KM w Ząbkach

Moderator: Wiliam

alojz

Post autor: alojz » 01 sty 2012, 20:44

eMeLPe pisze:
alojz pisze:Ciekawostką jest brak nowego rozkładu darmobusa. Grodzio chyba się nie kapnął, że liczba kursów uległa zmniejszeniu.
A zmienił się rozkład darmobusa?
No właśnie nie, a powinien. Wg wymagań przetargu uległa zmniejszeniu liczba kursów z 44 do 42 w DP, z 38 do 37 w DS.
http://bip.zabki.pl/zalacznik/1840

Na stronach UM i PKS żadnego info nie ma, na przystankach również. Może coś wisi w autobusach.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 01 sty 2012, 21:25

KwZ pisze:
pawcio pisze:Już kiedyś to tłumaczyłem. Co do zasady w międzyszczycie i DS obowiązuje zasada dowóz-PTR-nawrót-PTR-odwóz-postój. W szczycie porannym jest pełna klarowność, dwie brygady dowożą, jedna odwozi. Po południu jest miszmasz - co godzinę zmienia się brygada dowożąca, bo wychodzą tam dość skąpe postoje. No i totalny bałagan jest na etapie organizowania przerw posiłkowych.
Musi być sporo roboty dla rozkładowców.
Siedziałem nad tym dwa dni. Nikt się nie odważy tego ruszyć.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

ashir

Post autor: ashir » 01 sty 2012, 21:32

A ile jest zysku na zakręconym 196? Gdyby jeździło normalnie najwyżej 1 brygada więcej by jeździła. ;-)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 01 sty 2012, 21:42

Co znaczy normalnie?
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

ashir

Post autor: ashir » 01 sty 2012, 21:52

To znaczy, ze jeśli nie da się zawracać pod PKP Rembertów to niech 2 brygady robią przez cały dzień Rembertów-Kolonia - PKP Rembertów, następnie PTR do Kolonii i kolejny taki półkurs, natomiast 2 kolejne PKP Rembertów - Rembertów-Kolonia, następnie PTR do stacji PKP. Ostatnio w szczycie to widziałem jednocześnie 3 brygady na Kolonii. A burdel to jest niezły. Bo jako pasażer 196 czekający na Kolonii, kiedy przyjeżdża autobus mogę myśleć, że nim mogę jechać. A tymczasem tak nie jest i jadę wozem, który przyjechał z PKP Rembertów.

bepe

Post autor: bepe » 01 sty 2012, 22:01

ashir pisze:Bo jako pasażer 196 czekający na Kolonii, kiedy przyjeżdża autobus mogę myśleć, że nim mogę jechać. A tymczasem tak nie jest i jadę wozem, który przyjechał z PKP Rembertów.
Czas przejazdu linii 196 wynosi 6 (słownie: SZEŚĆ) minut. Kombinowanie z kursami w dwie strony w przypadku tej linii jest więc kompletnie bez sensu, wszystkie kursy mogłyby jeździć w jedną stronę - pasażerowie nic by na tym nie stracili. Teraz jak wsiądą w kurs jadący nie w tę stronę też tracą maksymalnie 3 minuty.

Swoją drogą obsługa takiej linii to dla kierowców musi być koszmar.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 01 sty 2012, 22:06

ashir pisze:To znaczy, ze jeśli nie da się zawracać pod PKP Rembertów to niech 2 brygady robią przez cały dzień Rembertów-Kolonia - PKP Rembertów, następnie PTR do Kolonii i kolejny taki półkurs, natomiast 2 kolejne PKP Rembertów - Rembertów-Kolonia, następnie PTR do stacji PKP.
Znajdź mi tą czwartą brygadę, to nie ma problemu.
ashir pisze:Ostatnio w szczycie to widziałem jednocześnie 3 brygady na Kolonii. A burdel to jest niezły. Bo jako pasażer 196 czekający na Kolonii, kiedy przyjeżdża autobus mogę myśleć, że nim mogę jechać. A tymczasem tak nie jest i jadę wozem, który przyjechał z PKP Rembertów.
Nie da się ukryć, że miałem sporo radości w zabawie z tym rozkładem, szczególnie w DP.
bepe pisze:Czas przejazdu linii 196 wynosi 6 (słownie: SZEŚĆ) minut. Kombinowanie z kursami w dwie strony w przypadku tej linii jest więc kompletnie bez sensu, wszystkie kursy mogłyby jeździć w jedną stronę.
Dolicz PTR-y i wychodzi 8 na odwozie, 9-10 na dowozie. Chciałbyś kręcić takie kółka przez 6 godzin mają co najwyżej 5 minut przerwy?
bepe pisze:Swoją drogą obsługa takiej linii to dla kierowców musi być koszmar.
Był o tym nawet materiał w TVN Warszawa. Ale skarżyli się wyłącznie kierowcy, pasażerowie sporo zyskali.

bepe

Post autor: bepe » 01 sty 2012, 22:12

pawcio pisze:Chciałbyś kręcić takie kółka przez 6 godzin mają co najwyżej 5 minut przerwy?
pawcio pisze:
Był o tym nawet materiał w TVN Warszawa. Ale skarżyli się wyłącznie kierowcy, pasażerowie sporo zyskali.
Materiał był o jeżdżeniu raz w tę, a raz w drugą stronę. Ja sobie w ogóle nie wyobrażam pracy na linii, na której czas półkółka to 6 czy 8 minut.
pawcio pisze:Dolicz PTR-y i wychodzi 8 na odwozie, 9-10 na dowozie.
Ale przy jeździe w kółko jeden PTR odpada, a drugi staje się normalnym przejazdem liniowym.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 01 sty 2012, 22:15

No tak. Na zewnętrznym kółku masz 9-10 minut na obrót. Przy 15-minutowej częstotliwości postoje wychodzą skrajnie małe. Stąd zabawa w zmienianie kierunku.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 01 sty 2012, 22:49

Oj, coś mi się pomyliło.
Ale dać to co 10 minut w jedną stronę tylko i też by było dobrze...

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 01 sty 2012, 23:27

ashir pisze:A ile jest zysku na zakręconym 196? Gdyby jeździło normalnie najwyżej 1 brygada więcej by jeździła. ;-)
Ile kosztują dwa dni pracownika (rzędu 1000 zł), a ile jeden dzień, miesiąc, rok pracy brygady na próżno? A biurokracja rośnie.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
29 Ikarusów

Post autor: 29 Ikarusów » 01 sty 2012, 23:44

... A więc czy ząbkowski przewoźnik będzie mógł zawracać przy PKP Rembertów, skoro dla ZTM-owskiego 196 zorganizowano takie ceregiele? :neutral:

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 01 sty 2012, 23:51

Jeśli IR mu nie zabroni, tak jak ZTMowi, to raczej tak.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
29 Ikarusów

Post autor: 29 Ikarusów » 01 sty 2012, 23:55

KwZ pisze:Jeśli IR mu nie zabroni, tak jak ZTMowi, to raczej tak.
... drobiazg, ale jako "nietutejszy" nie mogę rozszyfrować tego IR: Inspektorat Ruchu? =P~

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 01 sty 2012, 23:56

Inżynier Ruchu
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

ODPOWIEDZ