ZamkniÄcie metra w rejonie stacji ĹwiÄtokrzyska: wiosna 2012
Moderator: Wiliam
No sorry, ale to w żaden sposób nie uzasadnia dodatkowych tramów na odcinku Annopol - DwG. W żaden.Łukasz pisze:Ochota do Centrum nie dojeżdża metrem, a zamknięte będzie metro. Jest tysiąc innych opcji, na przykład 521 albo coś do Pl.N i tramwaj. W ogóle do Centrum z Ochoty jest kilka różnych możliwości dojazdu. A Bródno jest oparte tylko i wyłącznie na metrze, którego NIE BĘDZIE.
Tak samo (równie bezmyślnie) mógłbym powiedzieć, że Bródno ma 500 na Bankowy albo 114/112 do Z-1.
Ochota do centrum nie dojeżdża metrem. Za to dojeżdża metrem do Arkadii, na Żoliborz, gdziekolwiek na północ od Ratusza (tak, niektórzy jeżdżą tak na Wileński). A tu się jej tnie 1 - na północ! - bez zastępstwa
Mocne 74? Proszę bardzo, w zamian za zawieszenie 28. I wtedy coś, np. 73, z Piasków na Kielecką - na JPII też się to przydałoby.
Obsługowo to może i tak, ale wyobrażasz sobie, żeby tramwaje na Marszałkowskiej przejęły i metro, i JPII? Ja nie.mkm101 pisze:I to byłoby logiczne obsługowo bo brygady
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
-
Pan Piotr
- (XXXX)
Ale którędy przez Centrum? Bez sensu, żeby zjeżdżało z BUS PASA pakując się w korki w al. Jana Pawła II. Poza tym 105 przecież obsługuje też BUW, więc w wersji przez Centrum dublowałoby 128.JacekM pisze:A powiedzcie mi - jaki jest sens puszczać 105 koło zamkniętej stacji metra - nie lepiej przetrasować to jakoś aby jechało przezCentrum?
Co do tramwajów to też ciekaw jestem skąd aż tyle brygad na tak silne linie 74 i 75?
Z połowy "jedynki", z której w dni wolne w dodatku niczego nie dałoby się wyciągnąć i 14? :O
- Bastian
- Sułtan Maroka
A może w ogóle nie w tym roku?mkm101 pisze:Na dodatek pojawia się pytanie - kiedy nastąpi zamknięcie JP II - 9 kwietnia ze skróceniem terminu prac torowych czy może 1 kwietnia z kolejnym burdelem rozkładowo-obsługowym?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jak zwykle. A wystarczyłoby nań skierować 28 (a'la którać inkarnacja 29) w koordynacji z półjedynką - wyłączenie metra nie uzasadnia przecież także dodawania tramwajów na Bródno.pawcio pisze:1 jest cięta przede wszystkim po to, by Bródna nie dowozić do metra. Ochota dostaje niestety rykoszetem,
Mniej płaci za bilety? Bo w mniejszą liczbę pasażerów raczej nie wierzę.ale jednak jest zdecydowanie mniej newralgicznym elementem układu.
Nie widzę związku.74 i 75 będą miały bardzo wysokie częstotliwości (co 5 na pewno, jak nie częściej), więc bieganie między peronami na Naruciaku nie będzie miało sensu.
[ Dodano: |16 Mar 2012|, 2012 06:03 ]
Marszałkowska dostanie fafnaście zetek i siedemdziesiątek. Zresztą, skoro można pociąć Ochotę, zupełnie z metrem niezwiązaną, to tym bardziej można wyciąć 16, którą można by ściąć było i od jutra, bo wozi zasadniczo muchy (chyba, że akurat było zatrzymanie na Wołoskiej, albo 33 zajechało 17, albo akurat przyjechał TLK z Łodzi na Centralny itp) i tyle.mkm101 pisze:No tak, pocięcie podaży na najbliższym równoległym ciągu do Marszałkowskiej (i tak mocno obciążonym teraz - przy działającym metrze) to byłoby OK?Glonojad pisze:No, ale na muchowoza nr 16 to się brygady znalazły...
[ Dodano: |16 Mar 2012|, 2012 06:06 ]
Dokładnie - mamy trzy ciągi N-S w mieście, nie zamykajmy dwóch na raz! Swoją drogą to ciekawe - ja dostaję po uszach za propozycje obcięcia 16, a zaraz pada propozycja by obciąć nie tylko 16, ale także 17 i 33...KwZ pisze: Obsługowo to może i tak, ale wyobrażasz sobie, żeby tramwaje na Marszałkowskiej przejęły i metro, i JPII? Ja nie.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A po co zmieniać 28? Skoro ZTM uzasadnia jej istnienie dowozem z Piasków i Bródna do metra (którego akurat nie będzie) - to po co ma istnieć? Bródno i tak ma dowóz (1, 4, 75 i 500), a Ochota nie dostaje po uszachGlonojad pisze:Jak zwykle. A wystarczyłoby nań skierować 28 (a'la którać inkarnacja 29) w koordynacji z półjedynką - wyłączenie metra nie uzasadnia przecież także dodawania tramwajów na Bródno.pawcio pisze:1 jest cięta przede wszystkim po to, by Bródna nie dowozić do metra. Ochota dostaje niestety rykoszetem,
Za bardzo się zagalopowałeś usiłując "chronić" 1. Ani Wołoska ani środkowy odcinek nie daje sobie rady bez wsparcia 16, zwłaszcza w porannym szczycie i międzyszczycie. Luźna 16 zdarza się, owszem, gdy wyjezdzie z zajezdni Mokotów na drugiego za 17 albo z Babki na trzeciego za 33+17 (w takiej kolejności zresztą, bo w odwrotnej to ludzie nauczyli się przepuścić 33).Glonojad pisze:Marszałkowska dostanie fafnaście zetek i siedemdziesiątek. Zresztą, skoro można pociąć Ochotę, zupełnie z metrem niezwiązaną, to tym bardziej można wyciąć 16, którą można by ściąć było i od jutra, bo wozi zasadniczo muchy (chyba, że akurat było zatrzymanie na Wołoskiej, albo 33 zajechało 17, albo akurat przyjechał TLK z Łodzi na Centralny itp) i tyle.mkm101 pisze: No tak, pocięcie podaży na najbliższym równoległym ciągu do Marszałkowskiej (i tak mocno obciążonym teraz - przy działającym metrze) to byłoby OK?
Skoro pierwotnie miało być równoczesne? Jak wspomniał Pawcio, tramwajowo byłoby to do prostego ogarnięcia, autobusowo rzeczywiście nie - ale korki na JP II i tak nie wróżą dobrze zastępstwom i wg mnie, ile autobusów tu się nie wsadzi, tyle utknie w korkach (na Marszałkowskiej będzie mniej korków)Glonojad pisze:Dokładnie - mamy trzy ciągi N-S w mieście, nie zamykajmy dwóch na raz! Swoją drogą to ciekawe - ja dostaję po uszach za propozycje obcięcia 16, a zaraz pada propozycja by obciąć nie tylko 16, ale także 17 i 33...KwZ pisze: Obsługowo to może i tak, ale wyobrażasz sobie, żeby tramwaje na Marszałkowskiej przejęły i metro, i JPII? Ja nie.
[ Komentarz dodany przez: Bastian: |16 Mar 2012|, 2012 08:44 ]
Korekta tagów.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Daleko idąca teza. Bródno korzysta też ze 114, 500 - jako dojazdu do metra właśnie. Część tych pasażerów też trzeba przejąć.Glonojad pisze:wyłączenie metra nie uzasadnia przecież także dodawania tramwajów na Bródno.
Jakiś nowy rodzaj sylogizmu? Można Ochotę, niezwiązaną z metrem, to tym bardziej można 16, z tym metrem związaną wyraźnie mocniej? Moim zdaniem jakiekolwiek cięcie odbioru pasażerów z Pola Mokotowskiego byłoby absolutnie niedopuszczalne.Glonojad pisze:skoro można pociąć Ochotę, zupełnie z metrem niezwiązaną, to tym bardziej można wyciąć 16
Z całą sympatią do mieszkańców Ochoty: jakoś trzeba to będzie przeżyć. Jak tu czytam, szykuje się jakaś komunikacyjna tragedia. Bez przesady!
A właśnie: ze specjalną dedykacją dla Osy (
Skąd ta powściągliwość? "Ogromne utrudnienia"? Tylko tyle? Nie poznaję Stołecznej! Gdzie zwykłe w takich przypadkach dramat, armagedon, apokalipsa, katastrofa, klęska, kataklizm, tragedia, hekatomba, zapaść, masakra?
Poprawcie się, bo jeszcze któryś z czytelników pomyśli, że to się da przeżyć, a przecież się nie da! Gorze, olaboga, niedobrze, oj niedobrze!
Krótko mówiąc: koniec!
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
114 i 500 będą pocięte?Bastian pisze:Daleko idąca teza. Bródno korzysta też ze 114, 500 - jako dojazdu do metra właśnie. Część tych pasażerów też trzeba przejąć.Glonojad pisze:wyłączenie metra nie uzasadnia przecież także dodawania tramwajów na Bródno.
Tezy, że w związku z ograniczeniami w metrze komunikację na Bródno trzeba wzmocnić, a na Ochotę - pociąć, naprawdę nie da się uzasadnić.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Co ma do rzeczy częstotliwość? Ja piszę o liczbie pasażerów. Można i podbić, ale czy pasażerowie pojadą 114 do metra? Jakoś wątpię. A może zostaną w domach?MichalJ pisze:114 i 500 będą pocięte?
14 też idzie na półkę. A przecież na Puławskiej będzie więcej pasażerów. Oczywiście tu rezerwy są większe, ale naprawdę nie przesadzajmy z powoływaniem się na możliwość uzasadnienia lub jej brak. Coś pociąć trzeba.
Jakie podbić? Ja też mówię o liczbie pasażerów. Tramwajów na Bródno się doda, to autobusów można odjąć, przecież ludzi na Bródnie nie przybędzie. No to będą te autobusy pocięte i wozy wzięte na zetkę, czy autobusy też się ściągnie z Ochoty/Woli?Bastian pisze:Co ma do rzeczy częstotliwość? Ja piszę o liczbie pasażerów. Można i podbić, ale czy pasażerowie pojadą 114 do metra? Jakoś wątpię. A może zostaną w domach?MichalJ pisze:114 i 500 będą pocięte?
A Bródno się wzmacnia. No chyba że jednak nie, i właśnie na tę informację czekam...Coś pociąć trzeba.
Trzy główne plus dwa boczne (Targowa i Okopowa). Oba pocięteGlonojad pisze:Dokładnie - mamy trzy ciągi N-S w mieście, nie zamykajmy dwóch na raz!
Dalej to nie uzasadnia równoczesnego zamknięcia. Że zetka zatramwajowa ma szanse być dość silna, to nawet wierzę (choć ktoś mówi o korkach). Ale że tramwaje są w stanie samodzielnie udźwignąć potoki metrowskie - przypuszczam, że wątpię.pawcio pisze:Ta koncepcja nie była zła o tyle, że nie ma autobusów na dwie równoległe zetki. Bo tramwajowo wychodziłoby to malinowo.
Tniecie jednej dzielnicy, żeby dodać drugiej. Protest nieuzasadniony?Bastian pisze:Z całą sympatią do mieszkańców Ochoty: jakoś trzeba to będzie przeżyć. Jak tu czytam, szykuje się jakaś komunikacyjna tragedia. Bez przesady!
Ostatnio radziłem innemu użytkownikowi: daruj sobie tamto forum, obniżysz swój poziom.Bastian pisze:czyjś komentarz z forum "Stołecznej":
Ma. Mniej pasażerów w 114Bastian pisze:Co ma do rzeczy częstotliwość? Ja piszę o liczbie pasażerów. Można i podbić, ale czy pasażerowie pojadą 114 do metra? Jakoś wątpię. A może zostaną w domach?
Ale co ja się przejmuję, przecież ci ludzie po prostu do centrum pójdą na piechotę...
I jeszcze jedno: poprzednie płacze bródnowskie nauczyły mnie, że Bródno autobusowe (500) i tramwajowe (mocne 74) to dwa Bródna i pasażerowie jeżdżący z jednego nie jeżdżą z drugiego.
I nadal nie wypowiedziałeś się, czy nie lepiej byłoby zawiesić 28 (Broniewskiego do DwG też nie ma co wozić), nie ciąć 1, a z reszty zrobić 73 Piaski-Kielecka (plus koordynacja 5+35).
mkm101 pisze:A po co zmieniać 28? Skoro ZTM uzasadnia jej istnienie dowozem z Piasków i Bródna do metra (którego akurat nie będzie) - to po co ma istnieć? Bródno i tak ma dowóz (1, 4, 7[4] i 500), a Ochota nie dostaje po uszach
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nic nie tnę, ja tu tylko dyskutujęKwZ pisze:Tniecie jednej dzielnicy, żeby dodać drugiej.
Poziom nie zachwyca, ale mi akurat dość wypada wiedzieć, jakie są "nastroje na mieście" - czy nawet tylko w necieKwZ pisze:Ostatnio radziłem innemu użytkownikowi: daruj sobie tamto forum, obniżysz swój poziom.
Na Kieleckiej tego z 33 nie upchniesz, a z Woronicza już jest i nazywa się 16 (niektórzy by ją raczej zawiesili). Końcówka za Arkadią to sprawa druga. Rozwiązanie sprawy kosztem 28 nie brzmi źle, to prawda.KwZ pisze:I nadal nie wypowiedziałeś się, czy nie lepiej byłoby zawiesić 28 (Broniewskiego do DwG też nie ma co wozić), nie ciąć 1, a z reszty zrobić 73 Piaski-Kielecka