odc. Linneusza (gdyby ta uliczka dochodziła do Jagiellońskiej) - Ratuszowa.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 04 lis 2011, 16:07

Chcesz wyznaczać buspasy, byle tylko nie przesiąść się w tramwaj, a korzystać z 503?
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

mw158979

Post autor: mw158979 » 11 lis 2011, 1:48

Te buspasy (przynajmniej pierwszy) powinny byly powstac juz dawno temu, czy on lubi tramwaje czy nie.

Awatar użytkownika
Wafel

Post autor: Wafel » 12 lis 2011, 1:48

Glonojad pisze:Odliczaków nie ma i w obecnej sytuacji prawnej nie będzie.
A można zapytać, z jakiego przepisu prawnego wynika taki zakaz? Rozumiem, że nie ma ich w kodeksie drogowym i póki tak jest nie powinno stosować się ich w ruchu samochodowym. Ale bez przesady, dla samych tramwajów też? Jako instalacji usprawniającej obsługę pasażerów?

Czy to nie jest takie "niedasię" jak do niedawna guzki w metrze?

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 12 lis 2011, 8:09

Wafel pisze:póki tak jest nie powinno stosować się ich w ruchu samochodowym
Jeśli samochodowym, to i tramwajowym tak samo. Ale problem leży znacznie niżej, wszak w innych miastach bywają --> z kodeksem nie są sprzeczne. Spójrz sobie na opór np. Majusiego (że drogie, że nic nie dadzą, że trudne, że nie, że w ogóle blah).
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

bepe

Post autor: bepe » 12 lis 2011, 10:40

Wafel pisze: Czy to nie jest takie "niedasię" jak do niedawna guzki w metrze?
Mniej więcej - guzki zainstalowano dopiero po zmianie przepisów.
KwZ pisze:wszak w innych miastach bywają --> z kodeksem nie są sprzeczne
Organy administracji nie mogą działać bez upoważnienia prawnego. Zatem zainstalowanie takich "odliczaków" byłoby z punktu widzenia organów władzy publicznej nielegalne.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 14 lis 2011, 10:49

bepe pisze:Organy administracji nie mogą działać bez upoważnienia prawnego. Zatem zainstalowanie takich "odliczaków" byłoby z punktu widzenia organów władzy publicznej nielegalne.
Zaraz... Czy gdziekolwiek w przepisach zabronione jest instalowanie 'odliczaków'? Jeśli nie, to nie ma żadnych przeciwwskazań do ich montażu.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 14 lis 2011, 15:51

A to nie jest tak, że na sygnalizatorach nie można wieszać niczego, co nie jest sygnalizatorem, a odliczak nim nie jest?
ŁK

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 14 lis 2011, 16:44

We Wrocławiu całkiem niedawno zainstalowali nowy przy dworcu PKP... 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 14 lis 2011, 17:38

Łukasz pisze:A to nie jest tak, że na sygnalizatorach nie można wieszać niczego, co nie jest sygnalizatorem, a odliczak nim nie jest?
Idąc tym tokiem rozumowania, to nie powinno być połowy latarni na skrzyżowaniach, bo są na tych samych słupach co sygnalizatory.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 14 lis 2011, 17:52

Przecież tu nie chodzi o prawo, tylko o personalia. Z tym, że większe szanse daję zmianie prawa.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 lis 2011, 19:26

Wolfchen pisze:
We Wrocławiu całkiem niedawno zainstalowali nowy przy dworcu PKP... 8-(
I niekoniecznie zrobili to legalnie. Chętnie zobaczę projekt sygnalizacji świetlnej z zatwierdzeniem odpowiedniego organu.

Znam tylko jeden sposób na legalne zrobienie odliczaków i ten jest stosowany w praktyce - kamera i komputer, który "uczy się" programu sygnalizacji (ok, może mieć ten program wgrany, ale jeszcze musi "umieć" wykryć np. synchronizację zegarów). Formalnie nie jest do niczego podpięty - przepis nie jest złamany. To działa, tylko ma jedną, podstawową wadę - nawet prosta sygnalizacja adaptacyjna jest dla niego trudna do przewidzenia, o bardziej skomplikowanych (np. wydłużanie fazy, ważenie czasu użytkowników i inne takie, często nieznane w Warszawie bajery) nie wspominając.

Tymczasem adaptację stosuje się w Warszawie chętnie, nawet w postaci przycisków dla pieszych dla skrócenia trwania fazy podporządkowanej. I odliczacz wysiada.

[ Dodano: |14 Lis 2011|, 2011 19:28 ]
MisiekK pisze:
Łukasz pisze:A to nie jest tak, że na sygnalizatorach nie można wieszać niczego, co nie jest sygnalizatorem, a odliczak nim nie jest?
Idąc tym tokiem rozumowania, to nie powinno być połowy latarni na skrzyżowaniach, bo są na tych samych słupach co sygnalizatory.
Jakbyś zajrzał do przepisów, to byś wiedział, o co biega. Nie chodzi o żadne "wieszanie", tylko o zakaz podłączania urządzeń nieopisanych w CzK do sterownika.

[ Dodano: |14 Lis 2011|, 2011 19:32 ]
Wafel pisze: A można zapytać, z jakiego przepisu prawnego wynika taki zakaz?
Czerwona Księga, załącznik 3 pkt 3: "Nie dopuszcza się stosowania sygnałów oraz urządzeń pomocniczych o wzorach innych niż określone w punkcie 10".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 14 lis 2011, 20:04

Gdzie jest napisane, że sterownik sygnalizacji nie może bieżącego programu nadawać choćby przez radio do centrali?

Zablokowany